Файл қосу

Қазіргі кезеңде сапаны




|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                   |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                |
|СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                   |
|СМЖ 3-деңгейдегі құжаты   |ПОӘК                   |                        |
|                          |                       |ПОӘК 042-18-9.1./01     |
|                          |                       |-2014                   |
|ПОӘК                      |11.09.2014 ж.          |                        |
|«Қазіргі кезеңде сапаны   |№ 1 басылым            |                        |
|жетілдіру мен басқару»    |                       |                        |
|пәнінің оқытушыға арналған|                       |                        |
|бағдарламасы              |                       |                        |









               «ҚАЗІРГІ КЕЗЕҢДЕ САПАНЫ ЖЕТІЛДІРУ МЕН БАСҚАРУ»

                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

        6М073200 – «Стандарттау және сертификаттау (салалар бойынша)»

                               мамандығы үшін



                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН

                             ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ
































                                    Семей


                                    2014



                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014ж.,  С.Аманжолов,   «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласы   Шәкәрім   атындағы   мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында
    «29» тамыз 2014ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде
    «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С.Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған
    «11» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г.Искакова




    4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ

































                                   Мазмұны



    |    |1                                                                 |5   |
|    |Қолданылу саласы                                                  |    |
|    |4                                                                 |5   |
|    |                                                                  |Білі|
|    |2                                                                 |м   |
|    |Нормативтік сілтемелер                                            |алуш|
|    |4                                                                 |ылар|
|    |                                                                  |дың |
|    |3                                                                 |өзін|
|    |Жалпы ережелер                                                    |дік |
|    |4                                                                 |жұмы|
|    |                                                                  |сы  |
|    |4                                                                 |тақы|
|    |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |рыпт|
|    |                                                                  |арын|
|    |                                                                  |ың  |
|    |                                                                  |тізі|
|    |                                                                  |мі  |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |7   |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |6   |
|    |                                                                  |Оқу-|
|    |                                                                  |әдіс|
|    |                                                                  |теме|
|    |                                                                  |лік |
|    |                                                                  |әдеб|
|    |                                                                  |иетп|
|    |                                                                  |ен  |
|    |                                                                  |қамт|
|    |                                                                  |амас|
|    |                                                                  |ыз  |
|    |                                                                  |ету |
|    |                                                                  |карт|
|    |                                                                  |асы |
|    |                                                                  |10  |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |7   |
|    |                                                                  |Әдеб|
|    |                                                                  |иетт|
|    |                                                                  |ер  |
|    |                                                                  |11  |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |
|    |                                                                  |    |



1 Қолдану саласы

    «Қазіргі кезеңде сапаны  жетілдіру  мен  басқару»  пәні  бойынша  оқу-
әдістемелік  кешенінің   құрамына   кіретін   оқытушыға   арналған   пәннің
бағдарламасы 6М073200 – «Стандарттау және сертификаттау (салалар  бойынша)»
мамандығының білім алушыларына арналған. Білім алушыларда курс  мазмұнымен,
өзектілігі   және   қажеттілігімен,   курс   саясатымен,   машықтану   және
білгірлігімен таныстырады. Оқу-әдістемелік  кешені  пәнді  оқыту  барысында
негізгі жетекші болып саналады.


    2 Нормативтік сілтемелер


    «Қазіргі кезеңде сапаны жетілдіру мен басқару» пәнінен бағдарламасы осы
пән  бойынша  оқу  процесін  ұйымдастыру  тәртібін   төмендегі   құжаттардың
талаптары мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    -  6М073200  –  «Стандарттау  және  сертификаттау  (салалар   бойынша)»
мамандығының элективті пәндер каталогына сәйкес;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.



    3 Жалпы ережелер

    3.1 Пәннің қысқаша  мазмұны.  «Қазіргі  кезеңде  сапаны  жетілдіру  мен
басқару» пәні  заттарды  зерттеу  әдістерінің  жалпы  мәліметтерін  оқытады.
Заттардың химиялық құрылымын құрау және идентификациясы. Заттардың  химиялық
құрылымы  бар  қасиеттерінің  физикалық  және  химиялық  байланысы.   Ғылыми
зерттеулерде әр түрлі әдістерді қолдану.

    3.2 Пәннің мақсаттары болып  білім  алушыларды  ғылыми  жағдайлар  және
өндіріс  аясындағы  сапаны  қамтамасыз  ету  және   отандық   пен   шетелдік
өнеркәсібінде қызмет көрсету бойынша жинақталған  тәжірибе;  сапаны  басқару
әдістері; негізгі түсініктер.

    3.3 Пәнді оқытудағы басты міндеттер – білім алушылардың сапаны  басқару
бойынша теориялық білімі мен тәжірибелік дағдылануы. Ғылыми зерттеулерде  әр
түрлі әдістерді қолдану.

    3.4  Пәнді оқу нәтижесінде:
    Білуі  керек:  отандық  өнімнің   бәсекеге   қабілеттілігін   арттыруға
бағытталған   бірегей   саясатты   жүргізу   нәтижесінде   өндірістік   және
коммерциялық кәсіпорынның қызметін жетілдіру;
    Игеру  керек:  әр  түрлі  өнімді   шығару   өндірісінде   технологиялық
процесстерді  талдау  үшін  тәжірибелік  мәліметтерді  статистикалық   өңдеу
дағдысы, сонымен қатар зертханалық зерттеулерге дағдылану;
    Меңгеру керек:  мамандықтың мемлекеттік жалпыға  міндетті  стандартының
негізгі  жағдайлары,  мамандықтың  оқу-кәсіптік   бағдарламасының   мазмұны,
қәсіби  қызметтің  міндеті,  талдауды  жүргізудің  негізгі  әдістері,   сапа
өндірісі аясындағы көрсеткіштері;
    Істей алу керек: тағамдық өндіріс саласынағы базалық  білімді  көрсету,
өнімнің сапасын басқару үшін стандарттар мен техникалық  шарттарды  қолдану,
шикізат шығынының мөлшерін  есептеу,  технологиялық  сызба,  машиналар  және
құрал-жабдықтарды  таңдауды  негіздеу,  терминологияны   қолдану,   тағамдық
шикізаттың,  жартылай фабрикаттың және дайын өнімнің сапасына  өзіндік  баға
беру, өнімді шығару кезінде технологиялық процесстердегі ақаулардың  себебін
анықтау;
    Ойлау керек: отандық және халықаралық өнім сертификациясы  және  қызмет
көрсетудің  тәжірибелік  ерекшеліктері,  отандық,  сонымен  қатар   шетелдік
теория мен тәжірибеге сүйенген сапа менеджмент жүйесі;
    Болу керек: жеткізушілермен өзара қызмет механизмін жетілдіру негізінде
  келісім-шарт  қатынастарының  сапасын  арттыру,  өнеркәсіптік   өндірістің
қызметінің сапасы және тауар айналым аясын талдау;
    Алу керек: ғылыми,  ғылыми-техникалық,  нормативті  құжаттамамен  жұмыс
бойынша тәжірибелік дағдылар,  өнім  сапасының  стандартты,  сертификационды
сынақ жүргізу қабілеті.


    3.5 Курстың пререквизиттері:
    3.5.1 Жоқ

    3.6 Курстың постреквизиттері:
    3.6.1 Жоқ



    3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                               |Семестр  |
|1                                                                  |2        |
|МОДУЛЬ 1.   ӨНІМ ЖӘНЕ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕСТЕРДІҢ САПАСЫН БАҚЫЛАУ             |
|Дәрістік сабақтар                                                            |
|Дәріс № 1. «Сапаны басқару» пәні және курс міндеті.                |1        |
|Дәріс № 2. Өнім сапасын Мемлекеттік реттеу.                        |1        |
|Дәріс № 3. Өнім сапасын бағалау әдістемесі.                        |1        |
|Дәріс № 4. Өнім сапасын және технологиялық процесстерді бақылау.   |2        |
|Дәріс № 5. Қызмет көрсету және өнім сертификациясы                 |1        |
|Тәжірибелік сабақтар                                                         |
|Сабақ № 1. «Сапаны басқару» пәні және курс міндеті.                |1        |
|Сабақ № 2. Өнім сапасын Мемлекеттік реттеу.                        |1        |
|Сабақ № 3. Өнім сапасын бағалау әдістемесі.                        |1        |
|Сабақ № 4. Өнім сапасын және технологиялық процесстерді бақылау.   |2        |
|Сабақ № 5. Қызмет көрсету және өнім сертификациясы.                |1        |
|МОДУЛЬ 2. ӨНІМ СТАНДАРТИЗАЦИЯСЫ                                              |
|Дәрістік сабақтар                                                            |
|Дәріс № 6. Стандартизацияның жалпы сипаттамасы және оның           |2        |
|әдістемелік негіздері.                                             |         |
|Дәріс № 7. Стандартизацияның Мемлекеттік жүйесі.                   |1        |
|Дәріс № 8. Стандартизацияның салааралық жүйесі.                    |1        |
|Тәжірибелік сабақтар                                                         |
|Сабақ № 6. Стандартизацияның жалпы сипаттамасы және оның           |2        |
|әдістемелік негіздері.                                             |         |
|Сабақ № 7. Стандартизацияның Мемлекеттік жүйесі.                   |1        |
|Сабақ № 8. Стандартизацияның салааралық жүйесі.                    |1        |
|МОДУЛЬ 3. МЕТРОЛОГИЯ НЕГІЗДЕРІ                                               |
|Дәрістік сабақтар                                                            |
|Дәріс № 9. Метрология сипаттамасы және түсінігі.                   |1        |
|Дәріс № 10. Бірыңғай өлшемді қамтамасыз етудің Мемлекеттік жүйесі. |1        |
|Тәжірибелік сабақтар                                                         |
|Сабақ № 9. Метрология сипаттамасы және түсінігі.                   |1        |
|Сабақ № 10. Бірыңғай өлшемді қамтамасыз етудің Мемлекеттік жүйесі. |1        |
|МОДУЛЬ 4. ӨНІМ САПАСЫН БАСҚАРУ МЕХАНИЗМІ                                     |
|Дәрістік сабақтар                                                            |
|Дәріс № 11. Өнім сапасын басқару жүйесі.                           |1        |
|Дәріс № 12. Өнім бағасы мен сапасының өзара байланысы.             |1        |
|Дәріс № 13. Өнім сапасын қамтамасыз етудің Халықаралық тәжірибесі. |1        |
|Тәжірибелік сабақтар                                                         |
|Сабақ № 11. Өнім сапасын басқару жүйесі.                           |1        |
|Сабақ № 12. Өнім бағасы мен сапасының өзара байланысы.             |1        |
|Сабақ № 13. Өнім сапасын қамтамасыз етудің Халықаралық тәжірибесі. |1        |
|Барлығы:                                                           |30       |



    5 Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі

    5.1  Сапа түсінігі.
    5.2  Сапаның теориялық концепциясының эволюциясы.
    5.3  Сапа басқару жүйесі: түсінігі және анықтамасы.
    5.4  Өнім сапасын қамтамасыз ету факторы.
    5.5 Өнім сапасының көрсеткіштері.
    5.6 Қызмет көрсету сапасының көрсеткіштері.
    5.7 Өнім сапасын бағалау әдістемесі.
    5.8 Қызмет көрсету бағалау әдістемесі.
    5.9 Сапаны басқару процесін Мемлекеттік реттеу.
    5.10 Өнім, қызмет көрсету сапасы және бәсекеге қабілеттілігі.
    5.11 Өнеркәсіптің бәсекеге қабілеттілігі.
    5.12 Сұраныстың өнім сапасына тәуелділігі.
    5.13 Сапаны басқарудың математикалық моделдері.
    5.14 Сапаны басқару жүйесіндегі Халықаралық ИСО-9000 стандарты
    5.15 Салааралық стандарттар.
    5.16 Жергілікті стандарттар.
    5.17 Сапаны басқарудың статистикалық әдістері.
    5.18 Сапа факторының статистикалық талдауы.
    5.19 Өндірісте өнім сапасын басқаруды ұйымдастыру.
    5.20 Өнім сапасын басқару түрлері (кіру, операционды, қабылдау) .
    5.21 Ақау және рекламация талдауы.
    5.22 Өнім сапасын қоғамдық бақылау.
    5.23 Өнеркәсіптік өнімнің сертификациясы.
    5.24 Өнім сертификациясының жүйесі.
    5.25 Өнім сертификациясы ұйымының нормативі: ҚР Заңдары
    5.26 Өнім сапасын басқарудың нәтижелілігі.
    5.27 Сапаны басқарудың отандық тәжірибесі.
    5.28 Сапаны басқарудың шетелдік тәжірибесі.
    5.29 Сапаны басқарудың жергілікті тәжірибесі.


      6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы

                                                                     Кесте 3
| Оқулықтар мен оқулық-әдiстемелiк құралдардың  |Экз.  |Білім      |Қамтамасыз |
|атаулары                                       |саны  |алушылар   |ету  пайызы|
|                                               |      |саны       |           |
|1                                              |2     |3          |4          |
|Аристов О.В., Леонов Н.Г. Управление качеством |2     |1          |100        |
|продукции. - М.: Изд-во стандартов, 2007       |      |           |           |
|Гличев А.В. Основы управления качеством        |1     |1          |100        |
|продукции. - М.: Изд-во АМИ, 2006.             |      |           |           |
|Ахмин А.М., Гасюк Д.П. Основы управления       |1     |1          |100        |
|качеством продукции. Учебное пособие: СПб.:    |      |           |           |
|Изд-во «Союз», 2006.                           |      |           |           |








      7  Әдебиеттер
      7.1 Негізгі әдебиеттер:
8. 7.1.1. Аристов О.В., Леонов Н.Г. Управление качеством  продукции.  -  М.:
   Изд-во стандартов, 2007.
9. 7.1.2. Ахмин А.М., Гасюк  Д.П.  Основы  управления  качеством  продукции.
   Учебное пособие: СПб.: Изд-во «Союз», 2006.
10. 7.1.3. Гличев А.В. Основы управления качеством продукции. -  М.:  Изд-во
   АМИ, 2006.
11. 7.1.4. Корнеева  Т.В.  Толковый  словарь  по  метрологии,  измерительной
   технике и управлению качеством. - М.: Русский язык, 2006.
12. 7.1.5. Крылова Г.Д. Зарубежный опыт управления качеством. -  М.:  Изд-во
   стандартов, 2007.
13. 7.1.6. Окрепилов В.В. Управление качеством: Учебник  для  вузов.  -  М.:
   Экономика, 2007.
14. 7.1.7. Розова Н.К. Управление качеством. - СПб.: Питер, 2008.
15. 7.1.8. Салимова Т.А. Управление качеством: Учебное пособие.  -  Саранск:
   Тип. «Крас.Окт.», 2005.
16. 7.1.9. Управление качеством: Учеб. пособие / Под  ред.  К.И.  Мазура.  -
   М.: Высш.шк., 2007.
17. 7.1.10. Управление качеством / Под  ред.  С.Д.  Ильенковой.  М.:  ЮНИТИ,
   2007.
18. 7.1.11. Сергеев А.Г., Латышев М.В. Сертификация: Учебное пособие. —  М.:
   Лотос, 2005.
19. 7.1.12. Закон РК «О техническом регулировании».
20. 7.1.13. Закон РК «Об основах технического регулирования».
21.
22. 7.2 Қосымша әдебиеттер:
      7.2.1. Деминг У.Э. Выход из кризиса. - М.: Мир, 2007.
      7.2.2. Джуран Д. Все  о  качестве:  Зарубежный  опыт.  Высший  уровень
руководства и качество. - М.:2006.
      7.2.3. Журналы «Стандарты и качество».
      7.2.4. Журналы «Методы менеджмента качества».
      7.2.5.  Исикава  К.  Японские  методы  управления  качеством.  -   М.:
Экономика, 2007.
      7.2.6. Осипов Б.В., Мировская  Е.А.  Математические  методы  и  ЭВМ  в
стандартизации и управлении качеством. - М.: Изд-во стандартов, 2008.
23.
Пәндер