Файл қосу

Өндірістік кәсіпорынның биотехнологиясын жобалау Студенттерге арналған пәннің бағдарламасы



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ  
                  3 деңгейдегі СМЖ құжаты
                                   ПОӘК
                        ПОӘК  042-18-9.1.60/02-2013
                                   ПОӘК
 <<Өндірістік кәсіпорынның биотехнологиясын жобалау>> Студенттерге арналған пәннің  бағдарламасы
                                       
                18.09.2013 ж.             № 1 басылым
                                       
                                       
                                       



                                       
                                       
            ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
                   5В070100 <<Биотехнология>>
     мамандығының студенттеріне арналған
<<Өндірістік кәсіпорынның биотехнологиясын жобалау>> пәнінен
            СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ
                           БАҒДАРЛАМАСЫ



                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                  Семей 
                                     2013

Алғы сөз
	
1 ӘЗІРЛЕГЕН
Құрастырушы <<Стандарттау және биотехнология>> кафедрасының т.ғ.к. доцент м.а. Мирашева Г.О.__________20.08.2013 ж.	
	
2 ТАЛҚЫЛАҒАН
2. 1Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Стандарттау және биотехнологиясы>> кафедрасының отырысында
<<__29__>> ____08___ 2013 ж., № _1__ хаттама  
Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова
2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде
<<__12__>> _____09__ 2013 ж., № __1_ хаттама  
Төрайымы_____________С.С. Толеубекова  

3 БЕКІТІЛГЕН
Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған
<<___18_>> ___09____2013 ж., № _1_ хаттама  
Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы,
        бірінші проректор                                     ___________ Г.К. Искакова

       4 АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ





















                                Мазмұны
                                       1
Жалпы ережелер
                                       4
                                       2
Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды үлестіру                             
                                       5
                                       3
Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқаулар                                   
                                       6
                                       4
Курстың форматы 
                                       6
                                       5
Курстың саясаты
                                       7
                                       6
Бағаларды қою саясаты                                                                                                    
                                       7
                                       7
Әдебиеттер
                                       8

































1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
МИРАШЕВА ГУЛЬМИРА ОРАЗБЕКОВНА, т.ғ.к., доцент м.а.
<<Стандарттау және биотехнология>> кафедрасы 
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 315, № 304 кабинеттер
Сабақ өткізілетін орындары -  № 301, 302, 305 аудиториялар
Пән бойынша кредитердің саны 3

1 Жалпы ережелер
1.1 Пәннің қысқаша мазмұны. <<Өндірістегі кәсіпорынның битехнологиялық жобасы>> пәнінде мынандай сұрақтар қарастырылады: Жобалар мен әдістемелер, курстық және дипломдық жұмыстарда құрылыстық сызбаларды сызу. Пән курсы дамып, жаңа технологиялық жобалармен толықтырылған. Практикалық жоба бойынша көптеген көлемді информацияны құрайды, яғни ғимараттардың көлемді  -  жобалық, архитекторлы  -  конструктивті шешу.
1.2 Пәнді оқыту мақсаты  - өндірістегі кәсіпорынның битехнологиялық жобасының теориялық негізін меңгеру және алынған білімді тәжірибеде қолдану болып табылады.
1.3 Пәнді оқудың негізгі мақсаты -  оқылатын пәнді мамандық бойынша тәжірибеде қолдана білу.

1.4  Оқу нәтижесі:
         Пәнді оқу нәтижесінде студент білу керек:
* Жұмыс істеп тұрған кәсіпорынның техникалық реконструкциясының негізгі бағытын білу;
* лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек; 
* өндірістегі кәсіпорынның биотехнологиясын жобалау, сапасын бақылау үшін стандарттарды және техникалық шарттарды қолдана алу және анализ жасаудың  негізгі әдістемесі, биотехнологиялық өндірісте өнімнің сапасы мен қорғауының көрсеткіші, гендік, жасушалық және ақуызды инженериядағы білімі;
* өнім есебін, аудан есебін, зауыт жоспарын жобалау, бас жоспар, терминологияны қолдауды жетілдіру;
* университеттің құрылымын меңгеру, яғни сабақ өтетін аудиториялардың орналасуын, нормативті құжаттарды
* Өндірістегі кәсіпорынның биоотехнологиясын жобалау пәнінде алған базалық білімін жетілдіру;
* Технологиялық процестерді талдау үшін өнімдердің әр түрлі түрін өндіруде, зерттеу әдістерін және зерттеу жүргізу үшін құралдарды қолдануда экспериментальді мәліметтердің статистикалық өңдеу дағдылары, сонымен қатар лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек;

   1.5.Курстың пререквизиттері: 
* <<Инженерлік графика>>,
* <<ОБЖ негізі>>.
* 6. Курстың постреквизиттері:
* Дипломдық жоба.

ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАР БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ ҮЛЕСТІРУ 
                                                                               
                                                                   1 Кесте
                                   № п/п
                        Тақырып атаулары
                           Сағаттар саны
                             Әдебиеттер
                                       
                                       
                                     ДС
                                     ЗЖ
                                    СПС
                                   СОӨЖ
                                    СӨЖ
                                       
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
                                       6
                                       7
                                       8
                                       1
Курстық жобаның негізі
                                       1
                                       -
                                       -
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                       2
Шикізаттар және ассортимент таңдау
                                       1
                                       -
                                       -
                                       1
                                       3
                                     7.2.1
                                     7.2.2
                                     7.2.3
                                       3
Өндіріс технологиясы және дайын өнімге анықтама
                                       1
                                       -
                                       -
                                       1
                                       3
                                     7.2.1
                                     7.2.2
                                     7.2.3
                                       4
Технологиялық процестерді ұйымдастырудың сызбасы.
                                       1
                                       -
                                       -
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                       5
Сүт комбинатының өнім есебі.

                                       1
                                       -
                                       1
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                       6
 Сыр комбинатының өнім есебі.
                                       1
                                       -
                                       
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                       7
 Сүт консерві зауытының өнім есебі
                                       1
                                       -
                                       
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                       8
 Технологиялық құрал жабдықтарды таңдау және есептеу.
                                       1
                                       -
                                       2
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                       9
Технологиялық құрал жабдықтардың графикалық сызбасы
                                       1
                                       -
                                       2
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                      10
Аудан есебі. Негізгі өндірістің ауданы.қосымша бөлмелер, қойма.
                                       1
                                       -
                                       2
                                       
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                      11
Өндірістік ғимараттың компановкасы
                                       1
                                       -
                                       3
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                      12
Технологиялық құрал жабдықтардың компановкасы
                                       1
                                       -
                                       2
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                      13
Негізгі технологиялық құрал жабдықтарды орналастыру
                                       1
                                       -
                                       2
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                      14
Архитекторлы-құрылысты  бөлім.  Бас жоспар
                                       1
                                       -
                                       1
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                      15
Иммобилденген жасушалар
                                       1
                                       -
                                       
                                       1
                                       3
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3


3 ПӘНДІ МЕҢГЕРУГЕ АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР
     <<Өндірістегі кәсіпорынның биотехнологиялық жобасы>> ең алғашқы арнайы пән. Осы пәнді оқу барысында алынған білім, дағдылар студенттерге олардың барлық еңбектік қызметтерінде керек болады. Бұл пән бойынша материалды сапалы игеру үшін студентке келесі құралдар керек:
пән бойынша силлабуспен танысу қажет, әсіресе аса көңілді ұсынылатын әдебиетке бөлу керек және мүмкіндігінше ол әрқашанда қол астында жату керек. Осы пән бойынша негізгі материал нормативтік құжаттарда (заңдарда, регламентерде, стандарттарда) беріледі, бұл құжаттар жиі ауысып, немесе оларға көптеген өзгерістер енгізіліп тұрады. Сондықтан кез-келген нормативтік құжаттың ескі нұсқасына тоқталмай, жаңа нұсқасын меңгеру қажет. Дәрістік материал өзекті материал болып табылады, сондықтан дәріске міндетті түрде қатысып тұру керек. Сабаққа дайындалғанда қол астында силлабус пен ұсынылатын әдебиет тұруы керек, мұнда қарандашпен түсініксіз сұрақтардың астарын сызып, оқытушыға дайындайды.

4 КУРС ФОРМАТЫ    
Семестр бойы студенттерге бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 15 дәріс, 15 тәжірибелік сабақ және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ жүргізіледі.
Курстың бір бөлігі семестр бойы студенттердің өзіндік жұмыстарына келеді.
Курс бойынша өзіндік жұмысты келесі тәртіпте жүргізіп тұруы қажет. Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын әдебиетті оқып, теориясына көп тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана тоқталып, түсініксіз жерлерін белгілеу керек. 
Содан кейін материалды мұқиятты түрде игеру қажет, яғни теориялық ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады.
Курсты оқу барысында студент СӨЖО мен СӨЖ реферат немесе үй тапсырмасы түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін.

5 КУРСТЫҢ САЯСАТЫ 	

Осы курсты меңгеруде студент жүйелі түрде  өзі дайындалу керек, қажет болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса болады. Порталға жиі кіру керек. Оқытушының жұмыс бағдарламасындағы методикалық ұсыныстарын тәжірибелік сабақта мұқият оқыңыздар. Тек қана дәріс материалдарымен шектеліп калмай, басқа да әдебиеттерді, электронды ресурстарды қолданыңыздар. Алдымен бірінші модульды меңгеріп, тапсырмасын орындаңыз, кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында орындап, тексеруге беру керек, аралық тесттерді уақытында өту керек. Бақылау мерзімдері  -  1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7  - ші аптаның соңы қалғандары 15 аптада.
	     6  БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
Әрбір студент қорытынды бағасы жақсы болуы үшін әр пәннен бір мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында -300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына- 300 ұпай,
Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны -600.
Студенттердің білімін бағалау күнделікті, аралық және қорытынды бақылау түрінде жүргізіледі. Бағалар Шәкәрім атындағы МУ-да жүретін <<Студенттердің білімін рейтингтік бағалау жөніндегі ережеге>> сәйкес қойылады. Қорытынды баға студенттің әр сабақтағы жұмысын, рефераттарды қорғау, басқа  өзіндік жұмыстарды орындау және емтихан нәтижелерінен құралады. Курс бойынша қойылатын баға күнделікті, аралық және қорытынды бақылауда алынған балдардың сомасы болып табылады. Емтихан ауызша немесе тест түрінде жүргізіледі.

         
<<Өндірістік кәсіпорынның биотехнологиясын жобалау>>  пәні бойынша балдарды бөлу кестесі
                                                                   2 Кесте
                                   Апта
                            Бақылау түрі
                              Жалпы балл
                             Ескертулер
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4

1  -  7 аптаға дейн барлық аудиториялық сабаққа қатысу
                                      30

                                       2
  ПС қорғау
СОӨЖ
                                      20
                                      15

                                       3
 ПС қорғау
СӨЖ
                                      20
                                      30

                                       4
ПС қорғау
СОӨЖ
                                      20
                                      15

                                       5
ПС қорғау
СӨЖ
                                      20
                                      30

                                       6
ПС қорғау
СОӨЖ
                                      20
                                      15

                                       7
1 Рубеждік бақылау
                                      65

1  -  7 аптаға дейн оқу нәтижесі бойынша баллдардын барлық жиыны
                                      300

                                       
8  -  15 аптаға дейн барлық аудиториялық сабаққа қатысу
                                      30

                                       8
ПС қорғау
                                      15

                                       9
ПС қорғау
                                      15

                                      10
ПС қорғау
СОӨЖ
                                      15
                                      15

                                      11
ПС қорғау
СӨЖ
                                      15
                                      30

                                      12
ПС қорғау
                                      15

                                      13
ПС қорғау
СОӨЖ
                                      15
                                      15

                                      14
ПС қорғау
СӨЖ
                                      15
                                      30

                                      15
 2 Рубеждік бақылау
                                      75

                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
8  -  15 аптаға дейн оқу нәтижесі бойынша баллдардын барлық жиыны
                                      300

Емтихан балл жиыны
                                      400

Барлық балл жиыны
                                     1000




7 ӘДЕБИЕТТЕР
7.1 Негізгі:
7.1.1  Ростроса Н.К., Мордвинцева П.В. Курсовое и дипломное проектирование предприятий молочной промышленности.  - М.: Агропромиздат, 1989.- 303 с.
7.1.2  Архангельская Н.М. Курсовое и дипломное проектирование.  -  М., 1986
7.1.3 Буянов. Дипломное проектирование предприятий мясной промышленности.  -  М., 1966; М., 1979
7.1.4Дипломное проектирование.  -  Сем-ск., 2002
7.1.5 Дашков Л.П,Организация, технология и проектирование торговых предприятий.-М.,2000
 7.1.6 Степанова Л.И. Справочник технолога молочного производства.  - СПб: Гиорд, 2003. -384 с.
7.1. 7Самойлов В.А., Нестеренко П.Г. Справочник технолога молочного производства. Т.7. Оборудование молочных предприятий (справочник-каталог).  - СПб: Гиорд, 2004, -832 с.
7.1.8 Сурков В.Д., Липатов Н.Н. Технологическое оборудование предприятий молочной промышленности.  -  М.: Легкая и пищевая промышленность. 1983, -431 с.
7.2  Қосымша:                       
7.2.1  Журналы <<Молочная промышленность>>
7.2.2  Стандарты на оформление чертежей.








Пәндер