Файл қосу
Пәннің анықтамасы және оның ветеринариялық санитариялық эксперттер дайындауда алатын орны
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНДАҒЫ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ 3-деңгейлі СМЖ құжаты ПОӘК ПОӘК 042-14.4.01.01.20.9/01.2014ж. ПОӘК <<Өсімдік, балық, ара өнімдерін ветеринариялық санитарлық сараптау>> пәнінің оқытушыға арналған жұмыс бағдарламасы Басылым № ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ <<ӨСІМДІК, БАЛЫҚ, АРА ӨНІМДЕРІН ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРЛЫҚ САРАПТАУ>> пәнінің 051202 -<<Ветеринариялық санитария>> мамандығына арналған ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2014 Алғы сөз 1. ҚҰРАСТЫРЫЛДЫ Құрастырушы: _____________________ Серикова А.Т. в.ғ.к, профессор қ.а. _____________________ Қойгелдинова А.С. в.ғ.к., доцент қ.а. Семей қ. Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Ветеринариялық санитария>> кафедрасы <<___>> _______ 2014 ж. 2. ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1.<<Ветеринариялық санитария>> кафедрасының отырысында Хаттама № <<___>> _______ 2014 ж. Кафедра меңгерушісі Е.О.Омарбеков 2.2 Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюросының отырысында Хаттама № <<___>> _______ 2014 ж. Төрайымы А.В.Тлеубаева 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында бекітіліп, баспаға ұсынылды Хаттама № <<___>> _______ 2014 ж. Төрайымы, оқу ісі бойынша проректоры Г.К.Искакова 4. №2 01.09.2009ж. басылым орнына ЕНГІЗІЛДІ Кешеннің өзектілігі типтік оқу бағдарламасы Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің 3.07.2006 жылғы №448 бұйрығы негізінде бекітілген. Мазмұны * Қолдану аймағы * Нормативтік нұсқаулар * Жалпы жағдайлар * Оқытушыға арналған оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны * Студенттердің өздік жұмысты орындауға арналған тақырыптар * Пән бойынша оқу әдістемелік картасы * Оқу әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы * Әдебиеттер 1. ҚОЛДАНУ АЙМАҒЫ <<Өсімдік, балық, ара өнімдерін ветеринариялық санитарлық сараптау>> пән бойынша оқу-әдістемелік кешен 051202-<<Ветеринарлык санитария>> мамандығының студенттеріне арналған. Ол студенттерді курстың, мазмұнымен, қажеттілігімен, өзектілігімен, саясатымен таныстырып, қажетті біліммен қамтамасыз етеді. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқудағы басшылыққа алатын нeriзri құжат болып саналады 2. НОРМАТИВТІК НҰСҚАУЛАР <<Өсімдік, балық, ара өнімдерін ветеринариялық санитарлық сараптау>> пәні бойынша оқу-әдістемелік кешен осы пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз болып саналады және ол Типтік оқу бағдарламасы Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің 3.07.2006 жылғы №448 бұйрығымен бекітілген, 051202 - <<Ветеринариялық санитария>> мамандығының мемлекеттік жалпыға міндетті білім беру стандартына сәйкес дайындалған. СТУ 042-РГП-СГУ-8-2007 Университет стандарты РГП 042-08.10.12-2007 3. ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР 3.1 Пәнді оқытудың негізгі мақсаты- Адамдарды өсімдік шаруашылығы өнімдері арқылы берілетін ауру тудырғыш және техногенді факторлардан сақтау үшін, сараптау және зерттеу жұмыстары бойынша маман дайындап шығару және қалдық заттың белгілі мөлшері бойынша санитарлық баға беру. 3.2 Пәнді оқытудың міндеттері - өсімдік шаруашылығы өнімдерін дұрыс саратау үшін, оның теориялық негізін, пестицидтер мен азотты тыңайтқыштардың қалдық мөлшерінің шамасын, өсімдік шаруашылығы өнімдерінің әрбір тобына қарсы зиянкестермен күресу құралдарын, алынған нәтиже бойынша өсімдік тағамдарына дұрыс санитарлық баға беру білуі, оларды қалай қолдануын, залалсыздандыру жолдарын немесе техникалық пайдаға асыруын, өсімдік шаруашылығы өнімдерін шығаруды технологиянегіздерін білулері керек. Сонымен қатар студенттер: өсімдік шаруашылығы өнімдерінің карантиндік ауруларының есебін жүргізе білуі, сонымен қатар шартты түрде жарамды және улы саңырауқұлақтардың түрлерін ажырата білуі тиіс. Өсімдік тектес тағамдар сатылатын сауда орындарының жағдайына ветеринариялық санитариялық қадағалауды ұйымдастыру базарларды МСС лабораториясы және сауда объектілерін қолдануға, сонымен қатар олардың жобасы мен құрылысына малдәрігерлік баға бере білуі тиіс. Әртүрі өсімдік тағамдарын сату негізінде оларға малдәрігерлік шаралар және малдәрігерлік сараптау жүргізе білуге тиіс. Өсімдік тағамдарының ауруларын анықтау органолептикалық, химиотоксикологиялық әдістерін қолдана білулері және өсімдік зиянкестеріне қарсы қолданулардың нитраттардың, нитриттердің, епстицидтердің және т.б. химиялық қосылыстардың мөлшерін білулері тиіс. 3.3 Болашақ маман ретінде, іске асыра алатын болу керек: зертханалық сараптау үшін өнімдерді таңдауы; балауса тамыр-түйнек жемістілермен жапырақты-жемісті көкөністерге сараптау жүргізуді; кептірілген тамыр-түйнек жемістер мен көкөністі сараптау үшін зертханалық тексерулерді; ашытылған, тұздалған, маринадталған және мұздатылған көкөніс, жеміс- саңырауқұлақтарға сараптау жүргізуді; ұн, астық және бұршақты жемістерді сараптауды және тексеру нәтижесі бойынша тиісті қорытынды жасауды; толық патологоанатомиялық және паразитологиялық жарып союды, зерттеулерге сынама алуды; балық, балық және ара өнімдерін ветсараптаудан өткізу үшін сезімдік және зертханалық тексерулер жүргізуді; балық, балық және ара өнімдеріне санитариялық баға беруді, соған байланысты қалай пайдалану керек екендігіне шешім қабылдауды; жалпы ветеринариялық-санитариялық қадағалау қызметінің күрделі мәселелерін Халқымызға талмай мәлімдеп-насихаттауды, т.с.с жұмыстарды. 3.4 Дағдылынып-әдеттену керек: өсімдік, балық және ара өнімдерінен сынама алуды еркін жүргізілуге; өсімдік, балық және ара өнімдерінің сапасын тексеріп анықтай алатын болып; балық, ара және өсімдік өнімдеріне сезімдік, биохимиялық және басқа да зертханалық зерттеу жұмыстарына; өсімдік, балық және аралардың негізгі, елімізде көп тараған ауруларын балауға; ветеринариялық санитариялық шаралардың жүргізілу сапасын бақылауға; ветеринариялық техника, құрамынад миробтары бао материалдар және басқа да зиянды заттар мен жұмыс кезіндегі қауіпісздік техникасын сақтауға; 3.5 Пәннің пререквизиттері: биология, химия, биофизиялық, физиология, генетика, радиобиолоия, микробиология, вирусология, экология, 3.6 Пәннің постреквизиты: гидрология, гидрохимия, ихтиология, апиология, ветеринариялық генетика, санитария, мал және құс шаруашылықтары өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау, инвазиялық аурулар, жұқпалы аурулар, ет-сүт өнімдерінің технологиясы. Кесте 1 - Жұмыс жоспарынан көшірме Курс Семестр Кредит саны Дәріс (сағ) Зертханалық (сағ) СӨОЖ (сағ) СӨЖ (сағ) Барлығы (сағ) Қорытынды бақылау түрі 3 6 2 15 15 30 30 90 Емтихан 4.ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫНЫҢ МАЗМҰНЫ Кесте 2 - Дәрістің жоспары мен мазмұны. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу Дәріс тақырыптары және мазмұны Сағат саны Әдебиеттер 1 2 3 Кіріспе. Пәннің анықтамасы және оның ветеринариялық санитариялық эксперттер дайындауда алатын орны. 1 № Жас көкөністер мен жемістерді сараптау. 2 Жас көкөністер мен жеміс жидектерді санитариялық сапасын анықтау. 1 Көкөністер мен жемістерді өңдеу арқылы алынған тағамдардың технологиясының негіздері және сараптауы. 1 Консервілеу әдістері мен тәсілдері. 2 Ұн, жарма, крахмал, қант астық және бұршақ өнімдерін сараптау. 2 Тағамдық өсімдік майларын сараптау. 1 Кептірілген тамыр түйнек жеміс, жеміс жидек, көкөніс өнімдерін сараптау. 2 Саңырауқұлақтарды сараптау және санитарлық бағасы. 2 Татымды-дәмдеуіш өнімдердің сапасын сараптау және санитарлық бағасы. 1 Кесте - 2 а Зертханалық сабақтар Тақырыптың аты және мазмұны Сағат саны Әдебиеттер 1 2 3 Кафедра жағдайында өтетін сабақтарда техника қауіпсіздігін сақтау 1 Б.С.Сенченко Ростов-на-Дону 2001г. Балауса (жас) көкөністерді сараптаудың әдістерін және техникасын меңгеру 2 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Балауса жемістерді, жеміс жидектерді және бақша дақылдарын сараптау. 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Тамыр-түйнекті жеміс, көкөнім, жеміс-жидектердің негізгі аурулары санитарлық бағасы. 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Кептірілген, тамыр-түйнек, жеміс, жеміс жидектерді сараптау және санитарлық бағасы 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Ашытылған, тұздалған және маринадталған көкөністерді сараптау әдістерін меңгеру 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Ашытылған, тұздалған және маринадталған көкөністерді сараптау 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Дәнді сараптаудың әдістері мен техникасын меңгеру. 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Астық дақылдарын (ұнды, жарма) сараптау және санитариялық бағасы 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Тағамдық өсімдік майларын сараптау әдістерін меңгеру 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Өсімдік майларын сараптау 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Тұздалған саңырауқұлақтарды сараптау әдістерін меңгеру 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Тұздалған саңырауқұлақтарды сараптау 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. Өсімдік өнімдерін нитрит пен нитрат мөлшерін анықтау. 1 №1 Б.16-24. №2 Б. №4 Б.213-230. 5. СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТЫ ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР 1.Пәннің анықтамасы басқа ғылымдармен байланысы. 2.Ветеринариялық санитариялық сараптау тарихы. 3.Тағамдық өнімдерді зиянды экологиялық факторлардан қорғау проблемасы. 4.Тағамдық өнімдерді зиянды экологиялық факторлардан қорғау проблемасы. 5.Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің химиялық құрамы және тағамдық құндылығы. 6.Өсімдік тектес өнімдердің стандартизациясы және сертификациясы. 7.Тамыр түйнектілердің, бақша дақылдарының тропикалық және субтропикалық жеміс жидектердің аурулары және ластағыштары. 8.Өсімдік өнімдерін кептірудің негізі әдістері. 9.Консервілеудің әдістері мен тәсілдері. 10.Ұн, арпа, крахмал және қант, дәнді және бұршақты тағамдық өнімдерге қойылатын МЕСТ талаптары, РТУ және т.б нормативтік құжаттар. 11.Тағамдық өсімдік майын алу техникалық негіздері және санитариялық гигиеналық қадағалау. 12.Крахмалды тасымалдау және сақтау шартын санитариялық гигиеналық қадағалау. 13.Өсімдік майын алудың технологиялық негіздері және санитариялық гигиеналық қадағалау. 14.Өсімдік майын алудың технологиялық негіздері және санитариялық гигиеналық қадағалау. 15.Дәмдеуіш өнімдердің сапасын сараптау: ас тұзы тағамдық қышқылдар, алкогольді сусындар. 6. ПӘН БОЙЫНША ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ Кесте 3 - Пән бойынша оқу әдістемелік каратсы Тақырытар Қолданылатын қосымшалар Бақылау түрі Дәріс сабақ Зертханалық сабақ 1 2 3 5 Кіріспе. Пәннің анықтамасы және оның ветеринариялық санитариялық сараптаушылар дайындауда алатын орны. Кафедра жағдайында өтетін сабақтарда техника қауіпсіздігін сақтау Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Жас көкөністер мен жемістерді сараптау. Балауса (жас) көкөністерді сараптаудың әдістерін және техникасын меңгеру Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Жас көкөністер мен жеміс жидектерді санитариялық сапасын анықтау. Балауса жемістерді, жеміс жидектерді және бақша дақылдарын сараптау. Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Көкөністер мен жемістерді өңдеу арқылы алынған тағамдардың технологиясының негіздері және сараптауы. Тамыр-түйнекті жеміс, көкөнім, жеміс-жидектердің негізгі аурулары санитарлық бағасы. Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Консервілеу әдістері мен тәсілдері. Кептірілген, тамыр-түйнек, жеміс, жеміс жидектерді сараптау және санитарлық бағасы Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Консервілеу әдістері мен тәсілдері. Ашытылған, тұздалған және маринадталған көкөністерді сараптау әдістерін меңгеру Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Ұн, жарма, крахмал, қант астық және бұршақ өнімдерін сараптау. Ашытылған, тұздалған және маринадталған көкөністерді сараптау Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Ұн, жарма, крахмал, қант астық және бұршақ өнімдерін сараптау. Дәнді сараптаудың әдістері мен техникасын меңгеру. Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Тағамдық өсімдік майларын сараптау. Астық дақылдарын (ұнды, жарма) сараптау және санитариялық бағасы Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Кептірілген тамыр түйнек жеміс, жеміс жидек, көкөніс өнімдерін сараптау. Тағамдық өсімдік майларын сараптау әдістерін меңгеру Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Кептірілген тамыр түйнек жеміс, жеміс жидек, көкөніс өнімдерін сараптау. Өсімдік майларын сараптау Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Саңырауқұлақтарды сараптау және санитарлық бағасы. Тұздалған саңырауқұлақтарды сараптау әдістерін меңгеру Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Саңырауқұлақтарды сараптау және санитарлық бағасы. Тұздалған саңырауқұлақтарды сараптау Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. Татымды-дәмдеуіш өнімдердің сапасын сараптау және санитарлық бағасы. Өсімдік өнімдерін нитрит пен нитрат мөлшерін анықтау. Тақта, мел, плакаттар. Ауызша, Тест. 7. ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ Кесте 4 - Оқу әдістемелік әдебиеттерді қамтамасыз ету картасы Оқу әдістемелік оқулықтар Саны Студенттер саны % Қамтамасыз етілуі 1 2 3 4 1. Т.Тлеуғали., С.Қырықбай. Мал дәрігерлік- санитарлық сараптау және мал шаруашылығы өнімдерінің технологиясы мен стандарттау негіздері. Алматы, 1998 ж 100 12 25 2. Дюсембаев С.Т., Серикова А.Т. <<Ара және балық өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау>> Әдістемелік нұсқау. Семей, 2005 1 12 0,25 3. Сенченко Б.С. <<Ветеринарная санитарная экспертиза продуктов животного и растительного происхождения>> Ростов-на-Дону 2001г. 10 12 5 4. В.А.Макаров и др. <<Практикум по ВСЭ с основами технологии продуктов животноводства>> М.: 1987г. 100 12 25 5. Макаров В.А., Фролов В.П., Шуклин Н.Ф. Ветеринарно-анитарная экспертиза с основами технологии и стандартизации продуктов животноводства М.:1991 г 100 12 25 8. ӘДЕБИЕТТЕР 8.1 Негізігі әдебиеттер Негізігі әдебиеттер 1. Т.Тлеуғали., С.Қырықбай. Мал дәрігерлік- санитарлық сараптау және мал шаруашылығы өнімдерінің технологиясы мен стандарттау негіздері. Алматы, 1998 2. Дюсембаев С.Т., Серикова А.Т. <<Ара және балық өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау>>. Әдістемелік нұсқау. Семей, 2005 3. Сенченко Б.С. Ветеринарно-санитарная экспертиза сырья животного и растительного происхождения. Ростов - на - Дону. 2001г. 4. Макаров В.А. и др. <<Практикум по ВСЭ с основами технологии продуктов животноводства>> М.: 1987г. 8.2 Қосымша әдебиеттер 1. Макаров В.А., Фролов В.П., Шуклин Н.Ф. Ветеринарно-анитарная экспертиза с основами технологии и стандартизации продуктов животноводства. М.:1991 г. 2.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz