Файл қосу

Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар пәннің оқытушыға арналған жұмыс оқу бағдарламасы



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫБІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
СМЖ 3-деңгейдегі құжат
                                   ПОӘК
                                       
                                       
                                       
                        ПОӘК042-18-7.1.18/01 - 2013
	
                                   ПОӘК
<<Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар>> пәннің оқытушыға арналған жұмыс оқу  бағдарламасы
                                       
                             №1  басылым
                            <<___>>________2013 ж






<<Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар>>
           ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
                                       
6М072700 -  <<Азық-түлік тағамдарының технологиясы>> мамандығына 


      ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС ОҚУ 
                            БАҒДАРЛАМАСЫ














                                  Семей 
                                     2013

                                Алғы сөз

1 ӘЗІРЛЕНДІ
Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы>> кафедрасының т.ғ.к доцент м.а Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы_________28 тамыз 2013 ж. 

2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1  <<Ет, сүт және тамақ өнімдерінің технологиясы>> кафедрасының мәжілісінде 

№ -  -  -  -  -  -  -  -  -  - 1 хаттама  -  -  - 28 тамыз 2013ж.  

Кафедра меңгерушісі ____________   Б.Қ. Әсенова

2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде

№ -  -  -  -  -  -  -  -  -  - 1 хаттама  -  -  - 12 қыркүйек 2013ж.  

Төрайымы ______________  С.С.Төлеубекова

3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды

№1 хаттама 18 қыркүйек 2013ж.

ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова


4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ










                                Мазмұны
1
Қолдану аясы
4
2
Нормативтік сілтемелер
4
3
Жалпы ережелер
4
4
Оқу пәнінің (модуль бойынша) мазмұны
6
5
Магистранттардың өздік жұмыстарына арналған тақырыптар тізімі
7
6
Пән бойынша оқу-әдістемелік карта
9
7
Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы
12
8
Әдебиеттер
12
































* ҚОЛДАНУ АЯСЫ

	<<Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар>>пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700  -  <<Азық  -  түлік тағамдарыныңтехнологиясы>> мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің  негізі болып табылады.  

* НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

<<Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар>>пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 -  <<Азық  -  түлік тағамдарының технологиясы>> мамандығына арналған Мемлекеттік стандартқа қосымша элективті каталог бойынша жасалынған.
<<Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар>>пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
6М072700  -  <<Азық  -  түлік тағамдарының технологиясы>> мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС  3.08.354.-2006,  ҚР Білім және ғылым министрлігінің №779 хаттама, 26.12.2008 ж. бұйрығымен бекітілген.
Пәннің элективті каталогы Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің технологиялық институтында 10.10.2012 ж., хаттама №1 бекітілді.


* ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

3.1  Пәннің  қысқаша мазмұны:
<<Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар>>пәні энергетикалық  ресурстарды, өнімді қалдықсыз өңдеу өндірісінде эффективті түрде қолдану. Пәннің білімдік негізін білу технологқа практикалық көптеген мәселелерді шешуге көмектеседі.Қазіргі заманға сай  маман технологиялық талаптарға сәйкес кез келген өндірістік процесстерді басқарып ғана емес,  аталған аумақтағы соңғы жетістіктерге жауап беретін жоғары техникалық деңгейде оңтайлы болуын қамтамасыз етуі қажет. 



3.2 Пәнді оқыту мақсаты:
Магистранттарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер  -  технолог ретінде жұмыс істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу. 

3.3 Пәннің негізгі міндеттері:
     Магистранттарды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының дамуымен және тағам өнімдері өндірісінде қолданылатын физикалық, биохимиялық,молекулалық-генетикалық, биологиялық әдістерімен және ақпараттық технологиялармен таныстыру.

3.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек: 
Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді.  Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады.Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет:
* Ет аумағындағы әлемдік мәселелерді білуі;
* Ет өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын, құрылымдық ерекшелігін білуі;
* Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі;
* Бұл білімдерді теориялық және практикалық мақсаттарда пайдалану дағдысын білуі;

3.5  Курстың пререквизиттері:
3.5.1 Тамақ өнімдерін физико-химиялық және биохимиялық зерттеу;
3.5.2Құс етінің арзан бөліктерінен жаңа жартылай дайын өнімдер технологиясын жетілдіру;
	3.5.3 Технологиялық процесстерді модельдеу.

3.6.  Курстың постреквизиттері:                                                                                                                                  
3.6.1Азық-түлік өндірісі салаларының  прогрессивті техника және технология;

3.7 Жұмыс оқу бағдарламасынан үзінді
	      кесте - 1
                                   Курс
                                Семестр
                                  Несие
                                   саны
                                  Дәріс
                                    тер
                    Зертханалық сабақтар
                               МӨЖ (сағ.)
                           Барлығы (сағ.)
                                Жиынтық
                         тексеру формасы
                                       1
                                       2
                                       3
                                      30
                                      15
                                      67
                                      135
                         Емтихан (ауызша)


4 ОҚУ ПӘНІНІҢ (МОДУЛЬ БОЙЫНША) МАЗМҰНЫ
                                                                 кесте - 2
                 Тақырып аты және мазмұны
                           Сағаттар саны

                       Дәріс тақырыптары

                                       1
                                       2
Модуль  -  1. Қазақстандағы құс ұшасын өңдеудің қазіргі кездегі жағдайы
Қазақстандағы құс ұшасын өңдеу өнеркәсіптерінің қазіргі кездегі жағдайы
1  Өнеркәсіптік өндірістерге арналған құс түрлері.
2  Қазақстандағы құс ұшасын өңдеу өнеркәсіптері.
3  Қазақстан республикасының құс ұшасын импорттауы мен экспорты.
                                       3
                                       
Құс еті.  Құс етінің химиялық құрамы
1   Құс еті
2   Құс етінің құрамындағы дәрумендердің мөлшері мен құрылым
3   Минералды заттар құрамы
                                       3
                                       
                                       
Құс етінің морфологиялық құрамы
1 Бұлшықет талшықтар құрылымдарының тәсімі
2  Құс терісіне жалпы сипаттама
3 Құс сүйегінің химиялық құрамы
                                       3
                                       
                                       
                                       
                                       
Құс етінің химиялық құрамы мен қасиеті
1 Құс етінің химиялық құрамы
2 Құс етінің тағамдық құндылығы
                                       3
                                       
Модуль  -  2. Құс етінің фихика  -  химиялық және биохимиялық көрсеткіштері
Құс етінің органолептикалық және физика-химиялық қасиеттері
1  Құс етінің органолептикалық қасиеті
2  Құс етінің физика-химиялық қасиеті
                                       
                                       3
                                       
Құс етінің жетілуі
1  Құс етінің жетілу кезеңдері
2  Құс етін жақсарту жолдары
                                       2
                                       
Әртүрлі факторлар әсерінен құс етінің өзгеруі
1 Факторлардың әсерінен құс еттерінің өзгеріске ұшырауы мен себептері
                                       2
                                       
Жылумен өңдеу кезінде негізгі тамақтық заттардың өзгеруі
1 Қасиеті мен құрылысының өзгеруі
2 Етті пісіру кезінде ұйып қалу өзгерістері
                                       
                                       3
                                       
Модуль  -  3. Етті пісіру кезіндегі құрамының өзгеруі
Құс етінен жасалған өнімдерді пісіру барысындағы тағамдық құндылығы мен құрамының өзгеруі
1 Құс етінен жасалған өнімдерді пісіру барысындағы тағамдық құндылығының өзгеріске ұшырауы.
2 Буда пісіру. 
                                       4
                                       
Ет және ет өнімдерінің түсінің өзгеруі және ет өнімдерінің иісі мен дәмін қалыпқа келтіру	
1 Ет және ет өнімдерінің түсінің өзгеруі
2 Ет өнімдерінің иісі мен дәмін қалыпқа келтіру
                                       2
                                       
Құрама ет өнімдерінің өндірісінде ақуызды қоспаларды пайдалану
1  Ақуызды қоспаларға жалпы сипаттама
2 Құрама ет өнімдерінің өндірісінде ақуызды қоспаларды пайдалану туралы ғылымдардың жұмысын талқылау
                                       2
                                       
Барлығы 
                                      30
           Зертханалық жұмыстар тақырыбы
                                       
1 Жалпы химиялық құрамын анықтау
                                       2
2 Органолептикалық корсеткіштерін анықтау
                                       2
3 Аминқышқылды және май  -  қышқылды құрамды анықтау
                                       3
4Макро және микроэлементтердің мөлшерін анықтау
                                       3
5 Құрылым  -  механикалық қасиеттері
                                       2
6 Өңдеудің математикалық тәсілі
                                       2
7 <> ас қорыту ферментінде ақуыздың қорытылуын анықтау
                                       2
Барлығы
                                      15



	5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР ТІЗІМІ  

5.1 Магистранттардың өздік жұмыстарын орындауға арналған әдістемелік нұсқаулық
МӨЖ орындау бойынша әдістемелік нұсқау магистрант онымен танысқан сәттен бастап, осы пәнді игеру процесін оңтайлы ұйымдастыра алатындай етіп құрастырылуы керек.  Әдістемелік нұсқауды жасау кезінде курстың кейбір бөлімдерін магистранттың өздік жұмысы ретінде оқып шығуы керек екенін ескерген жөн. Әдістемелік нұсқаудың құрамына мыналар кіреді:
- пәнді оқуға қажетті уақытты жоспарлау және ұйымдастыру бойынша кеңестер
-  ОӘК материалдарын пайдалануға арналған ұсыныстар
-  әдебиеттермен жұмыс жасауға арналған ұсыныстар
-  емтиханға дайындалуға арналған кеңестер
Пәнді оқыту өзара байланысты үш формалардан  -  дәрістерден, оқытушының бақылауымен аудиторияда өткізілетін магистранттардың өздік жұмыстарынан (ОМӨЖ) және магистранттардың өздік жұмыстарынан тұрады. Ең маңызды форма дәріс болып табылады, ол пәннің маңызды және қиын меңгерілетін бөлімдерін қарастырады; нақты тәжірибелер орындау және олардың нәтижелері бойынша негізді қорытындылар жасау әдістерін анықтайды. Күрделілігі және оқу-әдістемелік, әдебиеттермен қамтамасыз етуге арналған ең қолайлы материалдар МӨЖ және ОМӨЖ түрінде  беріледі. МӨЖ және ОМӨЖ нақты тапсырмалар бойынша күнделікті және міндетті түрде орындалады және оқытушының жіті бақылауында болады. 
МӨЖ және ОМӨЖ орындау кезінде негізгі және қосымша әдебиеттер қолданылады.
	5.2 Магистранттардың білімдерін ағымдағы және қортынды бағалау үшін берілетін рефераттар тізімі
- Ғылыми зерттеулерді жүргізу әдістері
- ҚР ғылымды ұйымдастыру бойынша нұсқаулық құжаттармен танысу
- Ғылыми ұйымдар сайты бойынша Интернетте жұмыс істеу
- Ғылыми-техникалық ақпараттар көзі
- Ұсынылатын өнертабысқа  өтініштер және басқа да құжаттар құру
- Патенттік құжаттармен танысу
- Зерттеу қорытындыларын статистикалық зерттеу әдістері
- Технологиялық процестерді моделдеу
- Жаңа технологияны енгізудің экономикалық тиімділігін есептеу
- Ғылыми зерттеудің экономикалық тиімділігін есептеу.
5.3 ҚР ғылымды ұйымдастыру бойынша нұсқаулық құжаттармен танысу
5.4Ғылыми - техникалық ақпараттар көздері
5.5 Патенттік құжаттармен танысу
5.6 Технологиялық процестерді модельдеу
5.7 Ғылыми зерттеулердің экономикалық тиімділіктерін есептеу әдістері
5.8 Ғылыми зерттеулерді ұйымдастыру әдістері
5.9 Ғылыми зерттеулер сайттары бойынша Интернетпен жұмыс істеу
5.10 Ұсынылатын өнертабысқа өтініштер және басқа да құжаттар құрастыру
5.11 Зерттеу нәтижелерін статистикалық өңдеу әдістері
5.12 Жаңа технологияны енгізудің экономикалық тиімділігін есептеу

6  Пән бойынша оқу-әдістемелік карта
                                                                 кесте - 3
                                Тақырыбы
Көрнекі
лік құралдар
Өздігінен дайындалуға арналған сұрақтар
Бақы
лау түрі
Дәрістер
Зертханалық жұмыстар
                                       1
                                       2
                                       4
                                       5
                                       6
Қазақстандағы құс ұшасын өңдеу өнеркәсіптерінің қазіргі кездегі жағдайы 

Морфологиялық құрамын анықтау
Плакат
тар, кестелер, слайдтар

Жұмыс
ты қорғау
Құс еті.  Құс етінің химиялық құрамы

Жалпы химиялық құрамын анықтау
Плакат
тар, кестелер, слайдтар



Құс етінің морфологиялық құрамы

Аминқышқылды және май  -  қышқылды құрамды анықтау
Плакаттар, кестелер, слайдтар


Құс етінің химиялық құрамы мен қасиеті

Макро және микроэлементтердің мөлшерін анықтау
Плакат
тар, кестелер, слайдтар


Құс етінің органолептикалық және физика-химиялық қасиеттері
Құрылым  -  механикалық қасиеттері
Плакаттар, кестелер, слайдтар


Құс етінің жетілуі


Өңдеудің математикалық тәсілі
Плакаттар, кестелер, слайдтар


Әртүрлі факторлар әсерінен құс етінің өзгеруі

<> ас қорыту ферментінде ақуыздың қорытылуын анықтау
Плакаттар, кестелер, слайдтар


Жылумен өңдеу кезінде негізгі тамақтық заттардың өзгеруі

 Морфологиялық құрамын анықтау
Плакаттар, кестелер, слайдтар


Құс етінен жасалған өнімдерді пісіру барысындағы тағамдық құндылығы мен құрамының өзгеруі
Жалпы химиялық құрамын анықтау
Плакаттар, кестелер, слайдтар


Ет және ет өнімдерінің түсінің өзгеруі және ет өнімдерінің иісі мен дәмін қалыпқа келтіру
Аминқышқылды және май  -  қышқылды құрамды анықтау
Плакаттар, кестелер, слайдтар


Құрама ет өнімдерінің өндірісінде ақуызды қоспаларды пайдалану

Макро және микроэлементтердің мөлшерін анықтау
Плакаттар, кестелер, слайдтар



7  ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРМЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы
                                                                                                                          кесте - 4 
Оқу әдістемелік  оқулықтардың атаулары
Экземпляр саны
Магистрант
тарсаны
Қамтамасыздандырылу пайызы
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
Хлебников В.И. Технология товаров (продовольственных). М.: Издательский дом <<Дашков и К0>>, 2000
1
4
                                      100
Товароведение продовольственных товаров. Кругляков Г.Н., Круглякова Г.В. -Ростов н/Д: МарТ, 2002
1
4
                                      100
Пищевая химия / под ред. А.П. Нечаева.- СПб.: ГИОРД, 2001
1
4
                                      100
	
        8 ӘДЕБИЕТТЕР 
8.1 Негізгі әдебиеттер:
8.1.1 Құлажанов Қ., Күзембаев Қ. Тамақ өнеркәсібі мамандарына арналған орысша-қазақша сөздік.  -  Алматы: АТУ баспасы. 2004.  -  304 б.
8.1.2 Қазақстан Республикасының Президенті Н.Ә. Назарбаевтың халыққа Жолдауы <<Дағдарыстан  -  дамуға>> // Ақиқат  -  Алматы: 2009.  -  № 4.  -  Б. 3-10.       
8.1.3 Назарбаев Н.А. Жаңа әлемдегі жаңа қазақстан // Қазақстан Республикасының президентінің жолдауы: опубл. 28.02.2007.
8.1.4 Смолякова В., Российский рынок мяса птицы: проблемы, тенденции, перспективы // Мясной ряд.  -  2002.  -  № 2.  -  С. 26-29.
8.1.5 Алан Гразби. Прогноз производства мяса птицы. Poultry international.  -   2000.  -  №06.  -  53 с.
8.1.6 Назаренко Ю. Нам эти задачи по силам // Газета Рудный Алтай: опубл. 20.11.2009.  -  № 184-185 (18803).
8.1.7 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н., Максимова Е. А. Современное состояние птицеперерабатывающей промышленности в Казахстане // Вестник Евразийского  инновационного университета.  -  Павлодар, 2010. -  №1. -  Б. 90-93.
8.1.8 Ахметжанов Д.К., Продуктивные качества уток при естественном освещении. // Животноводство, кормопроизводство и ветеринарии.  -  Алматы: ТОО <<Бастау>>, 2007. - №1.  -  С. 20-24.
8.1.9 Ахметжанов Д.Қ., Молдажанов Қ.А., Тәжиев Қ.П., Әбдіраимов М.Т., Әлпейісов Ш.Ә. Ысылдақ үйректерді өсіріп-өндіру әдістері // Ғылыми ұсыныстар.  -  Алматы: <<Бастау>>, 1998.  -  36 б.
8.1.10  Слесаренко Н.А., Василевич Ф.И., Жаров А.В. и др. Ветеринария.  -  М.: Издательский центр <<Академия>>, 2005.  -  400 с.
8.2 Қосымша әдебиеттер:
8.2.1 Смирнов В. Куры. Утки. Гуси.  -  М.: Рипол Классик, 2001.  -  381 с.
8.2.2 Ахметжанов Д.К., Жазылбеков Н.А., Ашанин А.И., Федосова Л.Н., Егеубаева Г.С. Методические рекомендации по составлению сбалансированных рационов кормления сельскохозяйственной птицы.  -  Алматы: <<Нур-Принт>>, 2007.  -  40 с.
8.2.3 Туменова Ғ.Т., Нұрымхан Г.Н. ІІ категориялы бройлер балапанының морфологиялық құрамы // Экономиканың жаһандануы жағдайында азық-түлік өнімдерін өндірудің өзекті мәселелері: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф. материалдары  -  Семей: Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті.  -  2009.  -  Б. 81-82.
8.2.4 Антипова Л.В. Пути рационального использования продуктов разделки птицы для расширения ассортимента мясных продуктов, биологически активных препаратов и кормопродуктов // Междунар. науч.-практ. конф.  -  М.: ГУ ВНИИПП, 2006.  -  280 с.
8.2.5 Бессарабов Б.Ф., Бондарев Э.И., Столяр Т.А. Птицеводство и технология производства яиц и мяса птиц.  -  М.: Издательство <<Лань>>, 2005 - 352 с.
8.2.6 Антипова Л.В., Жеребцов Н. А. Биохимия мяса и мясных продуктов: Учебное пособие.  -  Воронеж: Из-во ВГУ, 1991.  -  184 с.
8.2.7 Нұрымхан Г.Н., Туменова Ғ.Т. ІІ категориялы бройлер балапанының химиялық құрамы және құндылығы төмен бөліктерін тиімді пайдалану жолдары // Азық-түлік тағамдары және халықтық тұтыну тауарлары қауіпсіздігі мен сапасы: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф. материалдары  -  Алматы: Алматы технологиялық университеті.  -  2009.  -  Б. 201-204.
8.2.8 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н. Особенности состава мяса птицы // Аналитический обзор.  -  Усть-Каменогорск, 2009  -  42 с.
8.2.9 Рогов И.А., Забашта А.Г., Казюлин Г.П. Общая технология мяса и мясопродуктов.  -  М.: Колос, 2000.  -   368 с.
8.2.10 Нұрымхан Г.Н. Бройлер-балапаны етінің химиялық құрамы мен тағамдық құндылығы // Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы.  -  Семей, 2010.  -  №1.  -  Б. 34-38.
Пәндер