Файл қосу

Тері жартылай фабрикаты



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университеті
Оқу әдістемелік кешенінің құжаты  3 деңгейлі
                                   ПОӘК
                                   ПОӘК 
УМКД 042-18-22-1.28/01 -2014

                                   ПОӘК
<<Тері, мех, бағалы аң шикізатының технологиясы мен тауартануы>>
Пәніннің оқытушыға арналған жұмыс оқу бағдарламасы
                             Басылым № __
                              от <<___>>______

                                       
                                       
                                       
            ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
                                       

5В080300  -  "Аңшылықтану және аң шаруашылығы" мамандығына арналған
                                       
                                       
<<Тері, мех, бағалы аң шикізатының технологиясы мен тауартануы>>
                                       

                                       
                                       
              ПӘНІНІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН 
                  ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                  Семей 
                                     2014
                                Алғы сөз

1. құрастырылды  
 Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Мал шаруашылығы және аңшылықтану, морфология негіздерімен>> кафедрасының доцент м.а. Туманбаев В.М.


2. талқыланды
Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Мал шаруашылығы және аңшылықтану, морфология негіздерімен>> кафедрасының  отырысында          
Хаттама  №__    <<__>>_____20___ж

Кафедра меңгерушісі ___________  Б.Ахметова 
                                       
2.2. Аграрлық  факультеттің оқу - әдістемелік кеңесінің отырысында
Хаттама  №__    <<__>>_____20___ж

Төрағасы  __________ Г.Джаманова

3. бекітілді 
Университеттің оқу - әдістемелік кеңесінің отырысында қаралып, баспаға ұсынылды  

Хаттама  №__    <<__>>_____20___ж

ОӘК төрағасы _____________Г.Искакова 

   




4. БІРІНШІ РЕТ ЕҢГІЗІЛГЕН

















                                       
Мазмұны								

1.  Колдану саласы.
	2.  Нормативтік сілтемелер
          3.   Жалпы ереже
          4.   Оқытушыға арналған пәнің жұмыс оқу бағдарламасының мазмұны
          5.   Студенттердің өз бетімен істейтін жұмыстары тақырыбының тізімі 
          6.   Пәннің оқу-әдістемелік картасы
          7.   Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуінің картасы  
          8.   Әдебиеттер


 




























* Қолдану саласы:
                                                                               
<<Тері, мех, бағалы аң шикізатының технологиясы мен тауартануы>> пәнінің ОӘК 5В080300  -  <<Аңшылықтану және аң шаруашылығы>>, мамандықтарына арналған. Ол студенттерді пәннің мазмұнымен, оның көкейкесті және қажеттілігімен, саясатымен, оқу барысында меңгерілетін дағдылар және іскерліктермен таныстырады. ОӘК пәнді зерделеудегі ең басты құрал болып келеді.

* Ереже белгілейтін (нормативтік) сілтемелер

 Осы әзірленген <<Тері, мех, бағалы аң шикізатының технологиясы мен тауартануы>>   ПОӘК мына құжаттар талабына, ұсыныстарына сай, пәннің оқу барысын ұйымдастыру тәртібін белгілейді: 
- Білім берудің мемлекеттік жалпыға міндетті жоғары оқу орнына арналған стандарты; 
- Мамандық бойынша типтік оқу бағдарламасы;
- СТУ 042 - СГУ- 4- 2014 <<Пәндердің оқу-әдістемелік кешенін әзірлеуге және ресімдеуге қойылатын жалпы талаптар>> университет стандарты;
- ДП 042-1.01- 2014 <<Пәндердің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны>> құжаттандырылған процедурасы.

Жалпы ережелер
3.1. Пәннің қысқаша мазмұны. 
 <<Бағалы аң терісі мен былғары шикізаттарының технологиясы мен тауартануы>>  сабағы ең маңызды сабақтардың бірі болып табылады, болашақ аң және аң шаруашылығы мамандығын қалыптастыру үшін өте маңызды.
3.2. Пәннің мақсаты:
 Аңшы  -  аң өсіруші мамандарына мехтық бағалы аң, тері, шикізатын өңдеуі туралы және биологиялық өзгергіштеріне, маусымына, аулау тәсіліне, жануарларды қоректендіру және ұстау жағдайларына байланысты терілердің әр түрлі тауарлық қасиеттері, жиынтығы, құрылысы туралы негізгі ұғым беру.
3.3. Осы пәнді игерген студент міндеттері.
* бағалы аң, мех және тері шикізатының сапасын жоғарылату және қорын ұлғайт шараларын;
* бағалы аң, мех және тері шикізатының сапасын жоғарылатуда аңшы  -  аң өсіруші ролін және тауартану тәсілдерін;
* бағалы аң, мех және тері шикізатының тауарлық қасиеттерін, құрылысын және қасиеттерін зерттеу тәсілдерін;
* НТД және МЕСТ сәйкес шикізат сапасының зертханалық талдауын және органолептикалық есебін өткізуді;
* бағалы аң, мех және тері шикізатының сапасының ғылыми зерттеулерін өткізу тәсілдерін білуі керек.
3.4. Курс пререквизиттері. 
3.4.1-<<Анатомия>>
3.4.2-<<Териология>>
3.4.3-<<Кәсіптік аңдар биологиясы>>
3.5. Курс постреквизиттері. 
3.5.1-<<Трофейлік іс>>
3.5.2-<<Аңшылық шаруашылық өнімінің технологиясы мен өңдеуі>>
3.5.3-<<Аңшылық құру>>
               Оқу жұмыс жоспарынан көшірме.
                                                                   Кесте 1
Курс 
Семестр 
Кредит 
ДС(сағ)
ЗС(сағ)
БОӨЖ
БӨЖ
Барлығы (сағ)
Қорытынды бақылау формасы
                                       4
                                       7
                                       3
                                      15
                                      30
                                     22,5
                                     67,5
                                      135
                                экзамен


     * Оқытушыға арналған пәннің оқу жұмыс
                  программасының мазмұны

   Касте 2- Пән мазмұны. 
№
Сабақтың атаулары
                 Мазмұны 
Сағат саны
Әдебиеттері  
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
                        Модуль 1. Кіріспе
Блок 1. Бағалы терілі шикізат стандартизациясы мен классификациясы
2
Бағалы-терілі шикізат стандартизациясы мен классификациясы. 
Бағалы аң-мех және былғары шикізаттарын жіктеу принциптері. Жіктеусхемасы. Тауартанудың экономикадағы маңызы
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
3
Бағалы-терілі шикізаттың негізгі тауарлық қасиеттері.
Тері ұлпасының тауарлық қасиеттері: тері ұлпасының қалыңдығы, тығыздығы. 
Бағалы аң-мех және былғары шикізаттарының тауарлық қасиеттерін анықтау әдістері.
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
      Блок 2 Шикізат ақауларын болдырмауға
          бағытталған іс-шаралар. Кептіру.
4
Бағалы-терілі шикізаттың алғашқы өңдеуі мен консервациясы.
Шикізат ақауларын болдырмауға бағытталған іс-шаралар.
Кептіру. Консервілеу әдістері.
Бағалы аң-мех және былғары шикізаттарын жетілдіре өңдеу мен алғашқы өңдеу процестері
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
5
Бағалы-терілі шикізаттың сапасын анықтау.
Былғары және бағалы аң-мех шикізаттарын стандарттаудың мағынасы.
Бағалы аң-мех шикізаттарының құнын есетеу әдістері.
Бағалы аң-мех және былғары шикізаттарын сорттаудың негізгі тәртібі
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
6
Бөлек тері шикізат түрлеріне тауартану ерешеліктері.
Бөлек тері шикізат түрлеріне тауартану ерешеліктері. Тауартанушыларды даярлау. Тері бағалау ерекшеліктері.
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
Модуль 2. Бағалы терілі өндірістің технология негіздері
    Блок 1. Бағалы терілі жартылай фабрикат
7
Бағалы-терілі жартылай фабрикат.
Тері өндірісі технологиясының негіздері. Теріні өндеу. Тері тауарларының қасиеттері.
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
8
Бағалы-терілі өңдірістің технология негіздері.
Тері-мех өндірісі технологиясының маңызы. Теріні сыпыру, алғашқы өндеу және сақтау.
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
9
Терілерді бояу және илеу.
Теріні өндеу әдістері мен тәсілдері. Бояу технологиялары.
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
10
Терілердің тауарлық қасиеті. 

Терінің құрылымдылық ерекшеліктері. Функционалдық, эстетикалық қасиеттері.
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
          Блок 2 Тері-былғары тауарларының
          жартылай фабрикат ассортименті
11
Терілердің тауарлық қасиеті.
Терілердің кешенді қасиеттері. Жүн жабынының тауарлық қасиеттері: жүн жабынының биіктігі, қоюлығы, түсі, жылтырлығы, серпімділігі, жұмсақтығы және үлпілігі. Талшықтардың тері ұлпасымен байланысының беріктігі.
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
12 
Бағалы-терілі жартылай фабрикатты іріктеу және классификация.
Тері-былғары тауарларының жартылай фабрикат ассортименті
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
13
Бағалы-терілі жартылай фабрикат.
Терілерді кряж бойынша жіктеу. Терілерді көлемі бойынша, сорт бойынша іріктелуі. Терілерді түсі бойынша жіктеу, ақаулар бойынша бөлу. 
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
          Модуль 3. Теңіз аңдарының терісі
           Блок 1.Тері жартылай фабрикатты
14
Тері жартылай фабрикаты.
Қарақол жартылай фабрикаттары. Тауарларлық топтарды жіктеу. 
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
15
Қысқа және ұзын жүнді терілердің жартылай фабрикаты.
Солтүстік бұғысының терілері. Қоян терісі. Боялған ит және мысық терілері. 
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
16
Теңіз аңдарының терісі.
Теңіз мысығы, итбалық терілері және оларды сорттау, жіктеу. 
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
17
Бағалы терілерді биркалау және бағаларын анықтау
Бағалы аң-мех және былғары шикізаттарын таңбалау.Бағасын анықтау. Тері бағасына әсерін тигізетін факторлар.
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
Блок 2 Бағалы аң-мех және былғары шикізаттарын
                дұрыс сақтаудың мағынасы.
18
Бағалы-терілі шикізаттың сапасын жоғарлату.
Тері-былғары өндірісінде технологияларды ұстанудың мағынасы. Тері-былғары өнімдерінің сапасын жоғарлатудыағы негізгі шаралар. 
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
19
Бағалы-терілі шикізатты жеткізудің негізгі ережелері.
Бағалы аң-мех және былғары шикізаттарын дұрыс сақтаудың мағынасы. Жинау орындарының негізгі талаптары. Жинау әдістері мен сақтау режимдері. Шикізатты сақтау үшін өткізілетін іс-шаралар.
                                       1
1,2,3,4,5,6,7
20
Бағалы-терілі шикізат пен бұйымдарды таңбалау,  тасымалдау және сақтауы.
Тері-былғары шикізатының таңбалау және буып тасымалдануы. Шикізатты сақтау. 
                                       1
1,2,3,4,5,6,7


                    Зертханалық сабақтар
Сағат саны
  Әдебиеттер           
          Модуль 1 Терінің химиялық құрамы
           Блок 1 Бағалы-терілі шикізаттың
             алғашқы және қосымша өңдеуі.
1
Терінің химиялық құрамы
                                       2
1,2,3,4,5,6,7,8
2
Бағалы-терілі шикізаттың алғашқы және қосымша өңдеуі. 
                                       4
1,2,3,4,5,6,7
3
Консервілеудің физико-химиялық негізі.
                                       2
1,2,3,4,5,6,7
4
Бағалы-терілі шикізаттардың ақаулары.
                                       2
2,3,5,6,7,10
Блок 2 Жабайы тұяқты жануарлар терілерінің
             тауарлық сапасына сипаттама.
5
Бағалы-терілі шикізат зиянкестерімен куресу шаралары.
                                       2
1,2,3,4,5,6,7
6
Жабайы тұяқты жануарлар терілерінің тауарлық сапасына сипаттама.
                                       4
1,2,4,5,6,7,9
     Модуль 2 Бағалы-терілі аңдар  терісіне
             тауарлық сапасына сипаттама.
    Блок 1 Ірі жыртқыш аңдардың  терілеріне
             тауарлық сапасына сипаттама.
7
Бағалы-терілі аңдар  терісіне тауарлық сапасына сипаттама.
                                       2
2,3,4,5,6,7,10
8
Ондатра терісінің тауарлық сапасына сипаттама.
                                       2
1,2,3,4,5,6,7
9
Ірі жыртқыш аңдардың  терілеріне  тауарлық сапасына сипаттама.
                                       2
1,2,3,4,5,6,7
      Блок 2 Бағалы-терілі шикізатты өңдеу.
10
Бағалы-терілі шикізаттың алғашқы өңдеуі мен консервациясы.
                                       4
1,2,3,4,5,6,7
11
Бағалы-терілі шикізатты өңдеу.
                                       2
1,2,3,4,5,6,7
12
Бағалы-терілі шикізатты бояу.
                                       2
1,2,3,4,5,6,7

5.Студенттердің  өздік жұмысы үшін арналған
5.1. Тері, былғары шикізатының тері-жүн жабынының құрылысы мен құрамын зерттеу.
5.2.  Тері жабынының өзгергіштігі  -  тері-мех, былғары шикізатының сорттау негізі.
5.3. Тері-мех, былғары шикізатының ақаулары. 
5.4.  Бағалы аң шикізатының қысқы түрлерінің мінездемесі мен сортталуы
5.5.  Бағалы аң шикізатының көктемгі түрлерінің мінездемесі мен сортталуы.
5.6.  Теңіз аңдардың мехтық терілерінің мінездемесі мен сортталуы
5.7.  Жабайы жұп тұяқты аң терілерінің мінездемесі мен сортталуы
5.8.  Бағалы аң-мех және былғары шикізаттарының тері-жүн жабынының тауарлық қасиеттері.
5.9. Тері, былғары шикізатын өндеу кезіндегі химиялық реагенттердің қажеттілігін есептеу.
5.10. Сақтау режимдері, буып-түю, таңблау және тасымалдау.
5.11. Мехтық шикізаттардың қысқы түрлерін сорттау ерекшеліктері.
5.12. Бағалы аң шикізаттарының көктемгі түрлерін сорттау ерекшеліктері.
5.13.Бағалы аң-мех және былғары шикізаттарын консервілеуде қолданылатын жаңа консерванттардың мінездемесі.
5.14.  Жұптұяқты терілерін сорттау ерекшеліктері.
5.15.  Теңіз жануарларының терілерін сорттау негіздері.

                    6 Пәннің оқу-әдістемелік картасы.
                                                                   Кесте 3
Такырып 

Лабораториялық стенд,дайын пособиялар, плакаттар
өздігінен оқу үшін арналған сұрақтар
Бақылау формасы
Дәрістік сабактар
Зертханалық сабақтар



1
2
3
4
5
Кіріспе.
Терінің химиялық құрамы
Слайдтар, кестелер,схемалар, альбомдар.
Жүн және тері шикізаты, тері, талшықты тері жамылғысының құрлысы мен құрамын зерттеу.
ТК
Бағалы-терілі шикізат стандартизациясы мен классификациясы. 
Бағалы-терілі шикізаттың алғашқы және қосымша өңдеуі. 
Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
Талшықты және тері жамылғысының өзгергіштігі  -  жүн, тері шикізаттарының іріктеу негізі.
ТК
Бағалы-терілі шикізаттың негізгі тауарлық қасиеттері.
Консервілеудің физико-химиялық негізі.
Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
Жүн және тері шикізаттарының ақаулары.
ТК
Бағалы-терілі шикізаттың алғашқы өңдеуі мен консервациясы.
Бағалы-терілі шикізаттардың ақаулары.
Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
 Қысқы бағалы-терілі шикізаттың іріктеу ерекшелігі.
ТК
Бағалы-терілі шикізаттың сапасын анықтау.
Бағалы-терілі шикізат зиянкестерімен куресу шаралары.
Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
Көктемгі бағалы-терілі шикізаттың іріктеу ерекшелігі.
ТК
Бөлек тері шикізат түрлеріне тауартану ерешеліктері.
Жабайы тұяқты жануарлар терілерінің тауарлық сапасына сипаттама.
Слайдтар, кестелер, схемалар және анықтамалар
Теңіз аңдарының терілерін іріктеу ерекшелігі.
ТК
Бағалы-терілі жартылай фабрикат.
Бағалы-терілі аңдар  терісіне тауарлық сапасына сипаттама.
Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
Жұп тұяқты жануарлар терілерінің ірітеу ерекшелігі.
ТК
Бағалы-терілі өңдірістің технология негіздері.
Ондатра терісінің тауарлық сапасына сипаттама.
Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
Бағалы-терілі және терілк шикізаттың есептеу әдісі.
ТК
Терілерді бояу және илеу.
Ірі жыртқыш аңдардың  терілеріне  тауарлық сапасына сипаттама.
Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
Бағалы-терілі және терілк шикізатты консервілеуге химиялық реагенттер колемін есептеу.
ТК
Терілердің тауарлық қасиеті. 
Бағалы-терілі шикізаттың алғашқы өңдеуі мен консервациясы.
Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
Бағалы-терілі шикізатты таңбалау, орау және сақтау тәртібі.
ТК
Терілердің тауарлық қасиеті.
Бағалы-терілі шикізатты өңдеу.
Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
Қысқы бағалы-терілі шикізаттың тауарлық қасиеттерінің бағасы және есебі.
ТК
Бағалы-терілі жартылай фабрикатты іріктеу және классификация.
Бағалы-терілі шикізатты бояу.
Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
Көктемгі бағалы-терілі шикізаттың тауарлық қасиеттерінің бағасы және есебі.
ТК
Бағалы-терілі жартылай фабрикат.

Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
Қысқы жүнді шикізаттың тауарлық қасиеттерінің бағасы және есебі.
ТК
Тері жартылай фабрикаты.

Слайдтар, кестелер, схемалар, терілердің үлгісі
Жұп тұяқты жануарлар терілері шикізаттарының тауарлық қасиеттерінің бағасы және есебі.
ТК
Қысқа және ұзын жүнді терілердің жартылай фабрикаты.

Слайдтар, кестелер, схемалар, анықтамалар
Теңіз аңдар терілерінің тауарлық қасиеттерінің бағасы және есебі.
ТК
Теңіз аңдарының терісі.

Слайдтар, кестелер, схемалар, анықтамалар, стандарттар
Дат терісін өңдеу технологиясы.
ТК
Бағалы терілерді биркалау және бағаларын анықтау,

Слайдтар, кестелер, схемалар, анықтамалар
Теріні күту.
ТК
Бағалы-терілі шикізаттың сапасын жоғарлату.

Слайдтар, кестелер, схемалар аныктамалр
Бағалы-терілі шикізат есебі.
ТК
Бағалы-терілі шикізатты жеткізудің негізгі ережелері.

Слайдтар, кестелер, схемалар, аныктамалар
Бағалы-терілі шикізат реализациясы.
ТК
Бағалы-терілі шикізат пен бұйымдарды таңбалау,  тасымалдау және сақтауы.

Слайдтар, кестелер, схемалар, анықтамалар
Өсімдік бояғыш заттармен бояу.
ТК
7.Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілуінің картасы

                                                                   Кесте 4
                                       
Оқулықтардың, оқү-әдістемеліқ құралдаррының атаулары 
Экземпляр саны
Студент саны
Қамтамасыздану %
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
Любенгарц З.Я. Товароведение пушно-мехового сырья, М., Экономика -1970 г
                                       
                                       
                                       
Хлудеев А.А. Первичная обработка животного сырья. - М., Экономика, 1972 г
                                       
                                       
                                       
Эткин Я.С. Товароведение пушно-мехового сырья и готовой продукции. М., Легпромбытиздат - 1990 г
                                       
                                       
                                       
Смагулов А.К. и др. Технология переработки и товароведение продукции охотничьего хозяйства
                                       
                                       
                                       
Лукашев Н.И. Заготовка пушно-мехового сырья
                                       
                                       
                                       
Церевитинов Б., Беседин А.И. Товароведение пушно-меховых товаров М., Экономика - 1977 г
                                       
                                       
                                       
Беседин А.Н., Ганцов Ш.К. Товароведение пушно-мехового сырья и товаров М., Экономика-1983 г
                                       
                                       
                                       
Переверзева А.Д. Товароведение пушно-мехового сырья. М., Экономика -1982 г
                                       
                                       
                                       
                                       



8. Әдебиеттер
8.1.Негізгі 
8.1.1. Кузнецов Б.А. Основы товароведения пушно-мехового сырья. М., Заготиздат. - 1952 г.
8.1.2.Переверзева А.Д. Товароведение пушно-мехового сырья. М., Экономика -1982 г.
8.1.3.Беседин А.Н., Ганцов Ш.К. Товароведение пушно-мехового сырья и товаров М., Экономика-1983 г.
8.1.4. Церевитинов Б., Беседин А.И. Товароведение пушно-меховых товаров М., Экономика - 1977 г.
8.1.5.Любенгарц З.Я. Товароведение пушно-мехового сырья, М., Экономика -1970 г.
8.1.6.Хлудеев А.А. Первичная обработка животного сырья. - М., Экономика, 1972 г.
8.1.7. Сборник ГОСТов на пушно-меховое, кожевенное сырье и шкуры морских животных.
8.1.8. Эткин Я.С. Товароведение пушно-мехового сырья и готовой продукции. М., Легпромбытиздат - 1990 г.
8.2. Қосымша
8.2.1. Царева В.Н. Товароведение пушно-мехового сырья и готовой продукции.М., Легкая индустрия-1974 г.
8.2.2.Елемесов К.Е., Закиров М.Д. и др. Товароведение каракулево-смушкового,пушно-мехового и овчино-шубного сырья. Алматы, 1993 г.
8.2.3.  ГОСТы на пушно-меховое и кожевенное сырье.
8.2.4. Смагулов А.К. и др. Технология переработки и товароведение продукции охотничьего хозяйства.
8.2.5. Лукашев Н.И. Заготовка пушно-мехового сырья. 


Пәндер