Файл қосу

Өсімдіктердің мутагенезін



                 ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ 
            БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ 
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
3деңгейлі  СМК құжаты
                                   ПОӘК
ОӘКҚ 042-14.4.01.20.01/02-2012


                                   ПОӘК
<<Ауыл шаруашылық өсімдіктер биотехнологиясы>> пәнінен студентке арналған жұмыс жоспары
                             № 2 басылым
                                       




ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

                       5В080100 <<Агрономия>>
                    мамандығына арналған
                                       
<<АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҚ ӨСІМДІКТЕР БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ>> ПӘННІҢ СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАНЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ (силлабус)
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       




СЕМЕЙ  - 2012


                                Алғы сөз
1 ҚҰРАСТЫРҒАН

Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Агротехнология>> кафедрасының  аға оқытушысы Мухаметжанова Орынгул Токтабековна

<<  >>              20      жыл
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ: 
2.1. <<Агротехнология>>  кафедрасының мәжілісінде. 
Хаттама <<        >>                      20        жыл, №1
Кафедра меңгерушісі ________Сейлгазина С.М. 
2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде 
Хаттама <<    >>                   20       жыл, №1
Төраға ______Cатиева Г.Р
3 БЕКІТЕМІН:
Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және баспаға ұсынылды 
Хаттама <<       >>                    20     жыл, №1
ОӘК төрағасы, бірінші проректор __________ Рскелдиев Б.А.

БАСЫЛЫМ №1 18.09.2010 ж. ОРЫНЫНА ЕНГІЗІЛГЕН






                                МАЗМҰНЫ

* Жалпы жағдайлар 
* Пәнді оқу бойынша әдістемелік нұсқаулар
* Курстың форматы мен саясаты
* Баға қою саясаты
* Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттар
* СОЖӨЖ және СӨЖ мазмұны
* Пән бойынша оқу процесінің күнтізбелік жоспары




















* ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР

  + Оқытушы және пән туралы жалпы мәліметтер
 
1. Мухаметжанова 
Орынгул Токтабековна                            биотехнология магистрі, аға оқытушы
     Оқытушының тегі, аты, әкесінің аты                                                                                                             дәрежесі, атағы           
2. Кафедра  <<Агротехнология>>
3. Хабарласу телефоны -53-19-70, оқу ғимараты№5, кабинет №120
4. Жұмыс өткізілетін орны-аудитория № 130
5. Кредит саны- 2

  +  Жұмыс оқу жоспарынан көшірме  (Кесте  - 1)

Кесте 1  -Оқу жоспарынан көшірме:

Курс 
Семестр 
Кредит 
Дәріс 
(сағ.)
Тәжірибе (сағ)
СОЖӨЖ
СӨЖ
Барлығы 
Бақылау түрі 
3
4
2
15
15
30
30
90
Емтихан 

1.3  Пәннің қысқаша мазмұны 
<<Ауыл шаруашылық өсімдіктер биотехнологиясы>> курсы 3 кредиттен тұрады яғни 90 сағаттан: оның ішінде 15  - дәріс, 15- тәжірибеден, 30- ОСӨЖ 30- СӨЖ
Курстың мақсаты: биотехнологиялық жолмен алынатын өнімдерді өсімдік клеткаларынан культивирлеу арқылы алу жолдарымен студентердің білімін көтеру. 
1.5. Пәнді оқытудың міндеті: 
Болашақ мамандарды теориялық және тәжірибелік білімен қамтамасыз ету.
1.6. Пәнді оқу барысында студент міндетті түрде білуі керек: 
* Өсімдіктерді будандастыруды;
* Өсімдіктерді сұрыптауды;
* Өсімдіктердің мутагенезін;
* Өсімдіктерден алынған жаңа организмді конструкциялауды;
1.7 Курстың пререквизиттері:
* Ботаника;
* Өсімдіктер физиологиясы;
* Физика;
* Химия;
1.8  Курстың постреквизиттері:
* Жеміс-көкөніс шаруашылығы;
* Өсімдік шаруашылығы;
* Өсімдік шаруашылық өнімдерін сақтау және өндіру технологиясы;
            2 ҰСЫНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ
                        Негізгі әдебиет:
* Г.Ж. Уәлиханова <<Өсімдіктер биотехнологиясы>> Алматы 2009 жыл.
* Культура клеток растений, М: Наука, 1991 г.167с
* Культура клеток и биотехнология, М, Наука, 1996 г.285
* Селскохозяйственная биотехнология, М, Высшая школа-1998
                                       
                      Қосымша әдебиеттер
* Бутенко Р.Г. Биология клеток высших растений in vitro и биотехнологии на их основе. М., ФБК-ПРЕСС, 1999.
* Калинин Ф.Л., Сарнацкая В.В., Полищук В.Е. Методы культуры тканей в  физиологии и биохимии растений. Киев, Наукова думка, 1989
             3 КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ МЕН САЯСАТЫ
Сабаққа қатысу: Дәріс және тәжірибелік сабақтарға міндетті түрде қатысу. Дәріс кезінде түсінбеген мәселелер бойынша оқытушыдан қосымша түсіндіруін сұрауға болады. Егер студент белгілі бір себептермен сабаққа қатыса алмаса, барлық өткен материалдар бойынша жауап беруі тиіс.  
Тәртіп:  Сабақ үстінде үнемі тәртіп бұзған студент аудиториядан  шығарылып, жіберіледі және барлық курс бойынша <<қанағаттанғысыз>> бағасы қойылады. Сабаққа кешігіп келуге болмайды, сабаққа кешіккен   студент дәрісханаға кірмейді. Сабақ кезінде ұялы телефондар өшірілуі тиіс. 
Сабаққа дайындық: Студенттер сабаққа   дайындалу барысында Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің компьютерлерін қолдана алады. Кітапханада белгіленген ережелер бойынша оқулықтарды, мерзімдік басылымдарды оқуға, үйге алуға болады. 
Өздік жұмыстар: Дәрісханадан тыс уақытта студенттер СОЖӨЖ және СӨЖ дайындап, белгіленген мерзімде оқытушыға өткізеді. СОЖӨЖ және СӨЖ тапсырмалары 6-пунктте белгіленген. СОЖӨЖ және СӨЖ  4 форматтағы таза ақ беттерге орындалады. 
Бақылау жұмыстары: бақылау жұмысын студент міндетті түрде орындап, белгіленген уақытта тапсырылуы тиіс. 
Көшіріп алу: Кез-келген көшіріп алу үшін қатаң жазалап, аудиториямен шығарумен қоса, жалпы курс үшін <<Ғ>> бағасын қоюмен қамтылады.
Межелік бақылау: Межелік бақылау қорытындысы студенттің сабаққа қатысуын,  өздік жұмысты уақытында орындауын, сабақта ауызша және жазбаша түрде жауап беруін ескере отырып қойылады. 
  Емтихан: Қорытынды емтихан оған босатылған барлық студенттер үшін билеттік жүйе негізінде жүргізіледі. Билеттің әрбір нұсқасы үш сұрақтан тұрады. Емтиханның қорытынды бағасы қорытынды аттестациямен емтиханның орташа проценті арқылы есептеленеді. 
                       4  БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
<<Ауыл шаруашылық өсімдіктер биотехнологиясы>>  пәні бойынша студенттердің білімін бақылау келесідей  формаларда іске асырылады:  
*   Күнделікті (ағымдағы) бақылау, тыңдау, өздік жұмыс талдау, ауызша сұрау;                     
* Межелік бақылау: екі межелік бақылау жасалады, мұнда жазбаша бақылау жұмысы немесе тестілерге жауап беріледі; 
* Қорытынды бақылау: ауызша емтихан  

                    	1 рейтинг ( 4- семестр)
                                Апталар
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
                                       6
                                       7
8
Апта бойындағы ең жоғарғы балл
18
36
36
36
36
36
36
36
Дәріске қатысу және дайындалу
Бақылау түрі
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ

мак. балл
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
2


Зертхана-қ,(сем) жұмыстарға қатынасу және дайындалу 
Бақылау түрі
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ

мак. балл
                                      12
25
25
25
25
25
25
25



Қосымша деректерді пайдалану
ӨСӨЖ  түрі
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ

Бақылау түрі
Т
Т
Т
Т
Т
Т
Т
Т

мак. балл
2
4
4
4
4
4
4
4

   Қосымша деректерді пайдалану



СӨЖ  түрі
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ

Бақылау түрі
Т
Т
Т
Т
Т
Т
Т
Т

мак. балл
5
5
5
5
5
5
5
5


Кезекті жыл бойғы үлгерімдер
                                       

Бақылау түрі
                                      Д 
                                    ЛПЗ
                                   ӨСӨЖ
                                    СӨЖ
                                     МБ1

мак. балл
                                      16
                                      187
                                      30
                                      37
                                    270+30
                     2 рейтинг (4- семестр)
                                Апталар
                                       9
                                      10
                                      11
                                      12
                                      13
                                      14
15
Апта бойындағы ең жоғарғы балл
14
14
15
14
15
14
114

Дәріске қатынасу және пайдалану
Бақылау түрі
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ

мак. балл
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
Прак-қ,(сем)  жұмыстарға қатынасу және дайындалу 
Бақылау түрі
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ

мак. балл
                                      27
                                      27
                                      27
                                      27
                                      27
                                      27
                                      27



Қосымша деректерді пайдалану
ӨСӨЖ  түрі
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
                                     КТ

Бақылау түрі
Т
Т
Т
Т
Т
Т
                                      Т

мак. балл
4
4
4
4
4
4
5

Қосымша деректерді пайдалану


СӨЖ  түрі
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ

Бақылау түрі
Т
Т
Т
Т
Т
Т
Т

мак. балл
5
5
5
5
5
5
5
Кезекті жыл бойғы үлгерімдер
Бақылау түрі
                                      Д
                                    ЛПЗ
                                   ӨСӨЖ
                                    ӨСЖ
МБ2

мак. балл
                                      14
                                      192
                                      29
                                      35
                                    270+30


Қысқартылған белгілер: Қ -  сабаққа қатынасу, КТ  -  конспекты тексеру, Т  -  тексеру, 
 МБ1  -  межелік бақылау №1.
МБ 2  -  межелік бақылау №2.
   Қорытынды рейтингті есептеу әдістемесі
Оқу жұмыс жоспары бойынша қорытынды бақылау емтихан болып саналады.Университеттің ғылыми кеңесінің шешімі бойынша қорытынды бақылау түрлері және өтпелі бақылаудың өлшем бірліктері берілген.

              Әріптік эквивалент бағалар
               Балдың сандық эквиваленті
Пайыздық мәні
            Дәстүрлі жүйе бойынша бағалар
                                      А
                                      4,0
                                    95-100
                               Өте жақсы
                                      А-
                                     3,67
                                     90-94
                                    - << -
                                       
                                      В+
                                     3,33
                                     85-89
                                  Жақсы
                                       
                                        В
                                     3.00
                                    80-84 
                                    - << -
                                      В-
                                       2,67
                                     75-79
                                       
                                    - << -
                                      С+
                                     2,33
                                     70-74
                        Қанағаттанарлық
                                      С
                                     2,00
                                     65-69
                                    - << -
                                      С-
                                     1,67
                                     60-64
                                    - << -
                                      Д+
                                     1,33
                                     55-59
                                    - << -
                                      Д
                                     1,00
                                     50-54
                                    - << -
                                       F
                                     0,00
                                     0-49
                     Қанағаттанарлықсыз
                                       
                                       
                                       
                                       

* <<АУЫЛ ШАРУАШЫЛЫҚ ӨСІМДІКТЕР БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ>> ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАРДЫҢ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАР
Кесте  2 -  Пәннің мазмұны. Сабақтардың түрлері бойынша сағаттар
№
Тақырыптың аты  
Дәріс 
Зертхана 
СРСП
СРС
1
Өсімдіктер биотехнологиясына кіріспе.
Өсімдіктер биотехнологиясы зертханасында жұмыс істеудегі қауіпсіздік шаралары.
Өсімдіктер биотехнологиясы зертханасында қолданатын оқу әдістемелік құжаттармен құрал жабдықтармен танысу(зерт).
Гендердің диференциалдық активтілігі.
Культивирленген клетканың биологиясы.
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       1
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       1







4







4
* 
Өсімдік клеткаларын культивирлеу әдістері.
Өсімдік мүшелерін, ұлпаларын, жасушаларын, протопластарын жасанды қоректік ортада өсіру техникасы (зерт)
Өсімдіктердегі қосымша заттар.
Клеткалық культуралардың дәстүрлі өсімдік шикізаттарымен салыстыру.

                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       2
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       2






4






4
* 
Өсімдіктерді клодық көбейтудің әдістері. 
Каллус ұлпаларын темекі мен картоп сабақтарынан, сәбіз тамыр жемістерінен, соя ұрық жарнақтарынан, жоңышқа жапырақтарынан алу және өсіру(зерт).
Жекеленген (дара)гибридизация сәйкессіздік проблемалары. 





                                       2





                                       2





4





4
* 
Өсімдіктерді сауықтыру жолдары мен гаплойттарды алу жолдары.
Картоп пен құлпынайдың клондық микрокөбеюі (зерт)
Өсімдік селекциясындағы гаплойдтар маңызы. 
Микроспоралардың дамуы, in vitro және өсімдік регенерациясы.
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       2
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       2




4




4
* 
Протопластарды клеткалық инженерия практикасында пайдалану жолдары.
Оқшауланған бидай ұрықтарын жасанды қоректік ортада өсіру (зерт)
Индуксирленген мутагенез. Сомоклондық өзгергіштікке әсер ететін факторлар.
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       2
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       2





4





4
* 
Гендердің өсімдіктерге тасымалдануы және олардың эксперссиясы.
Бидайдың оқшауланған тозаң қаптарын in vitro өсіру (зерт)
Гендерді тасымалдайтын векторлар. 



                                       2



                                       2



4



4
* 
Гендік инженерияның даму мүмкіндіктерімен даму жолдары.
Каллус ұлпасы жасушаларынан регенерант-өсімдіктерді алу (зерт)
Биологиялық азотофиксациялық эффектілік жоғарлылығы.


                                       2


                                       2


3


3
* 
Каллусная культура.
Картоптың суспензиялық культурасында селективтік ортаны пайдалану(зерт)
Клеткалардың өсуін бәсеңдету және оларды криосахранениядан соң рекультивирлеп бағалау.
                                       
                                       
                                       
                                       2
                                       
                                       
                                       
                                       2



3



3
ЖИЫНЫ:
                                      15
                                      15
                                      30
                                      30
6  ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАРДЫҢ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАР
Кесте 3  СОЖӨЖ және СӨЖ жоспары
№
                                  СОЖӨЖ
                                    СӨЖ

                           Аудиториялық
                        Аудиториядан тыс

1
Гендердің диференциалдық активтілігі. Культивирленген клетканың биологиясы.
Индуксирленген мутагенез. Сомоклондық өзгергіштікке әсер ететін факторлар.
Клондық микрокөбейтуді қолдану және оның болашағы
2
Өсімдіктердегі қосымша заттар. Клеткалық культуралардың дәстүрлі өсімдік шикізаттарымен салыстыру.
Гендерді тасымалдайтын векторлар.
Өте құнды құлпынай және картоп сорттарын клондық микрокөбейту
3
Жекеленген (дара)гибридизация сәйкессіздік проблемалары. Өсімдік селекциясындағы гаплойдтар маңызы. 
Биологиялық азотофиксациялық эффектілік жоғарлылығы.
Темекі, картоп, сәбіз өсімдіктерінің суспензиялық культураларын алу.
4
Микроспоралардың дамуы, in vitro және өсімдік регенерациясы.
Клеткалардың өсуін бәсеңдету және оларды криосахранениядан соң рекультивирлеп бағалау.
Клеткалық технологияны пайдалану жолдары және талаптары




Пәндер