Файл қосу

Өсіру технологиясы



                   ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ 
            БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ 
СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
3деңгейлі  СМК құжаты
                                   ОӘКҚ
ОӘКҚ 042-18.21.1.21/01 - 2013

                                   ОӘКҚ
<<Өсімдік шаруашылығы>> пәнінен оқытушыға арналған жұмыс жоспары
                            № ___ басылым
                             <<__ >> ____20___ж.
                                       






ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

     5В080100 Агрономия мамандығына арналған
<<ӨСІМДІК ШАРУАШЫЛЫҒЫ>> ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАНЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ
                                       
                                       
                                       
                                       







СЕМЕЙ  - 2013

                                       

                                Алғы сөз
1 ҚҰРАСТЫРҒАН

Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Агротехнология және орман ресурстары>> кафедрасының  профессоры, а/ш ғылымдарының докторы  Сейлгазина С.М.
<< 2   >>      09          2013 жыл
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ: 
2.1. <<Агротехнология және орман ресурстары>>  кафедрасының мәжілісінде. 
Хаттама <<       >>                     20__  жыл, №___
Кафедра меңгерушісі ________Сейлгазина С.М. 
2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде 
Хаттама <<    >>                  20__  жыл, №____
Төраға ______Тлеубаева А.В.
3 БЕКІТЕМІН:
Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және баспаға ұсынылды 
Хаттама <<       >>                  20        жыл, №___
ОӘК төрағасы, бірінші проректор __________ Искакова Г.К.

4   БІРІНШІ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН






                                МАЗМҰНЫ

* Жалпы жағдайлар 
* Пәнді оқу бойынша әдістемелік нұсқаулар
* Курстың форматы мен саясаты
* Баға қою саясаты
* Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттар
* СОЖӨЖ және СӨЖ мазмұны
* Пән бойынша оқу процесінің күнтізбелік жоспары
* Қолданылған әдебиеттер














                                        
                          


1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ
Жұмыс бағдарламасы <<Өсімдік шаруашылығы>> пәнінен <<5В080100>> - <<Агрономия>> мамандығына арналған. 
* НОРМАТИВТІ СІЛТЕМЕЛЕР
    <<Өсімдік шаруашылығы>> пәнінің оқытушыларға арналған жұмыс оқу   бағдарламасы осы пәннің оқу процесін ұйымдастыру  ретін  келесі құжаттардың талаптары мен  ұсыныстарына сәйкес орнатады: 
     - Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министрлігінің ҚР МЖМБС 3.08.359-2006 бұйрығымен бекітілген 5В080100 <<Агрономия>> мамандығы бойынша 23.12.2005 ж. № 779    орнына енгізілді.
- Университет стандарты СТУ 042-ГУ-4-2013 <<Пәннің оқу- әдістемелік кешенінің дайындауға және әзірлеуге қойылатын жалпы талаптар>>; 
- ДП 042-1.01-2013 Құжаттық  процедура <<Пәннің оқу- әдістемелік кешенінің  құрылымы және мазмұны>>.

* ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР

3.1 Пән туралы қысқаша дерек: <<Өсімдік шаруашылығы>> пәні 2 семестрде оқытылады, пәннің оқытылатын мерзімі 15 жұма, жалпы көлемі  -  180 сағат. Курс емтиханмен аяқталады.
3.2 <<Өсімдік шаруашылығы>> пәнінің  мақсаты: 
* студенттерді егістік дақылдардың морфологиялық құрлысымен және биологиялық ерекшеліктерімен таныстыру; 
* ауыл шаруашылық дақылдарының алдыңғы қатарлы өсіру технологияларын оқып үйрету;
3.3 Курстың негізгі міндеті: студенттерге селекция және тұқым шаруашылығы саласы бойынша жеткілікті мөлшерде теориялық және тәжірибелік білім беру.
3.4 Оқу нәтижесінде 
<<Өсімдік шаруашылығы>> -  Ауыл шаруашылық дақылдарын өсірудің және жоғары өнімдерін алудың агротехникалық шараларын жасап, экономикалық тиімді, еңбек және құрал жабдықтар шығыны аз, сапалы өнім алуды болып табылады.
Пәнді оқу нәтижесінде студенттер мынаны білуі керек: 
* селекцияның қазіргі таңда пайдаланылатын әдістерін және олардың биология ғылымында ашылған жаңалықтар негізінде даму жолдарын;
* селекция мен тұқым шаруашылығының негізгі биологиялық тұрақты нысаны сорт туралы түсінік мәліметтерді, оның ауыл шаруашылығындағы өндірісі үшін маңызын, жергілікті, селекциялық сорттардың ерекшеліктерін;
* Сортсынақты ұйымдастыруды, сорттарды аудандастыруды;
* Элита тұқымына мемлекеттік стандарттар бойынша қойылатын талаптарды;
* Сатылатын тұқымға берілетін сорттық үстеме ақы мөлшерін;
* Өздігінен айқас тозаңдалатын және вегетативтік жолмен көбейетін дақылдардың элиталық тұқымын өндіру әдістері мен жүйесін;
Пәнді оқу нәтижесінде студенттер игеруге тиісті: 
* Будандастыру тәсілі мен шағылыстыру техникасын;
* Жеке және жаппай сұрыптау жүргізуді;
* Сорттық және тұқымдық егістіктерге апробация жүргізуді;
* Селекция және тұқым шаруашылық құжаттарды рәсімдеуді;
* Бастапқы тұқым шаруашылығын ұйымдастыруды және осы жүйеде сорттарды жақсарту жолдарын;
* Дәнді-дәнді бұршақ дақылдарының элиталық тұқымын өндіруді;
* Жүгерінің ұрықты және ұрықсыз аналог линаларының тұқымын өсіруді;
* Клондық сұрыптарды пайдаланып, картоптың вируссыз элитасын өсіруді.

3.5 Курстың пререквизиттері: 
* Ботаника;
* Өсімдіктер физиологиясы;
* Физика;
* Химия;
3.6 Курстың постреквизиттері:  
* Жеміс-көкөніс шаруашылығы;
* Ауыл шаруашылық дақылдарының селекциясы және тұқым шаруашылығы;
* Ауыл шаруашылығы өсімдіктер биотехнологиясы;
* Өсімдік шаруашылығы;
* Өсімдік шаруашылық өнімдерін сақтау және өндіру технологиясы.

3.7 Жұмыс оқу жоспарынан көшірме 
                                                                Кесте  - 1

                                   Курс
                                Семестр
                                 Кредит
                             Дәріс сағат
                     Зертхана, сабақ, сағ.
 СОӨЖ
                                    СӨЖ
                                    Бар
                                   лығы
               Қорытынды бақылаудың түрі
                                      3,4
                                      6,7
                                       4
                                      30
                                      30
                                      30
                                      90
                                      180
                                Емтихан 

                                       
                                       
4 ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫНЫҢ МАЗМҰНЫ (МОДУЛЬ) 

                                                              Кесте  -  2 
 Тақырыптардың атауы және олардың мазмұны
                              Сағат саны
                                       1
                                       2
                                 1 бөлім
                                       
1 модуль Дәнді дақылдарының жалпы сипаттамасы және өсіру технологиясы
1 блок Дәнді дақылдары (морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы)
                       Дәріс тақырыптары
1. Кіріспе. Тұқым  шаруашылығы пәнінің маңызы және мәні.
Өсімдік шаруашылығының пән аралық байланысы. Өсімдік шаруашылығы  міндеті және халық шаруашылығында алатын орыны. Өсімдік шаруашылығындағы зерттеу тәсілдері
                                       1
* Күздік дақылдарының жалпы сипаттамасы. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Дәннің құрылысы және химиялық құрамы. Өсімдіктің даму және өсу фазасы. 
                                       1
* Жаздық және күздік бидай. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Жаздық және күздік бидайдың негізгі орталықтары. Бидайдың жұмсақ және қатты жоғары сапалы сорттарын өндіруді жоғарылату. 
1
* Жаздық және күздік арпа. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Өсіру технологиясы. Жинаудың 5 ерекшеліктері.  
                                       1
* Күздік қара бидай. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Өсіру технологиясы.
                                                                              1
* Сұлы. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Сұлыны өсіру технологиясы.
                                       1
* Жүгері. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Өсіру технологиясы. Тыңайтқыштар жүйесі. Топырақты өңдеу, гербицидтерді пайдалану. Егу: мерзімдері, егу нормалары, тұқымды енгізу тереңдігі. Егісті күтіп баптау.  
                                       1
* Тары. Қонақ жүгері.  Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Тарыны өсіру технологиясы. Қонақ жүгеріні өсіру мамандануы (дән, жем). Дақылдың морфологиясы және биологиясы. өсіру тәсілдері және жинау ерекшеліктері. 
                                       1
* Күріш. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Өсіру технологиясы. Күріштің ауыспалы егісі. Күріштің топырағын дайындау ерекшеліктері. Егу тәсілдері. Күтім және жинау. 
                                       1
Қарақұмық. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Өсіру технологиясы.
                                       1
2 модуль Дәнді бұршақ дақылдарының жалпы сипаттамасы және өсіру технологиясы
2 блок Дәнді бұршақ дақылдары (морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы)
      11.Асбұршақ. Үрмебұршақ. Қытайбұршақ. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Өсіру технологиясы. Агротехникасының ерекшеліктері. 
                                       1
* Жасымық. Ноқат. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Өсіру технологиясы. Ауыспалы егістегі орыны. Топырақты өңдеу. Егісті күтіп баптау. 
                                       1
3 модуль Тамыржемістер, түйнекжемістер және бақша дақылдарының жалпы сипаттамасы және өсіру технологиясы
3 блок Тамыржемістер (морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы)
*  Қант қызылшасы. Азықтық қызылша. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Өсіру технологиясы. Ауыспалы егістегі орыны. Топырақты өңдеу. Егісті күтіп баптау.
                                       1
4 блок Түйнекжемістер (морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы)
* Картоп. Картоптың маңызы, өндірудің негізгі аймақтары. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Өсіру технологиясы. Өсу және даму ерекшеліктері. Түйнектің түзілуі және түйнектің дамуы. Картопты өсірудегі органикалық тыңайтқыштардың ролі. 
                                       1
5 блок Бақша дақылдары (морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы)
* Бақша дақылдары. Қарбыз. Қауын. Асқабақ. Халық шаруашылығындағы маңызы. Азықтық құндылығы. Қазақстанның бақшалығының негізгі аудандары. Бақша дақылдарының биологиялық ерекшеліктері (қауын, қарбыз, асқабақ) Жіктелуі, сорттары. Өсіру технологиясы.   
                                       1
                    Зертханалық сабақтар
                                       
* Ауыл шаруашылығы дақылдарының тұқымдары мен жемістері. Астық дақылдарының дәні. Дән қоспасының сараптамасын жүргізу.
                                       1
* Астық дақылдарының құрылысы. Дәнді дақылдарды дәніне және гүл шоғырына қарап ажырату.
                                       1
* Бидай түрлерін анықтау. Қатты және жұмсақ бидайларды масағына қарап анықтау. 

                                       1
* Арпа түрлерін және түр тармақтарын, топтарын ажырату. Масағы және дәні бойынша морфологиялық өзгешелігін зерттеу. 
                                       1
* Сұлы түрлері мен түршелерін анықтау. 
                                       1
*  Жүгері өсімдігінің құрылыс ерекшеліктері. Жүгері дәнінің құрлысы. Түр тармақтарын анықтау. 
                                       1
* Күріш өсімдігінің құрылыс ерекшеліктері. Түрі және бір түрін анықтау. 
                                       1
8. Тары. Құрылыс ерекшеліктері және жіктеу. 
                                       1
* Қонақ жүгері. Құрылыс ерекшеліктері. Қонақ жүгерінің топтары және түрлерін анықтау. 
                                       1
* Асбұршақ. Құрылыс ерекшеліктері. Асбұршақтың жіктелуі. 
                                       1
11.Қытайбұршақ, ноқат өсімдіктерінің құрылыс ерекшеліктері. Тұқымдары бойынша қытайбұршақтың түртармақтарын анықтау. 
                                       1
12.Сиыржоңышқа. Құрылыс ерекшеліктері. Құрылысы және жіктелуі. Сиыржоңышқаның құрылыс ерекшеліктерін анықтау.  
                                       1
13. Үрмебұршақ. Құрылыс ерекшеліктері. Түр және түртармақтарын анықтау. 
                                       1
14.Бөрібұршақ. Түрі және бір түрін анықтау. 
                                       1
15.Картоп  -  морфологиялық құрылысы. Түйнектің түзілу ерекшеліктері. Картоптың құрылысын анықтау. 
                                       1
                               2-ші бөлім
                                       
4 модуль Майлы және эфирмайлы дақылдардың жалпы сипаттамасы және өсіру технологиясы
                                       
6 блок Майлы дақылдар (морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы)
                                       
                             Дәріс сабақтары
                                       
1.Майлы дақылдар. Майлы дақылдардың маңызы. Ботаникалық әртүрлілігі. 
                                       1
2,3. Күнбағыс. Халық шаруашылығындағы маңызы. Жіктелуі. Өсіру технологиясы.  
                                       2
4.Қыша. Халық шаруашылығындағы маңызы. Биологиялық ерекшеліктері және агротехникасы. 
                                       1
5.Мақсары. Халық шаруашылығындағы маңызы. Морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері. Тарыны өсіру технологиясы және агротехника. 
                                       1
6.Жер жаңғағы (арахис). Морфология, биология және агротехника. 
                                       1
7 блок Эфир майлы дақылдар (морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы)
7,8. Эфир майлы дақылдар (кориандр, анис). Эфир майлы дақылдардың түрлілігі және оларды пайдалану. Биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы. 
                                       2
9. Зере. Жалбыз. Биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы.
                                       1
8 блок Талшықты дақылдар (морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы)
10,11. Талшықты дақылдар (мақта). Талшықты дақылдардың маңызы, топтануы және оларды өсіру аудандары. Мақтаның негізгі түрлері. Мақтаның сорттары. Тыңайтқыш жүйесі. Тұқымды дайындау. Егу тәсілдері.   
                                       2
5 модуль Есірткілі дақылдарының жалпы сипаттамасы және өсіру технологиясы
9 блок Темекі және қара темекі (морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы)
      12,13. Есірткілі дақылдары (темекі және қара темекі). Темекі және қара темекінің маңызы, өсіру аудандары. Көшеттерді дайындау. Жинау және шикізатты алғашқы өңдеу. 
                                       2
6 модуль Азықтық шөптердің жалпы сипаттамасы және өсіру технологиясы
10 блок Топинамбур. Көпжылдық және бұршақ дақылдары (морфологиялық және биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы)
14,15. Аз таралған (халықтық емес) азықтық өсімдіктер. Жер алмұрты. Маңызы, техникалық мақсатта пайдалану. Биологиялық ерекшеліктері және өсіру технологиясы.
                                       2
                   Зертханалық сабақтар 
                                       
1,2. Қауын. өсімдіктің құрылыс ерекшеліктері. Жемісі және тұқымы бойынша түрлерін және әртүрлілігін анықтау. Өсімдік құрылысының ерекшеліктерін анықтау. Жемісі және тұқымы бойынша түрлерін және әртүрлілігін анықтау.
                                       2
* Қарбыз, асқабақ. Құрылыс ерекшеліктері. Өсімдік құрылысының ерекшеліктерін анықтау.
                                       1
4.Тұқымы, жапырақтары және жемістері бойынша майлы дақылдардың айырмашылығы. Жемісі және тұқымы бойынша майлы дақылдарды анықтау. 
                                       1
5. Күнбағыс өсімдігінің құрылыс ерекшеліктері, оның жіктелуі. Күнбағыс өсімдігінің құрылыс ерекшеліктерін анықтау, оның жіктелуі.
                                       1
     6. Мақсары. Құрылыс ерекшеліктері. Мақсарының түрін анықтау. Мақсары. Құрылыс ерекшеліктері. Мақсарының түрін анықтау.
                                       1
7.Күнжіт. құрылыс ерекшеліктері. Құрылыс ерекшеліктерін анықтау. 
                                       1
8.Арахис. Құрылыс ерекшеліктері. Құрылыс ерекшеліктерін анықтау. 
                                       1
9,10.Эфир майлы дақылдар, тұқымы және жемісі бойынша анықтау. Эфир майлы дақылдарды тұқымы және жемісі бойынша анықтау.
                                       2
11,12. Талшықты дақылдарды морфологиялық белгілері бойынша анықтау. Талшықты дақылдардың тұқымдарын анықтау. Суретін салу. Гербарий бойынша талшықты дақылдардың морфологиялық белгілерін зерттеу. Суретін салу. 
                                       2
13,14.Темекі және қара темекі. Топтарын, топ тармақтарын және түрлерін анықтау. Темекінің топтарын, топ тармақтарын және түрлерін анықтау.
                                       2
15.Халықтық емес өсімдіктердің түрлік құрамы. Құрылыс ерекшеліктері. Жер алмұртының құрылыс ерекшеліктерін анықтау. 
                                       1

                   * СОӨЖ ЖӘНЕ СӨЖ МАЗМҰНЫ
  + Дәнді дақылдардың маңызы және таралуы.
  + Бидайдың жіктелуі.
  + Арпаның жіктелуі.
  + Арпаның ботаникалық сипаттамасы
  + Сұлының жіктелуі.
  + Сұлының ботаникалық сипаттамасы
  + Арпаның гүл шоғыры
  + Сұлының гүл шоғыры
  + Қара бидайдың жіктелуі
  + Қара бидайдың ботаникалық сипаттамасы
  + Жүгерінің жіктелуі
  + Тарының жіктелуі
  + Тарының ботаникалық сипаттамасы
  + Асбұршақтың биологиялық ерекшеліктері
  + Дәнді бұршақ дақылдарының жалпы сипаттамасы
  + Қытайбұршақтың жіктелуі
  + Жабайы қытайбұршақтың сипаттамасы
  + Тарының биологиялық ерекшеліктері
  + Кәдімгі үрмебұршақтың түрлерінің сипаттамасы
  + Майлы дақылдардың маңызы, таралуы, қолданылуы
  + Күнбағыстың ботаникалық сипаттамасы
  + Йодты май бойынша өсімдік майының топтары және оларды пайдалану
  + Күнбағыстың жіктелуі
  + Қант қызылшасының биологиялық ерекшеліктері
  + Зығырдың жіктелуі
  + Зығырдың биологиялық ерекшеліктері
  + Зығырдың сипаттамасы
  + Мақтаның биологиялық ерекшеліктері
  + Кендірдің жіктелуі
  + Кендірдің географиялық формалары және олардың сипаттамасы
  + Зығырдың маңызы, таралуы және қолданылуы

        6 ПӘННІҢ ОҚУ  - ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                              Кесте  -  3 
                            Тақырыптары
Көрнекілік құрал-жабдықтар, плакаттар,зертханалық стендтері
                   Өздік жұмыс сұрақтары
                         Бақылау формасы
Дәрістік сабақ
Зертханалық сабақ



                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
Кіріспе. Өсімдік шаруашылығы пәнінің маңызы және мәні. 

Ауыл шаруашылығы дақылдарының тұқымдары мен жемістері.
Презентациялық көрнекілік, зертханалық жұмыс құрал жабдықтары
Қазақстанның агроклиматтық аймақтары және өсімдіктердің негізгі факторлармен қамтамасыз етілуі жайлы не білесіздер?
Қазақстанның қай облысының аймағы шөлейтті болып табылады? 
Факторлардың жиынтық (қосынды ) әсер заңы жайлы не білесіздер?
Танаптық тәжірибе дегеніміз не ?
Вегетациялық тәжірибе дегеніміз не? 

                                       
Ауызша
Күздік астықтар. Күздік бидай, күздік қарабидай, күздік арпа, күздік триптикан, күздік астықтардың өсіру технологиясы.
Астық дақылдарының құрлысы, дәнді дақылдарды дәніне және гүл шоғырына қарап ажырату.
Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары
Егістік дақылдар өнімділігін арттыруда тұқымның алатын орны.
Тұқым шаруашылығын шоғырландыру мен мамандандыру шаралары және оны өнеркәсіптік негізге көшірудің жетістіктері.
Тұқымның пайда болуы, толысуы және пісіп  -  жетілуі бойынша айырмашылықтары.
Тұқымның зақымдануы және оны азайтудың шаралары.
 Тұқымның егістік өңгіштігі бойынша сараптама жүргізу жолдары. 


Ауызша

Жаздық астықтар. Жаздық бидай, жаздық арпа, сұлы, жаздық астықтарды өсіру технологиясы.

Бидай түрлерін анықтау. Қатты және жұмсақ бидайларды масағына қарап анықтау.
Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары
Жаздық бидайдың ботаникалық ерекшелігін ата.
Өсіру технологиясының ерекшелігі.
Халық шаруашылығындағы маңызы.
Жаздық бидайды күтіп баптау іс-шаралары




Ауызша
Жүгері, қонақ жүгері өсірудің интенсивті технологиялары.

Арпа түрлерін және түр тармақтарын, топтарын ажырату.
Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары
Жүгерінің халық шаруашылығында алатын орыны қандай?
Жүгері өсіруде қолданылатын негізгі технологиялық іс-шаралар.
Жүгері мен қонақ жүгерінің биологиялық ерекшелігі қандай?
Қонақ жүгерінің халық шаруашылығында алатын орыны қандай?
Жүгері мен қонақ жүгеріні күтіп  - баптау іс шаралары.


Ауызша
Тары, қарақұмық өсірудің интенсивті технологиялары.

Сұлы түрлері мен түршелерін анықтау.
Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары
Тарының халық шаруашылығындағы маңызы және ерекшелігі.
Тарының биологиялық ерекшеліктері.
Тары өсімдігін өсіруде қандай тыңайтқыштар қолданылады?
Тары тұқымын себуге дайынлдау әдістерін атаңыз.




Ауызша
Күріш өсірудің интенсивті технологиялары.

Жүгері өсімдігінің құрлыс ерекшеліктері. Жүгері дәнінің құрлысы. Түр тармақтарын анықтау.
Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары
Күріштің халық шаруашылығында алатын маңызы қандай?
Күріш дақылының биологиялық ерекшелігі.
Күріш өсімдігінің өсіруде қандай агротехникалық іс-шаралар қолданылады?
Ауызша
Тест сұрақтары
Дәнді бұршақ дақылдары. Ас бұршақ, үрме бұршақ, майбұршақ өсірудің интенсивті технологиялары.

Тары. Құрлыс ерекшеліктері және сыныптау.
Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары
Ас бұршақ, үрме бұршақ, май бұршақтың биологиялық ерекшелігі.
Халық шаруашылығында алатын орыны қандай?
Ас бұршағын өсіргенде қандай агротехникалық іс-шаралар жүргізіледі?


Ауызша
Бақылау сұрақтары
Сұрыптау және селекциялық материалдарды бағалау әдістері.
Ас бұрышақ өсімдігінің құрлыс ерекшеліктер. Ас бұршақты сыныптау.
Презентациялық көрнекілік, Зертханалық жұмыс құрал -жабдықтары
Сұрыптау дегеніміз не?
Сұрыптаудың селекцияда алатын орыны қандай?
Селекциялық материалдарды бағалаудың әдістері қандай?



Ауызша
Мемлекеттік сортсынау және сорттармен будандарды аудандастыру.


Қазақстанның агроклиматтық жағдай бойынша өсімдік сорттарын  таңдау әдістерін атаңыз?
Сорттармен будандарды аудандастыруда қандай іс-шаралар жүргізіледі?



Ауызша 


7 ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК  ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ

Әдебиеттермен оқу әдістемелік оқулықтар тізімі

                                       
                             Сан мөлшері
                                       
                         Студенттер саны
Оқулықпен қамтамасыз ету пайызы
Қ. К. Әрінов, Қ.М. Мұсынов, А.Қ. Апушев, Н.А. Серекпаев, Н.А. Шестакова, С.С. Арыстанғұлов <<Өсімдік шаруашылығы>> , Алматы-2011жыл
                                       
                                       
                                      25
                                       
                                       
                                       2
                                       
                                       
                                     100%
М.М. Жанұзақов. Өсімдік шаруашылығы. Алматы, 2007 жыл
                                      15
                                       2
                                     100%
М.И. Кондрашкина 
Лабороторно-практические заниятия по растениеводству, Москва-2006 г
                                      15
                                       2
                                     100%


                  8 ҰСЫНЫЛАТЫН ӘДЕБИЕТТЕР
                         Негізгі әдебиет:
    o Қ. К. Әрінов, Қ.М. Мұсынов, А.Қ. Апушев, Н.А. Серекпаев, Н.А. Шестакова, С.С. Арыстанғұлов <<Өсімдік шаруашылығы>> , Алматы-2011жыл
    o М.М. Жанұзақов. Өсімдік шаруашылығы. Алматы, 2007 жыл
    o М.И. Кондрашкина <<Лабороторно-практические заниятия по растениеводству>>  Москва-2006 г
                                       
                        Қосымша әдебиет:
8.2.1.Вадима Г.В., Яблоков А Н., Синицына С.М. Семеноводство полевых культур. Л.: Колос, 1983
8.2.3.Прохоров И.А., Крючков А.В., Комиссаров В.А. Селекция и семеноводство овощных культур. - М.: Колос, 1997.


Пәндер