Файл қосу

САЛАЛАРДАҒЫ БУХГАЛТЕРЛІК ЕСЕПТІҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ



                  ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ
             БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
 СЕМЕЙ қаласындағы ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТ
                  СМЖ 3-деңгейдегі құжаты
                                   ПОӘК
                                       
                        УМКД 042-18-3.1.31/02-2014
                                   ПОӘК
Студенттерге арналған <<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінің бағдарламасы
                                       
                             №4- басылым
                                       



                                       
                                       
                                       
                                       

                                       
<< САЛАЛАРДАҒЫ БУХГАЛТЕРЛІК ЕСЕПТІҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ>>
          ПӘНІНІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
    5В050800 <<ЕСЕП ЖӘНЕ АУДИТ>> МАМАНДЫҒЫ ҮШІН

СТУДЕНТТЕР  ҮШІН ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ
                                       















                                СЕМЕЙ 2014

                                Алғысөз

1 ӘЗІРЛЕНДІ
Әзірлеуші ______________ Искакова Марал Серікқызы, Семей қ. Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Есеп және аудит>> кафедрасының аға оқытушысы

2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Есеп және аудит>> кафедрасының мәжілісінде. 
Хаттама № 1  <<29 >> тамыз 2014 жыл.  

Кафедра меңгерушісі ___________ А.Зейнуллина

2.2 Экономика, құқық және гуманитарлық ғылымдар  факультетінің  оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде.
Хаттама № 1  <<9>> қыркүйек 2014 жыл.

ОӘБ төрағасы ______________ С.Тойкин

3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды
Хаттама № 1 <<11>> қыркүйек  2014 жыл.

ОӘК төрайымы _____________  Г.Искакова

4 ЕНГІЗІЛДІ
Оқу-әдістемелік кешен  2013 жылғы 18-қыркүйекте шығарылған №3 басылым орнына қайта өңделіп, шығаруға ұсынылды.





















                                       
Мазмұны 

                                       
                                       

                                       
                                       
                                       1
Жалпы ережелер
                                       4
                                       2
Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу
                                       4
                                       3
Пәнді оқытудың әдістемелік нұсқаулары
                                       4
                                       4
Курс форматы
                                       5
                                       5
Курс саясаты
                                      23
                                       6
Баға қою саясаты
                                      25
                                       7
Әдебиеттер
                                      27
                                       

                                       
                                       

                                       
                                       

                                       
                                       

                                       
                                       

                                       

                                       4
                                       4
                                       5
                                       6
                                       6
                                       7
                                       8
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       


                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       

                                       
              1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

1.1 Пән және оқытушы туралы жалпы ережелер
* Искакова  М.С. <<Есеп және аудит>> кафедрасының аға оқытушысы;
<<Есеп және аудит>> кафедрасы
* Байланыс ақпараты  -  телефон 53-03-73, Шугаев көшесі 159, 8 ғимарат, 204 аудитория;
* Сабақ өткізу орны - №201 аудитория;
* Пән аты -  <<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері >>;
* Кредит саны  - 2.

1.2. Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы
Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері экономиканың әрбір саласындағы есеп жүргізудің ерекшеліктері мкен айырмашылықтарын қарастырады. Әр салаға тән нұсқаулықтар негізінде есеп жүргізудің де көңіл бөлетін тұстары қарастырылады.
1.3. Бұл курстың мақсаты студенттерге бухгалтерлік есептің экономиканың әр саласындағы ерекшеліктерін меңгертіп, құжаттық айырмашылықтарын оқыту.
1.4. Пәнді оқытудың негізгі міндеті студенттерге экономиканың салаларындағы бухгалтерлік шоттар мен бухгалтерлік балансты меңгертіп, ұйымның мүлкі мен олардың қайнар көздерінің есебін жүргізуді үйрету.
1.5. Пәнді оқу барысында студент білу керек:
* ұйымның салалық ерекшелігін білу;
* салалық айырмашылығына қарай бухгалтерлік есеп жүргізу;
* бухгалтерлік шоттарды жіктей алуы керек;
* бухгалтерлік балансты құрамы бойынша зерттей алу керек;
* студент салаларда бухгалтерлік есепті ұйымдастыра алуы керек;
* студент сауда ұйымдарындағы есепті ұйымдастыра алуы керек;
* студент қоғамдық тамақтандыру орындарында өзіндік құнды анықтай алуы керек:
* студент құрылыстағы бухгалтерлік есепті жүргізе алу керек;
* студент ауыл шаруашылығы салаларында өнімнің өзіндік құнын айқындап, есепті ұйымдастыра алуы керек.
1.6. Курс пререквизиті:
1.6.1 Бухгалтерлік есеп принциптері
                1.6.2 Қаржылық есеп 1,2
                1.6.3 Басқару есебі.
1.7. Курс постреквизиті
                       жоқ

* ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ

Кесте 1-Пән бойынша сағаттарды бөлу
                                      №
                       Тақырыптар аттары
                               Сағаттар
                             Әдебиеттер
                                       
                                       
                                  Дәріс
                                  Тәжір 
                                    саб
                                   ООӨЖ
                                    ОӨЖ
                                       
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
                                       6
                                       7
1
Сауда кәсіпорындарындағы бухгалтерлік есеп.
                                       3
                                       3
                                       5
                                       5
Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. I.-Қарағанды, 2009 жыл
2
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы есеп.
                                       3
                                       3
                                       5
                                       5
Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. II.-Қарағанды, 2009 жыл
Черняк В.,Шалболова У. Қаржылық талдау Астана 2013 ж.
3
Өсімдік шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
                                       2
                                       2
                                       5
                                       5
Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. II.-Қарағанды, 2009 жыл
Черняк В.,Шалболова У. Қаржылық талдау Астана 2013 ж.
4
Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
                                       2
                                       2
                                       5
                                       5
Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. II.-Қарағанды, 2009 жыл
Черняк В.,Шалболова У. Қаржылық талдау Астана 2013 ж.
5
Құрылыстағы бухгалтерлік есеп. 
                                       3
                                       3
                                       5
                                       5
* Бейсембаева А.К. Құрылыстағы бухгалтерлік есеп.  Алматы 2013ж.
Мырзалиев Б.С.,Әбдішүкіров Р.С. Бухгалтерлік есепті үйренудің әдістемелері 
Алматы 2014 ж.
6
 Туристік компанияларда бухгалтерлік есепті ұйымдастыру
                                       2
                                       2
                                       5
                                       5
Бейсембаева А.К. Туристік ұйымдардағы бухгалтерлік есеп.  Алматы 2013 ж.
Черняк В.,Шалболова У. Қаржылық талдау Астана 2013 ж.

Барлығы 
                                      15
                                      15
                                      30
                                      30
Барлығы 


3  ПӘНДІ ОҚЫТУДЫҢ ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛАРЫ

<<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінен лекциялық және тәжірибелік сабақтарды өткізудің әдістемелік нұсқауы студенттердің басқару есеп пәнінен оқу барысындағы алған білімдерін дамытуға, тереңдетуге және нақтылай түсуге көмектеседі.   
Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері - кәсіпорынның қалыпты шаруашылық қызметін жүргізу үшін жоғары оқу орындарында оқитын студенттерге экономиканың әр саласындағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктеріне арналған бірқатар құрылымнан тұрады. Курстың басты мақсаты  -  салалардың бухгалтерлік есебін студенттерге меңгерту. Оларға басқару есебі ақпараттарын қалай қолдану қажеттілігін және осы ақпараттардың қайдан алынғандығы жайлы түсінікпен таныстыруды көздейді. Сонымен қатар мұнда есеп стандарттарындағы өзгерістер де қарастырылады.
Студенттерге бухгалтерлік есепті оқытуда бағдарлама, яғни осы пәнді оқытуда жұмыс бағдарламасы  жасалған. <<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінен тәжірибелік сабақтарды жүргізуге арналған әдістемелік нұсқаулар осы пәннің типтік бағдарламасы негізінде жасалды. Ол студенттерге салалардағы бухгалтерлік есеп  курсының тәжірибелік сабақтарын жүргізуді ұйымдастыруға көмектеседі. <<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінен жүргізілетін тәжірибелік сабақтар бекітілген жоспарға сәйкес, есептер шығару, студенттердің теориялық білімдерін бекіту мақсатында жүргізіледі.
 <<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінен жүргізілетін лекциялық және тәжірибелік сабақтар бекітілген жоспарға сәйкес, есептер шығару, студенттердің теориялық білімдерін бекіту мақсатында жүргізіледі.


4  курс форматы 
<<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> курсы тәжірибелік курс болып табылады, сондықтан да барлық тәжірибелік, жеке тапсырмаларды орындау негізгі шарты болып саналады және бақылаудың негізгі бір түрін құрайды.  Студенттердің оқытушының қатысуымен өздік жұмыстарының тақырыптары бойынша тәжірибелік жұмыстар жоспарланған, сонымен қатар студенттердің меңгерген білімін тексеретін екі  аралық бақылау жүргізіледі.
	
5 КУРС САЯСАТЫ
Сабаққа қатысу: Дәріс және тәжірибелік сабақтарға міндетті түрде қатысу. Егер студент белгілі бір себептермен сабаққа қатыса алмаса, барлық өткен материалдар бойынша жауап беру тиіс. 
Тәртіп: Сабақ үстінде үнемі тәртіп бұзған студент аудиториядан шығарылып жіберіледі және барлық курс бойынша "қанағаттанғысыз" бағасы қойылады.
Бақылау жұмыстары: Бақылау жұмысын студент міндетті түрде орындап, белгіленген уақытта тапсыруы тиіс. 
Межелік бақылау: Межелік бақылау қорытындысы студенттің сабаққа қатысуын, өздік жұмысты уақытында орындауын, сабақта ауызша және жазбаша түрде жауап беруін ескере отырып қойылады. 
Көшіріп алу: Кез-келген көшіріп алу үшін қатаң жазалап аудиториядан шығарумен қоса, жалпы курс үшін <> бағасын қоюмен қамтылады.
Емтихан: Қорытынды емтихан оған босатылған барлық студенттер үшін тест негізінде жүргізіледі. Емтиханның қорытынды бағасы қорытынды аттестациямен емтиханның орташа проценті арқылы есептеледі.
6 баға ҚОЮ саясаты
<<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнін оқытуда екі рет межелік бақылау қойылады. Әр межелік бақылауды есептеу үшін келесідей критериилер қарастырылады:
* Дәрістерге қатысу  -  60 балл;
* Тәжірибелік сабақтарға қатысу  -  200 балл;
* Оқушының өздік жұмысты орындағаны үшін  -  200 балл;
* Межелік бақылау  -  140 балл.
Осы критерийлерге қарап студенттің межелік бақылау бағасы қойылады.

Кесте 2  -  <<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәні бойынша баллдарды бөлу
                                      №
Сабақтар түрлері және студенттің жұмыстары
                                       %
                                Баллдар
1
1-7 апталарда аудиториялық сабақтардың барлық түрлеріне қатысу
                                      10
                                      30
2
Тәжірибелік сабақтарда ауызша жауап беру және есептер шығару, тест жазу
                                      34
                                      100
3
Студенттердің өздік жұмыстары 
                                      33
                                      100
4
Межелік бақылау 1
                                      23
                                      70
1-7 апталардағы оқытудың нәтижелері бойынша баллдар жиыны
                                      100
                                      300
5
8-15 апталарда аудиториялық сабақтардың барлық түрлеріне қатысу
                                      10
                                      30
6
Тәжірибелік сабақтарда ауызша жауап беру және есептер шығару, тест жазу
                                      34
                                      100
7
Студенттердің өздік жұмыстары 
                                      33
                                      100
8
Межелік бақылау 2
                                      23
                                      70
8-15 апталардағы оқытудың нәтижелері бойынша баллдар жиыны
                                      100
                                      300
Емтихан үшін баллдар жиыны
                                       
                                      400
Академиялық уақыт үшін баллдар жиыны
                                       
                                     1000

Кесте 3  -  Студенттің рейтингін есептеу
                                Студент
                                      Д
                                     ТС
                                    ОӨЖ
                                     МБ1
                                Балл-дар
                                       %
                                      Д
                                     ТС
                                    ОӨЖ
                                     МБ2
                                Балл-дар
                                       %
1.












2.












Өте оңды студент
                                      30
                                      100
                                      100
                                      70
                                      300
                                      100
                                      30
                                      100
                                      100
                                      70
                                      300
                                      100
Егер студент сабақты босатса және межелік бақылауды белгіленген мерзімде сырқатқа немесе басқа да  себепті жағдайға байланысты тапсыра алмай қалса, ол межелік бақылаудан жеке түрде өтеді. Бұл жағдайда факультет деканаты және оқытушы межелік бақылауды тапсырудың жеке мерзімдерін белгілейді, емтихан сессиясына дейін студентке электронды журнал жеке ашылады.
<<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінен электронды журналда 15 апта бойынша баллдарды бөлу төмендегі кестеде көрсетілген.

Кесте 4-<< Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінен апталардағы баллдар 
 №
Апталар  
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
                                       6
                                       7
                                     МБ1
                                       8
                                       9
                                      10
                                      11
                                      12
                                      13
                                      14
15
МБ2
1
Дәрістер
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                      30
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       

                                      30
2
Тәжірибе сабақтары
                                       
                                      20
                                      20
                                      15
15
30
-
                                      100
                                      15
                                      15
                                      15
                                      15
                                      10
                                      10
                                      20
                                       -
                                      100
3
ОӨЖ
                                       
                                       
                                      50
                                       
                                      50
                                       
                                       
                                      100
                                      40
                                       
                                       
                                      30
                                       
                                       
                                      30
                                       
                                      100
4
АБ
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                      70
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                      70

Баллдар
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                      300
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                      300
                                       
Пайызбен 
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                      100
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                      100
                                       
Бақылау түрі
                                       
                                      Т
                                     Т,А
Т,А
Т,А
Т,А
Т,А
                                       
                                       
                                      Т
                                     Т,А
Т,А
Т,А
Т,А
Т,А
                                      Б
                                       

Студент пән бойынша шекті рейтингтік бақылауға кіруге рұқсат алу үшін семестр ішінде жалпы рейтингтік баллы 50 пайызға тең не одан жоғары. Пән бойынша жалпы баға келесі шкала бойынша анықталады. 
Кесте 5  -  Студенттердің білімін бағалау шкаласы
                   Әріп жүйесіндегі баға
           Баллдардың сандық эквиваленті
                           Пайыз түрінде
                  Дәстүрлі жүйедегі баға
                                       A
                                      4,0
                                    95-100
                               өте жақсы
                                      A-
                                     3,67
                                     90-94
                                       
                                      B+
                                     3,33
                                     85-89
                                       
                                  жақсы
                                       B
                                      3,0
                                     80-84
                                       
                                      B-
                                     2,67
                                     75-79
                                       
                                      C+
                                     2,33
                                     70-74
                                       
                                       
                        қанағаттанарлық
                                       C
                                      2,0
                                     65-69
                                       
                                      C-
                                     1,67
                                     60-64
                                       
                                      D+
                                     1,33
                                     55-59
                                       
                                       D
                                      1,0
                                     50-54
                                       
                                       F
                                       0
                                     0-49
                     қанағаттанарлықсыз
                                       I
                                      NA
                                       -
                            аяқталмаған
                                       P
                                       -
                                   өтті
                              пәнді өтті
	
7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі әдебиеттер
	7.1.1 <<Бухгалтерлік есеп және қаржылық есептілік туралы>> ҚР Президентінің заң күші бар Жарлығы 2007 ж.
7.1. 2 Вахрушина М.А., Мельникова Л.А. Международные стандарты финансовой отчетности Омега  -  Л 2009
7.1.3 Миржакыпова С.Т., Аппакова Г.Н. Основы бухгалтерского учета по МСФО.  Алматы 2009
          7.1.4 Мырзалиев Б.С.,Әбдішүкіров Р.С. Бухгалтерлік есепті үйренудің әдістемелері 
Алматы 2014 ж.
          7.1.5 Бейсембаева А.К. Туристік ұйымдардағы бухгалтерлік есеп.  Алматы 2013 ж.
          7.1.6  Бейсембаева А.К. Құрылыстағы бухгалтерлік есеп.  Алматы 2013ж.
7.1.7Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. I.-Қарағанды, 2009 жыл
7.1.8  Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. II.-Қарағанды, 2009 жыл
7.1.9 Черняк В.,Шалболова У. Қаржылық талдау Астана 2013 ж.
         7.1.10Толпаков, Ж.С. Финансовый учет-1. Караганда 2013
         7.1.11Толпаков, Ж.С. Финансовый учет-1. Караганда 2013

	7.2 Қосымша әдебиеттер
7.2.1 Никифорова Н.А., Тафинцева В.Н. Управленческий анализ. - Москва, 2013.  
7.2.2 Турманидзе, Т.У. Анализ и диагностика финансово- хозяйственной деятельности предприятий. Алматы: LEM, 2011
            7.2.3 Международные стандарты учета и финансовой отчетности: учеб. пособие / под ред. Л.И.Ушвицкого, А.А.Мазуренко.- Ростов н/Д: Феникс, 2009




Пәндер