Файл қосу
Пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢБІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ қаласының Шәкәрім атындағы университеті 3 деңгейлі СМЖ құжаты ПОӘК ПОӘК 042-18-5.1.07/02-2013 ПОӘК <<Тағамдық шикізатты импульсті кесу>>пәнінен оқытушыларға арналған бағдарлама №__ басылым << - - __>>______2013 г. ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 6M072400 - <<Технологиялық машиналар және жабдықтар>> мамандығы бойынша <<ТАҒАМДЫҚ ШИКІЗАТТЫ ИМПУЛЬСТІ КЕСУ>> ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫЛАРҒА АРНАЛҒАН БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз * ӘЗІРЛЕНДІ Құрастырушылар: А. Еренгалиев ____________ Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары>> кафедрасының профессоры, т.ғ.к. А. Мустафаева ____________ Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары>> кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к. Б. Кабулов ____________ Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары>> кафедрасының доценті, т.ғ.к. <<____>> _______2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары>> кафедрасы мәжілісінде қаралды <<___>> __________ 2013 ж., № ___ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ М. Акимов 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бросының отырысында қаралды <<___>> __________ 2013 ж., № ___ хаттама Төрайым ___________ С. Толеубекова 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында талқыланды және басылымға рұқсат етілді <<___>> __________ 2013 ж., № ___ хаттама ОӘК төрайымы _______________ Г. Искакова 4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН Мазмұны 1 Қолдану саласы 2 Нормативтік сілтемелер 3 Жалпы ережелер 4 Пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны 5 Студенттердің өздік жұмысына арналған тақырыптардың тізімі 6 Пән бойынша оқу-әдістемелік карта 7 Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы 8 Әдебиеттер 1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ <<Тағамдық шикізатты импульсті кесу>> пәнінің оқу-әдістемелік кешеннің құрамына кіретін оқытушыға арналған бағдарламасы 6M072400 - <<Технологиялық машиналар және жабдықтар>> мамандығының магистранттарына арналған. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР <<Тағамдық шикізатты импульсті кесу>> пәнінің оқытушыға арналған оқу-жұмыс бағдарламасы келесі нормативтік-құқықтық құжаттардың талаптары мен ұсыныстарына сәйкес құрастырылды және осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді: - 2004 жылдың 29 сәуіріндегі № 9-4-1/2800 Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрлігі бұйрығымен енгізілген және бекітілген 6M072400 - <<Технологиялық машиналар және жабдықтар>> мамандығы бойынша білім берудің Мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты ҚР МЖМБС 7.09.058-2008 бойынша құрастырылған. - Университет стандарты СТУ 042-СГУ-5-2012 <<Пәннің оқу- әдістемелік кешенін жетілдіру мен рәсімдеудің жалпы ережелері>>; - ДП 042-1.07-2012 <<Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің мазмұны және құрылымы>> құжаттандырылған процедурасы. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәндердің мазмұнын қысқаша сипаттау <<Тағамдық шикізатты импульсті кесу>> пәнінде адамзатты өніммен қамтамасыз ету, халық шаруашылығының азық-түлік саласының дамуын, азық-түлік шикізатын ұсақтауға арналған жабдықтың теориялық негізін және адамдардың қореқтенуіне арналған жартылай фабрикат пен дайын өнімге айналдыру процесінде шикізатқа өңдеудiң әр түрлi әдiстерiнің әсер етуі мәселелерін қарастырады. 3.2 Бұл курстың мақсаты - магистранттарда сұйық бiртектi емес жүйелердiң бөлiнуiндегі кәсiби сұрақтары шешуде ғылыми - әдiстемелiк жолдарды құрастыруға қажеттi бiлiмдерді алуы болып табылады. Осы пән азық-түлік шикізатын өңдеу әдістері курсына арқаланады және арнайы пәндердiң ары қарай зерттеуге негiз болып табылады. 3.3 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант тиісті: :: шикiзатты өңдеу бойынша азық-түлiк шикiзатын, жартылай фабрикаттартарды, азық-түлiк өнiмi, технологиялық үдерiстерді жiктеудi білуі керек; :: Азық-түлiк шикiзатын кесу негiздерiмен, азық-түлiк шикiзаты мен азық-түлiк өнiмдерiн мен әр түрлi сапалық көрсеткiштерi бойынша зерттеумен жұмыстың дағдыларына ие болуы керек; :: Пәннің дәрiс материалы меңгеру; :: Шикiзаттың сапасын бағалауды, өлшеу нәтижелерiн өңдеуiнiң әдiстерiн және олардың анализдік талдауын істей алу керек; :: Шикiзаттың ұнтақтаудан кейiн оның сапасының негiзгi көрсеткiштерінанықтайтын факторлар туралы түсінік болу. <<Тағамдық шикізатты импульсті кесу>> пәні практикалық курс болып табылады. Сондықтан міндетті шарт бақылаудың негiзгi түрлерiн құрайтын барлық жаттығу және жеке тапсырмалардың орындауы болып табылады. 3.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант міндетті: :: азық-түлік шикізатын қайта өңдеу төңірегіндегі негiзгi периодты шығаруларымен дұрыс жұмыс iстеуге, қаралған ақпарат көздерi бойынша дұрыс есеп жүргізу, дербес пәндiк картотека жүргізуге икемi болу. :: шикізаттың негізгі сипаттамаларын білу керек; :: олардың қарқындылығын бағалау үшін негізгі технологиялық процестер мен сипаттарын жүзеге асыру әдістерін білуі керек; :: бiртектi емес сұйық жүйелердi бөлiнудiң технологиясындағы химиялық, физикалық-химия, құрылым - механикалық, коллоид процесстерi туралы түсінігі болуы керек; :: азық-түлiк шикiзатын кесу технологиясының ғылыми негізін білуі керек; :: ғылыми ақпараттармен алмасу формасы және олардың ресiмдеуiне негiзгi талаптарды бiлу; :: курстiң бiр үлгiдегi жобалық есептерiнiң шешуге дағдылану. 3.5 Курстың пререквизиттары: 3.5.1 Технологиялық жабдықтар 3.5.2 Сапаны басқарудың статистикалық әдістері 3.6 Курстың постреквизиттары: 3.6.1 Магистрлік диссертация 3.7 Жұмыс оқу жоспарының көшірмесі: 1 кесте Курс Семестр Кредиттер Дәріс (сағ.) ПС (сағ.) СОӨЖ (сағ.) СӨЖ (сағ.) Барлығы (сағ.) Қорытынды бақылау формасы 1 2 2 15 15 15 45 90 емтихан 4 ОҚЫТУШЫЛАРҒА АРНАЛҒАН ПӘНДЕРДІҢ ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫНЫҢ МАЗМҰНЫ 2 кесте Тақырыптардың аталуы және олардың мазмұны Сағат тар саны 1 2 Дәріс сабақтар 1-Модуль. Жалпы кіріспе және шикізатты өңдеу әдістері Дәріс 1. Кіріспе Технология туралы ғылымның пайда болуы және дамуы. Қазiргi күй және дамудың келешегi. Ең маңызды азық-түлiк мәселелерi және олардың шешілу болжамдары. 1 Дәрiс 2.Азық-түлiк өнеркәсiп салаларының қысқаша сипаттамасы.Өнеркәсiптің азық-түлiк саласында пайдаланылатын азық-түлiк шикiзатының ортақ сипаттамасы, жiктеу. 1 Дәріс 3. Шикiзаттың өңдеуiнiң ортақ әдiстерi.Азық-түлiк өнiмдерiнiң өндiрiсiнде шикiзаттың өңдеуiнiң физикалық әдiстерi. Кесу. Ұнтақтау. Гомогенизация. Iрiктеу. Сығу. Қатты денеден сұйықтықтың бөлуi. Араластыру. Шөгу. Сүзу. 1 2-Модуль. Импульсты кесудi әдісі Дәріс 4. Импульсты кесудi процестiң зерттеуi.Жабдықты жүзеге асыруы үшiн оның импульсты кесудi процесі. Әр түрлi материалдарды импульсты кесу жұмыстарына шолу 1 Дәріс 5. Құбырлы сүйектерді импульсты кесетін машиналардың жұмысшы мүшелерін есептеудiң инженерлiк әдiстемесi. Анизотропияныесепке ала отырып жiлiктiң жiлiк белiнiң көлденең қимасы пiшiннiң жеңiлдету 1 Дәріс 6. Жiлiктiң импульсты кесуiн зерттеу үшiн механикалық әсердi орнату. Механикалық әсердiң қондыруы 1 Дәріс 7. Жұмысшы органдардың сипаты және процестiң параметрлерін өлшеудiң сұлбасыПроцестiң есептік және эксперименталдi параметрлерін салыстыру 1 Дәріс 8. Импульсты кесудi процесінің энергиякүш беретiн параметрлерiн есептеу 1 Дәріс 9. Жiлiктердi импульсты кесудi процестiң параметрлердi есептеудiң әдiстемесiнiң эксперименталдi тексерiсi. Пневмомеханикалық әрекеттi қондыру 1 Дәріс 10. Импульсты кесудiң процестерiне қатысты ықшам сүйек ұлпасы қарай механикалық қасиеттерін зерттеудiң мiндетi 1 Дәріс 11. Нанотехнологияның негiзiнде өсiмдiк шикiзаттың өңдеуi 1 3-Модуль. Ықшам сүйек ұлпасын өңдеу және болашақ технологиялар Дәріс 12. Ықшам сүйек ұлпасының импульсты кесуi бұл дене ТЖ енгiзудiң процесi қатты сына тәрiздi және динамикалылық процесс дәрежесiн бағалау. 1 Дәріс 13. Еттiң ұнтақтауының тәсiлдерiн талдау және оңтайлысын таңдау. Ұнтақтаудың процесiн ғылыми қамтамасыз ету. Жұқа ұнтақтаудың тәсiлдерi. 1 Дәріс 14. Азық-түлiк ортасын ұнтақтауға арналған жабдық. Азық-түлiк ортасын ұнтақтаудың процесiн ғылыми қамтамасыз ету. Кесу машиналары. Қызылшакескіштер. 1 Дәріс 15. Болашақ техникасы: технологиялық мәселелердің жаңа техникалық шешiмдері. Материалдарды ұнтақтауға арналған тәсiл және құрылғы. Құйын тәрiздi ұнтақтағышы. Центрдентепкiш гомогенизатор 1 5 МАГИСТРАНТТАРДЫҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСЫН ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАРДЫҢ ТІЗІМІ 5.1 Импульсты кесу және оны азық-түлік өндірісінде қолдану. 5.2. Импульсты кесуге арналған жабдық. 5.3 Кесудің оңтайлы технологиялық процесін таңдау. 5.4 Өндірістегі азық-түлік шикізатын ұсақтау әдісі. 6 ПӘН БОЙЫНША ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТА 3 кесте Тақырыбы Көрнекі құралдар, ТСО, плакаттар, зертханалық стенд Өз бетімен оқып үйренуге арналған сұрақтар Бақылау нысаны Дәріс сабақтар 1 3 4 5 Дәріс 1. Кіріспе плакат жауап алу Дәріс 2.Азық-түлiк өнеркәсiп салаларының қысқаша сипаттамасы. плакат жауап алу Дәріс 3.Шикiзаттың өңдеуiнiң ортақ әдiстерi. плакат жауап алу Дәрiс 4. Импульсты кесудi процестiң зерттеуi. плакат Импульсты кесу қолдану жауап алу Дәріс 5. Жiлiктердi импульсты кесудi машин жұмысшы мүшелердi есептеудiң инженерлiк әдiстемесi. жауап беру Дәріс 6. Жiлiктiң импульсты кесуiн зерттеу үшiн механикалық әсердi орнату плакат; лабораториялық стенд Импульсты кесуге арналған жабдықтар тестілік аралық бақылау Дәріс 7. Жұмысшы орган сипаты және процестiң параметрлердi өлшеудiң сұлбасы плакат; лабораториялық стенд жауап беру Дәріс 8. Импульсты кесу процесініңэнергия күш беретiн параметрлерiн есептеу плакаттар Кесудің қолайлы технологиялық процесін таңдау жауап беру Дәріс 9. Жiлiктердi импульсты кесудi процестiң параметрлердi есептеудiң әдiстемесiнiң эксперименталдi тексерiсi. плакаттар; лабораториялық стенд тестілік аралық бақылау Дәріс 10.Импульсты кесудiң процестерiнде қолданылатын ықшам сүйек ұлпасы қарай механикалық қасиеттерді зерттеудiң мiндетi плакаттар Өндірісте тамақ өнімдерін ұсақтау әдістері. жауап беру Дәріс 11. Ықшам сүйек ұлпасының импульсты кесуi бұл дене ТЖ енгiзудiң процесi қатты сына тәрiздi және динамикалылық процесс дәрежесiн бағалау. плакат, лабораториялы стенд тестілік бақылау Дәріс 12. Нанотехнологияның негiзiнде өсiмдiк шикiзаттың өңдеуi плакат; лабораториялық стенд тестілік бақылау Дәріс 13.Етті ұнтақтаудың тәсiлдерiн талдау және қолайлысын таңдау. плакаттар; лабораториялық стенд жауап беру Дәріс 14. Азық-түлiк ортасын ұнтақтауға арналған жабдық. плакаттар тестілік бақылау Дәріс 15. Болашақ техникасы: технологиялықмәселелердіңжаңатехникалықшешiмдері. плакаттар Жауап беру 7 ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУДІҢ КАРТАСЫ 4 кесте Оқулықтардың, оқу-әдістемелік құралдардың атауы Даналардың саны Магистранттардыңсаны Қамтама-сыз етілу пайызы 1. В.И. Хлебников. Технология товаров. Учебник.- М.:Издательский Дом <<Дашков и К>>, 2002. - 427с. 50 5 100 2. Г.В. Твердохлеб., В.Н.Алексеев., Ф.С.Соколов. Технология молока и молочных продуктов. Киев: Высшая школа, 1978. - 408 с. 30 5 100 3. А.Ф. Фан-Юнг, Б.Л.Флауменбаум, А.К.Изотов и др. .Технология консервированных плодов, овощей, мяса и рыбы. М.: Пищевая промышленность, 1980. - 336 с. 10 5 100 4. А.П. Ковалевская. Технология пищевых продуктов. М.: ВО Агропромиздат, 1988.- 287 с. 15 5 100 5. И.А.Рогов. Технология мяса и мясных продуктов. ВО Агропромиздат, 1988. - 576 с. 2 5 33 6. Л.Я. Ауэрман. Технология хлебопе6карного производства. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984. - 416 с. 15 5 100 7. Б.Л. Флауменбаум, С.С. Танчев, М.А. Гришин. Основы консервирования пищевых продуктов. -М.: Агропромиздат, 1986. - 494 с. 2 5 33 8ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізгі әдебиеттер 8.1.1. В.И. Хлебников. Технология товаров. Учебник.- М.:Издательский Дом <<Дашков и К>>, 2002. 427с. 8.1.2.Машины и аппараты пищевых производств Том 1.Под редакцией академика Расхн В.А., 2008. 239 с. Панфилова, профессора В.Я. Груданова8.1.3. А.Ф.Фан-Юнг, Б.Л.Флауменбаум, А.К.Изотов и др. .Технология консервированных плодов, овощей, мяса и рыбы. М.: Пищевая промышленность, 1980. 336 с. 8.1.4. А.П.Ковалевская. Технология пищевых продуктов. М.: ВО Агропромиздат, 1988. 287 с. 8.1.5. И.А.Рогов. Технология мяса и мясных продуктов. ВО Агропромиздат, 1988. 576 с. 8.1.6. Л.Я.Ауэрман. Технология хлебопе6карного производства. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984.416 с. 8.1.7. Б.Л.Флауменбаум, С.С.Танчев, М.А.Гришин. Основы консервирования пищевых продуктов.М.: Агропромиздат, 1986.494 с. 8.2Қосымша 8.2.1. Н.А.Головкин. Холодильная технология пищевых продуктов. М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984.240 с. 8.2.2. Общие методы переработки сырья. Учебное пособие. М.: АгроНИИТЭИММП, 1992. 8.2.3. Е.П.Широков. Технология хранения и переработки плодов и овощей. М.: Колос, 1978. 311 с. 8.2.4. Гаврилова Н. Б. Гигиенические основы питания и контроля качества пищи. Учебное пособие. - Семипалатинск: ГУ <<Семей>>. 1998 - 181 с. 8.2.5. Позняковский В. М. Гигиенические основы питания, безопасность и экспертиза продовольственных товаров: Учебник. 2-е изд., испр. и доп. - Новосибирск: Изд-во Новосиб. ун-та, 1999. - 448 с. 8.2.6. Аханова В. М., Романова Е. В. Гигиена питания. - Ростов н/Д: изд-во <<Феникс>>, 2000. - 384 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz