Файл қосу
Сазқұндыздың сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ 3 деңгейлі СМЖ кұжаты ПОӘК ПОӘК 042-18-23.1.08/01-2014ж . <<Ветеринариялық санитариялық сараптау-IІІ>> пәнінен студентке арналған оқу әдістемелік кешені №_ басылым <<__>>_____2014ж. ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕН <<ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ-IІ>> пәнінің 051201-<<Ветеринариялық медицина>> мамандығына арналған ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1. ӘЗІРЛЕГЕН ________ <<___>>____ 2014 ж., Дюсембаев С.Т., в.ғ.д., профессор ________ <<___>>____ 2014 ж., Серикова А.Т., в.ғ.к., профессор м.а. <<Ветеринариялық санитария>> кафедрасы 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 <<Ветеринариялық санитария>> кафедрасының мәжілісінде Хаттама <<_____>> __________2014 ж., №____ Кафедра меңгерушісі ____________С.Дюсембаев 2.2 Аграрлық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде Хаттама <<_____>>__________ 2014 ж., №_____ Төрайымы ___________________ Г.Джаманова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде мақұлданды және баспаға ұсынылды Хаттама <<____>> ____________2014 ж., №_____ ОӘК төрағасы___________________Г.Искакова 4. Алғаш рет енгізілді. ҚҰРАМЫ 1. Қолдану орны 2. Нормативтік негіздер 3. Жалпы жағдайлар 4. Оқу пәннің құрамы (модульдер) 5. Студенттердің өздік жұмысты орындауға арналған тақырыптар тізімі 6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы 7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілген карта 8. Әдебиеттер 1. ҚОЛДАНУ ОРНЫ <<Ветеринариялық санитариялық сараптау-ІІ>> пән бойынша оқу-әдістемелік кешен 051201- <<Ветеринарлык медицина>> мамандығының студенттеріне арналган. Ол студенттерді курстың, мазмұнымен, қажеттілігімен, өзектілігімен, саясатымен таныстырып, қажетті біліммен қамтамасыз етеді. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқудағы басшылыққа алатын нeriзri құжат болып саналады. 2 НОРМАТИВТІК НЕГІЗДЕР <<Ветеринариялық санитариялық сараптау-ІІ>> пәні бойынша оқу- әдістемлік кешені оқу үрдісін ұйымдастырудағы негізгі болып саналады және ол мынандай құжаттар мен талаптардан, және әдістемелерге сәйкес келеді: - Мемлекттік жалпыға бірдей жоғары білімді стандарты; - 051201 - <<Ветеринариялық медицина>> мамандығын дайындауға арналған оқу жұмыс бағдарламасы; - 051201 - <<Ветеринариялық медицина>> мамандығына арналған типтік оқу бағдарламасы, мамандыққа арналған жоғары мектеп білім типтік оқу бағдарламасының А қосымшасы. - СТУ 042 - ГУ-4-2013 <<Пәннің оқу әдістемелік кешенін дайындау мен әзірлеуге арналған жалпы талаптар>> атты университет стандарты; - ДП 042-1.01-2013 <<Пәннің оқу әдістемелік кешенінің мазмұны>> атты құжаттар процедурасы 3. ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР 3.1 Пән құрамының қысқаша сипаттамасы - мал және құс шаруашылығы өнімдері вет сан сараптаудың халық шаруашылық маңызы зор себебі сойыс өнімдерін интенсивті технологиялық өңдеу негізінде қазіргі заманғы, алдыңғы зерттеу әдістерін қолдану, бүгінгі күнде жоғары сапалы тағамдық өнімдерді алуға мүмкіндік береді. 3.2 Пәнді оқытудың негізгі мақсаты - халықты зоонтропонозды аурулардан қорғау, жануарлардың жануар тектес азық және конфискаттар арқылы зақымдануларынан қорғау ветеринариялық санитариялық жағынан сапалы және био техногенді оастағыштардан жануар және құс сойыс өнімдерін, ет өнімдерін, сүт және сүт өнімдерін өндіру және шығару салаларында зерттеушілік ұйымдастырушылық,басқарушылық және сараптау қызметтер үшін мамандарды дайындау болып табылады. 3.3Пәннің негізгі міндеті-мал және құс шаруашылығы өнімдерін вет сан бағалау ережелерін және гигиеналық зерттеу әдістерін,сонымен қатар жануар тектес шикізаттарын және өнімдерін стандартизациялық және сертификаттық технологиясының негіздерін меңгеру. 3.4 Оқу нәтижесі Пәнді оқу нәтижесінде студент білуі керек: Білу -инфекциялық, инвазиялық аурулардың қоздырғыштарына термиялық әсерлердің режимдерін (төменгі және жоғарығы температуpa) санитарлық өңдеу сапасын микробиологиялық қадағалау үшін вет бақылау нысандарынан сынамалар алу ережелері; - Сойыс малдарын, құстарды, терісі бағалы аңдарды, қояндарды және басқа да жануарларды дайындау, тасымалдау, қабылдау, күту және сояр алдында дайындау кездерінде ветеринариялық қызмет көрсету ережелері; -Мал және құс шаруашылығы өнімдерін жабайы аңдар және құстар өнімдерін жануар тектес шикізаттарды сойғаннан кейінгі ВССды ұйымдастыруды және оның әдістерін санитарлық бағалауды; - Өнімдерді және шикізаттарды консервілеу және зарарсыздандыру әдістерін; - Қоршаған ортаны қорғау мәселелерін; Меңгеру -Органикалық,биохимиялық, гистологиялық, бактериологиялық, ғылыми зерттеу әдістерін, инфекциялық және жұқпалы емес ауруларды анықтау үшін малдардың сойыс өнімдерін қарап тексеру әдістерін сонымен қатар етті трихинеллоскопиялау әдісін меңгеру керек; -Өнімдер мен шикізаттардың сапалығын анықтау үшін оргенолептикалық және арнайы зерттеу әдістерін; -Нақтылы ғылыми тәжірибелік ақпараттық іздену және әдістемелік мәселелерді шешу үшін алынған белгілер; Істей білу - Мал және құс ұшаларын және мүшелерін ет және ет өнімдерін, сүт және сүт өнімдерін, жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін жануар тектес шикізаттарды вет сан сараптауды жүргізу; - Сойыс малдарын және құстарын сою дайындауды жүргізу; -Инфекциялық,инвазиялық,жұқпалы емес аурулар уланулар кезіндегі мал құс өнімдерін және шикізаттарын ветеринариялық санитариялық сараптауды жүргізу және токсикоинфекциялар және токсикоздардың алдын алу шараларын жүргізу; -Жануар тектес шикізаттар мен өнімдерді зерттеудің қазіргі заманғы әдістерін қолдану; Түсіну - сойыс малдарының, құстарының өнімдерін тексеруді, ет өнімдерін, сүт және сүт өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптауды, ет және құс комбинаттарының, қасапханалардың, сою пунктерін және алаңдардың құрылысына, жер таңдауды квалификациялық жүргізуге мүмкіндік беретін теорияны жақсы түсіну және жануар тектес өеімдерді өндіруде қолданылатын технология және стандартизация негіздерін білу. Ескере білу - Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасына әсер ететін факторлар туралы жалпы түсінік және оларды тәжірибеде ескере білу; Игеру - Сойыс малдарын құстарды қабылдау және тапсыру тасымалдау және союға дайындау технологиялық, биохимиялық бақылау үшін өнімдерден сынама алу; - Ет өнімдерін кәсіпорындарда базарлардың ВСС сүт зауыттарында ұшалар мен мүшелерге ВСС жүргізу; -Ет және сүт, жұмыртқа мал шикізаттарына оргенолептикалық,физиохимиялық, гистологиялық және басқа да зерттеулер жүргізуді игеру. 3.5 Пәннің пререквизиттері: Микробиология және вирусология - I , II; Ветеринариялық санитариялық сараптау - I; Патологиялық анатомия; Ветеринариялық гигиена; 3.6 Пәннің постреквизиттері: Індеттану; 3.7 Жұмыс оқу жоспарының көшірмесі кесте 1 Курс Семестр кредит саны Дәріс (сағ) Зертханалық (сағ) СОӨЖ (сағ) СӨЖ (сағ) Барлығы (сағ) Қорытынды бақылау түрі 5 9 3 15 30 22,5 67,5 135 Емтихан 4. ОҚУ ПӘННІҢ ҚҰРАМЫ(модульдер) кесте 2 Тақырыптардың аты және олардың құрамы Сағат саны 1 2 Дәріс сабақтар 1 модуль. Құс шаруашылық өнімдерін веринарлық санитарлық сараптау. 1-2.Ауылшаруашылық құстарын өндеу гигиенасы және ұшасымен ішкі ағзаларын тексеру әдістері. Союға дайындау. Сояр алдындағы тексеру. Құсты сою мен өндеудің қазіргі технологиялық жүйелері. Әртүрлі құсты өндеу ерекшеліктері. Ұша мен ішкі ағзаларын тексеру әдістері және оны ұйымдастыру. 1 3.Құс етін ветеринариялық санитариялық сараптау. Құсеті. Морфологиясы мен химиялық құрамы, тағамдық құндылығы. Құс етін сақтау. 1 4.Құстың жұқпалы ауруларын сойғанға дейін және сойғаннан кейінгі инфекциялық ауруларын анықтау. (Ньюкасл ауруы, жұқпалы ларинготрахеит, шешек, құстардыңтүмауы, орнитоз, туберкулез, Марек ауруы). 1 5.Құстардың инвазиялық ауруларындағы сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау. Құстың инвазиялық ауруларын сойғанға дейін және сойғаннан кейін анықтау. (Құскокцидиозын, спирохетозын, жұқпалысинуситтер). Дифференциалды(ажырату) диагностикасы. 1 6.Құстардың жұқпалы емес ауруларындағы ветеринариялық санитариялық сараптау Құстардың жұқпалы емес ауруларын сойғанға дейін және сойғаннан кейін анықтау. Авитаминоздар, гиповитаминоздар мен перитониттіңдифференциалды (ажырату) диагностикасы. 1 7.Жұмыртқаны ветеринариялық-санитариялық сараптау, және химиялық құрамы, тағамдық құндылығы. 1 2 модуль. Қоян шаруашылық өнімдерін веринарлық санитарлық сараптау. 8.Қоянның сойыс өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау. Союғадайындау. Сояр алдындатексеру. Қояндарды сою және ұшаларын өндеу ерекшеліктері. Ұшасы мен ішк іағзаларын тексеру әдістері 1 9.Қояндардың жұқпалы ауруларындағы сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау. Қояндардың жұқпалы ауруларын сойғанға дейін және сойғаннан кейін анықтау. (Пастереллез, псевдотуберкулез, некробактериоз, туберкулез,сальмонеллез, листериоз). Дифференциалды(ажырату) диагностикасы. 1 10.Қояндардың инвазиялық ауруларындағы сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау. Қояндардың инвазиялық ауруларын сойғанға дейін және сойғанан кейін анықтау. Дифференциалды ажырату. (кокцидиоз, фасциолез, цистицеркоз).Ұшалар мен ішкі ағзаларына санитариялық баға беру. 1 11.Қояндардың ұшасы мен ішкі ағзаларындағы жұқпалы емес жалпы және жергілікті патологиялық үрдістердің ветеринариялық санитариялық сараптау. Сойғанға дейін және сойғанан кейін анықтау. Дифференциалды ажырату. (Жарақат, арықтау, бітеу жара, іріңді жара, гидремия, уремия, сарғаю). Ұшалар мен ішкі ағзаларына санитариялық баға беру. 1 3 модуль. Сазқұндыз шаруашылық өнімдерін веринарлық санитарлық сараптау. 12.Сазқұндыздың сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау. Сазқұндызды союға қабылдау ережелері. Сойғанға дейін және сойғанан кейінгі дифференциалды диагностикасы. Ұша мен ішкі ағзаларына санитариялық баға беру. 1 13.Сазқұндыздардың сойыс өнімдерін жұқпалы және инвазиялықаурулар мен жалпы және жергілікті патологиялық үрдістер болғанындағы ветеринариялық санитариялық сараптау. Сойғанға дейін және сойғанан кейінгі дифференциалды диагностикасы (Сібір жарасы, құтыру, сіреспе, геморрагиялық септицемия, листериоз,трихинеллез, фасциолез, арықтау, травматикалық жарақаттар, бітеу жара, жайылған жара, іріңдіүрдістер). Ұша мен ішкі ағзаларына ветеринариялық санитариялық баға беру. 1 4 модуль. Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстар етін ветеринарлық санитарлық сараптау. 14.Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстар етін ветеринариялық санитариялық сараптау. Жабайы жануарлар және ауланатын құстардың ұшалары мен ағзаларын соғаннан кейінгі тексеру ерекшеліктері 1 15.Жабайы жануарлар және ауланатын құстар етін инфекциялық және инвазиялық ауруларындағы сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау. Жұқпалы және инвазиялық ауруларында сойғанға дейін және сойғанан кейінгі дифференциалды диагностикасы. Ұша мен ішкі ағзаларына ветеринариялық санитариялық баға беру. 1 Барлығы 15 Зертханалық сабақтар 1 модуль. Құс шаруашылық өнімдерін веринарлық санитарлық сараптау. 1-2.Құс етінің жас (балаусалығын) анықтау. Құс етінің сапасын органолептикалық химиялық және бактериоскопиялық әдістер арқылы анықтау. Зерттеу нәтижелері бойынша құс ұшасының жас екендігіне қорытынды жасау. 2 3-4.Жұмыртқаның сапасын сараптау. Жұмыртқа сапасын анықтау әдістерін үйрену. Тәжірбие барысында әдістерін меңгеру (органолептикалық әдіс жәнеовоскопия). Жұмыртқаға тауарлық және санитарлық баға беру. 2 5-6.Қаз және үйрек жұмыртқаларын ветеринариялық санитариялық сараптау. 2 7-8.Жұмыртқа адам және жануарлар инфекциялық ауруларының көзі ретінде. Ауру құстан алынған жұмыртқаны дезинфекциялау. 2 9-10.Жұмыртқа өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау. 2 Модуль 2.Қоян шаруашылық өнімдерін веринарлық санитарлық сараптау. 11-12.Қоян етінің жас (балаусалығын) анықтау. Қоян етінің сапасын органолептикалық химиялық және бактериоскопиялық әдістер арқылы анықтау. Зерттеу нәтижелері бойынша қоян ұшасының жас екендігіне қорытынды жасау. 2 13-14.Уланған және еріксіз сойғандағы қоян сойыс өнімдерін сараптау. Рубеждік бақылау. 2 Модуль 3. Сазқұндыз шаруашылық өнімдерін веринарлық санитарлық сараптау. 15-16.Сазқұндыздардың сойысөнімдерін жұқпалы емес аурулар мен жалпы және жергілікті патологиялық үрдістер болғанындағы ветеринариялық санитариялық сараптау. 2 17-18.Уланған және еріксіз сойғандағы сазқұндыз сойыс өнімдерін сараптау. 2 Модуль 4. Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстар етін веринарлық санитарлық сараптау. 19-20.Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстар етінің жас (балаусалығын) анықтау. 2 21-22.Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстар етінің ветеринарлық санитарлық бағасы. 2 Модуль 5.Ет және ет өнімдерін химико-токсикологиялық зерттеу. 23-24.Еттегі улы заттарды анықтау әдістері. 2 25-26.Еттегі антибиотиктерді анықтау әдістері. 2 Модуль 6. Базардағы тағамдық өнімдерді ветеринариялық санитариялық сараптау ережесі. 27-28.Базар лабораториясында малдың сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау. Лаборатория мамандары құрылысымен, штатымен, жүргізілетін құжаттармен, жүргізілетін жұмыстың есеп журналы, лабораториялық ветеринариялық есебімен таныстырады. 2 29-30.Рубеждік бақылау. 2 Барлығы 30 5. СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТЫ ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР 5.1.Құс етінің классификацисы. 5.2.Жұмыртқаны жинау, сорттау, буу, сақтау және тасымалдау. 5.3.Құс шаруашылығы өнімдерін инфекциялық аурулар кезінде ветеринариялық санитариялық сараптау. 5.4.Құс шаруашылығы өнімдерін инвазиялық аурулар кезінде ветеринариялық санитариялық сараптау. 5.5.Қоян шаруашылығы өнімдерін жұқпалы аурулар кезінде ветеринариялық санитариялық сараптау. 5.6.Қоян сойыс өнімдерін жұқпалы емес аурулар мен жалпы және жергілікті патологиялық үрдістер болғанындағы ветеринариялық санитариялық сарапталуы. 5.7.Сазқұндыз шаруашылығы өнімдерін жұқпалы аурулар кезінде ветеринариялық санитариялық сараптау. 5.8.Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстарды аулау әдістері. 6.ПӘН БОЙЫНША ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ 3 кесте Тақырытар Плакаттар, зертханалық стенд, Өзіндік дайындалуға арналған сұрақтар Бақылау түрі Дәріс сабақ Зертханалық сабақ 1 2 3 4 5 1-2.Ауылшаруашылық құстарын өндеу гигиенасы және ұшасы мен ішкі ағзаларын тексеру әдістері. 1-2.Құсетінің жас (балаусалығын) анықтау. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1.Құсты союға алу тәртібі. 2.Құстың сою өнімдері және қолданылуы. 3.Сойғаннан кейінгі құс ұшасы мен мүшелерін тексеру. 4.Базарлардағы құс етін сараптау. 5.Ауылшаруашылық құстарының етінің дәмдік қасиеті, құнарлығы. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 3.Құс етін ветеринариялық санитариялық сараптау. 3-4. Жұмыртқаның сапасын сараптау. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1.Құстардың негізгі түрлері. 2.Құс еті. 3.Морфологиялық және химиялық құрамы, тағамдық құндылығы. 4.Құс етін буу, сақтау. 5.Сақтау мерзіміне және сапасына қарай жұмыртқаның классификациясы 6.Жұмыртқаның дәмдік құндылығы. 7.Жұмыртқа сапасына қойылатын талаптар мен категориялар. 8.Жұмыртқа ақаулары. 9.Жұмыртқаныорганалептикалық зерттеу және санитарлық бағасы. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 4.Құстың жұқпалы ауруларын сойғанға дейін және сойғаннан кейінгі инфекциялық ауруларын анықтау. 5-6.Қаз және үйрек жұмыртқаларын ветеринариялық санитариялық сараптау. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1.Сояр алдындағы және сойғанан кейінгі диагностика. Ньюкасл, инфекциялық ларинготрахеит, оспа, грипп, орнитоз, туберкуллез, Марек ауруларында сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы. 2.Суда жүзетін құстардың жұмыртқасын сараптау. 3.Қаз және үйрек жұмыртқаларын қолдануға және сақтауға қойылатын талаптар. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 5.Құстардың инвазиялық ауруларындағы сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау. 7-8.Жұмыртқа адам және жануарлар инфекциялық ауруларының көзі ретінде. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1. Инвазиялық аурулар кезінде сояр алдындағы және сойғанан кейінгі диагностика. 2.Кокцидиоз, спирохетоз, инфекциялық синуситтегі құстың сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 6.Құстардың жұқпалы емес ауруларындағы ветеринариялық санитариялық сараптау 9-10. Жұмыртқа өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1.Жұқпалы емес аурулар кезіндегі құстың сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы. 2.Авитоминоз, гиповитаминоз, перитонит, құстың сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы. 3.Мұздатылған жұмыртқа өнімдерінің және жұмыртқа ұнтағының сапасын сараптау. 4.Жұмыртқа өнімдерін сақтауға және бууға қойылатын талаптар. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 7.Құс жұмыртқасының ветеринариялық-санитариялық сараптау. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1.Жұмыртқаның құрылысы және химиялық құрамы. 2.Жұмыртқаның физикалық қасиеті. 3.Жұмыртқаның тағамдық, қуаттық құндылығы. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 2 модуль. Қоянның сойыс өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау. 8.Қоянның сойыс өнімдерін өңдеуде негізгі технология. 11-12.Қоянетініңжас (балаусалығын) анықтау. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1.Сояр алдында ұстау және қабылдау. 2.Қоян ұшаларын сою және өндеу ерекшеліктері. 3. қоян етінің балаусалығын анықтауда органолептикалық, химиялық және микробиологиялық көрсеткіштері. 9.Қояндардың жұқпалы ауруларындағы сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау. 13-14.Уланған және еріксіз сойғандағы қоян сойыс өнімдерін сараптауы. Рубеждік бақылау. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 3.Ұша және ішкі мүшелерді тексеру методикасы. 4.Улану кезіндегі қоянды сояр алдында және сойғанан кейінгі диагностикасы және санитарлық бағасы. 5.Еріксіз сойылған қоян ұшасын ветеринарлық санитарлық сараптамасы. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 10.Қояндардыңинвазиялықауруларындағысойысөнімдерінветеринариялықсанитариялықсараптау. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1.Инвазиялық және паразитарлық аурулар кезіндегі қоянның сойғаннан кеәнгі диагностикасы. 2.Кокцидиоз(эймериоз), фациолез және цистицеркоз кезіндегі қоянның сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы. 11.Қояндардың ұшасы мен ішкіағзаларындағыжұқпалыемес жалпы және жергілікті патологиялық үрдістердің ветеринариялық санитариялық сарапталуы Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1. Сойғаннан кейінгі қояндардың ұшасы мен ішк іағзаларындағы жұқпалыемес жалпы және жергілікті патологиялық үрдістердің диагностикасы. 2. Қояндардың сойыс өнімдерін травмалық зақымдану, абцесстер, флегмондар, іріндеу прцесі, перитонит, ісіктер) мен жалпы және жергілікті патологиялық үрдістер болғанындағы сойғаннан кейінгі диагностика және ветеринариялық санитариялық бағасы. 12.Сазқұндыздың сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау. 15-16.Сазқұндыздардың сойыс өнімдерін жұқпалы емес аурулар мен жалпы және жергілікті патологиялық үрдістер болғанындағы ветеринариялық санитариялық сарапталуы. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1.сазқұндызды союға қабылдау тәртібі. 2. Сазқұндызды соғанн кейінгі бақылау. 3. Сазқұндыздың ішкі органдары мен ұшасындағы өзгерістер. 4.Сазқұндыздардың сойыс өнімдерін жұқпалы емес аурулар(бронхопневмония, плеврит, покустар, гематомалар, бауырдың малы дистрофиясы, травмалық зақымдану, абцесстер, флегмондар, іріндеу прцесі, перитонит, ісіктер) мен жалпы және жергілікті патологиялық үрдістер болғанындағы сойғаннан кейінгі диагностика және ветеринариялық санитариялық бағасы. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 13.Сазқұндыздардың сойыс өнімдерін жұқпалы және инвазиялық ауруларына ветеринариялық санитариялық сарапталуы. 17-18. Уланған және еріксіз сойғандағы сазқұндыздың сойыс өнімдерін сараптау. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1. сойғаннан кейін жұқпалы және инвазиялық ауруларының диагностикасы. 2. Сазқұндыздардың сойығаннан кейін сібір жарасы, құтыру, сіреспе, геморрагиялық септицемия, пастереллез тапқан жағдайдағы қолданылатын іс-шаралар. 3. Сазқұндыздардың сойығаннан кейін трихинеллез бен фасциеллез кездескенде ветеринариялық-санитариялық бағасы. 4. Улану кезіндегі сазқұндыздың сою өнімдерінің сойғанға дейінгі және кейінгі диагностикасы 5.Еріксіз сойылған кездегі сазқұндыздың ұшасының санитарлық бағасы және етті өткізу жолдары. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 4 модуль. Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстар етін ветеринариялық-санитариялық сараптау. 14.Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстар етін ветеринариялық санитариялық сараптау. 19-20.Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстар етінің жас (балаусалығын) анықтау. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1. Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстар етін сойғанан кейінгі айырмашылықтары. 2.жабайы аңдар етінің әртүрлілігі. 3. Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстар етінің балаусалығын анықтау Ауызшажазбашабақылаужұмысы 15.Жабайы жануарлар және ауланатын құстар етін инфекциялық және инвазиялық ауруларындағы сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау. 21-22.Жабайы кәсіби жануарлар және ауланатын құстар етінің ветеринарлық санитарлық бағасы. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1. Жабайы жануарлар және ауланатын құстар етін инфекциялық және инвазиялық аурулары кезіндегі ндағы сойыс өнімдерінің диагностикасы 2. Жабайы жануарлар және ауланатын құстар етін инфекциялық және инвазиялық аурулары кезіндегі ндағы сойыс өнімдерінің дветеринариялық-санитариялық сараптау 3. Жабайы аңдардың өлексе етінің сыртқы көрінісі. Жараның пайда болуы өлгенге дейңн немес өлгеннен кейін пайда болғанын анықтау. 4. Жабайы жануарлар және ауланатын құстар етін түр айырмашылықтары. 5. Жабайы жануарлар мен суырдың, борсықтың майларн ветеринариялық санитариялық сараптау. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 5 модуль. Ет және ет өнімдерін химия-токсикологиялық анықтау. 23-24. Етте улы заттардың барын анықтау әдістері. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. Сойыс малдарының еттерінен улы заттардың барын анықтаудың санитариялық бағасы. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 25-26.Еттерде антибиотиктердің барын анықтау әдістері. Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. Сойыс малдарының еттерінен антибиотиктердің барын анықтаудың санитариялық бағасы. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 6 модуль. Өндіріс нарықтарында жануарлар өнімдерді ветеринариялық-санитариялық сараптауды өткізу тәртібі №27-28 базардағы тағам өнімдерін ветеринариялық-санитариялық сараптау Тақта, мел, плакаттар, әдістемелік нұсқаулар ноутбук. 1.Мал сататын базардағы малдарға қойылатын ветсанитариялық бақылау 2.Шаруашылық-тарда және жеке меншік тұлғаларда тағам өнімдерін алғашқы ветеринариялық-санитариялық сараптау 3. Базардағы ветсансараптау зертханаларында-ғы нұсқау 4. Жарамсыз ет-сүт өнімдерін утилдеу тәртібі. 5. жарамсыз тағам өнімдерінің құжаттары. 29-30. Рубеждік бақылау. Ауызшажазбашабақылаужұмысы 7. ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ 4-кесте. Оқу әдістемелік оқулықтар Саны Студенттер саны % Қамтамасыз етілуі 1 2 3 4 9. Сенченко Б. С. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов животного и растительного происхождения>>. Ростов на Дону , 2001 г.с. 702. 21 6 100 8. ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізігі әдебиеттер 8.1.1. Дюсембаев С.Т. Ветеринариялық санитариялық сараптау. Алматы 2013ж, б.510. 8.1.2. Нұрғалиев Б.Е. Мал және құс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау. Алматы 2011 ж, б.165. 8.1.3. Сенченко Б. С. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов животного и растительного происхождения>>. Ростов на Дону, 2001 г.с. 702. 8.2 Қосымша әдебиеттер 8.1.2.Макаров В. А. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1991 г.с. 463. 8.1.3.Макаров В.А. <<Практикум по ветсанэкспертизе>> М.-1987г 8.1.4.Позняковский В. М. <<Экспертиза мяса и мясопродуктов качество и безопасность>>. Новосибирск, 2005 г. с. 524. 8.2.5.Горегляд Х. С. и др. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1981 г.с. 575. 8.2.6. Кузнецов В. А, Шлипаков Я. П. <<Технология переработки мяса и других продуктов убоя животных>>. Москва, 1971 г. с. 159. 8.2.7.Коряжнов В. П., Таршис М. Г., Л. П. Шлипаков. Технология продуктов убоя животных. Москва, колос, 1967 г. с. 207. 8.2.8.Житенко П. В., Боровков М. Ф. Ветеринарная санитарная экспертиза продуктов животноводства. Москва, Колос, 2000 г. с. 335. 8.2.9.Алехина Л. Т. и др. Технология мяса и мясопродуктов. Москва, Агропромиздат, 1998 г. с. 576. 8.2.10.Большаков А. С. и др. <<Технология мяса и мясопродуктов>>. Москва, 1976 г. с. 399. 8.2.11.Загаевский И.С., Жмурко Т. В. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1983 г. с. 224. 8.2.12.З.П.Матюхина, Э.П.Королькова <<Товароведение пищевых продуктов>> М.:ИРПО; Изд. центр <<Академия>>, 2000.-272с. 8.2.13.Житенко П. В. <<Технология продуктов убоя животных>> Москва, 1984 г. с. 230. Электрондық баспа. 8.2.14.Воровков М.Ф., Фролов В.П., Серко С. А.Ветеринарно - санитарная экспертиза с основами технологии стандартизации продуктов животноводства. Санкт Петербург-Москва-Краснодар. 2007.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz