Файл қосу

ПӘННІҢ ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАРЫ. Пәннің мақсаты



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университеті
Оқу әдістемелік кешенінің құжаты  3 деңгейлі
                                   ПОӘК
                                   ПОӘК 
УМКД 042-18-22-1.28/02 -2013

                                   ПОӘК
<<Тері, мех, бағалы аң шикізатының технологиясы мен тауартануы>>
Пәніннің студентке арналған жұмыс оқу бағдарламасы
                             Басылым № __
                              от <<___>>______

                                       
                                       
                                       

                                       
5В080300  -  "Аңшылықтану және аң шаруашылығы" мамандығына арналған
                                       
<<Тері, мех, бағалы аң шикізатының технологиясы мен тауартануы>>

                                       
            ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


               ПӘННІҢ СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН 
                  ЖҰМЫС ОҚУ БАҒДАРЛАМАСЫ
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                Семей 2013
                                       
                                       
Алғы сөз

1. құрастырылды  
    o Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Мал шаруашылығы және аңшылықтану морфология негіздерімен>> кафедрасының доценті м.а. Туманбаев В.М._______<<_____>>_________2013 ж.


2. талқыланды
2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Мал шаруашылығы және аңшылықтану, морфология  негіздерімен>>  кафедрасының  мәжілісінде 
    
Хаттама  №__    <<__>>_____20___ж

Кафедра меңгерушісі ___________  С.Тугамбаева 

                                       
2.2. Аграрлық  факультеттің оқу - әдістемелік кеңесінің отырысында
Хаттама  №__    <<__>>_____20___ж

Төрағасы  __________ А.Тлеубаева 


3. бекітілді 
Университеттің оқу - әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қаралды және баспаға ұсынылды  

Хаттама  №__    <<__>>_____20___ж

ОӘК төрағасы _____________Г.Искакова 


4. БІРІНШІ РЕТ ЕҢГІЗІЛГЕН













                                       
                                       
                                       
	Мазмұны								


* Жалпы ережелер
* Пәнді оқу бойынша әдістемелік ұсынымдар
* Курс форматы және саясаты
* Баға қоюдың саясаты
* Пәндердің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу
* СОЖӨЖ және СӨЖ мазмұны
* Әдебиеттер































1. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
1.1 Оқытушы және пән туралы мәліметтер
* Тұманбаев В.М., доцент м.а., Айтқалиев Б. М., биология кафедрасысының оқытушы
* Байланыс ақпараты  -  телефоны 53-19-70, № 5 оқу ғимараты  
* Сабақ өтетін бөлмелер - № 103 
* Пәннің аты  -   <<Тері, мех, бағалы аң шикізатының технологиясы мен тауартануы>>
* Несие саны  - 3 	

1.2 Пәннің қысқаша мазмұны: 
0	500803  -  <<Аңшылық және аң өсіру>> мамандығына <<Тері, мех, бағалы аң шикізатының технологиясы мен тауартануы>> пәнінің мазмұнының қысқаша суреттелуі. <<Бағалы аң терісі мен былғары шикізаттарының технологиясы мен тауартануы>>  сабағы ең маңызды сабақтардың бірі болып табылады, болашақ аң және аң шаруашылығы мамандығын қалыптастыру үшін өте маңызды.

  1.3.Пәннің мақсаты:
Аңшы  -  аң өсіруші мамандарына мехтық бағалы аң, тері, шикізатын өңдеуі туралы және биологиялық өзгергіштеріне, маусымына, аулау тәсіліне, жануарларды қоректендіру және ұстау жағдайларына байланысты терілердің әр түрлі тауарлық қасиеттері, жиынтығы, құрылысы туралы негізгі ұғым беру.
1.5. Пәнді зерделеудің негізгі міндеттері: 
Тауартану мен алғашқы өңдеу технологиясының теориялық негізін, тері-мех, былғары шикізаттарын ассортиментін топтастыру, шикізаттың биологиялық ерекшеліктері, әр түрлі өнім түрлерін дайындау, сақтау және өңдеу технологиясы, өнім сапасының сертификатын зерттеу.
1.6. Пәнді зерделеу нәтижесінде студент міндетті:
* бағалы аң, мех және тері шикізатының сапасын жоғарылату және қорын ұлғайт шараларын;
* бағалы аң, мех және тері шикізатының сапасын жоғарылатуда аңшы  -  аң өсіруші ролін және тауартану тәсілдерін;
* бағалы аң, мех және тері шикізатының тауарлық қасиеттерін, құрылысын және қасиеттерін зерттеу тәсілдерін;
* НТД және МЕСТ сәйкес шикізат сапасының зертханалық талдауын және органолептикалық есебін өткізуді;
бағалы аң, мех және тері шикізатының сапасының ғылыми зерттеулерін өткізу тәсілдерін білуі керек;
1.7.  Курстың пререквизиті: 
Пәнді меңгеру үшін студент білуі керек: <<Жануарлар систематикасын>>, <<Териологияны>>, <<Аңдар биологиясын>>, және <<Аңшылық аңдардың санағы>>. <<Бағалы аң терісі мен былғары шикізаттарының технологиясы мен тауартануы>> курсы морфология, микробиология, органикалық химия, жануарлар биологиясы, орнитология, құс және жануарларды аулау техникасы, ауланатын жануарлардың есебі туралы пәндермен тығыз байланысты.
1.8. Курс постреквизиті:
Сабақ бойынша білім болашақта төмендегі сабактарды оку барысында керек болады: <<Трофейлік іс>>, <<Жабайы аң мен құс аулау техникасы>>, <<Аң шаруашылығын қазіргі заманға сай енгізу>>.
1.2.Оқу жоспарынан көшірме							
	1 кесте
                                   Курс
                                    Сем
                                   естр
                                     Не
                                    сие
                               Дәріс (са
                                    ғат)
                                Зерт. (са
                                    ғат)
ОБСӨЖ (са
                                    ғат)
                                 СӨЖ (са
                                    ғат)
                               Жиыны (са
                                    ғат)
                   Қортынды бақылау түрі
                                       4
                                       7
                                       3
                                      15
                                      30
                                     22,5
                                     67,5
                                      135
                                емтихан


2. ПӘННІҢ ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАРЫ 
Оқу үрдісіне белсенді қатысу, уй тапсырмасын ынтамен орындау, сабакта карама-карсы байланысты колдау, ұжымдық жұмыска жәрдемдесу, ұқыпты және міндеті болу қажет. Курстарыен және оқытушылармен ашық, шыдамды да, мейірімді болған жөн.
Пән барысы. Оқылатын дәрісте кейінгі ғылымның көкейтесті мәселелері, қазіргі жетістіктері мен жаңалықтары айтылады. Өткізілетін зертханалық сабақтарда организмнен алынып, жасалған жасушалар, препараттарын тікелей зерттеп, электронды микроскопта көрінетін микробейнелерді талдап, зерделейсіздер. Пәннiң әр дәрiсiнен кейiн ұсынылған сұрақтар мен тестерге жауап берiп, оған қайтаратын жауапты жинақтап қорытып, күмәндiк туса, алдын ала дәрiстен оқып, оны толық түсiнiп, дәрiске, сабаққа дайын болып келген жөн. 
3.  ПӘННІҢ ФОРМАТЫ ЖӘНЕ САЯСАТЫ
Қатынасу:дәрiс, зертханалық сабақтарға мiндеттi түрде қатынасу керек. Егерде қандайда болмасын себептермен сiз оларға қатынаса алмасаңыз, онда барлық меңгере алмаған материалға жауапкер боласыз. 
Мiнез  -  құлық: Студент ар кодексiн: мiнез-құлық этикасын сақтауы керек. Сабаққа кешiгу кешiрiлмейтiн қылық. Сабақ үстiнде оқу тәртiбiн жиi бұзушылар дәрiсханадан шығарылып жiберiледi, немесе бүкiл курс бойынша <<қанағаттанарлықсыз>> бағамен жазаланады. 
Бақылау тапсырмалары. Олар сөзсiз орындалып, белгiленген мерзiмде тапсырылуы қажет. Кешiгiп орындалған жұмыстардың бағасы өзiнен - өзi төмен болады. 
Межелiк бағалау: Межелiк бағалаудың қортындысы сабақ қатысуы мен үлгерiмiне, студенттердiң белгiленген мерзiмге өз бетiмен жұмыс орындауына, сабақта ауызша немесе жазбаша түрде берген жауабына, межелiк бақылау қортындысына байланысты қойылады. 
Көшiрiп алу және бiреудiң шығармасын толық немесе жарым-жартылай өз атымен ұрлап пайдалану: Қандай да болмасын көшiрiп алу немесе бiреудiң шығармасын толық, не жарым-жартылай өз атымен ұрлап пайдалану (басқа студенттерден дайын тапсырма және шешiмдер көшiрмесiн пайдалану) дәрiсханадан шығарумен тоқтатылады немесе <<қанағаттанарлықсыз>> бағамен жазаланады. Ұрлап пайдалану мен алдауды болғызбау керек. 
Ұялы телефон: Сабақ үстiнде оны үзiп тастау, немесе ұялы телефонмен байланысты болғызбау керек. 
Бағалау. Емтихан: Қортынды емтихан барлық студенттер емтихан беруге рұқсат етiлгеннен кейiн емтихан сұрақтары жазылған ауызша, не тест арқылы өткiзiледi
4. БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
                                                                  Кесте 2 
                                   Апта
                            Бақылау түрі
                           Барлық балдар
Ескерту
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       
Барлық сабаққа қатысу  1 аптадан 7 аптаға дейін
                                      30

                                       1
Ағымды бағылау 16 балл. СОӨЖ 7 балл, СӨЖ 12 балл
                                      35

                                       2
Ағымды бағылау 16 балл. СОӨЖ 7 балл, СӨЖ 12 балл
                                      35

                                       3
Ағымды бағылау 16 балл. СОӨЖ 7 балл, СӨЖ 12 балл
                                      35

                                       4
Ағымды бағылау 16 балл. СОӨЖ 7 балл, СӨЖ 12 балл
                                      35

                                       5
Ағымды бағылау 16 балл. СОӨЖ 7 балл, СӨЖ 12 балл
                                      35

                                       6
Ағымды бағылау 16 балл. СОӨЖ 7 балл, СӨЖ 12 балл
                                      35

                                       7
1 Рубеждік бақылау  
                                      60

1 аптадан 7 дейін оқыту нәтижесі бойынша жиынтық балл
                                      300

                                       
Барлық сабаққа қатысу  8 аптадан 15 аптаға дейін
                                      30

                                       8
Ағымды бағылау 15 балл. СОӨЖ 5 балл, СӨЖ 10 балл
                                      30

                                       9
Ағымды бағылау 15 балл. СОӨЖ 5 балл, СӨЖ 10 балл
                                      30

                                      10
Ағымды бағылау 15 балл. СОӨЖ 5 балл, СӨЖ 10 балл
                                      30

                                      11
Ағымды бағылау 15 балл. СОӨЖ 5 балл, СӨЖ 10 балл
                                      30

                                      12
Ағымды бағылау 15 балл. СОӨЖ 5 балл, СӨЖ 10 балл
                                      30

                                      13
Ағымды бағылау 15 балл. СОӨЖ 5 балл, СӨЖ 10 балл
                                      30

                                      14
Ағымды бағылау 15 балл. СОӨЖ 5 балл, СӨЖ 10 балл
                                      30

                                      15
Рубеждік бақылау  2
                                      60

8 аптадан 15 дейін оқыту нәтижесі бойынша жиынтық балл
                                      300

Емтихан үшін жиынтық балл
                                      400

Академиялық кезеңдегі жиынтық балл
                                     1000


 
5. ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАРДЫҢ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАР
                                                                   Кесте 3
                              Такырып №
                                Мазмұны
                              Сағат саны


                                      Д
                                     ЗС
                                   ОБӨЖ
                                    СӨЖ
Модуль 1. ККріспе
Блок 1. Бағалы терілі шикізат стандартизациясы мен классификациясы
1
Кіріспе.
                                       1
                                       1
                                       1
                                       1
2
Бағалы-терілі шикізат стандартизациясы мен классификациясы. 
                                       2
                                       1
                                       1
                                       1
3
Бағалы-терілі шикізаттың негізгі тауарлық қасиеттері.
                                       2
                                       1
                                       1
                                       1
4
Бағалы-терілі шикізаттың алғашқы өңдеуі мен консервациясы.
                                       2
                                       2
                                       1
                                       1
5
Бағалы-терілі шикізаттың сапасын анықтау.
                                       1
                                       1
                                       1
                                       1
Блок  2. Бағалы  -  терілі жартылай фабрикат
Модуль 2. Бөлек тері шикізат түрлеріне тауартану ерекшеліктері
6
Бөлек тері шикізат түрлеріне тауартану ерешеліктері.
                                       2
                                       1
                                       1
                                       1
7
Бағалы-терілі жартылай фабрикат.
                                       1
                                       1
                                       1
                                       1
8
Бағалы-терілі өңдірістің технология негіздері.
                                       2
                                       2
                                       1
                                       1
9
Терілерді бояу және илеу.
                                       2
                                       1
                                       1
                                       1
Блок 3. Бағалы  -  терілі жартылай фабрикатты іріктеу және классификациясы
Модуль 3.Терілердің тауарлық қасиеті
10
Терілердің тауарлық қасиеті. 
                                       2
                                       1
                                       1
                                       1
11
Терілердің тауарлық қасиеті.
                                       2
                                       2
                                       1
                                       1
12
Бағалы-терілі жартылай фабрикатты іріктеу және классификация.
                                       2
                                       1
                                       1
                                       1
13
Бағалы-терілі жартылай фабрикат.
                                       2
                                       1
                                       1
                                       1
14
Тері жартылай фабрикаты.
                                       1
                                       
                                       
                                       
15
Қысқа және ұзын жүнді терілердің жартылай фабрикаты.
                                       1
                                       
                                       
                                       
16
Теңіз аңдарының терісі.
                                       1
                                       
                                       
                                       
17
Бағалы терілерді биркалау және бағаларын анықтау,
                                       1
                                       
                                       
                                       
18
Бағалы-терілі шикізаттың сапасын жоғарлату.
                                       1
                                       
                                       
                                       
19
Бағалы-терілі шикізатты жеткізудің негізгі ережелері.
                                       1
                                       
                                       
                                       
20
Бағалы-терілі шикізат пен бұйымдарды таңбалау,  тасымалдау және сақтауы.
                                       1
                                       
                                       
                                       

6. ОБСӨЖ және СӨЖ жоспары
                                                                   Кесте 4
№ реті
                                  ОБСӨЖ
СӨЖ
                                                                               
Аудиториялық
Аудиториядантыс
                                                                               
1
Тері топографиясы 
Теріні илеу. Жібіту.
Жүн және тері шикізаты, тері, талшықты тері жамылғысының құрлысы мен құрамын зерттеу.
2
Жүнді илеу. Жібіту.
Жүнсіздендіру және тұздау.
Талшықты және тері жамылғысының өзгергіштігі  -  жүн, тері шикізаттарының іріктеу негізі.
3
Жүнді илеу. Тазалау.
Қылшықсыздандыру және жұмсарту.
Жүн және тері шикізаттарының ақаулары.
4
Жүнді илеу. Ашытқымен илеу.
Ашытқымен илеу және тұздау.
 Қысқы бағалы-терілі шикізаттың іріктеу ерекшелігі.
5
Жүнді илеу.  Дубление.
Майсыздандыру, дублени және бейтараптандыру.
Көктемгі бағалы-терілі шикізаттың іріктеу ерекшелігі.
6
Жүнді илеу. Жирование.
Қайыс терілерді илеу технологиясы.
Теңіз аңдарының терілерін іріктеу ерекшелігі.
7
Жүнді илеу. Жұмсарту.
Лайка илеу технологиясы.
Жұп тұяқты жануарлар терілерінің ірітеу ерекшелігі.
8
Қалың теріні өңдеу ерекшелігі.
Күдері өңдеу технологиясы.
Бағалы-терілі және терілк шикізаттың есептеу әдісі.
9
Теріні ашытып илеу.
Юфти өңдеу технологиясы.
Бағалы-терілі және терілк шикізатты консервілеуге химиялық реагенттер колемін есептеу.
10
Бояу. Терілерді бояуға дайындық.
Шевро өңдеу технологиясы.
Бағалы-терілі шикізатты таңбалау, орау және сақтау тәртібі.
11
Минералди бояғыш заттармен бояу.
Сафьян өңдеу технологиясы.
Қысқы бағалы-терілі шикізаттың тауарлық қасиеттерінің бағасы және есебі.
12
Өсімдік бояғыш заттармен бояу.
Дат терісін өңдеу технологиясы.
Көктемгі бағалы-терілі шикізаттың тауарлық қасиеттерінің бағасы және есебі.
13
Органикалық бояулармен бояу.
Теріні күту.
Қысқы жүнді шикізаттың тауарлық қасиеттерінің бағасы және есебі.
14

Бағалы-терілі шикізат есебі.
Жұп тұяқты жануарлар терілері шикізаттарының тауарлық қасиеттерінің бағасы және есебі.
15
Бағалы-терілі шикізат түрлері.
Бағалы-терілі шикізат реализациясы.
Теңіз аңдар терілерінің тауарлық қасиеттерінің бағасы және есебі.


7. Әдебиеттер
  +  Негізгі
7.1.1. Кузнецов Б.А. Основы товароведения пушно-мехового сырья. М., Заготиздат. - 1952 г.
8.1.2.Переверзева А.Д. Товароведение пушно-мехового сырья. М., Экономика -1982 г.
8.1.3.Беседин А.Н., Ганцов Ш.К. Товароведение пушно-мехового сырья и товаров М., Экономика-1983 г.
8.1.4. Церевитинов Б., Беседин А.И. Товароведение пушно-меховых товаров М., Экономика - 1977 г.
8.1.5.Любенгарц З.Я. Товароведение пушно-мехового сырья, М., Экономика -1970 г.
8.1.6.Хлудеев А.А. Первичная обработка животного сырья. - М., Экономика, 1972 г.
7.2. Қосымша:
8.2.1. Сборник ГОСТов на пушно-меховое, кожевенное сырье и шкуры морских животных.
8.2.2. Эткин Я.С. Товароведение пушно-мехового сырья и готовой продукции. М., Легпромбытиздат - 1990 г.
8.2.3. Царева В.Н. Товароведение пушно-мехового сырья и готовой продукции.М., Легкая индустрия-1974 г.
8.2.4.Елемесов К.Е., Закиров М.Д. и др. Товароведение каракулево-смушкового,пушно-мехового и овчино-шубного сырья. Алматы, 1993 г.
8.2.5.  ГОСТы на пушно-меховое и кожевенное сырье.
8.2.6. Смагулов А.К. и др. Технология переработки и товароведение продукции охотничьего хозяйства.
8.2.7. Лукашев Н.И. Заготовка пушно-мехового сырья. 
Пәндер