Файл қосу
Қой малдарын өсіру әдістері
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ 3деңгейлі СМК құжаты ПОӘК ПОӘК 042.14.4.01.01.20.56.01.2012 ПОӘК <<Қой селекциясы және интенсивті өсіру технологиясы>> пәнінен оқытушыға арналған жұмыс жоспары Басылым №2 28.08.2012ж Ауыстырылым 18.09.2010 ж №1 ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В080200<<Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы>> мамандығына арналған <<Қой селекциясы және интенсивті өсіру технологиясы>> ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАНЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ СЕМЕЙ - 2012 Алғы сөз I. Құрастырған Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Агротехнология>> кафедрасының доценті қызметін атқарушы Ахметова Балнур Сериковна << 25>> 08 2012 жыл 2. Талқыланды: 2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Агротехнология>> кафедрасының мәжілісінде. Хаттама <<28>> 08 2012 жыл, №1 Кафедра меңгерушісі ................ Сейлгазина С.М. 2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде Хаттама <<3>> 09 2012 жыл, №1 Төраға ...........................Сатиева К.Р. 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және баспаға ұсынылды Хаттама << 13 >> 09 2012 жыл, №1 ОӘК төрағасы, оқу ісі жөніндегі проректор ................Рскелдиев Б.А. 4. БІРІНШІ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН БАСЫЛЫМ №1 18.09.2010 жыл орнына енгізілген. МАЗМҰНЫ * Қолданылу аймағы * Нормативтік сілтемелер * Жалпы ережелер * Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны * Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі * Пән бойынша оқу- әдістемелік карта * Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы * Әдебиеттер 1. ҚОЛДАНЫЛУ АЙМАҒЫ <<Қой селекциясы және интенсивті өсіру технологиясы>> пәнінің оқытушыларға арналған оқу жұмыс жоспары 5В080200<<Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы>> мамандықтарының студенттеріне арналған оқу- әдістемелік кешеннің құрамына кіреді. Ол студенттерді курстың мазмұнымен, актуальдылығымен, курс саясатымен, студенттер оқу процесінде игеретін тәжірибелер мен машықтардың тақырыптарымен таныстырады. Оқу- әдістемелік кешен Шәкәрім атындағы Семей мемелекеттік университетінің, <<Агротехнология>> кафедрасының пәнді оқытудағы негізгі жетекші құралы болмақ. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР <<Қой селекциясы және интенсивті өсіру технологиясы>> пәнінің оқытушылыраға арналған оқу жұмыс бағдарламасы келесі құжаттардың талаптарына сәйкес оқу процесін ұйымдастыруда тәртіп орнатады: - 5В080200<<Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы>> мамандығының Қазақстан Республикасы мемлекеттік жалпы білім беру стандарты, ҚР МЖМБС 23,12.-2005 Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігінің 26.04. 2004 № 779 бұйрығымен бекітілген және енгізілген; - УСТ 042-РМҚК-СМУ-8-2007 Университет стандарты <<Пәннің оқу- әдістемелік кешендерінің жасауға және ресімдеуге қойылатын жалпы талаптар>> - ҚП 042-08.10.10.12-2007 Құжаттандыру процедурасы <<Пәннің оқу- әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны>>. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1. Пәннің қысқаша мазмұны Ауыл шаруашылығында қойдыңеті, жүні, елтірісін өндіру технологиясы пәнін оқу барысында қой малдарыныңөнімдерін, оның ішінде тұқымдарына байланысты ет, жүн, елтірі өнімін неғұрлым интенсивті жолмен дамуын дұрыс деп санау керек. Қой малдарының ұдайы өсуінің негізгі теориялық және практикалық ерекшеліктерімен және қой малдарын күтіп бағу, сұрыптау, өсіру биотехнологияларымен танысу. 3.2. Курстың мақсаты: Қой малдарыныңбиологиялық ерекшелігін, одан алынатын ет, жүн өнімділігін өндіру жолдарымен танысу. Ет және жүн өндіруде оған әсер ететін факторларды білу. Ет өнімділігінің көрсеткіштері, жүннің қасиеттеріне әсер ететін факторлармен, оны дайындау стандарттарымен студенттерді таныстыру.Cтуденттерге қой қой тұқымдары туралы, оларды өсіру өңірлері мен өнімділіктердің ерекшелігі, жүн, ет өнімдерін өндіру биотехнологиясы туралы теориялық терең білім беру. 3.3. Пәннің негізгі міндеті: - қойлардың биологиялық және шаруашылықтық ерекшеліктерін оқып -үйрену; - аз шығын шығарып экологиялық таза өнім алу үшін және қой шаруашылығы селекциялық және асылдандыру жұмысы, азықтандыру, күтіп-бағу жөнінен, сондай- ақ қой шаруашылығы өнімдерін өндіру мен оны алғашқы өңдеу негіздерін ұйымдастыру жұмыстарын қазіргі кездегі ғылым жетістіктерімен үйрету. + Студенттер пәнді оқу барысында : -қой малдарының шаруашылықтық және өнімділік сапасын оқу; - жүнніңтехнологиялыққасиеттерін, тазаталшықшығымын, жүн класын анықтап үйрену; - қой шаруашылығында генетикалық ресурстарды тиімді пайдалану - қой шаруашылығының келешектегі дамуы үшін жүн мен ет өндірудің жаңа технологияларын меңгеру. 3.5. Курс пререквизиттері: генетика, анатомия и гистология, физиология, зоогигиена, мал шаруашылығы негіздері, ауыл шаруашылық малдарын азықтандыру. + Курс постреквизиттері: жануарлар биотехнологиясы, ауыл шаруашылық маладрын өсіру,ауыл шаруашылық малдарының селекциясы. Оқу жоспарынан үзінді Кесте 1 Курс Семестр Кредит Д /сағ/ Зертхана/сағ/ СӨЖОЖ /сағ/ СӨЖ Барлығы Қорытынды бақылаудың формасы 3 6 3 30 15 22,5 67,5 135 Емтихан 4. Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны Сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу Кесте 2 № Тақырып атауы Тақырып мазмұны Сағат сандары Әдебиеттер 1 2 3 4 5 Дәрістік сабақтар 1,2 Халық шаруашылығындағы қой шаруашылығының маңызы. Қой малдарының биологиялық ерекшеліктері Қолда өсірілетін қой малдарының басты ерекшеліктері - әр түрлі жағдайға бейімделігіне және икемделгіне потенциалының өте жоғарлығы. 1 1. Сәбденов Қ.С., Құлатаев Б.Т. <<Қой шаруашылығы және жүн, каракөл мен ет өндіру тәсілдері>> практикум 2006 2.Медеубеков К.У., Сарбасов Т.С. Қазақстанның қой шаруашылығы. Алматы, 1989. 3,4 Қой тұқымдары Қой тұқымдары нақты міндетке байланысты екі түрлі жүйенің біреуіне ғана: зоологиялық немесе өндірістік болып жіктеледі. 1 Сәбденов Қ.С., Құлатаев Б.Т. <<Қой шаруашылығы және жүн, каракөл мен ет өндіру тәсілдері>> практикум 2006 5,6 Қой малдарының жүн өнімділігі Қой аса манызды өнімдерінің бірі - жүн. Жүнді тоқыма өнеркәсібінде мата тоқуға және қой жүнінен басқа да талшықты материалдар пайдаланылады, оладың шығу тегіне қарай негізінен үш топқа бөлуге болады 2 Медеубеков К.У., Сарбасов Т.С. Қазақстанның қой шаруашылығы. Алматы, 1989. 7,8 Жүн өндіру технологиясы Қой қырқымы жүн өндірудің басты көзі болып табылады. 1 Сәбденов Қ.С., Құлатаев Б.Т. <<Қой шаруашылығы және жүн, каракөл мен ет өндіру тәсілдері>> практикум 2006 9,10 Шайырдың маңызы Шайыр-терідегі май және тер бездерінің бөлінуі нәтижесінде пайда болған май тәрізді зат.Ол жүннің физикалық қасиеттерін сақтауда маңызды қызмет атқарады. 1 Медеубеков К.У., Сарбасов Т.С. Қазақстанның қой шаруашылығы. Алматы, 1989. 11,12 Қой жүнін дайындау стандарты Дайындау стандарты деп, дайындау класы деп аталатын белгілі топтарға бөлінетін қой жабағысының арнайы жіктелуін айтадыДайындау кластарына арналып әр түрлі белгілері бойынша қол жабағысын бөлу жүнді кластау деп аталады. 2 Сәбденов Қ.С., Құлатаев Б.Т. <<Қой шаруашылығы және жүн, каракөл мен ет өндіру тәсілдері>> практикум 2006 13,14 Ет өнімділігі және ет өнімділігін жоғарылату әдістері Қойдың ет өнімділігінің негізгі көрсеткіштері болып: сояр алдындағы тірі салмақ, ұша салмағы, іш май салмағы, сойғаннан кейінгі салмақ, сойыс шығымы, қой қондылығының категориясы және ұшасының, ұшаның сорттық және морфологиялық құрамы, еттің азықтық құндылығы және т.б табылады. 2 Медеубеков К.У., Сарбасов Т.С. Қазақстанның қой шаруашылығы. Алматы, 1989. 15,16 Қой малдарының сүт өнімділігі 2 Сәбденов Қ.С., Құлатаев Б.Т. <<Қой шаруашылығы және жүн, каракөл мен ет өндіру тәсілдері>> практикум 2006 17,18 Қой малдарын сұрыптау мен жұп таңдау. Сұрыптау түсінігі (ағылшын тілі -- selection) бойынша берілген түр дараларының алдағы уақытта көбеюі үшін бір бөлігінің қалуы, ал қалғандарының жойылуы. Бұл үрдіске адам немесе табиғаттың әсер етуіне байланысты сұрыптауды табиғи және қолдан деп ажыратады. 2 Медеубеков К.У., Сарбасов Т.С. Қазақстанның қой шаруашылығы. Алматы, 1989. 19,20 Қой малдарын өсіру әдістері Таза тұқымды мал өсіру- генефондық сақтаудың және тұқымды жетілдірудің негізгі әдісі. Линиямен, линияаралық кросспен өсіру. Инбридинг және топроссинг. Тұқымаралық будандастыру: сіңіре, үнемі өсіру, енгізе, өндірістік, ауыспалы. 1 Сәбденов Қ.С., Құлатаев Б.Т. <<Қой шаруашылығы және жүн, каракөл мен ет өндіру тәсілдері>> практикум 2006 21,22 Қой мен ешкі бонитировкасы Әр түрлі өнім бағытындағы қой малдарына жеке және класстық бонитировка өткізуді ұйымдастыруды үйрену және малдардың конституциясын, өнімділік және экстерьерлік сапасын бағалаудың тәжірибелік жетістіктерін меңгере білу. 23,24 Қой малдарының көбеюі Кейбір малдардың жыныстық жетілуі бойынша ерте (7-8 айда), кейбірінде кеш (9-10 айда) жетіледі. Ол мал тұқымына, климатқа және азықтануына байланысты, олардың жыныстық жетілуі және өсуі қанға бөлінетін гипофиз гормонымен реттеледі. 25,26 Қой малдарын күтіп - бағу мен азықтандыру Қойға арналған азықтың сипаттамасы. Қойды жынысына, өнімділігіне, физиологиялық жағдайына байланысты азықтандырудың ерекшеліктері. Қойды қыста азықтандырып күтіп-бағу. Қыстық азық, онымен азықтандыру тәртібі және техникасы. Күн тәртібі. Қойларды күтіп-бағу. Қойды жайып бағуды ұйымдастыру. Қойды қыста жаю. 27,28 Табын жасақтау 29,30 Төл алу және төл өсіру Барлығы: 15 Зертханалық сабақтардың мазмұны 1 Қой жүнінің типтері мен топтары Қой шаруашылығында, жүн талшықтарын ең негізгі 6 морфо-техникалық типке жіктеу ұсынылған: 1. түбіт, 2. қылшық; 3. өтпелі немесе аралыө талшық; 4. өлі; 5. құрғақ ; 6. жабында шаш. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 2 Қой жүнінің физика - механикалық қасиеті Жүннің техникалық қасиеттеріне: ұзындығы,жуандығы, иректілігі, мықтылғы, серпінділігі,созылғыштығы,иілгіштігі, жылтырлығы және түсі. Жүннің осы қасиеттері жүн өнімдері мен оның сапасына тығыз байланысты. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 3 Таза талшық шығымын анықтау Таза талшық шығымын анықтауды қой қырқымы кезінде әрбір отардан қырқылған жүннен жабағыны сұрыптаудан бастайды. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 4 Жүн ақаулары Жүн ақаулары малдың күтіп - бағу азықтандыру жағдайларына байланысты болып келеді. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 5 Шайырдың маңызы Шайыр-терідегі май және тер бездерінің бөлінуі нәтижесінде пайда болған май тәрізді зат.Ол жүннің физикалық қасиеттерін сақтауда маңызды қызмет атқарады. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 6 Қой жүнін дайындау стандарты Дайындау стандарты деп, дайындау класы деп аталатын белгілі топтарға бөлінетін қой жабағысының арнайы жіктелуін айтады.Дайындау кластарына арналып әр түрлі белгілері бойынша қол жабағысын бөлу жүнді кластау деп аталады. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 7 Биязы жүнді кластау Биязы жүн. Бұл біртекті жүннен тұратын штапель құрылымды жабағы. Белгілер жиынтығы бойынша биязы жүн (мемлекеттік стандарт 7763-71 сәйкес) меринос және меринос емес болып бөлінеді. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 8 Биязылау жүнді кластау Биязылау жүн. Тұқымның шығу тегіне байланысты биязылау жүннің бірнеше түрін ажыратады. а) бизы-қылшық, биязылау-қылшық, биязы-цигай және тағы да басқа будандардың биязылау жүні (мемлекеттік стандарт -7937-74) - біркелкілігімен жабағысының штапельді және штапель-тұлымды құрылымымен сипатталады. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 9 Ұяң жүнді кластау Ұяң жүн (19779-74 мемлекеттік стандарт бойынша) қырқу уақыты мен қойдың жасына байланысты көктемгі, күзгі және қозы жүні болып, бөлінеді. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 10 Қылшық жүнді кластау Әртекті қылшық жүн (7939-79 мемлекеттік стандарт бойынша) тұлымды құрылымды, талшық ұзындығы мен жіңішкелігі бойынша әркелкі, ол:түбіттен, аралық және қылшықты сонымен қатар өлі және құрғақ талшықтардан тұрады. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 11 Ешкі жүнін кластау Әр түрлі тұқымды ешкі жүні атауына байланысты: біртекті 1 және 2 топ, түсі мен жағдайына байланысты әртекті ұяң және қылшық болып бөлінеді. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 12 Биязы жүнді қой малдарының бонитировкасы Бонитировка -- малды конституциясы, экстерьері мен өнімділігі бойынша кешенді бағалау. Мақсаты - өте жақсы малдарды одан әрі дамыту, нашарларын жарамсыздыққа шығару. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 13 Биязылау жүнді қой малдарының бонитировкасы Биязы жүнді қойларды бірінші қырқу алдында, көктемде 1 жасында бонитировкадан өткізеді 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 14 Ұяң жүнді қой тұқымдарының бонитировкасы Құйрықты ұяң жүнді қойларды бонитировквлауды алғаш бір жас шамасында көктемгі қырқым мен сапасы бойынша жүргізсе, соңғысын күз мезгілінде, 18 айлық жас шамасында тірі салмақ, жалпы көктемдік және күздік жүн қырқымы мен сапасы бойынша өткізеді. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 15 Қылшық жүнді қой тұқымдарының бонитировкасы Құйрықты қылшық жүнді қойларды бонитировквлауды алғаш бір жас шамасында көктемгі қырқым мен сапасы бойынша жүргізсе, соңғысын күз мезгілінде, 18 айлық жас шамасында тірі салмақ, жалпы көктемдік және күздік жүн қырқымы мен сапасы бойынша өткізеді. 1 Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 Барлығы: 15 5. Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі 5.1 Қой өсіруді жақсартудың болашағы. 5.2. Қой шаруашылығының негізгі бағыттары. 5.3 Дамыған шет елдердегі қой шаруашылығының жағдайы. 5.4 Жүннің химиялық құрамы және қасиеттері. 5.5 Жүн жабыны мен терінің түзілуі. 5.6 Жүннің физикалық қасиеттері. 5.7 Қой малдарының даму кезеңдеріне байланысты ет өнімділігінің қалыптасу ерекшеліктері. 5.8 Қой малдарының ет өнімділігіне әсер ететін негізгі факторлар. 5.9 Шет елдердегі қаракөл шаруашылығы. 5.10 Шет елдердегі қой шаруашылығы. 5.11 ТМД елдеріндегі қой тұқымдарын шығару сынақтары. 5.12. Шет еледердегі қой тұқымдары. 5.13 Популяциялық генетиканың негізгі талаптары мен олардың қой селекциясындағы маңызы. 5.14 Қой шаруашылығында гетерозисті пайдалану. 5.15.Қой маладрын будандастыруда құнды генофондтарды пайдалану. * <<Қой селекциясы және интенсивті өсіру технологиясы>> пәнінің оқу - әдістемелік картасы Пәннің оқу - әдістемелік картасы Кесте 4 Тақырыптары Көрнекілік құрал-жабдықтар, плакаттар,зертханалық стендтері Өздік жұмыс сұрақтары Бақылау формасы Дәріс сабақтары Тәжірибелік сабақтар 1 2 3 4 5 Халық шаруашылығындағы қой шаруашылығының маңызы. Қой малдарының биологиялық ерекшеліктері Қой жүнінің типтері мен топтары Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары Қой шаруашылығының негізгі бағыттары Ауызша Қой тұқымдары Қой жүнінің физика - механикалық қасиеті Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары Шет елдерде тұқым шығару Ауызша Қой маладрының жүн өнімділігі Таза талшық шығымын анықтау Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары Жүннің химилық құрамы мен қасиеттері Ауызша Жүн өндіру технологиясы Жүн ақаулары Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары Жүн талшықтары мен терінің түзілуі Ауызша Ет өнімділігі және ет өнімділігін жоғарылату әдістері Шайырдың маңызы Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары Қой малдарының даму кезеңдеріне байланысты ет өнімділігінің қалыптасу ерекшеліктері Ауызша Қой малдарын сұрыптау мен жұп таңдау. Қой жүнін дайындау стандарты Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары Шет елдердегі қой шаруашылығының даму жағдайы Ауызша Қой малдарын өсіру әдістері Биязы жүнді,Биязылау жүнді, Ұяң жүнді, Қылшық жүнді кластау Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары Қой шаруашылығында гетерозисті қолданудың маңызы. Ауызша Қой мен ешкі бонитировкасы Ешкі жүнін кластау Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары Жүннің физикалық қасиеттері. Ауызша Қой малдарының көбеюі Биязы жүнді қой малдарының бонитировкасы Биязылау жүнді қой малдарының бонитировкасы Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары Қой малдарын көбейтудің болашағы. Ауызша Қой малдарын күтіп - бағу мен азықтандыру Ұяң жүнді қой тұқымдарының бонитировкасы Қылшық жүнді қой тұқымдарының бонитировкасы Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары Қой шаруашылығында құнды генофондтарды пайдалану. Ауызша 7. <<Қой шаруашылығы, ет, жүн, елтірісін өндіру технологиясы>> пәнінен оқу - әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы Кесте 5 Оқулықтың, оқу-әдістемелік құралдардың аты Дана саны Студенттер саны Қамтамасыз ету пайызы Сәбденов Қ.С., Құлатаев Б.Т. <<Қой шаруашылығы және жүн, каракөл мен ет өндіру тәсілдері>> практикум 2006 15 5 100% Медеубеков К.У., Сарбасов Т.С. Қазақстанның қой шаруашылығы. Алматы, 1989. 12 5 100% Бурамбаева Н.Б. Нуржанова Г.Х. Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 1 5 30% 8 ҰСЫНЫЛАТЫН ӘДЕБИЕТТЕР Негізгі әдебиет: 8.1.1.Сәбденов Қ.С., Құлатаев Б.Т. <<Қой шаруашылығы және жүн, каракөл мен ет өндіру тәсілдері>> практикум 2006 8.1.2 Медеубеков К.У., Сарбасов Т.С. Қазақстанның қой шаруашылығы. Алматы, 1989. 8.1.3.Бурамбаева Н.Б. ,Нуржанова Г.Х.,Ахметова Б.С. <<Қой шаруашылығының практикумы>> Алматы 2009 8.2. Қосымша әдебиет: 8.2.1 ЛитовченкоГ.Р. Овцеводство.1-2 том., М.,1972.6.ИльевФ.В. Вопросыэффективностиотборасельскохозяйственныхживотных., М., 1974. 8.2.2 БурамбаеваН.Б. Учебноепособие<<Селекцияовецикоз>>. Семипалатинск. 2004. 8.2.3 ВасильевН.А., ЦелютинВ.К. Овцеводство. М.,Колос, 1979.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz