Файл қосу

Өсімдіктер биотехнологиясының негізі



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ 
ШӘКӘРІМ атындағы СемЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
                    3 деңгейлі СМК құжаты
                                   ПОӘК
                         ПОӘК 042-18-35.1. ______
                                   /02-2013
                                       
                                   ПОӘК
Студенттерге арналған  пәннің   бағдарламасы
                        <<Биотехнология>>
                                       
                             № 2 басылым
                                10.01.2013 ж.
                                       
                                       
	
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
            ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
                                       
                                       
                          Биотехнология
      <<5В011300>>  -  <<Биология>>  мамандығы үшін
                                       
                                       
                                       
СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН  ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                  Семей 
                                    2014 ж

                                       
	Мазмұны
                                      1.
Жалпы ережелер
                                      2.
Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу
                                      3.
Пәнді оқып білу жөніндегі әдістемелік ұсынымдар
                                      4.
Курс форматы 
                                      5.
Курс саясаты
                                      6.
Баға қоюдың саясаты
                                      7.
Әдебиет тізімі

































1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

1.1 Оқытушы және пән туралы жалпы мәліметтер:
Карипбаева Нурзия  Шайкеновна, биология ғылымдарының кандидаты‚ доцент
Биология кафедрасы
Байланыс ақпараты  -  тел:42-34-72, оқу ғимараты № 3, кабинет № 112
Сабақ өткізу орны  -  дәрісхана  № 117
Берілген пән бойынша кредиттер саны - 3

1.2  Пәннің  қысқаша мазмұны:
       <<Биотехнология>> пәні бакалавр дайындау барысында маңызды орын алады және  <<Биология>> мамандығында оқитын студенттер үшін негізгі пәндер блогының міндетті бөлігі болып табылады.Өйткені, студенттерге профессионалды жұмыс барысында көп нәрсені біліп, істей алу тиіс. Биотехнология дегеніміз, биологиялық объектілер мен биологиялық процестердің негізінде түбегейлі жаңа технологиялар құру, сол арқылы адамға қажетті өнімдерді алу.
        Биотехнологиялық жолмен алынатын өнімдерге көптеген дәрі-дәрмектер, белоктар  мен ферменттік препаратар, құлпырған табиғи бояулар, хош иісті заттар, витаминдер және тағы басқа да биологиялық активті қосындылар кіреді.
Биотехнологиялық әдістердің  көмегімен селекция процесін жүргізуде ежелден қолданылып келе жатқан тәсілдерді ( будандастыру, мутагенез, сұраптау т.б. )
тездетуге болады.
Пайдаланылатын объектілерге қарай: өсімдік биотехнологиясы, жануар биотехнологиясы, микроорганизмдер биотехнологиясы болып бөлінеді.

1.3 Пәнді оқып-білудің мақсаты:  Биотехнология - ғылым мен өндірістің жаңа саласы. Бұл дәрісте  осы ғылым туралы уғыммен оның негізгі салалары, Биотехнология саласында микроорганизмдерді пайдалану, Микроорганизимдер биотехнологиясың әртүрлі өнерәсіп саналарында пайдаланудың маңызы туралы сұрақтар қамтылады.

1.4 Пәнді оқып-білудің негізгі міндеті:
-  студенттерді нақты теориялармен таныстыру, олардың көптүрлілігін және шектеулілігін түсіну және оларды активті түрде теориялық және қолданбалы биологияның актуалды мәселелерін шешуде қолдану.

1.5 Оқып-білудің нәтижелері:
	Пәнді оқып-білудің нәтижесінде студент мыналарды:
* Биотехнология - ғылым мен өндірістің жаңа саласы. Осы ғылымның негізгі салалары туралы мағлұматтарды білу тиіс; 
* Биотехнология саласында микроорганизмдерді пайдалану, олардың атқаратын кызметін меңгеруі тиіс;   
* Микроорганизимдер биотехнологиясың әртүрлі өнерәсіп саналарында пайдалануды игеруі тиіс;

2 Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу
                                                                   1 кесте
                                      №
                                     т/б
                           Тақырып атауы
                               Сағаттар 
                                Әдебиет 


                                  Дәріс
                                     ПС
                                   ОМӨЖ
                                    МӨЖ
                                       
1.
" Кіріспе. Биотехнология ғылымы туралы ұғым, оның негізгі салалары".
                                       1
                                       1
                                       2
                                       3
                                  8.1.1-8.1.4
                                   С. 5-16.
2.
" Микроорганизмдер биотехнологиясының негізі."
                                       2
                                       2
                                       2
                                       3
                                  8.1.1-8.1.4
                                  С. 17-38.
3.
"Медицинада, тағам өнери әсібінде ауылшаруашылығына микроорганизимдер биотехнологиясың пайдалану".
                                       2
                                       3
                                       2
                                       3
                                  8.1.1-8.1.4
4.
"Өсімдіктер биотехнологиясының негізі"
                                       2
                                       1
                                       1
                                       3
                                  8.1.1-8.1.4
5.
<<Өсімдіктер клондық көбейту және сауықтыру>>.
                                       2
                                       1
                                       
                                       3
                                  8.1.1-8.1.4
6.
"Клетканың инженерия туралы уғым. Протопласттарды  алу, өсіру будандастыру"
                                       2
                                       2
                                       2
                                       3
                                  8.1.1-8.1.4
7.
"Клетканың селекция және гендік инженерия ілімі".
                                       1
                                       1
                                       
                                       3
                                  8.1.1-8.1.4

БАРЛЫҒЫ:
                                      12
                                      12
                                      12
                                      36
                                       

3 ПӘНДІ ОҚУ БОЙЫНША ӘДІСТЕМЕЛІК НҰСҚАУЛАР
Өсімдіктер анатомиясы мен морфологиясы курсын оқыту өзара байланысты төрт форманы қажет етеді: дәріс, практикалық (семинар) жұмыс, ОМӨЖ-оқытушының студентпен өздік жұмысы, және МӨЖ - магистранттың өздік жұмысы. 
Дәрістер конспектілері материалды игеруге негіз болып табылады. Дәрісте конспект жазуға әрбір студент міндетті. Конспекті оқулықтардан және оқу құралдарынан алынған материалмен толықтырып, жазып алған өте пайдалы. Конспекті лектор беретін кеңестер кезінде де толықтыруға болады. Практикалық (семинар) сабағына дайындалуда келесі қажет болады: практикалық сабақтың тақырыбына сәйкес оқу құралдардан және дәріс материалы бойынша ұсынылған теориялық материалдарды зерттеу; практикум немесе нақты әдістемелік нұсқаулардан жұмыстың мазмұнымен, қажетті құралдар, реактивтер, ыдыспен танысу; алғашқы сабаққа жіберілу алыңған соң жеке тапсырма орындау; қорытындысымен орындалған жұмыстың есебін жазу және оны қорғау. ОМӨЖ және МӨЖ күнделікті және міндетті дайындықты талап етеді, нақты тапсырма бойынша орындалады және күнделікті оқытушымен тексеріледі. Аудиториядан тыс өздік жұмыста студенттер әдебиетпен жұмыс істеп, үй тапсырмасын орындап, практикалық сабақтарға дайындалады.  

4   КУРС ФОРМАТЫ
<<Биотехнология>>
Курс бойынша 50 минуттық дәріс, 50 минуттық практикалық сабақ және 50 минуттық ОМӨЖ аптасына 1 рет болады. Дәрістерге, практикалық сабаққа, ОМӨЖ-ге қатысуға студент міндетті. Себепсіз босатылған сабақтар қайталап оқытылмайды. Жазбаша үй тапсырмалары (ЖҮТ) көрсетілген уақытта өткізілмесе, қабылданбайды, сондықтан студент белгілі бір балын жоғалтады. Практикалық сабақтар студентті өздігінен жұмыс істеуге үйретеді, ойлау қабілетін арттырады, сондықтан сабаққа нұсқаудағы сұрақтарға толық жауап беріп және тәжірибе жүргізу үшін кейбір өсімдіктер анатомиясы мен морфологиясының мәнін анықтамалық кітаптан тауып, жазып келуі керек. Сол жағдайда ғана тәжірибелік жұмысқа толық қорытынды жасауға болады. Сабаққа дайын емес студент практикалық сабаққа жіберілмейді, қосымша сабақ жүргізілмейді.

5 курс саясаты
	Магистрант пәнді оқып-білу үрдісінде белсенді және өздік қабілеттерін көрсету міндетті, қалып келу, себепсіз сабақтан қалу, дер уақытта жұмыстарды тапсырмау және оқу үрдісінде пассивті болуда баллдарды алу түрінде штрафтар салынады. 

6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
         Магистранттың  алған біліміне баға қою үшін:  барлық берілген тапсырмалар  дер кезінде немесе  көрсетілген  уақытында орындалу қажет. Егер берілген тапсырма  уақытында орындалмаса, жұмыс  автоматты түрде 10 пайызға төмен бағаланады.  Егер, сабақты магистрант себепті жағдайларға байланысты  босатқан  болса, онда алдын- ала бекітілген  графикке сәйкес  жұмыс қабылданады. Семестр бойынша  магистрант 3 рубежді контроль тапсырады.
Жыл бойындағы тапсырмаларды орындауына байланысты емтиханға жіберіледі.
Білімді бағалау бойынша ақпарат:
                          Бақылау нысаны
                               Баллдары
                               Ағымдағы
                                      30
                   Аралық (1-2 меж. бақылау)
                                      35
                              Қорытынды 
                                      35
                                Барлығы
                                      100
Білімді бағалау корсеткіштері

                           Жұмыс түрлері
                              Сағат саны
                        Балдық корсеткіш
                                       
                      Пайыздық корсеткіш
                                  Дәріс
                                      15
                                      0,9
                                     13,5
                                      15%
                            Практикалық
                                      15
                                  1,5 - <<5>>
                                  1,3 - <<4>>
                               1 = 1,1  -  <<3>>
                                     22,5
                                      25%
                                    МӨЖ
                                      45
                                 1,6  -  <<5>>
                                 0,8  -  <<4>>
                                 0,6  -  <<3>>
                                      27
                                      30%
                                  МӨБОЖ
                                      15
                                 1,8  -  <<5>>
                                 1,6  -  <<4>>
                                 1,4  -  <<3>>
                                      27
                                      30%
                                Барлығы
                                      90
                                       
                                       
                                     100%

Қортынды баға төменде көрсетілген шкалаға байланысты қойылады:
Баға

Балл
 Проценті.
 А
                               Өте жақсы
 
4,00
95-100
 А-

3,67
90-94
 В+
                                       
                                  Жақсы
                                       
3,33
85-89
В
                                       
3,00
80-84
В-
                                       
2,67
75-79
С+
                                       
                                       
                     Қанағаттандырарлық

2,33
70-74
С

2,00
65-69
С-

1,67
60-64
D+

1,33
55-59
D

1,00
50-54
F
Қанағаттандырарлықсыз
0,00
0-49

* ӘДЕБИЕТ
  +  Негізгі әдебиет
7. 1.1 Артамонов В.И. Биотехнология- агропромышленному комплексу. М; 
Наука, 1989.
7.1.2 Биотехнология  растений; культура клеток. М. ВО Агропромиздат, 1989
7.1.3 Биотехнология М. Наука, 1984.
7.1.4 Т.Б.Дарканбаев, Н.К.Шоқанов <<Микробиология и вирусология негіздері>>.
7.1.5 Биотехнология сельскохозяйственных растений. М. Агропромиздат. 1987.
7.2  Қосымша әдебиеттер
7.2.1 Бутенко Р.Г., Гусев М.В., Киркин А.Ф. Клеточная инженерия, М.,Высшая школа, 1987.
7.2.2 Глеба Ю.Ю., Сытник К.М. Слияние протопластов и генетическое конструирование высших растений. Киев,1982
7.2.3 Ананьев Б,, Брей Д., Льюис Дж., Рэфф М., Робертс К., Уотсон Дж. Молекулярная биология клетки. Т.2.М.,Мир, 1986г






Пәндер