Файл қосу

Тауартану негіздері



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
3 деңгейдегі СМЖ құжаты
                                   ПОӘК
                                       
                                       
                                       
                           ПОӘК 042-18-9.1.11/02-2013
                                       
                                   ПОӘК
                   <<Тауартану негіздері>>
Студенттерге арналған пәннің бағдарламасы
                                       
                                        
                                       
                                       

                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
            ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
5В0732 <<Стандарттау, метрология және сертификаттау>>
     мамандығының студенттеріне арналған
           <<Тауартану негіздері>> пәнінен
            СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ
                           БАҒДАРЛАМАСЫ
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       











                                       
                                       
                                       
                               Семей - 2013





Алғы сөз

1 ӘЗІРЛЕГЕН
Құрастырушы <<Стандарттау және биотехнологиясы>> кафедрасының т.ғ.к. доцент м.а. Мирашева Г.О.__________20.08.2013 ж.
                                                                             		
2 ТАЛҚЫЛАҒАН
2.1 Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Стандарттау және биотехнологиясы>> кафедрасының отырысында
<<__29__>> ____08___ 2013 ж., № _1__ хаттама  

Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова

2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде
<<__12__>> _____09__ 2013 ж., № __1_ хаттама  

Төрайымы_____________С.С. Толеубекова  


3 БЕКІТІЛГЕН
Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған
<<___18_>> ___09____2013 ж., № _1_ хаттама  

Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы,
        бірінші проректор                                     ___________ Г.К. Искакова



       4 АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ









                                Мазмұны
                                       
1 Жалпы ережелер
2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды үлестіру
3 Пәнді меңгеруге арналған әдістемелік ұсыныстар
4 Курс форматы
5 Курс саясаты
6 Бағаларды қою саясаты
7 Әдебиет 




1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР
1.1  Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер
МИРАШЕВА ГУЛЬМИРА ОРАЗБЕКОВНА, аға оқытушы
<<Стандарттау және құрылыс материалдарының технологиясы>> кафедрасы 
Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9,  № 304 кабинет
Сабақ өткізілетін орындары -  № 301, 302, 318 аудиториялар
Пән бойынша кредитердің саны 3


  1.2 Пәннің қысқаша мазмұны. <<Қәзіргі заманда тағам өнімдерінің сақтау технологиясы" пәні сақтау әдістері туралы, тағам өнімдерінің сақтау режимдері және принциптері туралы ғылым.
			
  1.3 Пәннің оқыту мақсаты  -  тағам өнімдерді өндеу және орналастыру тәсілдері арқылы, берілген климатикалық және санитарлы-гигиеналық режимдерің құрастыру және үстау арқылы тауардың сақтаулығын қамтамасыз ету әр турлі сақтау әдістерімен студенттерді таныстыру. 
  1.4  Пәнді оқытудың негізгі мәселесі - осы пәнді мамандық бойынша практикада колдану.
  1.5 Оқу нәтижесі:
         Пәнді оқу нәтижесінде студент келесілерді білу қажет:
*     Білу: өнімдердің сақтаулығына әсер ететің факторларың;
* Тағам өнімдерің сақтау кезінде өтетің процесстерді;
* Тағам өнімдерінің массаылқ шығындарың, сақтау кезіндегі шығындарды азайту жолдарың;
* Негізделетің сақтау принциптері;
* Тағам өнімдерді сақтау әдістерің; 
    Меңгеру: пәннің дәрістіқ материалың;
* Усвоить:
*   Үйрену: негізгі және анықтамалық әдебиетті колдану;
* тағам өнімдерінің сапасын органолептикалық және зертханалық әдістер арқылы анықтау;
* тағам өнімдерді рационалды сақтауын ұйымдастыру;
* тағам өнімдердің сақтау кезіндегі нақтылы шығының есептеу.
* Понимать:
* Иметь:
* Приобрести:
      1.6  Курстың пререквизиттері: <<Химия>>, <<Экология және түрақты даму>> пәндері.
      1.7 Курстың постреквизиттері: << Таурлау негіздері>>, <<Өндіріс технологиясы>>, <<Тамақтану гигиеналық негіздері>>, <<Жалпы микробиология>> пәндері.

    2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАР БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ ҮЛЕСТІРУ

                                                                                                                 2 кесте 
Тақырыптың атауы
      Сағаттар саны

дс
зс
сөжо
сөж
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
1. Кіріспе
                                       1
                                       
                                       1
                                       
2. Тағам өнімдерді сақтау жағдайлары.
                                       2
                                       1
                                       1
                                       
3. Тауарлы шығындар. Классификациясы.
                                       2
                                       1
                                       1
                                       1
4. Тауарларды буып-түюге арналған құралдар. Классификациясы. 
                                       2
                                       1
                                       1
                                       
5. Тағам өнімдердің бүзылуың келтіретің дрожжылар.

                                       2
                                       1
                                       1
                                       1
6. Майер реакциясы. Механизымы және негізгі факторлары.

                                       2
                                       1
                                       1
                                       
7.Тағам өнімдердің су белсенділігің және ылғалды құрамың реттеу.

                                       1
                                       1
                                       1
                                       1
8. Тағам өнімдерді сақтау физикалық әдістері.
                                       2
                                       1
                                       1
                                       
9.  Тағам өнімдерді сақтау химиялық әдістері 

                                       1
                                       1
                                       1
                                       1
10. Тағам өнімдерді сақтау физикалы-химиялық әдістері. 

                                       2
                                       
                                       1
                                       
                                       
11. Тағам өнімдерді сақтау биохимиялық және комбинирленген әдістері 

                                       1
                                       
                                       1
                                       1
12.  Тауарларды сақтау әдістері. Климатикалық режимдерінің әр турлі көрсеткіштерің реттеу арқылы негізделетің сақтау әдістері.

                                       2
                                       1
                                       1
                                       
13. Әр турлі орналастыру тәсілдері негізделетің әдістері.
                                       1
                                       1
                                       1
                                       1
14. Әр турлі өндеудің турлері және тәсілдері негізделетің тауарларды сақтау әдістері. 
                                       2
                                       
                                       1
                                       
15. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері. Картопты және орамжапырақты сақтау.
                                       1
                                       1
                                       1
                                       1
16. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері.  Корнеплодтарды сақтау.
                                       1
                                       
                                       1
                                       
17. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері. Пиязды және чеснокты сақтау. 
                                       1
                                       
                                       1
                                       1
18. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері. Жемістік, бахчалық культураларды және жасыл көкөністерді сақтау.
                                       1
                                       
                                       1
                                       
19. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері Алма және алмуртты сақтау. 
                                       1
                                       1
                                       1
                                       1
20. Жемістерді және көкөністерді сақтау әдістері. Цитрусты жемістерді, жүзімді және сүйектері бар жемістерді сақтау.
                                       1
                                       1
                                       1
                                       
21. Қазіргі заманда тағам өнімдерінің сақтау әдістері.
                                       1
                                       1
                                       1
                                       1




        3  ПӘНДІ МЕҢГЕРУГЕ АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР
     <<Қәзіргі заманда тағам өнімдерінің сақтау технологиясы" ең алғашқы арнайы пән. Осы пәнді оқу барысында алынған білім, дағдылар студенттерге олардың барлық еңбектік қызметтерінде керек болады. Бұл пән бойынша материалды сапалы игеру үшін студентке келесі құралдар керек:
пән бойынша силлабуспен танысу қажет, әсіресе аса көңілді ұсынылатын әдебиетке бөлу керек және мүмкіндігінше ол әрқашанда қол астында жату керек. Осы пән бойынша негізгі материал нормативтік құжаттарда (заңдарда, регламентерде, стандарттарда) беріледі, бұл құжаттар жиі ауысып, немесе оларға көптеген өзгерістер енгізіліп тұрады. Сондықтан кез-келген нормативтік құжаттың ескі нұсқасына тоқталмай, жаңа нұсқасын меңгеру қажет. Дәрістік материал өзекті материал болып табылады, сондықтан дәріске міндетті түрде қатысып тұру керек. Сабаққа дайындалғанда қол астында силлабус пен ұсынылатын әдебиет тұруы керек, мұнда қарандашпен түсініксіз сұрақтардың астарын сызып, оқытушыға дайындайды.

   4  КУРС ФОРМАТЫ  
Семестр бойы студенттерге бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 30 дәріс және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ жүргізіледі.
Курстың бір бөлігі семестр бойы студенттердің өзіндік жұмыстарына келеді.
Курс бойынша өзіндік жұмысты келесі тәртіпте жүргізіп тұруы қажет. Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын әдебиетті оқып, теориясына көп тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана тоқталып, түсініксіз жерлерін белгілеу керек. 
Содан кейін материалды мұқиятты түрде игеру қажет, яғни теориялық ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады.
Курсты оқу барысында студент СӨЖО мен СӨЖ реферат немесе үй тапсырмасы түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін.

  5 КУРС САЯСАТЫ

.........................




















     6  БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
Студенттердің білімін бағалау күнделікті, аралық және қорытынды бақылау түрінде жүргізіледі. Бағалар Шәкәрім атындағы СМУ-да жүретін <<Студенттердің білімін рейтингтік бағалау жөніндегі ережеге>> сәйкес қойылады. Қорытынды баға студенттің әр сабақтағы жұмысын, рефераттарды қорғау, басқа  өзіндік жұмыстарды орындау және емтихан нәтижелерінен құралады. Курс бойынша қойылатын баға күнделікті, аралық және қорытынды бақылауда алынған балдардың сомасы болып табылады. Емтихан ауызша немесе тест түрінде жүргізіледі.

Қосымша балдар (5 балл):
* шығармашылық көзқарасы үшін;
* оқу процесіне белсене қатысуы үшін;
* студенттік конференцияға қатысқаны үшін;
* ғылыми-зерттеу жұмыстарын, мақалалар жазғаны үшін;
* жұмыста әртүрлі ақпарат көздерін қолданғаны үшін.

Айып балдар (5 балл) алынады:
* материалды өз уақытында бермегені үшін;
* жұмысты сапасыз орындағаны үшін;
* сабақтарды босатқаны үшін.
    























    7  ӘДЕБИЕТ 

7.1 Негізгі
7.1.1 Срок годности пищевых продуктов: Расчет и испытание / Под ред. Р. Стеле; пер. с англ. В. Широкова под общ. ред. Ю. Г. Базарновой.  --  СПб.: Профессия, 2006.  --  480
7.1.2 Современные технологии хранения пищевых продуктов / Р.З. Григорьева. Кемеровский технологический институт пищевой   промышленности.  -    Кемерово, 2003. - 104с         

 7.2 Қосымша
 7.2.1 Николаева М.А. Хранение плодов и овощей на базах.  -  М.: Экономика, 1986.  -  176с. 
 7.2.2.       Волкинд И.Л. Промышленная технология хранения картофеля, овощей и плодов.  -                 М.: Агропромиздат, 1989.-239с.
7.2.3 Широков Е.П., Полегаев В.И. Хранение и переработка продукции растениеводства с основами стандартизации и сертификации.  -  М.: Колос, 1999.  -  254с.
7.2.4 Рогов И.А., Куцакова В.Е., Филиппов В.И., Фролов С.В. Консервирование пищевых продуктов холодом.  -  М.: Колос, 1998.-158с.
7.2.5 Скрипников Ю.Г. Прогрессивная технология хранения и переработки плодов и овощей.  -  М.: Агропромиздат, 1989.  -  132с.


Пәндер