Файл қосу

ӨСІМДІК ШАРУАШЫЛЫҒЫ ӨНІМДЕРІН САҚТАУ ЖӘНЕ ӨҢДЕУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАНЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ СЕМЕЙ



                   ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ 
            БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ 
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
3деңгейлі  СМК құжаты
                                   ОӘКҚ
ОӘКҚ 042-14.4.01.20.56/01-2012

                                   ОӘКҚ
<<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы>> пәнінен оқытушыға арналған жұмыс жоспары
                             № 2 басылым
                                       






ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

     5В080100 Агрономия мамандығына арналған
<<ӨСІМДІК ШАРУАШЫЛЫҒЫ ӨНІМДЕРІН САҚТАУ ЖӘНЕ ӨҢДЕУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ>> ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАНЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ
                                       
                                       
                                       
                                       





СЕМЕЙ  - 2012


                                Алғы сөз
1 ҚҰРАСТЫРҒАН

Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Агротехнология>> кафедрасының  аға оқытушысы Мухаметжанова Орынгул Токтабековна

<<     >>                20     жыл
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ: 
2.1. <<Агротехнология>>  кафедрасының мәжілісінде. 
Хаттама <<    >>          20             жыл, №1
Кафедра меңгерушісі ________Сейлгазина С.М. 
2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде 
Хаттама <<    >>        20       жыл, №1
Төраға ______Cатиева Г.Р
3 БЕКІТЕМІН:
Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және баспаға ұсынылды 
Хаттама <<    >>            20          , №1
ОӘК төрағасы, бірінші проректор __________ Рскелдиев Б.А.

БАСЫЛЫМ №1 18.09.2010 ж. ОРЫНЫНА ЕНГІЗІЛГЕН









                                МАЗМҰНЫ

* Жалпы жағдайлар 
* Пәнді оқу бойынша әдістемелік нұсқаулар
* Курстың форматы мен саясаты
* Баға қою саясаты
* Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттар
* СОЖӨЖ және СӨЖ мазмұны
* Пән бойынша оқу процесінің күнтізбелік жоспары
* Қолданылған әдебиеттер














                                        
                          

1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ
Жұмыс бағдарламасы <<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы>> пәнінен <<5В080100>> - <<Агрономия>> мамандығына арналған. 
* НОРМАТИВТІ СІЛТЕМЕЛЕР
    <<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу>> пәнінің оқытушыларға арналған жұмыс оқу   бағдарламасы осы пәннің оқу процесін ұйымдастыру  ретін  келесі құжаттардың талаптары мен  ұсыныстарына сәйкес орнатады: 
     - Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министрлігінің ҚР МЖМБС 3.09.252-2006 бұйрығымен бекітілген 5В080100 <<Агрономия>> мамандығы бойынша 23.12.2005 ж. № 779    орнына енгізілді.
- Университет стандарты СТУ 042-РГКП-СГУ-8-2007 <<Пәннің оқу- әдістемелік кешенінің дайындауға және әзірлеуге қойылатын жалпы талаптар>>; 
- ДП 042-08.10.10.12-2007 Құжаттық  процедура <<Пәннің оқу- әдістемелік кешенінің  құрылымы және мазмұны>>.

* ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР

3.1 Пән туралы қысқаша дерек: <<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы>> пәні 2 семестрде оқытылады, пәннің оқытылатын мерзімі 15 жұма, жалпы көлемі  -  135 сағат. Курс емтиханмен аяқталады.
3.2 <<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы>> пәнінің  негізгі міндеті: 
* Ауыл шаруашылық өнімдерін сақтау мен оны өңдеу технологиясының теориялық негізін үйрену;
* Сақтау мен өңдеу кезінде болатын сандық және сапалық шығындарды азайту жолдарын оқып үйрену;
* Ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологияларына байланысты ғылыми зерттеу жұмыстарымен шұғылдануға машықтану;
3.3 Курстың мақсаты: болашақ мамандарды ауыл шаруашылық өнімдерін өңдеу, сақтау және қайта өңдеу тәсілдерін меңгере отырып, өндіріс жағдайында өздігінен жұмыс істеуге үйрету пәннің басты мақсаты болып табылады.
3.4 <<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы>> -  Ауыл шаруашылық дақылдарын өсірудің және жоғары өнімдерін алудың агротехникалық шараларын жасап, экономикалық тиімді, еңбек және құрал жабдықтар шығыны аз, сапалы өнім алуды болып табылады.
3.5 Пәнді оқу нәтижесінде студенттер мына білуі керек: 
* Ауыл шаруашылық өнімдерін сақтау және өңдеу саласының негізгі міндеттерін;
* Ауыл шаруашылық өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды;
* Өнімді сақтау және және өңдеу кезінде оның сапасын анықтау тәсілдерін;
* Тәжірибеде қолданылатын ауыл шаруашылық өнімдерін сақтаудың әдісі мен тәсілдерін;
* Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және қайта өңдеу негіздерін;
3.6 Пәнді оқу нәтижесінде студенттер игеруге тиісті: 
* Ауыл шаруашылық өнімдерін сапасына байланысты қоймада орналастырудың жоспарын жасау;
* Ауыл шаруашылығында қолданылатын өңдейтін және қайта өңдейтін машиналармен жұмыс істеу;
* Стандарт талабына сай ауыл шаруашылық өнімдерінен үлгі алу және оны талдау; 
* Стандарт бойынша ұн және жарма өнімдерінің сапасын анықтау;
* Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау кезінде сандық және сапалық есеп жүргізу;
* Сапасына байланысты өнімді өткізудің тиімді жолын үйрену;
3.7 Курстың пререквизиттері: 
* Ботаника;
* Өсімдіктер физиологиясы;
* Физика;
* Химия;
3.8 Курстың постреквизиттері:  
* Ауыл шаруашылық дақылдарының селекциясы және тұқым шаруашылығы;
* Өсімдік шаруашылығы;

                                   Курс
                                Семестр
                                 Кредит
                             Дәріс сағат
                     Зертхана, сабақ, сағ.
ОЖ СӨЖ
                                    СӨЖ
                                Барлығы
                                       4
                                       7
                                       3
                                      15
                                      30
                                      45
                                      45
                                      135



4 ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫНЫҢ МАЗМҰНЫ

               ПӘННІҢ ТАҚЫРЫПТЫҚ  ЖОСПАРЫ
№ р/с
                      Тақырыптардың  аты
                           Сағаттар саны
                 Қолданылатын әдебиеттер
                       Дәріс тақырыптары
                                      1.
Кіріспе. Өңдеу өңдірістері технологиясының қазіргі заманғы жағдайы мен дамуы.


                                       1

                                      2.
Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің сапасына қойылатын талаптар. Дәнді ұнға өңдеу технологиясы.

                                       2

                                      3.
Дәннен жарма алудың жаңа технологиясы.

                                       1

                                      4.
Құрама жем алу технологиясы

                                       1

                                      5.
Астықты сақтау тәсілдері

                                       1

                                      6.
Ауылшаруашылық дақылдарын сақтау ерекшеліктері

                                       2

                                      7.
Қазіргі заманғы астық ақтау қоймаларының технологиялық ерекшеліктері

                                       1

                                      8.
Картоп, көкөніс және жеміс өнімдерін сақтау.
                                       1

                                       9
Картоп, көкөніс және жеміс-жидек өнімдерін өңдеу.
                                       1

                                      10
Қант  қызылшасын сақтау және өңдеу.
                                       1

                                      11
Құрама азық өндіру негіздері
                                       

                                      12
Өсімдік талшықтарын алғашқы өңдеу және сақтау негіздері
                                       

                       Зертханалық жұмыс
* 

                                       
                                       2
М.И. Кондрашкина 
* 

                                       2
Лабороторно-практические заниятия по растениеводству, Москва-2006 г
* 

                                       2
М.И. Кондрашкина 
* 

                                       2
Лабороторно-практические заниятия по растениеводству, Москва-2006 г
* 

                                       2
М.И. Кондрашкина 
* 

                                       2
Лабороторно-практические заниятия по растениеводству, Москва-2006 г
* 

                                       2
М.И. Кондрашкина 
* 

                                       1
Лабороторно-практические заниятия по растениеводству, Москва-2006 г

                   5 ОСӨЖ ЖӘНЕ СӨЖ МАЗМҰНЫ
Кесте 3- СОЖӨЖ және СӨЖ жоспары
                                       
№
                                  СОЖӨЖ
                                    СӨЖ

                              Аудитория
                        Аудиториядан тыс

1



2



3



4




6 <<ӨСІМДІК  ШАРУАШЫЛЫҒЫ ӨНІМДЕРІН САҚТАУ ЖӘНЕ ӨҢДЕУ  ТЕХНОЛОГИЯСЫ>> ПӘНІНЕН ОҚУ  - ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
Кесте 4- <<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы>> пәнінен оқу әдістемелік картасы

                            Тақырыптары
Көрнекілік құрал-жабдықтар, плакаттар,зертханалық стендтері
                   Өздік жұмыс сұрақтары
                         Бақылау формасы
Дәрістік сабақ
Зертханалық сабақ



                                       1
                                       3
                                       4
                                       5
                                       6


Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары

                                       
Ауызша


Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары


Ауызша



Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары





Ауызша


Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары



Ауызша


Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары





Ауызша


Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары

Ауызша
Тест сұрақтары


Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары


Ауызша
Бақылау сұрақтары


Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары




Ауызша







Ауызша 


7 <<ӨСІМДІК ШАРУАШЫЛЫҒЫ>> ПӘНІНЕН ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК  ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ

Әдебиеттермен оқу әдістемелік оқулықтар тізімі

                                       
                             Сан мөлшері
                                       
                         Студенттер саны
Оқулықпен қамтамасыз ету пайызы

                                       
                                       
                                      20
                                       
                                       
                                      13
                                       
                                       
                                     100%

                                      15
                                      13
                                     100%

                                      15
                                      13
                                     100%


                  8 ҰСЫНЫЛАТЫН ӘДЕБИЕТТЕР
                         Негізгі әдебиет:
    o Қ. К. Әрінов, Қ.М. Мұсынов, А.Қ. Апушев, Н.А. Серекпаев, Н.А. Шестакова, С.С. Арыстанғұлов <<Өсімдік шаруашылығы>> , Алматы-2011жыл
    o М.М. Жанұзақов. Өсімдік шаруашылығы. Алматы, 2007 жыл
    o М.И. Кондрашкина <<Лабороторно-практические заниятия по растениеводству>>  Москва-2006 г
                                       
                        Қосымша әдебиет:
8.2.1.Вадима Г.В., Яблоков А Н., Синицына С.М. Семеноводство полевых культур. Л.: Колос, 1983
8.2.3.Прохоров И.А., Крючков А.В., Комиссаров В.А. Селекция и семеноводство овощных культур. - М.: Колос, 1997.

                                       
                                                


Пәндер