Файл қосу

Биотехнология өндірісінің қосымша



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                  |
|ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТІРЛІГІ                                              |
|Семей қаласының  ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                   |
|3 деңгейлі СМЖ құжаты   |ПОӘК               |ПОӘК 042-18-5.1.67/02-2013    |
|ПOӘК                    |№ ___ басылым      |                              |
|«Биотехнологиялық       |«__»____ 20__ ж.   |                              |
|жабдықтар»              |                   |                              |
|пәнінің студенттерге    |                   |                              |
|арналған бағдарламасы   |                   |                              |





                       ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК  КЕШЕНІ


                          5В070100 «Биотехнология»
                            мамандығына арналған


                         БИОТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ  ЖАБДЫҚТАР



                        СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ
                                БАҒДАРЛАМАСЫ













                                    Семей
                                     2013
                                  Алғы сөз


      1  ӘЗІРЛЕНДІ


      Құрастырушылар:
      Ғ. Абдилова ___________ Семей қаласының Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік
университеті «Тамақ өндірісінің  машиналары  мен  аппараттары»  кафедрасының
доцент м.а, т.ғ.к.
    М. Акимов ____________ Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік
университетінің   «Тамақ   өндірісінің    машиналары    мен    аппаратттары»
кафедрасының доценті, т.ғ.к.
                                     «      »                        2013 ж.


      2  ТАЛҚЫЛАНДЫ
      2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті
      «Тамақ өндірісінің машиналары  мен  аппараттары»  кафедра  мәжілісінде
қаралды


      «      »                         2013 ж., №         хаттама


      Кафедра меңгерушісі ____________ М. Акимов

      2.2 Инженерлі-технологиялық  факультетінің  оқу-әдістемелік  бюросының
отырысында қаралды


      «       »                           2013 ж., №         хаттама



      Төрайым   _________   С. Төлеубекова


      3  БЕКІТІЛДІ
      Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің  отырысында  талқыланды  және
басылымға рұқсат етілді


      «        »                          2013  ж.,     №            хаттама



      ОӘК төрайымы _______________ Г. Искакова



      4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН






                                   Мазмұны


      |1 |Жалпы ережелер                                                      |   |
|2 |Пәннің (модульдің) мазмұны және сағаттарды бөлу                     |   |
|3 |Пәнді оқып-білу жөніндегі әдістемелік ұсынымдар                     |   |
|4 |Курс форматы                                                        |   |
|5 |Курс саясаты                                                        |   |
|6 |Бағаларды қою саясаты                                               |   |
|7 |Әдебиеттер                                                          |   |



































     1.  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР


      1.1 Оқытушы және пән бойынша жалпы мәліметтер
         • Оқытушының аты-жөні  -  Абдилова Ғалия Бекенқызы, т.ғ.к., доцент
           м.а.
         • «Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары» кафедрасы
         • Байланыс ақпараты - № 9 оқу ғимараты, № 109 кабинет, тел: 36-02-
           15(3)
         • Сабақ өткізу орны - дәрісхана № 105
         • Берілген пән бойынша кредит саны – 3


     2. Пәннің қысқаша мазмұны:
      «Биотехнологиялық  жабдықтар»  пәні   инженер   кадрларын   дайындауда
оқытылатын арнаулы пәндердің бірі болып есептелінеді.
      1.3 Пәнді оқыту мақсаты:
      Студенттердің болашақтағы инженерлік қызметіне қажетті теориялық білім
мен тәжрибелік дағды алуы. Ерекше назар қоятын  мәселе  студенттердін  тамақ
өнеркәсібінің  жабдықтарын  жобалағанда,  есептегенде   және   пайдаланғанда
қажетті теориялық қағидаларды игеру.
      1.4. Пәнді оқытудың негізгі міндеті:
      Пәнді   оқыту    міндеттеріне    тамақ    өндірісінің    жабдықтарының
ерекшеліктеріне байланысты олардың  дамуын  оқыту;  жіктелу  ерекшеліктерін,
жобалау, есептеу негіздерін үйрету.
      Студенттерге жүйеленген  анализін  қолдану  негіздерін;  технологиялық
жабдықтарды  жалпы  оқып  білу;  есептеу   схемесын   шығару   және   өндеу;
технологиялық процестердi тиiмдiлігін жоғарлату жолдарын  қарастыру.  Пәннің
тәрбиелік   мақсаттары   студенттердің   өз   қызметтерін   адал   атқаруды,
ұқыптылықты,   сыйластықты,   қызметтес   жоддастарына    ілтипатпен    және
құнттылықпен қарауды, өзінің, басқалардың уақытын үнемдеуді  және  бағалауды
қалыптастыру арқылы жүзеге асырылады.
      Пәннің дамыту мақсаты   студенттердің өзіндік ойлау дағдысын, әр түрлі
техникалық жағдайларда талдау жүргізуді және өзінің қабылдаған  шешімдерінің
салдарын белгілі бір дәрежеде болжай алу.
     Механикалық өндеуге арналған машиналар пәнін оқу үшін  мынандай  жалпы
ғылыми,  жалпы  инженерлік  және  арнаулы  пәндерді   білу   керек:   жоғары
математика,   физика,   қолданбалы   механика,   жылу    техникасы,    тамақ
өнеркәсібінің процестері мен аппараттары, тамақ  өндірісінің  технологиялары
және т.б.
   1.5. Оқытудан күтілетін нәтижелері:
 • технологиялық процестерді қолдану туралы;
 • аппараттар мен машиналардың құрылысын және жұмыс істеу тәртібін;
 • аппараттар мен машиналардың геометриялық өлшемдерін анықтауды;
   • процестердің шығын сипаттамаларын есептеу;
   • процестерді басқару және оларды оптимизациялау;
   • есептеулерді іс жүзінде асыру және т.б.
    • технологиялық процестердің теориялық негіздерін;
    • аппараттар  мен  машиналардың  қолдануда  және  құрастыру  нәтижесінде
      туындайтын инженерлік есептерді шешуге;
    • аппараттар мен машиналардың геометриялық өлшемдерін анықтауға;
    • процестерді басқару және оларды оптимизациялау;
    • аппараттар мен машиналардың құрылысын және жұмыс істеу тәртібін
      меңгеруге.
      1.6 Курстың пререквизиттері:
         1. Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттары,
         2. гидравлика негіздері;
       1.6.3 жылутехникасы негіздері
       1.7 Курстың постреквизиттері:
       1.7.1 Тамақ өнімдерінің технологиясы


2  ПӘННІҢ (МОДУЛЬДІҢ) МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САҒАТТАРДЫ БӨЛУ
                                                                     Кесте 1
|Тақырыптың атауы                        |Сағат саны                     |Әдебиет|
|                                        |                               |тер    |
|                                        |ДС    |ПС   |ЗС   |ОСӨЖ   |СӨЖ   |       |
|1                                       |2     |3    |4    |5      |6     |       |
|Модуль 1 Биотехнологиялық  жабдықтардың жіктелуі                        |       |
|1. Кіріспе. Биотехнологиялық            |1     |2    |-    |1      |2     |4 - 12 |
|жабдықтардың жіктелуі.                  |      |     |     |       |      |бет    |
|биотехнология және өнімдердің           |      |     |     |       |      |       |
|микробиологиялық сипаттамасы.           |      |     |     |       |      |       |
|Микробиологиялық синтездің мүмкіншілігі.|      |     |     |       |      |       |
|Жабдықтардың жіктелуі. Микробиологиялық |      |     |     |       |      |       |
|өндірістің технологиялық ерекшеліктері. |      |     |     |       |      |       |
|2. Биотехнология өндірісінің қосымша    |1     |2    |-    |1      |3     |48 - 61|
|жабдықтары.                             |      |     |     |       |      |бет    |
|Сыйымдылықты жабдықтардың құрастырылу   |      |     |     |       |      |       |
|ерекшеліктері.                          |      |     |     |       |      |       |
|Реакторлар – араластырғыштар.           |      |     |     |       |      |       |
|Резервуарлардың есептелуі.              |      |     |     |       |      |       |
|3. Биотехнологияда қолданылатын         |1     |2    |-    |0,5    |      |201-233|
|насостар.                               |      |     |     |       |      |бет    |
|Биотехнологияда қолданылатын насостардың|      |     |     |       |      |       |
|классификациясы                         |      |     |     |       |      |       |
|Ортадан тепкіш насостар                 |      |     |     |       |      |       |
|Модуль 2 Сұйық және сусымалы орталарға арналған қоректендіргіштер мен мөлшерлеу |
|жабдықтары                                                                      |
|4. Сұйық және сусымалы орталарға        |1     |2    |-    |2      |4     |233-269|
|арналған қоректендіргіштер мен мөлшерлеу|      |     |     |       |      |бет    |
|жабдықтары. Шлюзді қоректендіргіштер мен|      |     |     |       |      |       |
|мөлшерлеуіштер. В-1 типті               |      |     |     |       |      |       |
|қоректендіргішер мен мөлшерлеуіштер.    |      |     |     |       |      |       |
|Кезеңді әрекетті табақшалы              |      |     |     |       |      |       |
|қоректендіргіш мен мөлшерлеуіштер.      |      |     |     |       |      |       |
|Кезеңді әрекетті салмақтық              |      |     |     |       |      |       |
|мөлшерлеуіштер.                         |      |     |     |       |      |       |
|5. Экстракциялауға арналған жабдықтар.  |1     |2    |-    |0,5    |1,5   |269-277|
|Экстракторлардың жіктелуі. Үздіксіз     |      |     |     |       |      |бет    |
|әрекетті экстракторлар. Тік орнатылған  |      |     |     |       |      |       |
|шнекті экстрактор (ЭТШВ-60).  Роторлы   |      |     |     |       |      |       |
|экстрактор. «Ниро Атомайзер» фирмасының |      |     |     |       |      |       |
|үздіксіз әрекетті көлденең екі шнекті   |      |     |     |       |      |       |
|экстракторы.                            |      |     |     |       |      |       |
|6. Престеуге арналған жабдықтар. Престеу|1     |2    |-    |1      |3     |3- 41  |
|жабдықтарының жіктелуі.                 |      |     |     |       |      |бет    |
|7. Біртекті емес сұйық жүйелерді сүзуге |1     |2    |-    |1      |1     |127-165|
|арналған жабдықтар.                     |      |     |     |       |      |бет    |
|Таспалы вакуум-сүзгісі.                 |      |     |     |       |      |       |
|Модуль 3 Биотехнологияда қолданылатын флотаторлар және ферментаторлар           |
|8. Биотехнологияда қолданатын           |1     |2    |-    |1      |1     |137-140|
|флотаторлар. Флотатордың конструкциясы. |      |     |     |       |      |бет    |
|ВНИИ синтезблок флотаторы. Механикалық  |      |     |     |       |      |       |
|флотаторлар.                            |      |     |     |       |      |       |
|9. Қатты қоректік ортада (ҚҚО)          |1     |2    |-    |       |2     |193-201|
|микроағзаларды культивирлеу үшін        |      |     |     |       |      |бет    |
|арналасқан жабдықтары.                  |      |     |     |       |      |       |
|10. Микробиологиялық синтез алуға       |1     |2    |-    |2      |4     |140-145|
|арналған ферментаторлар.                |      |     |     |       |      |бет    |
|Сұйық қоректі орталарда                 |      |     |     |       |      |       |
|микроорганизмдерді кеңінен өсіруге      |      |     |     |       |      |       |
|Арналған герметикалы ферментаторлар.    |      |     |     |       |      |       |
|Механикалық араластырғышы бар барботажды|      |     |     |       |      |       |
|ферментатор. Орталарды пневматикалық    |      |     |     |       |      |       |
|араластыратын ферментаторлар Қарқынды   |      |     |     |       |      |       |
|масса алмастыратын ФВО-40-0,6 маркалы   |      |     |     |       |      |       |
|ферментатор.                            |      |     |     |       |      |       |
|Модуль 4 Биотехнологияда қолданылатын зарарсыздандыру жабдықтары                |
|11. М.О-ң культивирленуін               |1     |2    |-    |1      |3     |7.1.1  |
|зарарсыздандырылмаған үрдістерді        |      |     |     |       |      |7.1.2  |
|жүргізетін ферментаторлар. Лефрансуа    |      |     |     |       |      |7.2.1  |
|ферментаторы. Өздігінен соратын         |      |     |     |       |      |       |
|араластырғышы бар ферментатор.          |      |     |     |       |      |       |
|Механикалық араластырғышы айналдырушы   |      |     |     |       |      |       |
|аэраторы бар «Фогельбуш» ферментаторы.  |      |     |     |       |      |       |
|ВНИИ биотехника ферментаторы.           |      |     |     |       |      |       |
|Горизонталь типті Лен НИИ химмаш        |      |     |     |       |      |       |
|ферментаторы. Интенсивті масса          |      |     |     |       |      |       |
|алмастырғышы бар ағысты ферментатор.    |      |     |     |       |      |       |
|12. Биотехнологияда қолданылатын        |1     |2    |-    |2      |4     |7.1.1  |
|сепараторлар.                           |      |     |     |       |      |7.1.2  |
|Сепараторлардың түрлері.                |      |     |     |       |      |7.2.1  |
|13. Биологиялық активті   заттар (БАЗ)  |1     |2    |-    |0,5    |1,5   |7.1.1  |
|ерітінділерін мембраналық  бөлуге       |      |     |     |       |      |7.1.2  |
|арналған   қондырғылар.                 |      |     |     |       |      |7.2.1  |
|14. Модуль  типі  ультрафильтрационды   |1     |2    |-    |0,5    |1,5   |7.1.1  |
|құрылығылар.                            |      |     |     |       |      |7.1.2  |
|                                        |      |     |     |       |      |7.2.1  |
|15. Ультрафильтрациялы   мембраналар.   |1     |2    |-    |1      |3     |7.1.1  |
|Барлығы                                 |15    |30   |-    |22,5   |67,5  |       |





    3 ПӘНДЕРДІ ОҚЫП-БІЛУ ЖӨНІНДЕГІ ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫМДАР


    Пәнді меңгеру барысында тақырыптардың негізгі  мазмұнына  көңіл  аудару
керек. Ол үшін студенттің  оқулықпен  жұмысын  жеңілдету  мақсатында  оқыту-
әдістемелік кешені  ұсынылады.  Әрбір  тақырыптың  дәрісі  соңында  өзін-өзі
тексеру сұрақтары бар.
    Оқулықты дұрыс таңдаудың үлкен мағынасы бар. Бірнеше оқулықты қатарынан
пайдалану дұрыс  емес.  Ұсынылған  әдебиеттердің  ішіндегі  біреуін  негізгі
әдебиет етіп таңдап алу керек.  Басқа  оқулықтарды  егер  де  қажет  тақырып
жайында мағлұмат болмағанда немесе аз болған жағдайда пайдаланған жөн.
    Курсты пәннің бағдарламасына сәйкес тақырыптар легімен меңгерген мақұл.
Оқулықпен  жұмыс  жасау   барысында   ұсынылған   кешендегі   мысалдар   мен
сараптамалар міндетті түрде болуы қажет.  Тек  осыдан  кейін  ғана  өзін-өзі
тексеру сұрақтарына жауап берілуі керек.
    Теориялық алған білімдерін студенттер  практикалық  есептерді  шығарған
кезде ғана меңгерілді деп есептеуге болады.



     КУРС ФОРМАТЫ


    Сабақ уақыты аптасына 50 минуттан 2 рет жүргізіледі. Дәріс сабақтарында
күрделі, мәселелі сұрақтарды қарастырады.  Мысалы дәрістер құрылымы  мынадай
– сабақ  мәнін  талқылау  немесе  блиц-сұрақ  (10(15  минут),  дәріс  (35(40
минут), материалдарды бекіту. Сабақты мұндай  құрылымда  жүргізу  студенттен
жүйелілікті, ұсынылған  әдебиеттермен  өздігінен  жұмыс  жасай  білуді  және
дәрістегі жаңа тақырып бойынша материалдарды білуді талап етеді.
      Зертханалық сабақтар  теориялық  материалдарды  тереңірек  қарастыруды
қажет ететін мәселелерді шешуге арналған.
      Аудиториялық ОСӨЖ уақытында сіздердің дәріске немесе зертханалық
сабаққа дайындалу процесінде, сондай-ақ үйге берген өздік жұмысын орындау
кезінде  туындаған сұрақтарыңызды қарастырамыз.
      Сонымен қатар аптасына  бір рет, кафедрада бекітілген график бойынша,
мен жекелей немесе топпен консультация түрінде ОСӨЖ сабағын өткіземін.
Пәнді оқуға арналған сабақ уақытының үштен бір бөлігінде, сіздер менің
көмегімсіз өздеріңіз жұмыс жасайсыздар. Өздік жұмысына арналған тапсырмалар
түрлері, ОСӨЖ және СӨЖ жоспары – кестесінде көрсетілген.

        КУРС САЯСАТЫ



    Пәнді  оқуға  берілген   барлық   кезеңде,   менің   сіздерге   қойатын
талаптарымның  барлығын  орындайсыз   және   бір-бірімізді   түсінеміз   деп
ойлаймын.
      1 Сабақты белгілі бір себептермен босатсаңыз  ол  сізді  курсты  толық
меңгеруден  босатпайды.  Егер  студент   сабақтарды   себепті   жағдайлармен
босатса, онда  ол  факультет  деканатынан  анықтама-рұқсат  алуға  міндетті.
Рұқсат алғанан кейін студент  сабаққа  қатыса  алады.  Босатқан  сабақтардың
тақырыптарын өтеу үшін сіз арнайы тапсырма аласыз және  көрсетілген  уақытта
оны  орындап  тапсыру  қажет.  Тапсырма  тиісті   бағамен   бағаланады,   ал
босатылған сабақтар үшін баллдар қосылмайды.
      2 Сіз сабақ процесіндегі  аудиториялық  жұмыстарға  және  емтихандарға
белсенді түрде қатысып отыруларыңыз, сондай-ақ  өз  уақытында  және  шамаңыз
келгенше толық үй жұмысын орындауыңыз және белгіленген уақытында  өткізуіңіз
керек. Тапсырмаларынызды пунктуальды және  уақытында  тапсыруларыңыз  керек.
Осылардың бәрі сіздерге жоғары рейтингілік көрсеткіштерге  жетуге  мүмкіндік
береді. Сабақ кезінде студент бұзақылық жасап немесе  оқытушының  ескертуіне
құлақ аспаса, ол студентті сабақтан шығарып жібере алады және  ол  студентті
тәртіпке салу үшін оған қосымша тапсырмалар беріледі.
      3 Аудиториялық сабақ  уақытында  Сіздердің  ұялы  телефондарыңыз  өшіп
тұруы керек. Егер бұл талап орындалмаса оқытушы  студентті  жауапқа  тартуға
құқығы бар.
      4 Сіздер  студенттермен  және  оқытушыларыңызбен  ашық,  шыдамды  және
мейірімді болулары керек.
      5 Біреуден көшіріп  алу  және  плагиат  (дайын  тапсырмаларды  қолдану
немесе  көшіріп  алу  және  басқа  студенттердің  көмегін  пайдалану)   үшін
Оқытушының    студентті    аудиториядан     шығарып     жіберуіне     немесе
қанағаттанарлықсыз баға қоюына құқығы бар.
      6  Межелік  аттестация  қорытындысы,  студенттің  сабаққа  қатысуымен,
өзіндік  жұмысты  орындауымен,  сабақта  ауызша  және   жазбаша   жауаптарға
байланысты, межелік бақылау нәтижелеріне байланысты қойылады.

      6  БАҒАЛАРДЫ  ҚОЮ САЯСАТЫ


      Пән бойынша үлгерімді бақылау келесі түрде жүзуге асырылады:
      -  ағымдағы  бақылау   («Биотехнологиялық   жабдықтар»   пәнінің   оқу
процесінің күнтізбелік кестесіне сәйкес жүргізіледі)
      - межелік бақылау (7 және 15 апталар)
      - қорытынды бақылау
      Ағымдағы   бақылау   кезінде   студенттің   дәріс   және   зертханалық
сабақтардағы жұмысы бағаланады,  сонымен  қатар  үй  тапсырмаларын  орындау,
рефераттарды жазу және т.с.с.
      Межелік бақылау – оқытушының  қатысуымен  тесттерге  жауап  беру  және
аудиториялық бақылау жұмыс орындау.
      Пән  бойынша  баға  100  %-тік   шкала  бойынша  пайыздық   мөлшерімен
қойылады.

«Биотехнологиялық жабдықтар» пәні бойынша ұпайлардың үлестірілуі

                                                  Кесте 2
|Апта |Бақылау түрі                               |Ұпайлар     |Ескерту     |
|1    |2                                          |3           |4           |
|1-7 апталарда дәрістерге, практикалық және        |30          |            |
|лабораториялық сабақтарға қатысу                  |            |            |
|1    |Тапсырмалар түрлерімен танысу              |            |            |
|2    |Есеп шығару                                |5           |ПС          |
|     |Ауызша жауап беру                          |10          |ЗС          |
|3    |Есеп шығару                                |5           |ПС          |
|     |Ауызша жауап беру                          |10          |ЗС          |
|     |Аудиториялық бақылау жұмыс                 |15          |ОСӨЖ        |
|4    |Есеп шығару                                |5           |ПС          |
|     |Ауызша жауап беру                          |10          |ЗС          |
|     |Реферат                                    |30          |СӨЖ         |
|5    |Есеп шығару                                |10          |ПС          |
|     |Ауызша жауап беру                          |10          |ЗС          |
|     |Аудиториялық бақылау жұмыс                 |15          |ОСӨЖ        |
|6    |Есеп шығару                                |10          |ПС          |
|     |Ауызша жауап беру                          |15          |ЗС          |
|     |Реферат                                    |30          |СӨЖ         |
|7    |Межелік бақылау 1                          |90          |            |
|1-7 апталарда оқу нәтижесінде барлық ұпайлар      |300         |            |
|8-15 апталарда дәрістерге, практикалық және       |30          |            |
|лабораториялық сабақтарға қатысу                  |            |            |
|8    |Тапсырмалар түрлерімен танысу              |            |            |
|9    |Есеп шығару                                |5           |ПС          |
|     |Ауызша жауап беру                          |10          |ЗС          |
|10   |Есеп шығару                                |5           |ПС          |
|     |Ауызша жауап беру                          |10          |ЗС          |
|     |Аудиториялық бақылау жұмыс                 |15          |ОСӨЖ        |
|11   |Есеп шығару                                |5           |ПС          |
|     |Ауызша жауап беру                          |10          |ЗС          |
|     |Реферат                                    |30          |СӨЖ         |
|12   |Есеп шығару                                |5           |ПС          |
|     |Ауызша жауап беру                          |10          |ЗС          |
|13   |Есеп шығару                                |5           |ПС          |
|     |Ауызша жауап беру                          |10          |ЗС          |
|     |Аудиториялық бақылау жұмыс                 |15          |ОСӨЖ        |
|14   |Есеп шығару                                |5           |ПС          |
|     |Ауызша жауап беру                          |10          |ЗС          |
|     |Реферат                                    |30          |СӨЖ         |
|15   |Межелік бақылау 2                          |90          |            |
|8-15 апталарда оқу нәтижесінде барлық ұпайлар     |300         |            |
|Емтиханға арналған барлық ұпайлар                 |400         |            |
|Академиялық кезеңге арналған барлық ұпайлар       |1000        |            |






    7 ӘДЕБИЕТТЕР
    7.1 Негізгі әдебиеттер
    7.1.1  Калунянц  К.А.,  Голгер   Л.И.,   Балашов   В.Е.,   Оборудование
микробиологических производств М.; Агропромиздат, 1987-398 с.
    7.1.2   Боротников   И.В.,   Босенко   А.М.,    Машины    и    аппараты
микробиологических производств. Минск, Высшая школа, 1982-288 с.


    7.2 Қосымша әдебиеттер
    7.2.1 Калунянц К.А., Голгер Л.И., Завьялов Е.Ф. Машины и  аппараты  для
микробиологической  промышленности   (типовое   оборудование).   Каталог-М.:
ОНТИТЭИ микробиопром. 4,1 1976 - 148 с.
    7.2.2 Виестур У.Э., Кристапсонк  М.Ж.,  Быликина  Е.С.  Культивирование
микроорганизмов.-М.: Пищевая промышленность, 1980.-231 с.
    7.2.3 Грачева И.М. Технология  ферментных  препаратов.  -  М.:  Пищевая
промышленность, 1976-248 с.
    7.2.4  Веселов   А.И.   Технологическое   оборудование   витаминных   и
микробиологических производств.-М.: Изд. МТИППа, 1984-100 с.


Пәндер