Файл қосу
Тағам өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері Магистрантқа арналған пәннің бағдарламасы
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ 3 деңгейдегі СМЖ құжаты ПОӘК ПОӘК 042 - 04.01.20.84/02-2014 ПОӘК << Тағам өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері>> Магистрантқа арналған пәннің бағдарламасы 11.09.2014ж. № 2 басылым 18.09.2013 ж. № 1 басылымның орнына ПӘННІҢ ОҚУ- ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ << Тағам өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері>> мамандық үшін 6М070100 <<Биотехнология>> МАГИСТРАНТҚА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы <<Стандарттау және биотехнология>> кафедрасының т.ғ.к. доцент м.а. Мирашева Г.О.__________29.08.2014 ж. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2. 1Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Стандарттау және биотехнологиясы>> кафедрасының отырысында <<__29__>> ____08___ 2014 ж., № _1__ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде <<__05__>> _____09__ 2014 ж., № __1_ хаттама Төрайымы_____________С.С. Толеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған <<___11_>> ___09____2014 ж., № _1_ хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы, бірінші проректор ___________ Г.К. Искакова 4 <<18>> _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА Мазмұны 1 Жалпы ережелер 4 2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды үлестіру 4 3 Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқаулар 6 4 Курстың форматы 7 5 Курстың саясаты 7 6 Бағаларды қою саясаты 7 7 Әдебиеттер 9 1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 1.1 Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер МИРАШЕВА ГУЛЬМИРА ОРАЗБЕКОВНА, т.ғ.к., доцент м.а. <<Стандарттау және биотехнология>> кафедрасы Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 315, № 304 кабинеттер Сабақ өткізілетін орындары - № 301, 307 аудиториялар Пән бойынша кредитердің саны 3 1.2 Пәннің қысқаша мазмұны. <<Тағам өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері>> пәнінде мынандай сұрақтар қарастырылады: микробиологиялық зерттеудің жүргізу негізгі принциптері; микробиологиялық зерттеудің әдістері; санитарлы-көрсеткіш микроағзалардың негізгі топтың сипаттамасы, тағам өнімдерінің бақылау зертханасының сипаттамасы; сүт, ет, нан өнімдерінің микробиологиялық бақылау. 1.3 Пәнді оқыту мақсаты - тағам өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістерің білім алушыға жеткізу. 1.4 Пәнді оқудың негізгі мақсаты - оқылатын пәнді мамандық бойынша тәжірибеде қолдана білу. 1.5 Оқу нәтижесі: Пәнді оқу нәтижесінде білім алушы міндетті: * білу керек: Тағам өнімдерің микробиологиялық зерттеу аумағындағы негізгі түсініктемелерді және анықтауларды; * иегеру керек: микроағзалар ды культивирлеу әдістерің; микробиологиялық талдауға арналған сына таңдау әдістері; микробиологиялық зерттеуге арналған сына дайындау әдістері. * менгеру керек : микробиологиялық зерттеулерге арналған тағам өнімдерінің сыналарын таңдау. * істеу алу керек: биотехнологиялық өндірісінде микробиологиялық бақылау жүргізу. * Құзыреттылық: биотехнологиялық өндірісінде микробиологиялық бақылау барлық түрлерін жүргізу. 1.5 Курстың пререквизиттары: Тағам өнімдерінің талдау әдістері, Микробиология және вирусология. 1.6 Курстың постреквизиттары: магистранттардың экспериментті-зерттеу жұмысы, магистерлық диссертация. 2 ПӘН МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫҢ РЕТТЕЛУІ 1 Кесте № п/п Тақырыптың атауы Сағаттар саны Әдебиеттер ДС ЗЖ ТС БОӨЖ БӨЖ 1 2 3 4 5 6 7 8 1 Кіріспе. Биотехнологиялық өндірісінің микробиологиялық бақылаудың анықтамасы. 1 2 5 7.1.1 7.1.2 7.1.3 2 Микробиологиялық бақылауды жүргізу негізгі принциптері. 1 2 5 7.2.1 7.2.2 7.2.3 3 Микробиологиялық зертханасының стандартты түрі. Тағам өнімдерің бақылау зертханасының сипаттамасы 1 2 2 4 7.1.1 7.1.2 4 Санитарлы-көрсеткіш микроағзалардың ластау индикаторларының негізгі топтарының сипаттамасы 1 2 2 4 7.1.1 7.1.2 5 Тағам өнімдерін микробиологиялық бақылаудың әдістемелік қамтамасыз етуі 1 1 2 4 7.1.1 7.1.2 7.1.3 6 Микробиологиялық талдауға арналған тағам өнімдерінің сынасын таңдау және дайындау әдістері 1 3 2 1 4 7.1.1 7.1.2 7 Сүт және сүт өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері 2 3 2 1 4 7.1.1 7.1.2 8 Ет және ет өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері 2 3 2 1 4 7.1.1 7.1.3 9 Нан-тоқаш, ұн-жарма өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері 2 3 2 1 4 7.1.1 7.1.2 7.1.3 10 Ашу өнімдерінің және сусындардың микробиологиялық талдау әдістері 2 1 4 7.1.1 7.1.2 7.1.3 11 Балаларға тамақтануға арналған өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері 2 3 2 1 4 7.1.1 7.1.2 3 ПӘНДІ МЕҢГЕРУГЕ АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР <<Тағам өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері>> ең алғашқы арнайы пән. Осы пәнді оқу барысында алынған білім, дағдылар білім алушыға олардың барлық еңбектік қызметтерінде керек болады. Бұл пән бойынша материалды сапалы игеру үшін білім алушыға келесі құралдар керек: пән бойынша силлабуспен танысу қажет, әсіресе аса көңілді ұсынылатын әдебиетке бөлу керек және мүмкіндігінше ол әрқашанда қол астында жату керек. Осы пән бойынша негізгі материал нормативтік құжаттарда (заңдарда, регламентерде, стандарттарда) беріледі, бұл құжаттар жиі ауысып, немесе оларға көптеген өзгерістер енгізіліп тұрады. Сондықтан кез-келген нормативтік құжаттың ескі нұсқасына тоқталмай, жаңа нұсқасын меңгеру қажет. Дәрістік материал өзекті материал болып табылады, сондықтан дәріске міндетті түрде қатысып тұру керек. Сабаққа дайындалғанда қол астында силлабус пен ұсынылатын әдебиет тұруы керек, мұнда қарандашпен түсініксіз сұрақтардың астарын сызып, оқытушыға дайындайды. 4 КУРС ФОРМАТЫ Семестр бойы білім алушыға бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 15 дәріс, 15 тәжірибелік сабақ және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ жүргізіледі. Курстың бір бөлігі семестр бойы білім алушыдың өзіндік жұмыстарына келеді. Курс бойынша өзіндік жұмысты келесі тәртіпте жүргізіп тұруы қажет. Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын әдебиетті оқып, теориясына көп тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана тоқталып, түсініксіз жерлерін белгілеу керек. Содан кейін материалды мұқиятты түрде игеру қажет, яғни теориялық ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады. Курсты оқу барысында білім алушы БӨЖО мен БӨЖ реферат немесе үй тапсырмасы түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін. 5 КУРСТЫҢ САЯСАТЫ Осы курсты меңгеруде білім алушы жүйелі түрде өзі дайындалу керек, қажет болған жағдайда оқытушыдан көмек сұраса болады. Порталға жиі кіру керек. Оқытушының жұмыс бағдарламасындағы методикалық ұсыныстарын тәжірибелік сабақта мұқият оқыңыздар. Тек қана дәріс материалдарымен шектеліп калмай, басқа да әдебиеттерді, электронды ресурстарды қолданыңыздар. Алдымен бірінші модульды меңгеріп, тапсырмасын орындаңыз, кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында орындап, тексеруге беру керек, аралық тесттерді уақытында өту керек. Бақылау мерзімдері - 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7 - ші аптаның соңы қалғандары 15 аптада. 6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ Әрбір білім алушы қорытынды бағасы жақсы болуы үшін әр пәннен бір мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны: 1-7 апталардағы бірінші рейтинг қорытындысында -300 ұпай, 8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына- 300 ұпай, Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны -600. Білім алушыдың білімін бағалау күнделікті, аралық және қорытынды бақылау түрінде жүргізіледі. Бағалар Шәкәрім атындағы МУ-да жүретін <<Магистранттардың білімін рейтингтік бағалау жөніндегі ережеге>> сәйкес қойылады. Қорытынды баға магистранттың әр сабақтағы жұмысын, рефераттарды қорғау, басқа өзіндік жұмыстарды орындау және емтихан нәтижелерінен құралады. Курс бойынша қойылатын баға күнделікті, аралық және қорытынды бақылауда алынған балдардың сомасы болып табылады. Емтихан ауызша немесе тест түрінде жүргізіледі. <<Тағам өнімдерінің микробиологиялық талдау әдістері>> пәні бойынша балдарды бөлу кестесі 2 Кесте Апта Бақылау түрі Жалпы балл Ескертулер 1 2 3 4 1 - 7 аптаға дейн барлық аудиториялық сабаққа қатысу 30 2 ТС 20 3 ЗС 20 4 ТС БӨЖ 20 40 5 ЗС 20 6 ТС БӨЖ 20 40 7 1 Рубеждік бақылау 90 1 - 7 аптаға дейн оқу нәтижесі бойынша баллдардын барлық жиыны 300 8 - 15 аптаға дейн барлық аудиториялық сабаққа қатысу 30 8 9 ТС 20 10 ЗС 20 11 БӨЖ 40 12 ТС 20 13 ЗС 20 14 ТС БӨЖ 20 40 15 2 Рубеждік бақылау 90 8 - 15 аптаға дейн оқу нәтижесі бойынша баллдардын барлық жиыны 300 Емтихан балл жиыны 400 Барлық балл жиыны 1000 7 ӘДЕБИЕТТЕР 7.1 Негізгі 7.1.1 Тағам және биотехнологиялық өндірістерінің микробиологиялық негіздері /Лесова, Ж.Т. - 2013 7.1.2 Микроағзалық биотехнология: қолданбалы микробиологияның негізгі қағидалары /Глейзер А.Н. - 2012 7.1.3 Микробиология продовольственных товаров. Санитария и гигиена /Жарикова, Г.Г. - 2008 7.2 Қосымша 7.2.1 Рабинович Г.Ю., Сульман Э.М. Санитарно-микробиологический контроль объектов окружающей среды и пищевых продуктов с основами микробиологии. Уч.пособие 1-е изд. Тверь: ТГТУ, 2005,220 с. 7.2.2Функциональные стартовые культуры в мясной промышленности /Машенцева, Н.Г. - 2008г. 7.2.3Микробиология мяса, мясопродуктов и птицепродуктов /Агульник М.А., Корнеев И.П. - 1972г. 7.2.4Общая микробиология /Нетрусов, А.И. - 2007г.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz