Файл қосу

Өңдеу өндірістерінің технологияларымен таныстыру және үйрету



|ҚАЗАҚСТАН  РЕСПУБЛИКАСЫ  БІЛІМ  ЖӘНЕ  ҒЫЛЫМ  МИНИСТРЛІГІ                    |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                   |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты  |ПОӘК                |                            |
|                         |                    |                            |
|                         |                    |ПОӘК 042 - 18 -             |
|                         |                    |7.1.41/01-2014              |
|                         |                    |                            |
|ПОӘК                     |                    |                            |
|«Өсімдік шаруашылығы     |№ 1-басылым         |                            |
|өнімдерін өңдеу және     |11.09.2014 ж        |                            |
|сақтаудың инновациялық   |                    |                            |
|технологиялары»  пәннің  |                    |                            |
|оқытушыға арналған       |                    |                            |
|бағдарламасы             |                    |                            |








      «Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және сақтаудың инновациялық
                               технологиялары»

                       ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ




        6М072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін


                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ























                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз


      1 ӘЗІРЛЕНДІ
      Құрастырған   Семей    қаласының    Шәкәрім    атындағы    мемлекеттік
университетінің  «Тамақ  өнімдерінің  және  жеңіл   өнеркәсіп   бұйымдарының
технологиясы»   кафедрасының   т.ғ.к.,   доцент    м.а.,    Нұрымхан    Г.Н.
_____________«27» тамыз 2014 ж.

      2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1   «Тамақ   өнімдерінің   және   жеңіл    өнеркәсіп    бұйымдарының
технологиясы» кафедрасының мәжілісінде

    №1 хаттама   «3» қыркүйек 2014 ж.

    Кафедра меңгерушісі_____________________ Б.К. Асенова

    2.2  Инженерлік –технологиялық факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде

    №1 хаттама  «5» қыркүйек 2014 ж.

    Төрайымы ______________   С.С.Толеубекова


    3 БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау  алды  және
басып шығаруға ұсынылды

    №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж.


    ОӘК төрайымы_____________  Г.К. Искакова




    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ















                                   Мазмұны



    |1  |Қолдану аясы                                                    |4  |
|2  |Нормативтік сілтемелер                                          |4  |
|3  |Жалпы ережелер                                                  |4  |
|4  |Оқу пәнінің мазмұны                                             |5  |
|5  |Білім алушылардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі  |   |
|   |                                                                |8  |
|6  |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілу картасы          |9  |
|7  |Әдебиеттер                                                      |10 |
|   |                                                                |   |






























































     1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ


      6М072800  -  «Өсімдік  шаруашылығы  өнімдерін  өңдеу  және   сақтаудың
инновациялық технологиялары»   пәнінің  оқу-әдістемелік  кешені  6М072800  –
«Өңдеу  өндірістерінің  технологиясы»  мамандығы  бойынша  оқытылатын  білім
алушыларға арналған. Білім алушыларды курс мазмұнымен, оның  өзектілігі  мен
қажеттілігін, оқу процесінде  игеретін  курс  саясатымен  таныстырады.  Оқу-
әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің  негізі болып табылады.


     2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР


     «Өсімдік  шаруашылығы  өнімдерін  өңдеу  және  сақтаудың  инновациялық
технологиялары»   пәнінің   оқу-әдістемелік   кешені   6М072800   –   «Өңдеу
өндірістерінің  технологиясы»  мамандығына  арналған  Мемлекеттік   стандарт
бойынша жасалынған. «Өсімдік  шаруашылығы  өнімдерін  өңдеу  және  сақтаудың
инновациялық технологиялары» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән  бойынша
оқу процесін ұйымдастыру  тәртібін  белгілейді  және  төмендегі  құжаттардың
талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
    -  6М072800  -  «Өңдеу  өндірісінің  технологиясы»  мамандығы   бойынша
жалпыға бірдей білім стандарты, ҚР  МЖБС,  Қазақстан  Республикасының  Білім
және  Ғылым  министрлігінің  2012  жылғы  23  тамызда  №   1080   бұйрығымен
бекітілген және іске қосылған;
    - 6М072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша  типтік
оқу жоспары;
         - СТУ 042-ГУ-4-2014  университет стандарты «Пәннің оқу  әдістемелік
кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар»;
          - ДП 042-01.01-2014  Құжаттық  процедура  «Пәннің  оқу-әдістемелік
кешенінің құрамы мен құрлымы»;
    -  Семей  қаласының  Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
2013жылдың 12 қыркүйегінде бекітілген  мамандық бойынша элективті  пәндердің
жиынтығы.


     3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      3.1 Пәннің  қысқаша мазмұны
    «Өсімдік  шаруашылығы  өнімдерін  өңдеу  және  сақтаудың   инновациялық
технологиялары» курсы бір-бірімен тығыз байланысты үш түрден тұрады:  дәріс,
зертханалық жұмыстар және білім алушылардың  өзіндік  жұмысы  (БАӨЖ).  Дәріс
сабағы ең маңызды түрі болып табылады,  яғни  пәннің  маңызды  және  күрделі
бөлімдерін меңгертеді; зертханалық жұмыс белгілі зерттеулерді  және  алынған
нәтижелерді  әдістемелік  нұсқаулармен  жасауды  үйретеді;   пәнге   қатысты
материалдарды оқу-әдістемелік және әдебиеттерді қолдана отырып БАӨЖ  түрінде
өңделеді.

     2.  Пәнді оқыту мақсаты:
      - Инновациялық технологияларды меңгеру;
      - Технологиялық процестердің интенсификациясы;
      -  Қант  алмастырғыштар   мен   тағамдық   талшықтарды   қолданғандағы
иновациялық бағыттағы технологиялар;
      - Өңдеу өндірістерінің өндірістік линиялары;

     3.  Пәннің негізгі міндеттері:
      - Өңдеу өндірістерінің иновациялық  технологиялары  білімінің  негізін
 қалыптастыру, оларды практикалық қолдану;
      - Өңдеу өндірістерінің технологияларымен таныстыру және үйрету


      3.4 Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек:
      - заңдастырылған және нормативті құқылы актілер;
      - өңдеу өндірістерінің технологиясын;
      - өнім сапасын сараптау әдістері ;
      - шикізаттың жаңа түрінен алынған өнімдер технологиясы;

      3.5 Курс пререквизиттері
      - мамандығы (бакалавр) бойынша оқыған арнайы курстар


      3.6 Курс постреквизиттері
• Өңдеу өндірісінің үнемді және тиімді техникалары мен технологиялары;
• Иновациялық технологияларды қолдана  отырып  құрама  макарон  өнімдерінің
  жаңа түрлерін жетілдіру;
•   Өңдеу   өндірісіндегі   ғылыми   зерттеу   әдістері   мен   иновациялық
  технологиялар.




    3.7 Пәннің жұмыс бағдарламасынан үзінді:

                                                                     1-кесте
|Курс |Семестр  |Кредит  |Дәрісте|Зертхана |БАӨЖ  |Барлығы  |Жиынтық тексеру |
|     |         |саны    |р      |лық      |(сағ) |         |формасы         |
|     |         |        |       |сабақтар |      |         |                |
|1    |1        |2       |15     |15       |15    |45       |Емтихан         |
|     |         |        |       |         |      |         |(ауызша)        |


      4 ОҚУ ПӘНІНІҢ (МОДУЛЬ БОЙЫНША) МАЗМҰНЫ


                                                                     2-кесте
|№  |Дәрістердің тақырыбы|Мазмұны                                 |Сағат саны|
|   |Модуль 1. Өндеу өндірістері өнімінің сапасы – 5сағ.                     |
|1  |Кіріспе.  Өңдеу     |1.Өңдеу өндірісі технологиясының даму   |1         |
|   |өндірісінде         |перспективасы және қазіргі жағдайы.     |          |
|   |қолданылатын        |2.Өңдеу өндірісі саласында инновациондық|          |
|   |иновациялық         |қызмет пен ғылыми қамтамасыз ету.       |          |
|   |технологиялар       |                                        |          |
|2  |Өндеу өндірісіндегі |1.Өндеу өндірісінің өнімдерінің         |1         |
|   |өнімнің сапасы      |классификациясы мен  ассортименті.      |          |
|   |туралы түсінік      |2.Өнім сапасы және оған әсер ететін     |          |
|   |                    |факторлар. 3.Стандарттау және           |          |
|   |                    |сертификаттау туралы заң.               |          |
|   |                    |4.Стандарттың құрылымы және оның        |          |
|   |                    |түсініктері.                            |          |
|3  |Сапаны басқару      |1.Маркетинг жағдайындағы өнім сапасын   |1         |
|   |жүйесін стандарттау.|басқару жүйесіндегі стандарттау.        |          |
|   |Стандартизация      |2.Өнімді штрихты кодтау.                |          |
|   |бойынша ұйым.       |3.Мемлекетаралық және халықаралық       |          |
|   |                    |бойынша бірлестіктер                    |          |
|   |                    |4.Квалиметрия бойынша негізгі           |          |
|   |                    |түсініктер.                             |          |
|4  |Бидайды ұнға        |1.Бидай өңдеу өндірісіндегі қазіргі     |1         |
|   |айналдырудағы       |анализ жағдайы және әлемдік және отандық|          |
|   |интенсификация      |ғылымдағы беталыс.                      |          |
|   |процесі.            |2.Байыту процесімен дамытылған күрделі  |          |
|   |                    |нан өнімдері ұнтақтары.                 |          |
|5  |Ұнның иновациялық   |1.Ұн-ұнтақтар технологиясы.             |1         |
|   |технологиялары.     |2.Бидайды ұнтақтауда ұрықтың бөлінуі.   |          |
|   |Жүгері және жоғары  |3.Жүгері ұнының технологиясы            |          |
|   |ақуызды ұнның       |4. Жоғары ақуызды ұн технологиясы       |          |
|   |иновациялық         |                                        |          |
|   |технологиялары      |                                        |          |
|   |Модуль 2. Өндеу өндірістерінің қазіргі кездегі технологиясы – 3 сағ.    |
|6  |Астык түйiрден жарма|1. Сулы жармасынын иновациялық          |1         |
|   |өндiрудің           |технологиясы                            |          |
|   |иновациялық         |2. Жылдам қайнайтын жарма технологиясы .|          |
|   |технологиялары      |3. Қайнауды қажет етпейтін жарма алу    |          |
|   |                    |технологиясы                            |          |
|   |                    |4.Тағамдық құндылығы жоғары жарма       |          |
|   |                    |технологиясы                            |          |
|7  |Бидай дәнін жемге   |1.Қазіргі заманғы жем өндірісінің       |2         |
|   |өндеудін иновациялық|жағдайын анализдеу және әлемдік және    |          |
|   |                    |отандық ғылымның даму тенденсиясы       |          |
|   |технологиялары.     |2.Құрама жем өнімдер өндірілу           |          |
|   |                    |технологиясы шығарылатын өнім түріне    |          |
|   |                    |3. Құрама жемде бидай шикізатының       |          |
|   |                    |өңделуінің тереңдетілген технологиясы.  |          |
|   |Модуль 3. Нан –тоқаш және макарон өнімдерінің интенсивті технологиясы – |
|   |7 сағ.                                                                  |
|8  | Қамыр жетілуінің   |1. Қамыр жетілуінің химиялық жолы       |2         |
|   |түзету жолдары.     |2. Илеудегі механикалық әсер            |          |
|   |Қамыр дайындаудағы  |3. Қамыр дайындау процесіндегі          |          |
|   |интенсификация      |агрегаттары мен әдістері                |          |
|   |процесіне қажетті   |                                        |          |
|   |әдістер мен         |                                        |          |
|   |агрегаттар.         |                                        |          |
|9  |Нан- тоқаш өнімдерін|1.Инфрақызыл сәулелі генераторы бар     |1         |
|   |дайындаудың         |пештерде пісіру                         |          |
|   |жылдамдатылған      |2.Бу атмосферасында пісіру              |          |
|   |технологиясы.       |3.Электроконтактті қыздыруды қолдан     |          |
|   |                    |отырып пісіру                           |          |
|10 |Нан өндірісіндегі   |1.Нан-тоқаш бұйымдарының сапасын        |1         |
|   |қоспалар            |жақсартқыштар                           |          |
|   |                    |2.Шет елдердегі өндірістердегі          |          |
|   |                    |интенсификация әдісі                    |          |
|11 |Макарон өнімдерінің |1.Макарон өнімдерін өндіруде            |1         |
|   |қазіргі кездегі     |қолданылатын шикізат                    |          |
|   |технологиясы        |2.Ассортимент, өнім классификациясы     |          |
|   |                    |3.Макарон өнімдерін өндірудің негізгі   |          |
|   |                    |сатылары                                |          |
|12 |Диетикалық және     |1.Тиімді тамақтану                      |2         |
|   |балалар тағамдары   |2.Диетикалық тамақтану                  |          |
|   |                    |3.Балаларды тамақтандыру                |          |
|   |                    |                                        |          |
|   |                    |                                        |          |
|   |Зертханалық сабақ                                                       |
|   |Модуль 1. Өндеу өндірістері өнімінің сапасын бағалау                    |
|1. |Ұнның сапасын органолептикалық әдістермен бағалау            |4         |
|   |Модуль 2. Өңдеу өндірістерінің қазіргі кездегі технологиясы             |
|2. |Бидай ұнының құрамының сапасын және жабысқақтық сапасын      |2         |
|   |бағалау                                                      |          |
|3. |Жарманың (күріш сұлы,бидай) тұтынушылық қасиеттерін бағалау. |4         |
|   |Модуль 3. Нан –тоқаш және макарон өнімдерінің интенсивті технологиясы   |
|4. |Ұнның сапасын бағалау                                        |2         |
|5. |Нанның сапасын анықтау                                       |3         |




   5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНЫҢ ТАҚЫРЫПТАРЫ

   5.1.1 Сапаны бақылау әдістері ақаулар анализі және олардың себептері
      5.1.2 Астықты кептіруде интенсификациялаудың негізгі жолдары.
      5.1.3 Жоғары ақуызды ұнның технологиясы.
      5.2.1 Әртүрлі дәнді дақылдардың кептіру технологиясы.
      5.2.2 Адамның тамақтануындағы нан құрамындағы майдың мәні және
      нан  - тоқаш өнімдерінің есебінен қанағаттандыру дәрежесі
      5.2.3 Сұйық  ашытқыны дайындау және қолдану.
      5.3.1 Нан – тоқаш өнімдерін мұздату технологиясы.
      5.3.2 Балалардың тамақтануы үшін арналған тағамдар технологиясы.
      5.3.3 Слайстар технологиясы.
      5.4.1 Қарт адамдарға арналған өнімдер технологиясы.
      5.4.2 Кепкен таңғы ас өнімдерінің технологиясы.
      5.4.3  Мұздатылған кондитер өнімдерінің технологиясы.
      5.5.1 Созылмалы карамель массасының сапасы.
      5.5.2 Пряник өндірісінде механизацияланған ағынды желінің сызбасы.
      5.5.3 Нан өндірісіндегі ашытқылар технологиясы.

      6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН  ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ  КАРТАСЫ


                                                                     3-кесте
|Әдебиеттердің , оқу-әдістемелік |Оқулықтардың |Білім        |Қамтамасыз     |
|оқулықтардың атауы              |саны         |алушылар саны|етілу проценті |
|1                               |2            |3            |4              |
|Б.К.Асенова, С.К.Қасымов. Астық |2            |2            |100            |
|түйірді сақтау және өңдеу       |             |             |               |
|технологиясы: оқу құралы//      |             |             |               |
|Семей, 2013. 106 бет.           |             |             |               |
|Б.К.Асенова,  Г.Т.Туменова,     |4            |2            |100            |
|Г.Н.Нурымхан,  Г.Т.Кажибаева.   |             |             |               |
|Учебное пособие по дисциплине   |             |             |               |
|специальные технологии          |             |             |               |
|перерабатывающих производств//  |             |             |               |
|Семей: СГУ имени Шакарима, 2012.|             |             |               |
|С 135.                          |             |             |               |
|В.К.Федюкин. Основы             |4            |2            |100            |
|квалиметрии// Информационный    |             |             |               |
|издательский дом «Филин», 2007. |             |             |               |
|С 296.                          |             |             |               |
|О.Н. Чеботарев, А.Ю.Шаззо,      |2            |2            |100            |
|Я.Ф.Мартыненко.  Технология     |             |             |               |
|муки, крупы и комбикормов//     |             |             |               |
|Москва: ИКЦ «МарТ», 2004. С 688.|             |             |               |
|С.Т.Дүйсенбаев,К.Ж.Әмірханов.   |2            |2            |100            |
|Өндірістік технология және өнім |             |             |               |
|сапасы// Астана: Арман, 2008.   |             |             |               |
|356 бет.                        |             |             |               |
|А.Б. Демский. Комплектные       |2            |2            |100            |
|зерноперерабатывающие установки |             |             |               |
|малой мощности// 2007. С 263.   |             |             |               |
|Л.Я. Ауэрман. Технология        |2            |2            |100            |
|хлебопекарного производства//   |             |             |               |
|СПб: Профессия, 2008. С 416.    |             |             |               |


7. ӘДЕБИЕТТЕР
   7.1 Негізгі әдебиеттер
   7.1.1  Б.К.Асенова,  С.К.Қасымов.  Астық  түйірді   сақтау   және   өңдеу
технологиясы: оқу құралы// Семей, 2013. 106 бет.
   7.1.2 Б.К.Асенова,  Г.Т.Туменова, Г.Н.Нурымхан,   Г.Т.Кажибаева.  Учебное
пособие по дисциплине специальные технологии перерабатывающих  производств//
Семей: СГУ имени Шакарима, 2012. С 135.
   7.1.3В.К.Федюкин. Основы квалиметрии//  Информационный  издательский  дом
«Филин», 2007. С 296.
   7.1.4 О.Н. Чеботарев, А.Ю.Шаззо, Я.Ф.Мартыненко.  Технология муки,  крупы
и комбикормов// Москва: ИКЦ «МарТ», 2004. С 688.
   7.1.5 С.Т.Дүйсенбаев,  Қ.Ж.Әмірханов.  Өндірістік  технология  және  өнім
сапасы// Астана: Арман, 2008. 356 бет.
   7.1.6 А.Б. Демский.  Комплектные  зерноперерабатывающие  установки  малой
мощности// 2007. С 263.
   7.1.7  Л.Я.  Ауэрман.  Технология  хлебопекарного   производства//   СПб:
Профессия, 2008. С 416.
   7.2. Қосымша әдебиеттер
   7.2.1  Ф.Х.Смольникова,  Б.К.Асенова,  Туменова  Г.Т.,  Кажибаева   Г.Т.,
Нурымхан Г.Н. «Основы физиологии,  гигиены  и  санитарии  питания»:  учебное
пособие// СГУ имени Шакарима, Алматы, 2013. С 353.
   7.2.2  Т.В.  Салина.  «Практикум  по  технологии  хлеба,  кондитерских  и
макаронных изделий» // М.: Колос, 2008. С 215.
   7.2.3 Н.И. Малин. Энергосберегающая сушка зерна// Москва, 2008. С 239.











Пәндер