Файл қосу
Астық өңдеудің функционалды өнімдер өндірісінің технологиясын жасау
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ | |БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қ. ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |ПОӘК | | | | | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-7.1.32/01 - | | | |2014 | |ПОӘК | | | |«Шикізат, астық түйір және |№1 басылым | | |жарма өнімдерінің сапасын |«11» 09.2014 ж | | |бақылау» пәнінің оқытушыға | | | |арналған бағдарламасы | | | « Шикізат, астық түйір және жарма өнімдерінің сапасын бақылау» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6М072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Cемей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының т.ғ.к доцент м.а Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы_________27 тамыз 2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама «3» қыркүйек 2014 ж. Кафедра меңгерушісі ____________ Б.К. Асенова 2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде №1 хаттама «5» қыркүйек 2014 ж. Төрайымы ______________ С.С.Толеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама «11» қыркүйек 2014 ж ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | |3 |Жалпы ережелер |5 | |4 |Оқыту пәнінің мазмұны |6 | |5 |Білім алушылардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі |8 | |6 |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етілу картасы |9 | |7 |Әдебиеттер |10 | 1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Шикізат, астық түйір және жарма өнімдерінің сапасын бақылау» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Білім алушыларды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешені пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Шикізат, астық түйір және жарма өнімдерінің сапасын бақылау» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған. «Шикізат, астық түйір және жарма өнімдерінің сапасын бақылау» пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: - 6М072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша жалпыға бірдей білім стандарты, ҚР МЖБС, Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым министрлігінің 2012 жылғы 23 тамызда № 1080 бұйрығымен бекітілген және іске қосылған; - 6М072800 - «Өңдеу өндірісінің технологиясы» мамандығы бойынша типтік оқу жоспары; - СТУ 042-ГУ-4-2014 университет стандарты «Пәннің оқу әдістемелік кешенін дайындау және өңдеуге жалпы талаптар»; - ДП 042-01.01-2014 Құжаттық процедура «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің құрамы мен құрлымы»; - Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің 2013жылдың 12 қыркүйегінде бекітілген мамандық бойынша элективті пәндердің жиынтығы. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1. Пәннің қысқаша мазмұны: Халықаралық, мемлекетаралық және Қазақстан Республикасының мемлекеттік стандарттарына сай астық сапасына және зерттеу тәсілдеріне қойылатын талаптар. Өңдеу өндірістері саласындағы шикізат, жартылай дайын өнім және дайын өнімді зерттеу тәсілдері және сапа экспертизасы. Элеваторлардағы, ұн, жарма және құрама-жем зауыттарындағы техно-химиялық бақылау функциясы және сапа менеджменті. Наубайханалардағы, макарон және кондитер фабрикаларындағы техно-химиялық бақылау. Қант және крахмал сірне өндірісіндегі техно-химиялық бақылау. Ашытқы өндірісі кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылау. Өнім сапасын басқару. Сапа менеджменті жүйесінің мақсаты, міндеті және қолдану аймағы. Сапа менеджменті және инжинирингі эволюциясына жақындау. Нарық шарттарында өнімнің бәсекеге қабілеттілігі және сапа мәселелері. МСИСО 9000:2000 бойынша сапа менеджменті және жалпы сапа менеджменті принциптері. Білім алушытар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірибе жүзінде кәсіпорында өңдеу үрдістерінің технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Осы пәнді оқыту нәтижесінде болашақ арнаулы инженерлік пәнді таңдауға және өндіріс кәсіпорынында инженер-технолог ретінде жұмысына қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектеседі. 3.2. Пәнді оқыту мақсаты: Білім алушыларға өңдеу өндірістері кәсіпорындарында, өндірістік- технологиялық зерханаларда технохимиялық бақылау жүргізу және ұйымдастыру сұрақтары бойынша қажетті білім беру. 3.3. Пәнді оқудың негізгі міндеттері: Өнім сапасын басқару. Сапа менеджменті жүйесінің мақсаты, міндеті және қолдану аймағы. Сапа менеджменті және инжинирингі эволюциясына жақындау. Нарық шарттарында өнімнің бәсекеге қабілеттілігі және сапа мәселелері. МСИСО 9000:2000 бойынша сапа менеджменті және жалпы сапа менеджменті принциптерімен таныстыру. 3.4. Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек: - Шикізат және дайын өнім сапасын бақылау негіздері білу, технологиялық процесстің барлық этаптарында технологиялық операциялардың дұрыс орындалуын бақылау. - ПТЛ жұмысын дұрыс ұйымдастыра білу, шикізат және дайын өнімнің сандық- сапалық есебі бойынша құжат жүргізу. - ПТЛ қызметі бойынша есеп беру құжаттарын жүргізуге тәжірибелік дағдылану. - Өңдеу өндірістері кәсіпорындарында технохимиялық бақылау жүргізу саласында, сонымен қатар шикізаттың және оның өңдеу өнімдерін сақтау бойынша қажетті анализ түрлерін жүргізу. 3.5. Курс пререквизиті: Пререквизиті жоқ 3.6. Курс постреквизиті: 3.6.1 Полиэтиленді пакеттерді қолдану арқылы астық сақтаудың жаңа әдістері 3.6.2 Астық өңдеудің функционалды өнімдер өндірісінің технологиясын жасау 3.6.3 Өңдеу өндірісітерінің ресурс үнемдеу технологиясы 3.6.4 Арнайы тағайындалған өнімдер технологиясы 3.7 Пәннің жұмыс бағдарламасынан үзінді: 1-кесте |Курс |Семестр |Несие | | | |саны | |1 |2 |3 | | |Дәрістер тақырыбы | | | |Модуль 1. Астық сапасының стандарты | |1 |Пәнге қысқаша түсініктеме. |1 | |2 |Астықтың сапасын стандарттау |1 | |3 |Бидайдың сапасын стандарттау |1 | |4 |Бидайдың сапасын стандарттаудың |1 | | |техникалық шарттары | | |5 |Астық кұрамындағы шөп шалаң |1 | | |қосындылары | | | |Модуль 2. Астықтың сапалық көрсеткіштері | | |6 |Астық құрамындағы дән қосындылары |1 | |7 |Технохимиялық бақылау міндеттері және |1 | | |даму тарихы | | |8 |Астық қорын сақтаудың ерекшеліктері. |1 | |9 |Астық сақтауда технологиялық және |1 | | |химиялық өзгерістер | | |10 |Астық қабылдау кәсіпорындарында дәнді |1 | | |дақылды астық белгілі бір көрсеткіштерімен іріктеуі | | | |Модуль 3. Астықты сақтаудағы ерекшелігі | | |11 |Астық сапасы мен қасиеттері. Орақ |1 | | |науқаны кезіндегі ауа райы астықтың күйіне, сапасына тигізетін | | | |әсері | | |12 |Астықты қабылдаудағы технохимиялық |1 | | |Бақылау | | |13 |Астықтың астық партияларын сақтау |1 | | |барысындағы технологиялық, биохимиялық қасиеттерінің өзгеріске | | | |ұшырауы | | | 14 |Астықты сақтау барысындағы бақылау |1 | |15 |Астық температурасы, дән ылғалдылығы, |1 | | |зақымдану деңгейі, дәннің иісі мен түр түсі. Тұқымдық дақылды | | | |сақтау | | |Барлығы: |15 | |Зертханалық сабақтар | | |1 |Зертханалардағы еңбек қауіпсіздігінің негізгі ережелер |1 | |2 |Бидай. Бидайға қойылатын мемлекеттік стандарт талаптары |1 | |3 |Дән. Бидайдың дәні маңызының саны мен сапасын анықтау әдістері |1 | |4 |Дәннің ұн тартуға әсер ететін көрсеткіштері |1 | |5 |Бидайдың технологиясын меңгеру. |1 | |6 |Сұлы хлопьясының технологиясын оқып үйрену |1 | | 7 |Арпа жармасының технологиясын меңгеру |1 | | | | | |8 |Қарақұмық гидротермиялық өңдеуін меңгеру |1 | |9 |Бидай ұнының көрсеткіші мен сапа нормалары |1 | |10 |Қара бидай сапасының көрсеткіші мен стандарттары |1 | |11 |Тары дәнінің сапалық көрсеткіші және стандарты |1 | |12 |Сұлының сапа көрсеткіштері мен стандарттары |1 | |13 |Арпа сапасының көрсеткіштері мен стандарттары. |1 | |14 |Күріш-бидай сапасының көрсеткіштері |1 | | | | | |15 |Тұқымдық бидай дәнінің сапасының көрсеткіштері және оны |1 | | |анықтаудың тәсілдері | | | |Барлығы |15 | | |Тәжірибелік сабақтар | | |1 |Астық түйірді бақылау |1 | |2 |Астық түйір балғындығының көрсеткіштері |1 | |3 |Бидайдың біртектілігін анықтау |1 | |4 |1000 дән массасын анықтау әдістері |1 | |5 |Бидайдың шынылығын анықтау әдістері |1 | |6 |Клейковина сапасы бойынша бидай ұнының сапасына баға беру |1 | |7 |Күлділігін анықтау әдістері |1 | |8 |Құлау санын анықтау |1 | |9 |Бүлдіргіштермен зақымданғандығын және бүлінгендігін анықтау |1 | |10 |Ұндағы дәрумендердің мөлшері бойынша ұн сапасын анықтау |1 | |11 |Ірілігіне қарай ұн сапасын бағалау | | |12 |Металломагниттік қоспаларды анықтап үйрену |1 | |13 |Механикаландырылған құралдарды пайдланып бидайдың дән маңызының |1 | | |саны мен сапасын анықтау әдістері | | |14 |Әдістеме бойынша ұнның бақылау сапа көрсеткішінің ақтығын ФПМ-1 |1 | | |құрылғысы арқылы анықтау | | |15 |Ақтаудың технологиялық сапасын бағалау |1 | | |Барлығы: |15 | 5 БІЛІМ АЛУШЫЛАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ №1 БАӨЖ тақырыптары 5.1.1 Дәнді дақылдарды сақтаудың ерекшеліктері 5.1.2 Астықты сақтау және сапасын арттырудағы технологиялық тәсілдер 5.1.3 Дәнді дақылдарды сақтаудың технологиялық тәсілдері 5.1.4 Сорбциялық құбылыстар сипаттамасы 5.1.5 Астық қабылдау мен орналастырудың технологиялық негіздері 5.1.6 Астық сапасын арттырудағы технологиялық тәсілдер №2 БАӨЖ тақырыптары 5.2.1 Дәнаралық кеңістігіндегі ауа астық құрамына әсерін тигізуі 5.2.2 Базистік және шектелген кондициялар 5.2.3 Астық қабылдау кәсіпорындары 5.2.4 Астықты қоймаларға дұрыс орналастыру 5.2.5 Астықтың әрбір партиясының әртүрлі жағдайда сақталуға төзімділігі 5.2.6 Жылу бөлетін физиологиялық және микробиологиялық үрдістер нәтижесі №3 БАӨЖ тақырыптары 5.3.1Астықтың әрбір партиясының сапа көрсеткіштері 5.3.2 Тұқымдыққа арналған дән 5.3.3 Сақтау барысында орын алатын физиологиялық құбылыстар 5.3.4 Астықты екінші тазарту не үшін қажет? 5.3.5 Жүгері сабақтарын өңдегенде басқа астық түйірлеріне қарағанда қандай ерекше үрдістер пайдаланылады? 5.3.6 Сортты тұқым партияларын қабылдау №4 БАӨЖ тақырыптары 5.4.1 Тұқым өнгіштігі мен өну энергиясына әсер ететін себептер 5.4.2 Дәннің температурасы 5.4.3 Дәннің өніп кетуі 5.4.5 Тұқымдық дәнді сақтау 5.4.6 Бұршақтұқымдастар дәндері микроорганизмдермен зақымдануы №5 БАӨЖ тақырыптары 5.5.1 Фитогенді микроорганизмдермен зақымданған астық түйірлер 5.5.2 Термофильдің астыққа тигізетін зияны 5.5.3 Астық сақтау шарттары және оған күтім жасау тәсілдері 5.5.4 Афлатоксиндер дәнде пайда болуы 5.5.5 Пассивті салқындату 5.5.6 Активті салқындату 5.5.7 Күріште кездесетін токсиндер 6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТІЛУ КАРТАСЫ |Оқулықтардың, |Саны |Білім алушылар |Қамтамасыз | |оқу-әдістемелік | |саны |етілу пайызы | |әдебиеттердің атауы | | | | |Назарова Н.И. «Общая |40 |3 |200 | |технология пищевых | | | | |производств», М. «Легкая | | | | |пищевая промышленность», | | | | |2000г, -360с. | | | | |Чеботарев О.Н. «Технология |1 | |30 | |муки, крупы» М. | | | | |Издательский центр «Март» | | | | |2004г. – 688с. | | | | |Ковальская Л.П. Технология |1 | |30 | |пищевых производств- | | | | |М.:Агропромиздат, | | | | |1988.-286 с. | | | | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1. Негізгі әдебиеттер 7.1.1 Б.Қ.Әсенова, С.Қ. Қасымов Астық түйірді сақтау және өңдеу технологиясы: Оқу құралы.-Семей: Семей қаласыныңШәкәрім атындағы Мемлекеттік университеті, 2013 ж. 110 бет. 7.1.2. Ә.І.Ізтаев, Т.Ж. Баярстанов, Т.Е.Омаров Астық өнімдерінің технологиясы. Оқулық. – Алматы : «СаГа» баспасы, 2006 ж. – 256 бет. 7.1.3. Б.К. Асенова, Г.Т. Туменова, Г.Н. Нурымхан, Г.Т.Кажибаева Специальные технологии перерабатывающих производств: Учебное пособие для студентов спецальности 050728 – «Технология перерабатывающих производств» -Семей: СГУ им.Шакарима, 2012 г.- 135 с. 7.1.4. Под ред. Н.М.Личко. Технология переработки растениеводческой продукции: учебник ссузов / М.: КолосС, 2008.- 583 с. 7.1.5. Смольникова Ф.Х., Асенова Б.К., Нурымхан Г.Н., Касымов С.К. Обработка и хранение продукции растениеводства: учеб. пособие для специальности 5В072800, 6М072800 "Технология перерабатывающих производств" / Гос. ун-т им.Шакарима г.Семей.- Семей, 2014.- 207с. 7.1.6 Фирсов, И.П. Технология растениеводства: учебник для студентов вузов / И.П. Фирсов; А.М.Соловьев, М.Ф.Трифонова.- М.: КолосС, 2006.- 472 с 7.1.7 Ә. Ізтаев, Б.Отыншиев Астықтану және диқаншылық негіздері: (оқу құралы) – Алматы: «Қайнар», 1994. 224 бет. 7.2. Қосымша әдебиеттер 7.2.1. Матюхина З.П., Королькова Э.П. Товароведение пищевых продуктов: Учебник. – 2-е изд. –М.: ИРПО; Изд. Центр «Академия», 2000. – 272 с. 7.2.2 Агробиологические основы производства, хранения и переработки продукции растениеводства: учеб. пособ. / под ред. Г.И.Баздырева.- М.: ИНФРА-М, 2014.- 724 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz