Файл қосу

Технологиялық жабдықтар



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ қаласының Шәкәрім атындағы университеті
3 деңгейлі СМЖ құжаты
                                   ПОӘК




ПОӘК 042-18-5.1.07/02-2013
                                   ПОӘК
<<Сұйық біртексіз жүйелерді ажыртауға арналған замануи жабдықтар>> пәнінен бағдарлама

№ 1 басылым

<< -  - 18>>__09__2013 г.





            ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
                                       
<<СҰЙЫҚ БІРТЕКСІЗ ЖҮЙЕЛЕРДІ АЖЫРТАУҒА АРНАЛҒАН ЗАМАНУИ ЖАБДЫҚТАР>>
                                       
6M072400 - <<Технологиялық машиналар және жабдықтар>>
                       мамандығы бойынша
                                       

      ОҚЫТУШЫЛАРҒА   АРНАЛҒАН ПӘННІҢ ЖҰМЫС
                       ОҚУ  БАҒДАРЛАМАСЫ









                                  Семей
                                     2013
                                Алғы сөз
                                       
*  ӘЗІРЛЕНДІ
Құрастырушылар:
А. Еренгалиев ____________ Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары>> кафедрасының профессоры, т.ғ.к. 
А. Мустафаева ____________   Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары>> кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к. 
Б. Кабулов ____________ Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары>> кафедрасының доценті, т.ғ.к. 
                                                     <<____>> _______2013 ж.  

2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары>> кафедрасы мәжілісінде қаралды
<<___>> __________ 2013 ж., № ___ хаттама

Кафедра меңгерушісі ___________  М. Акимов

2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бросының отырысында қаралды
 <<___>> __________ 2013 ж., № ___ хаттама

 	Төрайым  ___________  С. Толеубекова

3  БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында талқыланды және басылымға рұқсат етілді
<<___>> __________ 2013 ж., № ___ хаттама

ОӘК төрайымы _______________  Г. Искакова
	
	4  АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН





                                Мазмұны
                                       1
Қолдану саласы
                                       
                                       2
Нормативтік сілтемелер                                                                                
                                       
                                       3
Жалпы ережелер                                                                                            
                                       
                                       4
Оқытушыларға арналған пәндердің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны                                                                                                          
                                       
                                       5
Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі           
                                       
                                       6
Пән бойынша оқу-әдістемелік карта                                                          
                                       
                                       7
Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы                       
                                       
                                       8
Әдебиеттер                                                                                                    
                                       




















	

1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ
<<Сұйық біртексіз жүйелерді ажыртауға арналған замануи жабдықтар>> пәнінің оқу-әдістемелік кешеннің құрамына кіретін  оқытушыға арналған бағдарламасы 6M072400 - <<Технологиялық машиналар және жабдықтар>> мамандығының магистранттарына арналған.

2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
<<Сұйық біртексіз жүйелерді ажыртауға арналған замануи жабдықтар>> пәнінің оқытушыға арналған оқу-жұмыс бағдарламасы келесі нормативтік-құқықтық құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес құрастырылды және осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді:
- 2004 жылдың 29 сәуіріндегі № 9-4-1/2800 Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі бұйрығымен енгізілген және бекітілген 6M072400 - <<Технологиялық машиналар және жабдықтар>>  мамандығы бойынша білім берудің  Мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты ҚР МЖМБС 7.09.058-2008 бойынша құрастырылған.
- Университет стандарты СТУ 042-СГУ-5-2012 <<Пәннің оқу- әдістемелік кешенін жетілдіру  мен рәсімдеудің жалпы ережелері>>;
- ДП 042-1.07-2012 <<Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің мазмұны және құрылымы>> құжаттандырылған процедурасы.

3  ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

3.1 Пәндердің  мазмұнын қысқаша сипаттау
<<Сұйық біртексіз жүйелерді ажыртауға арналған замануи жабдықтар>> пәнінде адамзатты өніммен қамтамасыз ету, халық шаруашылығының азық-түлік саласының дамуын, азық-түлік шикізатын ұсақтауға арналған жабдықтың теориялық негізін және адамдардың қореқтенуіне арналған жартылай фабрикат пен дайын өнімге айналдыру процесінде шикізатқа  өңдеудiң әр түрлi әдiстерiнің әсер етуі мәселелерін қарастырады.

3.2 Бұл курстың мақсаты  -  магистранттарда сұйық бiртектi емес жүйелердiң бөлiнуiндегі кәсiби сұрақтары шешуде ғылыми - әдiстемелiк жолдарды құрастыруға қажеттi бiлiмдерді алуы болып табылады.
Осы пән азық-түлік шикізатын өңдеу әдістері курсына арқаланады және арнайы пәндердiң ары қарай зерттеуге негiз болып табылады.

 3.3  Пәнді оқу нәтижесінде магистрант тиісті:
:: шикiзатты өңдеу бойынша азық-түлiк шикiзатын, жартылай фабрикаттартарды, азық-түлiк өнiмi, технологиялық үдерiстерді жiктеудi білуі керек;
:: Азық-түлiк шикiзатын кесу негiздерiмен, азық-түлiк шикiзаты мен азық-түлiк өнiмдерiн мен әр түрлi сапалық көрсеткiштерi бойынша зерттеумен жұмыстың дағдыларына ие болуы керек;
:: Пәннің дәрiс материалы меңгеру;
:: Шикiзаттың сапасын бағалауды, өлшеу нәтижелерiн өңдеуiнiң әдiстерiн және олардың анализдік талдауын істей алу керек;
:: Шикiзаттың ұнтақтаудан кейiн оның сапасының негiзгi көрсеткiштерінанықтайтын факторлар туралы түсінік болу.
<<Сұйық біртексіз жүйелерді ажыртауға арналған замануи жабдықтар>> пәні практикалық курс болып табылады. Сондықтан міндетті шарт бақылаудың негiзгi түрлерiн құрайтын барлық жаттығу және жеке тапсырмалардың орындауы болып табылады.

3.4  Пәнді оқу нәтижесінде магистрант міндетті:
::	азық-түлік шикізатын қайта өңдеу төңірегіндегі негiзгi периодты шығаруларымен дұрыс жұмыс iстеуге, қаралған ақпарат көздерi бойынша дұрыс есеп жүргізу, дербес пәндiк картотека жүргізуге икемi болу.
::	шикізаттың негізгі сипаттамаларын білу керек;
::	олардың қарқындылығын бағалау үшін негізгі технологиялық процестер мен сипаттарын жүзеге асыру әдістерін білуі керек;	
::	бiртектi емес сұйық жүйелердi бөлiнудiң технологиясындағы химиялық, физикалық-химия, құрылым - механикалық, коллоид процесстерi туралы түсінігі болуы керек; 
::	азық-түлiк шикiзатын кесу технологиясының ғылыми негізін білуі керек;
::	ғылыми ақпараттармен алмасу формасы және олардың ресiмдеуiне негiзгi талаптарды бiлу;
::	курстiң бiр үлгiдегi жобалық есептерiнiң шешуге дағдылану.
3.5  Курстың пререквизиттары:
3.5.1 Технологиялық жабдықтар
3.5.2 Сапаны басқарудың статистикалық әдістері
3.6 Курстың постреквизиттары:
3.6.1 Магистрлік диссертация
3.7 Жұмыс оқу жоспарының көшірмесі:

1 кесте - Жұмыс оқу жоспарының көшірмесі
                                   Курс
                                Семестр
Кредиттер
                                  Дәріс
                                   (сағ.)
                                     ЛС
                                   (сағ.)
                                   СОӨЖ
                                   (сағ.)
                                    СӨЖ
                                   (сағ.)
                           Барлығы (сағ.)
               Қорытынды бақылау формасы
                                       1
                                       2
                                       2
                                      60
                                      30
                                      30
                                      30
                                      90
                                емтихан
4 ОҚЫТУШЫЛАРҒА АРНАЛҒАН ПӘНДЕРДІҢ ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫНЫҢ МАЗМҰНЫ

2  -  Кесте.  Пәннің мазмұны. 
               Тақырыптардың аталуы және
                            олардың мазмұны
                        Сағаттар     са-ны
                                       1
                                       2
Дәріс сабақтар. 1-Модуль. Кіріспе және біртекті емес жүйенің классификациясы
Дәріс 1. Кіріспе. Бiртектi емес сұйық жүйелер туралы жалпы ұғым. Бiртектi емес сұйық жүйелердiң бөлiнуi.

                                       1
Дәріс 2. Біртекті емес жүйенің классификациясы және негізгі сипаттамалары.Біртекті емес жүйенің классификациясы және негізгі сипаттамалары.Біртекті емес жүйені бөлу әдістері.

                                       1
Дәріс 3.Фильтрлеу. Фильтрлеу.Фильтрлеу теңдігі.

                                       1
Дәріс 4.Фильтрлеу қалқалары.Фильтрлеу қалқалары.Тұнбаны шаю.

                                       1
2-Модуль. Бөлуге арналған жабыдқтар және оларды тағайындау
Дәріс 5. Біртекті емес сұйық жүйелерді бөлуге арналған жабдықтар. Жабдықтардың негізгі түрлері.Теңдеуіш эффектісі.Центрифугалар. Сеператорлар.

                                       1
Дәріс 6. Сеператорлардың түрлері мен тағайындаулар.Сеператорлардың жіктелуі. Сеператорлардың қолданылу аймағы.

                                       1
                                       1
                                       2
Дәріс 7. Центрифугалаулар түрлері мен тағайындаулар. Центрифуганың жіктелуі.Қондырғыны қолдану аймағы.

                                       1
Дәріс 8. Біртекті емес сұйық жүйелерді бөлу процесіндегі негізгі параметрлер.Біртекті емес сұйық жүйелерді бөлу процесіндегі негізгі параметрлер. Ауырлық күші әсер ету аймағы мен центрге тартқыш күш әсері аймағында тұну.

                                       1
Дәріс 9. Біртекті емес сұйық жүйелерді тұндыру.Ортадан тепкiш күштердiң әсермен бiртектi емес жүйелерiнiң тұнбасы.

                                       1
Дәріс 10.Сүзгіш центрифуга.Әрекет ету принципі. Центрифуга құрылымы.

                                       1
Дәріс11. Айырғыш және құрамалы центрифуга.Айырғыш центрифуга. Құрамалы центрифуга.

                                       1
3-Mодуль. Үздіксіз және мерзімді әрекетті жабдықтар
Дәріс 12. Үздіксіз және мерзімді әрекетті фильтрлер.Барабанды вакуум-сүзгілер. Таспалы вакуум-сүзгілер.  Автоматический фильтр-пресс ФПАКМ.

                                       1
Дәріс 13.Үздіксіз әрекетті центрифугалар.ФГП типті үздіксіз әрекетті центрифуга. ФГП центрифугаларының орнату ағынының параметрлерін анықтау және сұлбалар классификациясы

                                       1
Дәріс 14. ФГН типті тұнбасын пышақпен алатын горизонталь автоматты, мерзімді әрекетті центрифугалар. ФГН-633Н центрифугасының принципиалды гидравликалық сұлбасы. 2 ФГН-2201У центрифугасы.

                                       1
Дәріс 15. ОГШ типті шнекті, көлденең, тұндырғыш, үздіксіз әрекетті центрифугалар. ОГШ типті центрифугалар. ОГШ-325 центрифугасы.

                                       1
Тақытып 1. Өсiмдiк және мал тектi шикiзаттың зерттеуi (химия құрамы).
                                       2
Тақытып 2. Азық-түлiк өнiмдерiнiң сапасы және оның анықтауының әдiстерi (органолептикалық көрсеткiштер, физикалық-химиялық қасиет, микробиологиялық қасиеттер).
                                       2
Тақытып 3. Азық-түлiк шикiзатының өңдеуiнiң физикалық әдiстерi(сығу, ұсақтау, гомогенизация, iрiктеу).
                                       2
Тақытып 4. Азық-түлiк шикiзатының өңдеуiнiң физикалық әдiстерi (сұйықты қаттызаттан бөлу, бөлшектердiң байланыстыруы қалыптау және тағы басқалар, араластыруды тұндыру).
                                       2
Тақытып 5. Азық-түлiк шикiзатының өңдеуiнiң электрофизикалық әдiстерi (СВЧ өңдеу). 
                                       2
Тақытып 6. Жылулық өңдеу (майдышыжғыруы пісіру, жiберу).
                                       2
Тақытып 7. Жылулықөңдеу (пастерлеу, стерилизациялау).
                                       2
Тақытып8. Жылулық өңдеудiң құрғақ әдiстерi (қуыру, қыздырылыппiсу, кептіру). 
                                       1

5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫН ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ  ТІЗІМІ
1. Кәсiпорындардың технологиялық жүйенiң құрылымдық ықшамдауының үлгiлері және әдiстерi2. Еттiң, ет тағамы және бiрге болатын өнiм өндiрiсi өндiрiстiк бағдарламаның жиынтық материалдық балансын есептеу3. Нақтылы мерзiмге ет өндеу өндiрiсi жүйесінiң ұтымды технологиялық құрылымын таңдау4. Қоспаның (шұжық фаршы) ұтымды рецептурасы есебiнiң үлгiсi.5. Өнiмнiң ұтымды ассортиментiнiң есебiнiң үлгiсi 6. Сызықты программалаудың ортақ есебінің үлгiсi 7. Экономика-математикалық үлгiлердiң классификациясы8. Экономика-математикалық үлгiлердiң құрастырудың қағидалары 9. Технологиялық есептердiң математикалық формализациясы 10. Симплекс әдiсiнiң алгоритмы - есептердiң шешiмнiң негiзгi әдiсiсызықты программалау 11. Ассортименттік байланыстыесепке алумен өнiм өндiрудiң жоспарынықшамдау12. Өнiмнiң өндiрiсi үшiн шикiзаттың жиынын ықшамдауы

6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА
                               Тақырыбы
Көрнекі құралдар, ТСО, плакаттар, зертхана-лық стенд
Өз бетімен оқып үйренуге арналған сұрақтар
                          Бақылау нысаны
                          Дәріс сабақтар
                    Практикалық сабақтар
                                       
                                       
                                       
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
Дәріс1. Кіріспе

                                 плакат
Маңызды тамақ өнімдерінің мәселелері және оларды шешу болжамдары.
                               жауап алу
Дәріс 2. Азық-түлiк өнеркәсiп салаларының қысқаша мiнездемесi.
Тақырып 1. Өсімдік тектің және жануар тектің шикізатты зерттеу (химиялық құрам)
                                 плакат
Азық-түлiк өнеркәсiп саласында қолданылатын азық-түлiкшикiзатыныңклассификациясы.
                               жауап алу
Дәріс 3.Шикiзатты өңдеудің ортақ әдiстерi.

                                 плакат
              Қатты денеден сұйықты бөлу.
                               жауап алу
Дәріс 4.Азық-түлiк өнiмдерiнiң өңдеуiнiң электрофизикалық әдiстерi.
Тақырып 2. Тамақ өнімдерінің сапасы және оны анықтау әдістері (органолептикалық көрсеткіштер, физико-химиялық құрамы, микробиологиялық құрамы).
                                 плакат
Электростимуляция. Электроплазмолиз. Электрофлотация.
                               жауап алу
Дәріс 5. Өңдеудiң жылушығарғыштық әдiстерi.

              плакат, лабораториялы стенд
       Жылулық өңдеудің көмекші әдістері. 
                        тестілік бақылау
Дәріс 6. Өнiмдердiң жылулық өңдеуiнiң  физикалық-химиялық қасиеттерінің және биологиялық құндылықтарының өзгерiстері.
Тақырып 3. Тамақ өнімдері шикізатын өңдеудің физикалық әдістері (ұсақтау, гомогенизациялау, сұрыптау, пресстеу)

Өнімді қыздыру кезінде құрылымының және құрылымдық-механикалық қасиеттерінің өзгеруі.
                              жауап беру
Дәріс 7. Өнiмдердiң жылулық өңдеуiнiң негiзгi түрлерi.
Тақырып 4. Тамақ өнімдері шикізатын өңдеудің физикалық әдістері (сұйықты қатты денеден бөлу, бөлшектерді байланыстыру, қалыптау және т.б., тұндыру араластыру).
                                 плакат;
                    лабораториялық стенд
  Көкөністер мен жемістерді жылулық өңдеу.
                 тестілік аралық бақылау 
Дәріс 8. Азық-түлiк өнiмдерiнiң өңдеуiнiң акустикалық әдiстерi.
Тақырып 5. Тамақ өнімдері шикізатын электро-физикалық өңдеу әдістері (ҚТСөңдеу).
                                 плакат;
                    лабораториялық стенд
          Өңдеудің пульсациялық әдістері.
                              жауап беру
Дәріс 9. Азық-түлiк өнiмдерiнiң консервiлеуiнiң әдiстерi.
                                       
                              плакаттар
                                       
                   Консервілеу әдістері.
                              жауап беру
Дәріс 10.Азық-түлiк өнiмдерiнiң тоңазыту.
Тақырып 6. Жылулық өңдеу (майды пісіру, жіберу, еріту ).
                              плакаттар;
                    лабораториялық стенд
Ет, сүт, балық өнімдері мен жұмыртқаларды суықтай өңдеу. 
                 тестілік аралық бақылау 
Дәріс11. Консервiлеудiң биологиялық әдiстерi. 

                              плакаттар
                                       
Жануар тектің өнімдерін консервілеудің биотехнологиялық әдістері. 
                              жауап беру
Дәріс 12. Азық-түлiк өнiмдерiн стерилизациялау
Тема 7. Жылулық өңдеу (пастеризация, стерилизация).
                                 плакат;
                   лабораториялық стенд 
       Стерилизацияның бұзатын әрекетері.
                       тестілік бақылау 
Дәріс 13.Азық-түлiк өнiмдерiнiң құрғатуы.

                              плакаттар;
                    лабораториялық стенд
           Құрғақ тамақ өнімдерін сақтау. 
                             жауап беру 
Дәріс 14. Азық-түлiк өнiмдерiнiң қақтау
Тақырып 8. Жылулық өңдеудің құрғақ әдісі (қуыру, қыздырып пісіру, кептіру).
                              плакаттар
                                       
Қақтау кезінде өнімдердің қасиетінің өзгеруі. 
                       тестілік бақылау 
Дәріс 15. Азық-түлiк өнiмдерiнiң консервiлеуiнiң дәстүрлi емес әдiстерi.
                                       
                              плакаттар
                                       
      Микроорганизмдерге сәулелену әсері.
                             Жауап беру 
                                       
7  ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ
Оқулықтардың, оқу-әдістемелік құралдардың атауы
                             Даналардың 
                                   саны
                      Студенттердің саны
                 Қамтама-сыз етілу пайызы
1. В.И. Хлебников. Технология товаров. Учебник.- М.:Издательский Дом <<Дашков и К>>, 2002.  -  427с.
                                      50
                                       5
                                      0,9
2. Г.В. Твердохлеб., В.Н.Алексеев., Ф.С.Соколов. Технология молока и молочных продуктов. Киев: Высшая школа, 1978.  -  408 с.
                                      30
                                      65
                                      0,5
3. А.Ф. Фан-Юнг, Б.Л.Флауменбаум, А.К.Изотов и др. .Технология консервированных плодов, овощей, мяса и рыбы. М.: Пищевая промышленность, 1980.  -  336 с.
                                      10
                                      65
                                     0,12
4. А.П. Ковалевская. Технология пищевых продуктов. М.: ВО Агропромиздат, 1988.- 287 с.
                                      15
                                      65
                                     0,16
5. И.А.Рогов. Технология мяса и мясных продуктов. ВО Агропромиздат, 1988.  -  576 с.
                                       2
                                      65
                                     0,03
6. Л.Я. Ауэрман. Технология хлебопе6карного производства. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984.  -  416 с.
                                      15
                                      65
                                     0,16
7. Б.Л. Флауменбаум, С.С. Танчев, М.А. Гришин. Основы консервирования пищевых продуктов. -М.: Агропромиздат, 1986. - 494 с.
                                       2
                                      65
                                     0,03

8 ӘДЕБИЕТТЕР
       8.1Негізгі әдебиеттер
8.1.1. В.И. Хлебников. Технология товаров. Учебник.- М.:Издательский Дом <<Дашков и К>>, 2002.- 427с.
8.1.2. Г.В.Твердохлеб., В.Н.Алексеев., Ф.С.Соколов. Технология молока и молочных продуктов. Киев: Высшая школа, 1978. 408 с.
8.1.3. А.Ф.Фан-Юнг, Б.Л.Флауменбаум, А.К.Изотов и др. .Технология консервированных плодов, овощей, мяса и рыбы. М.: Пищевая промышленность, 1980. 336 с.
8.1.4. А.П.Ковалевская. Технология пищевых продуктов. М.: ВО Агропромиздат, 1988. 287 с.
8.1.5. И.А.Рогов. Технология мяса и мясных продуктов. ВО Агропромиздат, 1988. 576 с.
8.1.6. Л.Я.Ауэрман. Технология хлебопе6карного производства. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984.416 с.
8.1.7. Б.Л.Флауменбаум, С.С.Танчев, М.А.Гришин. Основы консервирования пищевых продуктов.М.: Агропромиздат, 1986.494 с.

8.2.Қосымша
8.2.1. Н.А.Головкин. Холодильная технология пищевых продуктов. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984.240 с.
8.2.2. Общие методы переработки сырья. Учебное пособие. М.: АгроНИИТЭИММП, 1992.
8.2.3. Е.П.Широков. Технология хранения и переработки плодов и овощей. М.: Колос, 1978. 311 с.
8.2.4. Гаврилова Н. Б. Гигиенические основы питания и контроля качества пищи. Учебное пособие.  -  Семипалатинск: ГУ <<Семей>>. 1998  -  181 с.
8.2.5. Позняковский В. М. Гигиенические основы питания, безопасность и экспертиза продовольственных товаров: Учебник. 2-е изд., испр. и доп.  -  Новосибирск: Изд-во Новосиб. ун-та, 1999.  -  448 с.  
8.2.6. Аханова В. М., Романова Е. В. Гигиена питания.  -  Ростов н/Д: изд-во <<Феникс>>, 2000.  -  384 с.

                                       



Пәндер