Файл қосу
Механикалық араластыру
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТІРЛІГІ СЕМЕЙ қ. ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ 3 деңгейлі СМЖ құжаты ПОӘК УМКД 042-16.1.13/01-2013 ПOӘК <<Тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен аппараттары-1>> пәнінің оқытушыға арналған бағдарламасы <<__>>____ 201__ ж. № ___ басылым ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В072400 <<Технологиялық машиналар мен жабдықтар>> мамандығы үшін ТАМАҚ ӨНДІРІСІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕСТЕРІ МЕН АППАРАТТАРЫ - 1 ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Кіріспе 1 ӘЗІРЛЕГЕН ҚҰРАСТЫРУШЫ Семей қ. Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университеті <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары>> кафедрасының аға оқытушысы ___________ Тусипов Н.О. << >> 201 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1. Семей қ. Шәкәрім атындағы Мемлекеттік Университеті <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары>> кафедра отырысында << >> 201 ж. № хаттама Кафедра меңгерушісі ____________ Акимов М.М. 2.2. Инженерлі-технологиялық факультетінің оқу-әдістемелік бюросының отырысында << >> 201 ж. № хаттама Төрайымы _________ Толеубекова С.С. 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында басып шығаруға мақұлданған және ұсынылған << >> 201 ж. № хаттама ОӘК төрайымы _______________ Искакова Г.К. Мазмұны 1 Қолдану саласы ................................................................................................. 4 2 Нормативтік сілтемелер.................................................................................... 4 3 Жалпы ережелер................................................................................................ 4 4 Оқу пәннің мазмұны.......................................................................................... 6 5 Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі................. 9 6 Пән бойынша оқу-әдістемелік карта............................................................... 10 7 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің картасы.............................. 13 8 Әдебиет............................................................................................................... 14 1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ 5В072400 <<Технологиялық машиналар мен жабдықтар>> мамандығының студенттері үшін арналған оқу-әдістемелік кешенінің құрамына енгізілген <<Тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен аппараттары - 1>> пәнінің оқытушыға арналған оқу жұмыс бағдарламасы. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР <<Тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен аппараттары-1>> пәнінің оқытушыға арналған бағдарламасы аталған пән бойынша келесі құжаттардың талаптары және ұсыныстарына сәйкес берілген пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудың тәртібін белгілейді: - 5В072400 <<Технологиялық машиналар мен жабдықтар>> мамандығының Мемлекеттік жалпыға міндетті білім стандарты, ҚР МЖМБС 3.08.350-2006. 2005 жылдың 23 желтоқсанда № 779 Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің Бұйрығымен енгізілген және бекітілген; - 5В072400 <<Технологиялық машиналар мен жабдықтар>> мамандығының элективті пәндер каталогы, 22.02.2012 ж. бекітілген - СТУ 042-ГУ-4-2013 <<Пәндердің оқу-әдістемелік кешенін әзірлеуге және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар>> университет стандарты; - ДП 042-1.01-2013 <<Пәндердің оқу-әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны>> құжаттандырылған процедурасы. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1. Жоғары сапалы тамақ өнімдерін алуға мүмкіндік беретін жаңа, тиімділігі жоғары технологиялық процестер мен аппараттарды өндіріске енгізу үшін <<Тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен аппараттары-1>> жөніндегі білімді терендету және жетілдіру қажет. 3.2. Пәнді оқыту мақсаты - <<Тамақ өндірісінің технологиялық процестері мен аппараттары-1>> курсының оқыту барысында технологиялық процестердің негізгі түрлерімен таныстыру, осы процестерді өткізу үшін қолданылатың аппараттар мен машиналардың инженерлік есептеу методикасын оқып үйрену. 3.3. Пәнді оқытудың маңызы - студенттерге жуйеленген анализын қолдану негіздерін; процестер мен апараттарды жалпы оқып білу; есептеу схемесын шығару және өндеу; технологиялық процестердi тиiмдiлігін жоғарлату жолдарын қарастыру. 3.4. Студенттер келесілерді білуі керек: * технологиялық процестерді қолдану туралы; * аппараттар мен машиналардың құрылысың және жұмыс істеу тәртібін; * аппараттар мен машиналардың геометриялық өлшемдерің анықтауды; * процестердің шығын сипаттамалырың есептеу; * процестерді басқару және оларды оптимизациялау; * есептеулерді іс жүзінде асыру және т.б. 3.5. Пәнді оқу нәтижесіде студенттер төмендегілерді білу қажет: + технологиялық процестердің теориялық негіздерің; + аппараттар мен машиналардың қолдануда және құрастыру нәтижесінде туындайтын инженерлік есептерді шешуге; + аппараттар мен машиналардың геометриялық өлшемдерің анықтауға; + процестерді басқару және оларды оптимизациялау; + аппараттар мен машиналардың құрылысың және жұмыс істеу тәртібін меңгеруге. 3.5 Курстың пререквизиттеры: * гидравлика; * теориялық және қолданбалы механика; 3.6 Курстың постреквизиттеры: * Ет және сүт өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары 1 * Ет және сүт өнеркәсiбi кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары 2 * Тамақ өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары 1 * Тамақ өнеркәсiбi кәсiпорындарының технологиялық жабдықтары 2 Кесте 1 - Жұмыс оқу жоспарынаң көшірме Курс Семестр Кредит-тер Дәріс (сағ.) ЛС (сағ.) ОСӨЖ (сағ.) СӨЖ (сағ.) Барлығы (сағ.) Қорытынды бақылау нысаны 3 5 3 30 15 45 45 135 емтихан 4 ОҚУ ПӘННІҢ (МОДУЛЬДІҢ) МАЗМҰНЫ Кесте 2 - Пәннің мазмұны. Сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу. Тақырыптардын атауы және олардың мазмұны Сағат саны Әде-биет 1 2 3 Дәріс сабақтар 1 модуль 1. ТӨТПА пәнінің негізгі заңдары. ТӨТПА-1 пәннің мазмұны және мақсаттары, оның басқа пәндермен байланысы. Курстың пайда болуы және даму тарихы. Тамақ өнеркәсібіндегі процестердің классификациясы: 1) қозғаушы күштері бойынша; 2) ұйымдастыру тәсілі бойынша 1 8.1.1. 4 - 12 бет 2. ТӨТПА есептеудің жалпы принциптері. Процестердің қозғаушы күштің заңы. Ле-Шателье принципі. Гиббс фазалар ережесі. Аппараттар үшін материалдық және жылу баланс тендеулерің қурастыру. Технологиялық процестерді оптимизациялау принциптері. 1 3. Денелердің физикалық қасиеттері. Денелердің қасиеттері және туынды өлшемдер. СИ жүйесінің негізгі және туынды өлшемдері. Физикалық өлшемдерінің өлшеулері, жән ебелгілеулері. Тамақ өндірісінде қолданатың шикізаттар мен материалдардың физика-химиялық, құрылым-механикалық, жылуфизикалық, реологиялық және оптикалық қасиеттері, өлшем бірліктері мен өлшеулері. 1 4. Процестер мен аппараттарды модельдеу негіздері. Әртүрлі процестерді зерттеудің теориялық және эксперименталды әдістері. Осы әдістердің синтезі - ұқсастық теориясы. Модельдеудін анықтамасы, мақсаты мен түрлері. Модельдеудің реттілігі және оған қойылатың талаптар. 1 4.1.1. 48 - 61 бет 5. Ұқсастық теория негіздері. Процестердің ұқсастық түрлері. Толық ұқсастық. Ұқсастық теоремалары және оларды модельдеуде қолдану. Өлшем бірліктерді талдау әдісі. 1 6. Тамақ өндірісіндегі аппараттарға қойылатың талаптар. Аппараттарға қойылатын негізгі талаптар: технологиялық, эксплуатациялық, құрылымдық, экономикалық, еңбек қорғау және қаупсіздік техникасы, қоршаған ортаны қорғау. Кәсіпорындағы өндірістік процестерді қарқындату еңбек өнімділігінің артырудың негізгі бағыттары. Жана процестер мен аппараттарды жасаудың кезеңдері. Аппараттарды жобалау негіздері. 1 2 модуль 7. Механикалық процестер. Ұсақтау. Ұсақтаудын міндеті, тәсілдері мен түрлері. Ұсақтау теориясының негізі. Ұсақтауға кететін энергия шығыны. 1 8. Механикалық процестер. Ұсақтағыштар. Ұсақтау машиналар жөнінде жалпы мәліметтер. Ұсақтағыштардың жұмыс істеу принципі және конструкциялары: жақты, білікті, балғалы, шарлы, конусты. 1 9. Механикалық процестер. Кесу. Кесу теориясы негіздері. Кесу түрлері мен тәсілдері.Кесу құрылғылардың негізгі түрлері. 1 10. Механикалық процестер. Престеу. Престеу. Шикізатты және тамақ өнімдерді қысыммен өңдеу. Гранулдеу. Пішің беру. Штампілеу. Өнімдерді қысыммен өңдейтін машиналардың эмпирикалық тәуелділіктері. Престеу процесіне әртүрлі факторлардың әсері. Престеу аппараттардың негізгі түрлері мен жұмыс принципі. 1 11. Механикалық процестер. Сұрыптау. Сұрыптау процесі. Сұрыптау тәсілдерінің сипаттамасы: өлшемдеріне, пішініне, тығыздығына, магнитті және электрлі қасиеттеріне қарай. Електі әдіс. Електердің түрлері. Көп еселі елеудің негізгі әдістері. Сұрыптау машиналардың түрлері. Әртекті сусымалы жүйелерді бөлуге арналған аппараттардың жұмыс принципі мен қызметі: гидравликалық, ауалы, ортадан тепкіш, магнитті және электрлі сепараторлар. Тамақ өндірісіндегі сусымалы материалдарды бөлу процесінің қолдану. 1 3 модуль 12. Гидромеханикалық процестер. Әртекті жүйелер. Дисперсионды орта және дисперсті фаза. Әртекті жүйелердің түрлері. Бір және көп компонентті жүйелер. Моно- және полидисперсті гетерогенді жүйлер. Дисперсті фазаның орташа өлшемі. ажырату. Ажыратудың материалдық балансы. Тамақ өндірісіндегі пайдаланатың дисперсті жүйелердің түрлері. 1 13. Араластыру. Араластырудың мақсаттары. Араластыру тәсілдері: пневматикалық, циркуляциялық, механикалық. Механикалық араластырғыштар: қалақшалы, пропелерлі, турбиналы. Араластырғыштардың түрің тандау. 1 14. Механикалық араластыру. Механикалық араластырғыштардың тұтынатың қуаты. Араластырудың критерийлі тендеуі. Араластырғыштардың графоаналитикалық есептеу әдісі. Араластыру процесінің қарқындылығын жоғарлату. 1 15. Пневматикалық араластыру. Пневматикалық араластыру аппараттары: барботер, эрлифт. Пневматикалық араластырудағы қажетті қысым, газдың қөлемдік мөлшері, газдың жұмысы. 1 16. Циркуляциялық араластыру. Сұйық орталарды циркуляциялық араластыру. Циркуляциялық араластырудың схемалары. Құбырлардағы араластыру. 1 4.1.1. 137-140 бет 17. Тұну процесінің теориясы. Тұну теориясының негізі. Қозғаушы күші. Қатты бөлшектердің сұйықтар ішіндегі қозғалысына кедергі. Ауырлық күші әсерінен денелердің тұнуы. Стокс формуласы.. Тұну режимдері. Тұнудың критерийлі тендеуі. Суспензиядағы бөлшектер-дін пішіні мен концентрациясының әсері Қысылып тұну жылдамдығы. 1 4.1.1. 165-192 бет 18. Тұндырғыштардың түрлері. Тұндырудың технологиялық мақсаттары. Мерзімді әрекетті, жартылай үздіксіз, үздіксіз әрекетті тұндырғыштар. Тұндырғыштарды есептеу. Тұнудың материалдық балансы. 1 19. Центрифугалау. Ортадан тепкіш күш өрісіндегі сұйық әртекті жүйелерді ажырату. Фруд критерийі. Центрифугалау процесінің жылдамдығын және өнімділігін анықтау. Негізгі технологиялық есептеулер. 1 20. Центрифугалардың түрлері. Тұндырғыш центрифугалар: негізгі ерекшіліктер бойынша жіктелуі және негізгі конструкциялары. Тұнбаны мерзімді түсіру, тұнбасы пшақпен алынатын центрифугалар. НОГШ маркалы центрифуга. Сепараторлар. 1 4.1.1. 145-165 бет 21. Сүзу. Сүзу процесінін түрлері. Тұнба пайда болу жолымен сүзу. Кеуектерді бітеу арқылы жолымен сүзу. Процестің қозғаушы күші. Сүзу бөгеттері. Сүзу жылдамдығы. Знаменский тендеуі. Сүзу режимдері. 1 4.1.3. 189-203 бет 22. Сүзгілер. Сүзгілер түрлерінің тәсімдері. Нутч-сүзгі. Пресс-сүзгі. Вакуум-сүзгілер: таспалы вакуум-сүзгі, барабанды сүзгі. Сүзгілерді есептеу: сүзу уақыты, жылдамдығы және өнімділігі. 1 4 модуль 23. Дисперсиялау. Дисперсиялау процесінің анықтамасы мен мағнасы. Дисперсия лау түрлері: эмульгациялау, гомогенизациялау, тозаңдату. Эмульгация процесінің мағнасы. Эмульсорлар. Негізгі есптеулері.Гомогенизация процесінің мағынасы. Гомогенизаторлар. Есептеу негізгі. Тозаңдату. Тозаңдату тәсілдері. Тозаңдатқыштардың түрлері. 1 24. Жалғансұйылу. Процестің анықтамасы мен мағнасы. Дәнді материал қабаты арқылы өтетін газ және сұйық қозғалысы. Жалған сұйылудың сын жылдамдықтары. Жалған сұйылу саны. Процесс режимдері. Жалғансұйылуды қолдану аймақтары. 1 25. Көбіктүзілу. Қөбіктүзілу және ұрғылау процестері, олардың мағнасы. Көбіктердің сипаттамасы. Көбіктүзілу процесіндегі жүйенің физикалық параметрлерінің өзгеруі. Көбіктүзілу және ұрғылау процестерің жүзеге асыратын аппараттар. Тамақ өндірісінде қолданылуы. 1 26. Жуу. Жуу процесінің қызметі мен принципиалды негіздері. Жуғыш сұйықтардың өнделетін бетке механикалық және физика-химиялық әсерінің қарқыны. Жануарлар мен өсімдік шикізаттарың жуу процесі. Ыдыс, инвентарь және жабдықтарды жуу. Процестің ұзақтығына, жуғыш заттардың температурасына, құрамына, саны мен концентрациясына тиімділігі. Жуғыш аппараттардың жұмыс принципі. Жуғыш ертіндінің ағысы тұтас ағысты жасайтын құрылғылар. Жуғыш құрылғылар және жуғыш аппараттардың жұмыс элементтері. Беттік қабаттарды бузуға ультрадыбысты қолдану. 1 27. Грануляция. Процестің мағнасы, қызметі мен қолдану. Грануляциялау тәсілдері және грануляциялайтын құрылғылардың жұмыс принциптері. 1 28. Газды әртекті жүйелерді ажырату-1. Тамақ өндірісінің кәсіпорындарында ауаны тазалау. Тазалау тәсілдері. Газдарды гравитациялық тазалау. Шаң тұндырғыш камералар, олардың сипаттамалары және есептеу жолы. 1 29. Газды әртекті жүйелерді ажырату-2. Газдарды ортадан тепкіш күш әсерімен тазалау. Циклондардың құрылыс схемалары мен есептеудің негіздері. Батареялы циклондар. 1 30. Газды әртекті жүйелерді ажырату-3. Газдарды сүзу арқылы тазалау. Жеңді сүзгілер. Газдарды сұйықтармен тазалау. Скрубберлер. Газдарды электрлі тазалау. Бөлшектерді коагуляциялау. 1 Зертханалық сабақтар 1. Шарлар көмегімен ұнтақтайтын диірмен 3 2. Қалақшалы араластырғышты сынау 3 3. Мерзімді әрекетті центрифуганы сынау 3 4. Сүзу процесін зерттеу және рамалы сүзгі-престе сүзі коэффициенттерін тәжірибе бойынша анықтау 3 5. Аэроциклонды сынау 3 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ 5.1. Ұсақтағыштардың құрылысы. 5.2. Сұрыптау машиналардың құрылысы. 5.3 Престеу аппараттардың құрылысы. 5.4 Мерзімді әрекетті тұндырғыштардын құрылысы. 5.5 Үздіксіз әрекетті тұндырғыштардын құрылысы. 5.6 Аралыстырғыштардың құрылысы. 5.7 Центрифугалардың құрылысы. 5.8 Сүзгілердің құрылысы. 5.9 Циклондардың құрылысы. 5.10 Газдарды сүзу арқылы тазалайтын аппараттардын құрылысы. 6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА Кесте 3 - Пән бойынша оқу-әдістемелік карта Тақырыбы Көрнекі құралдар, ОТҚ, плакаттар, зертханалық тақталар Өз бетімен оқып үйренуге арналған сұрақтар Бақылау нысаны дәріс сабақтар Практи-калық сабақтар Зертханалық сабақтар 1 2 3 4 5 6 1. ТӨТПА пәнінің негізгі заңдары. плакаттар ауызша сұрау 2. ТӨТПА есептеудің жалпы принциптері. плакаттар ауызша сұрау 3. Денелердің физикалық қасиеттері. плакаттар ауызша сұрау 4. Процестер мен аппараттарды модельдеу негіздері. плакаттар ауызша сұрау 5. Ұқсастық теория негіздері. плакаттар ауызша сұрау 6. Тамақ өндірісіндегі аппараттарға қойылатың талаптар. плакаттар Тесттік бақылау 7. Механикалық процестер. Ұсақтау Шарлар көмегімен ұнтақтайтын диірмен зертханалық тақта Зерт. жұмыстың есебі 8. Механикалық процестер. Ұсақтағыштар. плакаттар ауызша сұрау 9. Механикалық процестер. Кесу. плакаттар ауызша сұрау 10. Механикалық процестер.Престеу. плакаттар ауызша сұрау 11. Механикалық процестер.Сұрыптау. плакаттар Тесттік бақылау 12.Гидромеханикалық процестер. плакаттар ауызша сұрау 13. Араластыру. плакаттар ауызша сұрау 14. Механикалық араластыру. Қалақшалы араластырғышты сынау зертханалық тақта Зерт. жұмыстың есебі 15. Пневматикалық араластыру. плакаттар ауызша сұрау 16. Циркуляциялық араластыру. плакаттар ауызша сұрау 17. Тұну проце-сінің теориясы. плакаттар ауызша сұрау 18. Тұндырғыш-тардың түрлері. плакаттар ауызша сұрау 19. Центрифугалау. плакаттар ауызша сұрау 20. Центрифуга-лардың түрлері. Мерзімді әрекетті центрифуга-ны сынау зертханалық тақта Зерт. жұмыстың есебі 21. Сүзу. плакаттар ауызша сұрау 22. Сүзгілер. Сүзу процесін зерттеу және рамалы сүзгі-престе сүзі коэффициенттерін тәжірибе бойынша анықтау зертханалық тақта Зерт. жұмыстың есебі 23. Дисперсиялау плакаттар ауызша сұрау 24. Жалғансұйылу плакаттар ауызша сұрау 25. Көбіктүзілу. плакаттар ауызша сұрау 26. Жуу. плакаттар ауызша сұрау 27. Грануляция. плакаттар ауызша сұрау 28. Газды әртекті жүйелерді ажырату-1. плакаттар ауызша сұрау 29. Газды әртекті жүйелерді ажырату-2. Аэроциклонды сынау зертханалық тақта Зерт. жұмыстың есебі 30. Газды әртекті жүйелерді ажырату-3. плакаттар Тесттік бақылау 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ Кесте 7 - Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз етудің картасы Оқулықтардың, оқу-әдістемелік құралдардың атауы Даналардың саны Студенттердің саны Қамтамасызетулі пайызы 1 2 3 4 Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 1 бөлім 31 Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 2 бөлім 31 Ә. Ақбердиев Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары 31 Какимов А.К., Тусипов Н.О., Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л. Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттарын жобалау 31 Стабников В.Н., Лысянский В.М., Попов В.Д. Процессы и аппараты пищевых производств 31 Касаткин А.Г. Основные процессы и аппараты химической технологии 31 Павлов К.Ф., Романков П.Г., Носков А.А. Примеры и задачи по курсу процессов и аппаратов химической технологии 31 Федоров Н.Е. Методы расчета ПАПП 31 Дытнерский Ю.И. Основные процессы и аппараты химической технологии 31 Стабников В.Н. Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств 31 Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л., Какимов А.К., Тусипов Н.О. Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств 31 8 ӘДЕБИЕТ 8.1. Негізгі әдебиет 8.1.1. Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 1 бөлім. Алматы. 1993 ж., 302 бет 8.1.2. Ә. Ақбердиев, М.М. Молдабеков Химиялық технологияның негізгі процестері және аппараттары. 2 бөлім. Алматы. 1994 ж., 183 бет 8.1.3. Ә. Ақбердиев Тамақ өндірісінің процестері және аппараттары /оқулық/, Алматы. 1997 ж., 207 бет 8.1.4. Какимов А.К., Тусипов Н.О., Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л. Тамақ өндірісінің процестері мен аппараттарын жобалау. Оқулық құрал. - Шәкәрім атындағы СМУ, 2008. - 204 бет (ҚР БҒМ жанындағы ОӘК ұсынылған) 8.2. Қосымша әдебиет 8.2.1. Стабников В.Н., Лысянский В.М., Попов В.Д. Процессы и аппараты пищевых производств М.: Пищевая промышленность, 1985 8.2.2. Касаткин А.Г. Основные процессы и аппараты химической технологии М.: Химия, 1971 8.2.3. Павлов К.Ф., Романков П.Г., Носков А.А. Примеры и задачи по курсу процессов и аппаратов химической технологии Л.: Химия, 1987 8.2.4. Федоров Н.Е. Методы расчета ПАПП М.: Пищевая промышленность, 1966 8.2.5. Дытнерский Ю.И. Основные процессы и аппараты химической технологии. Пособие по курсовому проектированию М.: Химия, 1971 8.2.6. Стабников В.Н. Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств. Киев: Высшая школа, 1982 8.2.7. Еренгалиев А.Е., Масленников С.Л., Какимов А.К., Тусипов Н.О. Проектирование процессов и аппаратов пищевых производств. Учебное пособие. СГУ имени Шакарима, 2008 - 208 с. (рекомендовано УМС МОН РК)
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz