Файл қосу

Химиялық факторлар



|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ                                                      |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                                |
|ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                             |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты    |ПОӘК                 |                           |
|                           |                     |                           |
|                           |                     |ПОӘК 042–18-9.1.26/02 -2012|
|ПОӘК                       |                     |                           |
|«Сүт өнімдерін өндіру      |18.09.2013 ж.        |                           |
|биотехнологиясы» пәнінің   |№ 1 басылым          |                           |
|студенттерге арналған жұмыс|                     |                           |
|оқу бағдарламасы           |                     |                           |










                   «СҮТ ӨНІМДЕРІН ӨНДІРУ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ»


                                   пәнінің


                           ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



                          5В070001 «Биотехнология»


                            СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН
                        ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ



































                                    Семей


                                    2013



        АЛҒЫСӨЗ



    1. ӘЗІРЛЕНДІ  _________________________  24.08. 2012 ж.
    Кундызбаев Д. К.  «Стандарттау  және  биотехнология»  кафедрасының  аға
оқытушысы


    2  ТАЛҚЫЛАНДЫ
    2.1. «Стандарттау және биотехнологиясы» кафедрасының отырысында.
    Хаттама   27.08. 2012  ж.,  №  1.


    Кафедра менгерушісі ___________ Ж. Х. Какимова


    2.2. Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  кеңесінің
отырысында.
    Хаттама  07.09. 2012 ж., №  1.


    Төрайымы   ______________  С.С. Толеубекова


    2.3 Инженерлік-технологиялық факультеттің Ғылыми кеңесінің отырысында.
    Хаттама  10.09. 2012 ж., №  1.


    Төрағасы   ______________  А.Л. Касенов


    3  БЕКІТІЛДІ
    Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында  қолданылып,  басып
шығаруға ұсынылды
    Хаттама 13.09. 2012 ж., №  1.


    Оқу-әдістемелік кеңестің төрағасы  _____________  Б.А. Рскелдиев


    4  № 3- басылым, 26- қыркүйек  2008 ж. № 2- басылымның орнына





























                                   Мазмұны



    |1|Жалпы ережелер                                                       |4   |
|2|Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар                       |5   |
|3|Курстың форматы мен саясаты                                          |6   |
|4|Баға қою саясаты                                                     |6   |
|5|Пәннің мазмұны және сабақтар бойынша сағаттарды үлестіру             |7   |
|6|СӨЖО мен СӨЖмазмұны                                                  |8   |
|7|Пән оқу процесінің күнтізбелік графигі                               |9   |




1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
Кундызбаев Джумакан Какимович, аға оқытушы
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасы
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 315 кабинет
Сабақ өткізілетін орындары -  № 301, 302, 305 аудиториялар
Пән бойынша кредитердің саны 3

1.2 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірме (1 кестеде) көрсетілген

1 кесте  - Оқу жоспарынан үзінді көшірме

|Курс                                             |Семестр                  |
|                                                 |дс   |спс  |зс   |сөжо   |
|1                                                |2    |3    |4    |5      |
|Дәрістер                                                                   |
|Кіріспе. Биотехнологияның тағам өнімдерінің      |1    |1    |     |       |
|сапасын қалыптастырудағы ролі                    |     |     |     |       |
|Сүттің химиялық құрамы және қасиеттері           |1    |1    |     |       |
|Микроағзалардың сүттегі тіршілігіне және санына  |2    |1    |2    |       |
|ықпал етуші факторлар                            |     |     |     |       |
|Сүт өнімдерін өндіруде қолданылатын бактериялық  |2    |5    |2    |       |
|препараттар                                      |     |     |     |       |
|Сүтқышқылды сусындар өндіру биотехнологиясы      |2    |1    |2    |       |
|Сметана өндіру биотехнологиясы                   |1    |1    |2    |       |
|Творог өндіру биотехнологиясы                    |1    |1    |2    |       |
|Сары май өндіру биотехнологиясы                  |2    |1    |2    |       |
|Ірімшік өндіру биотехнологиясы                   |1    |1    |2    |       |
|Ірімшік өндірісінің микробиологиялық процестері  |1    |1    |1    |       |
|Ірімшік жетілдірудің биохимиялық процестері      |1    |1    |     |       |




|Модуль 1 Сүт - биоөнімдерді өндіруге арналған шикізаты ретінде            |
|Дәріс сабақтары         |6                       |                        |
|Тағамдық заттардың      |1                       |                        |
|сапасын қалыптастырудағы|                        |                        |
|биотехнологияның ролі.  |                        |                        |
|Сүттің тағамдық және    |                        |                        |
|биологиялық             |                        |                        |
|құндылықтары.           |                        |                        |
|Сүттің химиялық құрамы. |                        |                        |
|Сүттің қасиеттері.      |1                       |                        |
|Дайындалатын сүтке      |                        |                        |
|қойылатын талаптар.     |                        |                        |
|Сүттің құрамына және    |1                       |                        |
|қасиетіне әсер етуші    |                        |                        |
|факторлар. Химиялық     |                        |                        |
|факторлар. Физикалық    |                        |                        |
|факторлар. Биологиялық  |                        |                        |
|факторлар.              |                        |                        |
|Сүтті  механикалық      |1                       |4.1.2  4.2.1   4.2.3    |
|өңдеу. Сүтті жылулық    |                        |                        |
|өңдеу.                  |                        |                        |
|Сүт өндірісінде         |1                       |                        |
|қолданылатын ашытқылар  |                        |                        |
|және бакториалды        |                        |                        |
|концентраттар.          |                        |                        |
|Ашытқыларды дайындау.   |1                       |                        |
|Тәжірибелік сабақтар    |                        |                        |
|Түрлі жануарлар         |1                       |4.1.1  4.2.2            |
|сүттерінің құрамын оқу. |                        |                        |
|Сүттің физикалық және   |1                       |                        |
|химиялық қасиеттерін    |                        |                        |
|оқу.                    |                        |                        |
|Дайындалатын сүтке      |1                       |4.1.1  4.2.2            |
|арналған стандарттың    |                        |                        |
|талаптарын оқу.         |                        |                        |
|Сүтті жылулық өңдеудің  |1                       |                        |
|түрлерін оқу.           |                        |                        |
|Сүтті механикалық       |1                       |                        |
|өңдеудің түрлерін оқу.  |                        |                        |
|Ашытқы түрлерін және    |1                       |                        |
|олардың құрамын оқу.6   |                        |                        |
|Зертханалық сабақтар    |                        |                        |
|Сүт сапасын талдау.     |2                       |                        |
|Пастерлеу  түрлерінің   |2                       |                        |
|салыстырмалы            |                        |                        |
|сипаттамалары.          |                        |                        |
|Сүт өнімдерін өндіруге  |2                       |                        |
|арналған ашытқыларды    |                        |                        |
|дайындау.               |                        |                        |
|Модуль 2 Сүт өнімдерін өндіру биотехнологиясы                             |
|Дәріс сабақтары         |                        |                        |
|Сүтқышқылды өнімдерді   |1                       |4.1.1  4.2.2            |
|өндіру технологиясы     |                        |                        |
|Қаймақты өндірудің жалпы|1                       |                        |
|технологиясы            |                        |                        |
|Қаймақ өндірістіндегі   |1                       |                        |
|микробиологиялық,       |                        |                        |
|биологиялық және        |                        |                        |
|физико-химиялық         |                        |                        |
|процесстері.            |                        |                        |
| Сүзбені өндірудің жалпы|1                       |4.1.1  4.2.2            |
|технологиясы            |                        |                        |
|Сүзбе өндірісі ағымында |1                       |                        |
|туындайтын биохимиялық  |                        |                        |
|және микробиологиялық   |                        |                        |
|процесстер.             |                        |                        |
| Май өндірісінің жалпы  |1                       |4.1.1  4.2.2            |
|технологиясы            |                        |                        |
| Май өндірісі ағымында  |1                       |                        |
|туындайтын              |                        |                        |
|физико-химиялық және    |                        |                        |
|микробиологиялық        |                        |                        |
|процесстер.             |                        |                        |
|Ірімшік жасаудағы       |1                       |                        |
|шикізаттарға қойылатын  |                        |                        |
|талаптар.               |                        |                        |
|Ұйытындыны өңдеу.       |1                       |                        |
|Пішіндеу, пресстеу.     |                        |                        |
|Ірімшікті тұздеу.       |                        |                        |
|Ірімшікті жетілдіру.    |                        |                        |
|Тәжірибелік сабақтар    |                        |                        |
|Сүтқышқылды сусындарды  |1                       |                        |
|өндіру технологияларының|                        |                        |
|ерекшеліктерін оқу.     |                        |                        |
|Ұлттық сүтқышқылды      |1                       |                        |
|сусындарды өндіру       |                        |                        |
|технологияларының       |                        |                        |
|ерекшеліктерін оқу.     |                        |                        |
|Қаймақ түрлерін өндіру  |1                       |                        |
|технологияларының       |                        |                        |
|ерекшеліктерін оқу.     |                        |                        |
|Сүзбе түрлерін өндіру   |1                       |                        |
|технологияларының       |                        |                        |
|ерекшеліктерін оқу.     |                        |                        |
|Шайқау әдісі бойынша    |1                       |                        |
|майды өндіру            |                        |                        |
|технологиясын оқу.      |                        |                        |
|Жоғары майлылықты       |1                       |                        |
|кілегейді түрлендіру    |                        |                        |
|әдісімен майды өндіру   |                        |                        |
|технологиясын оқу.      |                        |                        |
|Жоғары  температуралық  |1                       |                        |
|екіншілік қыздырумен    |                        |                        |
|мәйекті ірімшіктерді    |                        |                        |
|өндіру технологиясын    |                        |                        |
|оқу.                    |                        |                        |
|Төмен температуралық    |1                       |                        |
|екіншілік қыздырумен    |                        |                        |
|мәйекті ірімшіктерді    |                        |                        |
|өндіру технологиясын    |                        |                        |
|оқу.                    |                        |                        |
| Жұмсақ мәйекті         |1                       |                        |
|ірімшілктерді өндіру    |                        |                        |
|технологиясын оқу.      |                        |                        |
|Зертханылық сабақтар    |                        |                        |
|Сүтқышқылды сусындарды  |2                       |                        |
|өндіру                  |                        |                        |
|Сүзбені өндіру.         |2                       |                        |
|Майды шайқау            |2                       |                        |
|Қатты ірімшікті өндіру  |2                       |                        |
|Брынзаны өндіру         |1                       |                        |



6 СӨЖО ЖӘНЕ СӨЖ МАЗМҰНЫ

 3 кесте СӨЖО және СӨЖ жоспарлары
|                                     СӨЖО        |СӨЖ                         |
|аудиториялық                    |аудиториядан тыс|                            |
|Кіріспе. Биотехнологияның тағам |консультация    |Биотехнология – XXI ғасыр   |
|өнімдерінің сапасын             |                |ғылымы                      |
|қалыптастырудағы ролі           |                |                            |
|Сүттің химиялық құрамы және     |консультация    |Алыс шетел-дерде сүтке      |
|қасиеттері                      |                |қойылатын талаптар          |
|Микроағзалардың сүттегі         |консультация    |Бифиобактерияларды          |
|тіршілігіне және санына ықпал   |                |селекциялау                 |
|етуші факторлар                 |                |                            |
|Сүт өнімдерін өндіруде          |консультация    |Шетелдерде ашытқы дайындау  |
|қолданылатын бактериялық        |                |ерекшеліктері               |
|препараттар                     |                |                            |
|Сүтқышқылды сусындар өндіру     |Консультация    |                            |
|биотехнологиясы                 |                |                            |
|Сметана өндіру биотехнологиясы  |Консультация    |                            |
|Творог өндіру биотехнологиясы   |Консультация    |Балаларға арналған ақуызды  |
|                                |                |сүт өнімдері                |
|Сары май өндіру биотехнологиясы |Консультация    |                            |
|Ірімшік өндіру биотехнологиясы  |Консультация    |Ірімшіктердң жіктелуі       |
|Ірімшік өндірісінің             |Консультация    |                            |
|микробиологиялық процестері     |                |                            |
|Ірімшік жетілдірудің биохимиялық|Консультация    |                            |
|процестері                      |                |                            |



  7 «Ғылыми зерттеу негіздері » ПӘНІНЕН ОҚУ ПРОЦЕСІНІҢ КҮНТІЗБЕЛІК ГРАФИГІ
4 кесте - «Стандарттау» пәнінен оқу процесінің күнтізбелік графигі
|Атауы      |1                                |2                             |





Пәндер