Файл қосу
Өндеу өндірістерінің технологиясы мамандығы бойынша типтік оқу жоспары
|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ | |СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ | |СМЖ 3-деңгейдегі құжаты |УМКД | | | | | | | | |ПОӘК 042-18-7.1.36/01-2014| |Оқытушы үшін «Азық-түлігінің|№1-басылым | | |өндірісінің ғылыми |11.09.14ж | | |негіздері» пәннің | | | |бағдарламасы | | | «Азық-түлігінің өндірісінің ғылыми негіздері» ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072800– «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы үшін ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының аға оқытушы Әбішев Болат Шарипқазыұлы ____________ «27» тамыз 2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 «Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы» кафедрасының мәжілісінде №1 хаттама «03» қыркүйек 2014 ж. Кафедра меңгерушісі __________ Б.Қ. Әсенова 2.2 Инженерлік –технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде №1 хаттама 05 қыркүйек 2014 ж. Төрайымы ___________ С.С.Төлеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды №1 хаттама 11 қыркүйек 2014ж. ОӘК төрайымы_____________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны |1 |Қолдану аясы |4 | | |2 |Нормативтік сілтемелер |4 | | |3 |Жалпы ережелер |4 | | |4 |Оқу пәнінің мазмұны (модуль) |6 | | |5 |Студентердің өздік жұмысының тізімі |8 | | |6 |Пәннің оқу-әдістемелік картасы |8 | | |7 |Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы |10 | | |8 |Әдебиеттер |11 | | 1 ҚОЛДАНУ АЯСЫ «Азық-түлігінің өндірісінің ғылыми негіздері» пәнінің оқу-әдістемелік кешені 5В072800 – «Өңдеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша оқытылатын студенттерге арналған. Студенттерды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР «Азық-түлігінің өндірісінің ғылыми негіздері»пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді: 2012 жылдың 23 тамызында бекітілген №1080 ҚР МЖМБС. - 5В072800 – «Өндеу өндірістерінің технологиясы» мамандығы бойынша типтік оқу жоспары; - СТУ 042-ГУ-4-2014 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенің жасау бойынша жалпы талаптары» университет стандарты; - ДП 042-1.01-2014 «Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны» құжаттамалық шара. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны Астық түйір өнімдерінің қазіргі кездегі тәсілдері бойынша сақтау және сақтау кезіндегі зиянкестермен бүлінуі. Астық түйір өнімдерін сақтау кезінде болатын өзгерістер. Астық ертеден елдің байлығын көрсетеді. Бидай – біріншіден, тамақ, химиялық құрамы және тағамдық құндылығы жағынан ерекше бай өнім. Бұл өнім күнделікті пайланылады. Екіншіден, малдарға да жем өнімін жасап күнделікті пайдалануға болады, үшіншіден, өндіріске қажетті шакізат, төртіншіден, болашақ егіннің тұқымы. Осындай ерекшеліктерін ескере отырып, осы пәнді оқу барысында оны сапалы өнім алу үшін дұрыс сақтап, технологиялық өңдей білуді студенттерге меңгерту керек. Студенттер білімдерін теориялық тұрғыда оқып- үйренумен қатар, тәжірибе жүзінде кәсіпорында өңдеу үрдістерінің технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Осы пәнді оқыту нәтижесінде болашақ арнаулы инженерлік пәнді таңдауға және өндіріс кәсіпорынында инженер-технолог ретінде жұмысына қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектеседі. 3.2 Пәнді оқыту мақсаты: Магистранттарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер – технолог ретінде жұмыс істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу. Курстың негізгі мақсаты магистранттарды дәнді дақылдарды және ет, сүт өнімдерімен, олардың ассортименттерімен танысып, қысқаша өндіру технологиясымен танысуы. Сонымен қатар, дәнді дақылдарды және етті, сүтті әрі қарай өндіріс орындарында қолдану жолдарымен танысу. 3.3 Пәннің негізгі міндеттері: - дәнді дақылдарды қабылдау және алғашқы өңдеу және сақтау. - дәнді дақылдарды сақтаудың ерекшеліктері; - астықты сақтау және сапасын арттырудағы технологиялық тәсілдер; - астық түйір өнімдеріндегі микрофлораның тегі және оның қалыптасуы; - дәннің ұзақ сақтауға төзімділігі. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек: Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірибе жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Осы пәнді оқу нәтижесінде болашақ арнаулы инженерлік пәнді таңдауға және өндіріс кәсіпорындарында инженер-технолог ретінде жұмысына қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектеседі. 3.5 Курстың пререквизиттері: 3.5.1 Өңдеу өндірісінің жалпы технологиясы 3.5.2 Өңдеу өндірісінің арнайы технологиясы 3.6 Курстың постреквизиттері: 3.6.1 Ауылшаруашылығы шикізаттарынан физико – химиялық, биотехнологиялық тағамдық өнімдерді өндіру негіздері. 3.6.2 Биотехнологиялық негізде көпкомпонентті тағамдарды жетілдіру. 3.6.3 Өндіріс бағыттарының прогрессивті техникасы. 3.7 Жұмыс оқу жоспарынан жазба: 1-кесте |Курс |Семестр |Кредит | | | |саны | | Дәріс | |тақырыптары | |1 |Кіріспе. Ғылыми технологиялық процесс және дайын|1 | | |өнім туралы жалпы мағлұмат | | |2 |Шетелдегі жеңіл және тамақ өндірістерінің |1 | | |қалдықтары. Жемді өндіруге қажетті шикізаттар | | | |және өнімнің микробиологиялық және химиялық | | | |синтезі | | |3 |Ресейде дәнді биохимиялық бағалау |1 | |4 |Украина ұнының сапа көрсеткіштері |1 | |5 |Нан пісіру өндірісіндегі негізгі шикізаттар | | | | |1 | |6 |Өндіріске қосуға шикізаттарды дайындау |1 | |7 |Әр елдегі нан пісіру қасиеттері |1 | |8 |Шет елдердегі ұннан жасалған кондитерлік | | | |тағамдар |1 | |9 |Картоп және астық тұқымдастарының крахмалдарын |1 | | |қалдықсыз өңдеу технологиясы (бидай, жүгері, | | | |т.б.) | | |10 |Құрамында көміртегі бар қантты крахмал өнімдерін|1 | | |өндіру. | | |11 |Қышқыл сірне гидролизі |1 | |12 |Польшада астық сақтауда силосты технологияны |1 | | |дамыту. | | |13 |Өңдеу өндірісінде эффективті ресурстарды |1 | | |пайдалану. | | |14 |Тиімді ресурстар. |1 | |15 |Астық сақтауда қолданылатын ферменттер |1 | | |Барлығы: |15 | |Зертханалық жұмыс тақырыптары | |1. |Семей қаласындағы тамақ өндірісіндегі |1 | | |кәсіпорындарымен таныстыру | | |2. |Ұндағы дәрумендердің мөлшері бойынша ұн сапасын |2 | | |анықтау | | |3. |Ұнның құрамындағы металломагниттік қоспаларды |2 | | |анықтау | | |4. |Ұн тарту зауытының дайындау бөлімдерінің |2 | | |қалдықтары | | |5. |Ұн тарту зауытының тарту бөлімшесінің жұмысын |2 | | |бақылау | | |6. |Наубайхана ұнындағы бидайды ұсақтау кезіндегі |2 | | |ұнтақтау режимін бақылау. | | |7. |Ірілігіне қарай ұн сапасына баға беру |2 | |8. |Құрамы және клейковина сапасы бойынша бидай |2 | | |ұнының сапасына баға беру | | | |Барлығы: |15 | 5 Студенттердің өздік жұмысының тізімі 5.1 Астық өңдейтін өндіріс орындарында екіншілік өнімдерді қайта өңдеу технологиясы. 5.2 Астық тазалау орындарында терең тиімді астық тазалау әдістері. 5.3 Бұршақ ұнын өндіру технологиясы. 5.4 Жоғары тиімді аппараттар арқылы бұршақ, бидай, жарма ұндарын шығару технологиясын дамыту. 5.5 Қарақұмық дәндерін өңдеу технологиясы және оның жаңа шешімдері. 5.6 Картопты крахмалға айналдырудың жаңа технологиясын жетілдіру. 5.7 Астық сақтауда қолданылатын ферменттер түрлері. 5.8 Өңдеу өндірісінде эффективті ресурстарды пайдалану тиімділігі. 5.9 Әр мемлекеттегі астық сақтау технологияларын салыстыру. 5.10 Құрамында көміртегі бар қантты крахмал өнімдерін өндіру технологиясын жетілдіру. 5.11 Астық тұқымдастарын қалдықсыз өңдеу технологиясын жетілдіру. 5.12 Астықты сақтаудың технологиялық тәсілдері. 5.13 Астықтың сапасын арттырудағы технологиялық тәсілдер. 5.14 Дәнді дақылдарды сақтаудың ерекшеліктері. 5.16 Астық түйірдің қаттылығына әсер ететін факторлар. 5.17 Зиянкестермен ластанған ұнның жағдайы. 5.18 Сапрофитті микроорганизмдер. 5.19 Дәннің температурасы. 5.20 Термофильдер. 5.21 Астықтың зең саңырауқұлақтары. 5.22 Бактериялар. 5.23 Активті салқындату. 5.24 Тік қабатты қызу. 5.25 Дәннің фитопатогенді микроорганизмдері. 5.26 Астық түйірдің қаттылығына әсер ететін факторлар. 5.27 Астық түйірді сақтау кезінде болатын өзгерістер. 5.28 Астық түйірді қайта өңдеу. 5.29 Астық түйірді сақтау кезінде болатын биохимиялық өзгерістер. 5.30 Тұқым өнгіштігі мен өну энергиясына әсер ететін себептер. 6 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ Кесте 3 | Оқу әдістемелік оқулықтардың |Экземпляр саны|Магистранттар|Қамтамасызд| |атаулары | |саны |андырылу | | | | |пайызы | |1 |2 |3 |4 | | Хлебников В.И. Технология товаров |1 |3 |100% | |(продовольственных). М.: | | | | |Издательский дом «Дашков и К0», | | | | |2000.- 427 с. | | | | |Товароведение продовольственных |1 |3 |100% | |товаров. Кругляков Г.Н., Круглякова| | | | |Г.В. -Ростов н/Д: МарТ, 2005.- 448 | | | | |с. | | | | |Пищевая химия / под ред. А.П. |1 |3 |100% | |Нечаева.- СПб.: ГИОРД, 2001.-529 с.| | | | 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі: |7.1.1| Хлебников В.И. Технология товаров (продовольственных). М.: | | |Издательский дом «Дашков и К0», 2000.- 427 с. | |71.2 |Товароведение продовольственных товаров. Кругляков Г.Н., Круглякова| | |Г.В. -Ростов н/Д: МарТ, 2005.- 448 с. | |7.1.3|Пищевая химия / под ред. А.П. Нечаева.- СПб.: ГИОРД, 2001.-529 с. | |7.2 Қосымша | |7.2.1|Журнал «Хранение и переработка сельскохозяйственного сырья» | | |Антипова Л.В., Глотова И.А., Рогов И.А. Методы исследования мяса и | | |мясных продуктов.- М.: Колос, 2001.- 376 с. | |7.2.2|Справочник работника общественного питания. /Под ред. В.Н. | | |Голубева.-М.: ДеЛиПринт, 2002.-590 с. | | |Фуре И.Н. Технология производства продукции общественного питания.-| | |Мн.: Новое знание, 2002.-799 с. | |7.2.3|Химический состав пищевых продуктов. Справочные таблицы содержания | | |основных пищевых веществ и энергетической ценности блюд и | | |кулинарных изделий/Под ред. И. М. Скурихина, В. А. Шатерникова. М.:| | |Легкая и пищевая промышленность, 1984. | |7.2.4|Лабораторный практикум по общей технологии пищевых продуктов /Под | | |ред. З.Ф. Фалуниной. М.: Пищевая промышленность, 1978.-272 с. | |7.2.5|Общая технология пищевых производств /Под ред. Н.И. Назарова. - М: | | |Легкая и пищевая промышленность, 1981.-360 с. | |7.2.6|Журнал «Пищевая промышленность», 2010-2012 г. | |7.2.7|Журнал «Пищевая и перерабатывающая промышленность Казахстана», | | |2010-2012 г. | |7.2.8|Журнал «Вестник СГУ», 2010-2012 г. | |7.2.9|Аналитические обзоры КазГосИНТИ, 2010-2012 г. | | | |
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz