Файл қосу

Пәннің пререквизиттері. Пәннің саясаты



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ  
                  3 деңгейдегі СМЖ құжаты
                                   ПОӘК
                                       
                       ПОӘК 042 - 18-9.1.67/02 -2014
                                       
                                   ПОӘК
Студентке арналған пән <<Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы>>   бойынша бағдарламасы
                                11.09.2014ж. 
                             № 2 басылым 
                                18.09.2013 ж. 
                    № 1 басылымның орнына
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
           ПӘННІҢ ОҚУ- ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

     <<Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы>>
      мамандық үшін 5В070100- <<Биотехнология>>


                  СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН ПӘН
                           БАҒДАРЛАМАСЫ



                                       
                                       
                                       
                                  Семей 
                                     2014

                                Алғы сөз

1 ҚҰРАСТЫРЫЛҒАН
Құрастырушы  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  - ________   Мирашева Г.О.  29.08. 2014 г., т.ғ.к. доцент м.а. кафедра <<Стандарттау және биотехнология>>  
                                       

2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 Кафедра мәжілісінде  <<Стандарттау және биотехнология>> 
Хаттама №  1   <<__29__>> ____08___ 2014 ж. 

Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова

2.2 Факультеттің Инженерлі-технологиялық оқу-әдістемелік бюросынын отырысында қарастырылды
Хаттама  № _1_  <<_5_>> ___09__ 2014 ж., 

Төрайымы_____________С.С. Толеубекова  


3 БЕКІТІЛГЕН
Университеттің Оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралып, баспаға ұсынылды 
Хаттама  № _1_ <<___11_>> ___09____2014 ж., 

Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы,
        бірінші проректор                                     ___________ Г.К. Искакова

    4   <<18>> _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА





                                Мазмұны
                                       1
Жалпы ережелер
                                       4
                                       2
Сабақ түрлері бойынша пәннің мазмұны және сағаттарын бөлу                             
                                       5
                                       3
Пәнді оқу бойынша әдістемелік ұсыныстар                                   
                                       7
                                       4
Пәннің форматы 
                                       7
                                       5
Пәннің саясаты
                                       7
                                       6
Баға қою саясаты                                                                                                    
                                       8
                                       7
Әдебиет
                                       9


                                       



















1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
1.1  Оқытушы және пән туралы жалпы мәліметтер
МИРАШЕВА ГУЛЬМИРА ОРАЗБЕКОВНА, т.ғ.к., доцент м.а.
<<Стандарттау және биотехнология>> кафедрасы 
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 315, № 304 кабинеттер
Сабақ өткізілетін орындары -  № 301,303, 311 аудиториялар
Пән бойынша кредитердің саны 3

 1.2 Пәннің қысқаша мазмұны. <<Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы>>
пәнінде мынандай сұрақтар қарастырылады: ғылыми және өндірістік бағыттағы ақуызды-көмірсулы шикізаттар, өндірістегі әр түрлі өнімдердің микробты синтезі, сонымен қатар субстратты сүт сарысуы ретінде қолдану.

1.3. Пәнді оқыту мақсаты  -  ақуыз өнімдерінің биотехнологиясының теориялық негізін меңгеру және алынған білімді тәжірибеде қолдану болып табылады.
1.4. Пәнді оқудың негізгі мақсаты -  оқылатын пәнді мамандық бойынша тәжірибеде қолдана білу.
1.5. Оқу нәтижесі:
         Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы білу керек:
* өндірісте өнімдердің микробты синтезін, амин қышқылдарды алу, органикалық қышқылдарды, дәрумендерді, ферменттерді, сүт сарысуын және мелассаны дайындау технологиясын меңгеру;
* лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек; стерильдеуді, биомасса мен метаболиттерді алуды және де өндірістік биотехнологияда білімін жетілдіру керек;
* ақуыз өндірісі өнімдерінің сапасын бақылау үшін стандарттарды және техникалық шарттарды қолдана алу және шикізаттың, полуфабрикаттардың шығын нормасын есептей алу керек, технологиялық схемеларды, машиналарды және құрал-жабдықтарды таңдауды негіздеу.
* ақуыз өнімдері биоотехнологиясы пәнінде алған базалық білімін ақуыздарды өндіру және қолдануда жетілдіру;
* Технологиялық процестерді талдау үшін өнімдердің әр түрлі түрін өндіруде, зерттеу әдістерін және зерттеу жүргізу үшін құралдарды қолдануда экспериментальді мәліметтердің статистикалық өңдеу дағдылары, сонымен қатар лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек;


1.6  Пәннің пререквизиттері: 
1.6.1 Химия, 
1.6.2 Биохимия, 
1.6.3 Микроағзалар биотехнологиясы, 
1.6.4 Өсімдіктер биотехнологиясы, 
1.6.5 Тағамдық биотехнология, 
1.6.6 Ашыту өндірісінің биотехнологиясы, 
1.6.7 Биотехнология өндірісінің негізі

1.7 Пәннің постреквизиті: 
1.7.1 Өндірістегі биотехнологиялық кәсіпорындардың  сызбасы
1.7.2. Тағам өнеркәсібінде ферменттерді қолдану
        
2 ПӘН МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ  БОЙЫНША САҒАТТАРДЫҢ РЕТТЕЛУІ 
                                                                   1 Кесте
                                   № п/п
                        Тақырыптың атауы
                           Сағаттар саны
                             Әдебиеттер
                                       
                                       
                                     ДС
                                     ЗЖ
                                     ТС
                                   БОӨЖ
                                    БӨЖ
                                       
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
                                       6
                                       7
                                       8
                                       1
Кіріспе. Биотехнологиялық процесстердің өндірістегі дамытудың негізгі принциптері
                                       1
                                       
                                       
                                       2
                                       5
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
      7.2.4
                                     7.2.5
                                       2
Биосинтез үшін қоректік ортаның технологиясы.
                                       1
                                       
                                       
                                       2
                                       5
                                     7.2.1
                                     7.2.2
                                     7.2.3
                                       3
Ферментация. Өнімдерді таңдау және тазалау. Препараттың тауарлы формасын алу.
                                       1
                                       2
                                       3
                                       2
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                       4
Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы. Өндірістік биотехнология үшін көмірсулы шикізатты алу.
                                       1
                                       
                                       
                                       2
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                       
                                       5
Этил спиртін алу. Метилотрофтарды культивирлеу үшін шикізаттар
                                       1
                                       
                                       
                                       2
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                       6
Көмірсуды өсімдік шикізаты гидролизынан алу. Сірке қышқылын алу. Биотехнологияда мелассаны субстрат ретінде қолдану.
                                       1
                                       
                                       
                                       1
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                       7
 Азықтық  биомассаны алудың принципті технологиялық сұлбасы.
                                       1
                                       2
                                       
                                       1
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                       8
Көмірсу шикізатында азықтық биомассаның технологиялық ерекшеліктері.
                                       1
                                       2
                                       
                                       1
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.3
                                       9
Төменгі сортты спирттан микробты ақуыз алу технологиясы
                                       1
                                       2
                                       3
                                       1
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                      10
Көмірсу шикізатында ақуызды заттар алу технологиясы.
                                       1
                                       2
                                       2
                                       1
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                     7.2.9
                                      11
Микробты май алу технологиясы.
                                       1
                                       
                                       
                                       1
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                      12
Ферменттік препараттар технологиясы. Өндірістік фермент препараттары. Фермент биосинтезіне әсер ететін факторлар.
                                       1
                                       
                                       
                                       1
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                      13
Фермент продуцентін культивирлеудің терендік әдісі. Фермент продуцентін культивирлеудің беттік әдісі.
                                       1
                                       
                                       
                                       1
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3
                                      14
Фермент препаратының тауарлық формасын алу.
                                       1
                                       2
                                       2
                                       1
                                       4
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                       
                                      15
Ақуыз изолятын және ақуыз концентратын алу технологиясы.
                                       1
                                       1
                                       3
                                      1,5
                                      4,5
                                     7.1.1
                                     7.1.2
                                     7.1.3

3 ПӘНДІ ОҚУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР
     <<Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы>> ең алғашқы арнайы пән. Осы пәнді оқу барысында алынған білім, дағдылар білім алушылар олардың барлық еңбектік қызметтерінде керек болады. Бұл пән бойынша материалды сапалы игеру үшін білм алушыға келесі құралдар керек:
пән бойынша силлабуспен танысу қажет, әсіресе аса көңілді ұсынылатын әдебиетке бөлу керек және мүмкіндігінше ол әрқашанда қол астында жату керек. Осы пән бойынша негізгі материал нормативтік құжаттарда (заңдарда, регламентерде, стандарттарда) беріледі, бұл құжаттар жиі ауысып, немесе оларға көптеген өзгерістер енгізіліп тұрады. Сондықтан кез-келген нормативтік құжаттың ескі нұсқасына тоқталмай, жаңа нұсқасын меңгеру қажет. Дәрістік материал өзекті материал болып табылады, сондықтан дәріске міндетті түрде қатысып тұру керек. Сабаққа дайындалғанда қол астында силлабус пен ұсынылатын әдебиет тұруы керек, мұнда қарандашпен түсініксіз сұрақтардың астарын сызып, оқытушыға дайындайды.

4 ПӘННІҢ ФОРМАТЫ    
Семестр бойы білім алушыларға бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 15 дәріс, 15 тәжірибелік сабақ және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ жүргізіледі.
Курстың бір бөлігі семестр бойы білім алушылардың өзіндік жұмыстарына келеді.
Курс бойынша өзіндік жұмысты келесі тәртіпте жүргізіп тұруы қажет. Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын әдебиетті оқып, теориясына көп тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана тоқталып, түсініксіз жерлерін белгілеу керек. 
Содан кейін материалды мұқиятты түрде игеру қажет, яғни теориялық ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады.
Курсты оқу барысында студент БӨЖО мен БӨЖ реферат немесе үй тапсырмасы түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін.

5 ПӘН САЯСАТЫ 	

Осы курсты меңгеруде білім  алушы жүйелі түрде  өзі дайындалу керек, қажет болған жағдайда  оқытушыдан көмек сұраса болады. Порталға жиі кіру керек. Оқытушының жұмыс бағдарламасындағы методикалық ұсыныстарын тәжірибелік сабақта мұқият оқыңыздар. Тек қана дәріс материалдарымен шектеліп калмай, басқа да әдебиеттерді, электронды ресурстарды қолданыңыздар. Алдымен бірінші модульды меңгеріп, тапсырмасын орындаңыз, кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында орындап, тексеруге беру керек, аралық тесттерді уақытында өту керек. Бақылау мерзімдері  -  1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7  - ші аптаның соңы қалғандары 15 аптада.
	     6  БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
Әрбір білім алушы қорытынды бағасы жақсы болуы үшін әр пәннен бір мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны:
1-7 апталардағы  бірінші рейтинг қорытындысында -300 ұпай,
8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына- 300 ұпай,
Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны -600.

       <<Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы>>  пән бойынша балдардың реттелуі
                                                                   2 Кесте
                                   Апта
                            Бақылау түрі
                              Жалпы балл
                             Ескертулер
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4

1  -  7 аптаға дейн барлық аудиториялық сабаққа қатысу
                                      30

                                       2
ТС қорғау

                                      20

                                       3
ЗС қорғау

                                      20
                                       

                                       4
ТС қорғау
БӨЖ
                                      20
                                      40

                                       5
ЗС қорғау

                                      20
                                       

                                       6
ТС қорғау
БӨЖ
                                      20
                                      40

                                       7
1 Рубеждік бақылау
                                       
                                      90

1  -  7 аптаға дейн оқу нәтижесі бойынша баллдардын барлық жиыны
                                      300

                                       
8  -  15 аптаға дейн барлық аудиториялық сабаққа қатысу
                                      30

                                       8

                                       

                                       9
ТС қорғау
                                      20
                                       

                                      10
ЗС қорғау

                                      20
                                       

                                      11
БӨЖ
                                      40

                                      12
Т С қорғау

                                      20
                                       

                                      13
ЗС қорғау
                                      20

                                      14
ТС қорғау
БӨЖ
                                      20
                                      40

                                      15
2 Рубеждік бақылау
                                      90

8  -  15 аптаға дейн оқу нәтижесі бойынша баллдардын барлық жиыны
                                      300

Емтихан балл жиыны
                                      400

Барлық балл жиыны
                                     1000



7 ӘДЕБИЕТ
7.1 Негізгі әдебиет:
    o Биотехнология: оқулық /Аубакиров, Х.Ә. Биотехнология  -  2011 г.
7.1.2 Микроағзалық биотехнология: қолданбалы микробиологияның негізгі қағидалары /Глейзер, А.Н.  -  2012 г.
    o Биотехнология /Жатқанбаев, Ж.Ж.  -  2011 г.
7.1.4  Белковая инженерия /Карпенюк, Т.А.  -  2010 г.

7.2    Қосымша әдебиет:                          
7.2.1  Основы биотехнологии: учеб. пособие / Т.А. Егорова, С.М. Клунова, Е.А. Живухина / - 2008 г.
7.2.2 Биотехнология изготовления биологически активных веществ (пробиотиков) / - 2010 г.
7.2.3 Биотехнология: теория и практика/ Н. Загоскиной / - 2009 г.
7.2.3 Мосичев М.С., Складнев А.А., Котов В.Б. Общая технология микробиологических производств. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. 264с.



Пәндер