Файл қосу

Астық сапасын анықтау тәсілдері



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
3деңгейлі  СМК құжаты
                                   ПОӘК
                                   ПОӘК
042-18-21.1.56/01.2013


                                   ПОӘК
<<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы>> пәнінен оқытушыға арналған жұмыс жоспары
                            № ___ басылым
                           <<___>>  ______   20__ж.






ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

     5В080100 Агрономия мамандығына арналған
<<ӨСІМДІК ШАРУАШЫЛЫҒЫ ӨНІМДЕРІН САҚТАУ ЖӘНЕ ӨҢДЕУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ>> ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАНЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ
                                       
                                       
                                       
                                       



СЕМЕЙ  - 2013


                                Алғы сөз
1 ҚҰРАСТЫРҒАН

Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Агротехнология және орман ресурстары>> кафедрасының  аға оқытушысы  Байгаринова Роза Магавияновна

<<___ >>              20      жыл
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ: 
2.1. <<Агротехнология және орман ресурстары>>  кафедрасының мәжілісінде. 
Хаттама <<       >>                     20__  жыл, №___
Кафедра меңгерушісі ________Сейлгазина С.М. 
2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде 
Хаттама <<    >>                  20__  жыл, №____
Төраға ______Тлеубаева А.В.
3 БЕКІТЕМІН:
Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және баспаға ұсынылды 
Хаттама <<       >>                  20        жыл, №___
ОӘК төрағасы  __________ Искакова Г.К.

4   БІРІНШІ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН



                                       

                                МАЗМҰНЫ

* Жалпы жағдайлар 
* Пәнді оқу бойынша әдістемелік нұсқаулар
* Курстың форматы мен саясаты
* Баға қою саясаты
* Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттар
* СОЖӨЖ және СӨЖ мазмұны
* Пән бойынша оқу процесінің күнтізбелік жоспары
* Қолданылған әдебиеттер












                                        
                          




1 ҚОЛДАНУ САЛАСЫ
Жұмыс бағдарламасы <<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы>> пәнінен <<5В080100>> - <<Агрономия>> мамандығына арналған. 
* НОРМАТИВТІ СІЛТЕМЕЛЕР
    <<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу>> пәнінің оқытушыларға арналған жұмыс оқу   бағдарламасы осы пәннің оқу процесін ұйымдастыру  ретін  келесі құжаттардың талаптары мен  ұсыныстарына сәйкес орнатады: 
-      Жоғары білім берудің мемлекеттік жалпыға міндетті стандарты;
-    5В080100  -  Агрономия жоғары білім беру мамандығы бойынша типтік оқу жоспары. Жоғары және жоғарғы оқу орнынан кейінгі білім беру мамандықтары бойынша типтік оқу жоспарына 132 қосымша;
-  5В080100  -  Агрономия мамандығы бойынша пәннің типтік оқу бағдарламасы;
-   <<Пәннің оқу-әдістемелік кешенін әзірлеу және рәсімдеуге қойылатын ортақ талаптар>> ТБС 042-ГУ-4-2013 Университет стандарты;
-  <<Пәннің оқу-әдістемелік кешенінің мазмұны және құрылымы>> ҚП 042-1.01-2013 Құжаттық процедура.

* ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР
3.1 Пән туралы қысқаша дерек: <<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы>> пәні 2 семестрде оқытылады, пәннің оқытылатын мерзімі 15 жұма, жалпы көлемі  -  135 сағат. Курс емтиханмен аяқталады.
3.2 <<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы>> пәнінің  негізгі міндеті: 
* Ауыл шаруашылық өнімдерін сақтау мен оны өңдеу технологиясының теориялық негізін үйрену;
* Сақтау мен өңдеу кезінде болатын сандық және сапалық шығындарды азайту жолдарын оқып үйрену;
* Ауыл шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологияларына байланысты ғылыми зерттеу жұмыстарымен шұғылдануға машықтану;
3.3 Курстың мақсаты: болашақ мамандарды ауыл шаруашылық өнімдерін өңдеу, сақтау және қайта өңдеу тәсілдерін меңгере отырып, өндіріс жағдайында өздігінен жұмыс істеуге үйрету пәннің басты мақсаты болып табылады.
3.4 <<Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау және өңдеу технологиясы>> -  Ауыл шаруашылық дақылдарын өсірудің және жоғары өнімдерін алудың 






агротехникалық шараларын жасап, экономикалық тиімді, еңбек және құрал жабдықтар шығыны аз, сапалы өнім алуды болып табылады.
Пәнді оқу нәтижесінде студенттер мына білуі керек: 
* Ауыл шаруашылық өнімдерін сақтау және өңдеу саласының негізгі міндеттерін;
* Ауыл шаруашылық өнімдерінің сапасына қойылатын талаптарды;
* Өнімді сақтау және және өңдеу кезінде оның сапасын анықтау тәсілдерін;
* Тәжірибеде қолданылатын ауыл шаруашылық өнімдерін сақтаудың әдісі мен тәсілдерін;
* Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өңдеу және қайта өңдеу негіздерін;
Пәнді оқу нәтижесінде студенттер игеруге тиісті: 
* Ауыл шаруашылық өнімдерін сапасына байланысты қоймада орналастырудың жоспарын жасау;
* Ауыл шаруашылығында қолданылатын өңдейтін және қайта өңдейтін машиналармен жұмыс істеу;
* Стандарт талабына сай ауыл шаруашылық өнімдерінен үлгі алу және оны талдау; 
* Стандарт бойынша ұн және жарма өнімдерінің сапасын анықтау;
* Өсімдік шаруашылығы өнімдерін сақтау кезінде сандық және сапалық есеп жүргізу;
* Сапасына байланысты өнімді өткізудің тиімді жолын үйрену;
3.5 Курстың пререквизиттері: 
* Ботаника;
* Өсімдіктер физиологиясы;
* Физика;
* Химия;
3.6 Курстың постреквизиттері:  
* Ауыл шаруашылық дақылдарының селекциясы және тұқым шаруашылығы;
* Өсімдік шаруашылығы;

3.7 Жұмыс оқу жоспарынан көшірме 
                                   Кесте -1                               
                                   Курс
                                Семестр
                                 Кредит
                             Дәріс сағат
                     Зертхана, сабақ, сағ.
ОЖ СӨЖ
                                    СӨЖ
                                Барлығы
                  Қорытынды бақылау түрі
                                       4
                                       7
                                       3
                                      15
                                      30
                                     22,5
                                     67,5
                                      135
                             Емтихан/ КЖ

4 ОҚУ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫНЫҢ МАЗМҰНЫ (МОДУЛЬ) 
                                                                   Кесте 2
               ПӘННІҢ ТАҚЫРЫПТЫҚ  ЖОСПАРЫ
                           Тақырып атауы
                           Сағаттар саны
                                       1
                                       2
                       Дәріс тақырыптары
          1  -  модуль Астық массасың сақтау
1  -  блок - Өнім сапасына қойылатың талаптар
Кіріспе. Өңдеу өңдірістері технологиясының қазіргі заманғы жағдайы мен дамуы 
                                       1
Кондиция және оның талаптары. Сапасына байланысты астықтың салмағы мен кұнына кеміту немесе жасау
                                       1
Өнімді сақтаудың қысқаша тарихы. Өнімді сақтаудың профессор Я.Я. Никитиский жасаған негіздері принциптері
                                       1
Астық сақтаудың негізгі тәсілдері. Астық сақтау кезіндегі бақылауды ұйымдастыру
                                       1
Сақтау кезінде астықта болатың шығындар. Табиғи шығынды есептеу
                                       1
Сақтау кезінде астықта жүретін физиологиялық процестер
                                       1
Қойма зиянкестері және олардың өміріне эсер етуші факторлар
1 аралық бақылау
                                       1
                  Блок 2 -  Астық қоймалары
Астық қоймаларының жалпы сипаттамасы. 
                                       1
Сиымдылығы әр түрлі типтік тұқым қоймаларының сипаттамасы
                                       1
Блок 3 - Астық массасы сақтау нысаны ретінде
Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің күрамы жене оган әсер етуші факторлар. Астық массасының қасиеттері
                                       1
Астықты қоймаға қабылдауда жүргізілетін дайындық жұмыстары. Астықты орналастыруда қойлатың талаптар. Қойма астықты орналастыру жоспарын жасау
                                       1
           Модуль 2 -  Өндеру технологиясы 
           Блок 4 - Астық дақылдарың өндеу  
Дәннің химиялық құрамы. Ұн және ұн өндеру технологиясы
                                       1
Нан өнімі және оның сапасын анықтау. Жарма дақылдары және олардың сапасың анықтау
                                       1
Блок 5 -  Картоп және қант қызылшасын сақтау
Картоп өнімі және оны сақтау технологиясы. Картоп түйнегінің тығыздығы бойынша ондағы крахмал мөлшерін анықтау
                                       1
Қант қызылшасын сақтау тәсілдері. Қант қызылшасын қант алу технолгиясы
2 аралық бақылау
                                       1
Барлығы:
                                      15
                       Зертханалық жұмыс
          1  -  модуль Астық массасың сақтау
1  -  блок - Өнім сапасына қойылатың талаптар
Астық массасынаң үлгі алу тәртібі
                                       2
Астық сапалық белгілер тобы
                                       4
Астық сапасын анықтау тәсілдері
                                       2
Астықтың міндетті түрде анықталатын сапалық көрсеткіштері
                                       2
Астықтың жаналығы және оны анықтау тәсілдері
                                       2
                  Блок 2 -  Астық қоймалары
Астықтың ластылығы және оны анықтау тәсілдері
                                       2
Астықтың ылғалдылығы және оны анықтау тәсілдері
                                       2
Блок 3 - Астық массасы сақтау нысаны ретінде
Қойма зиянкестері және астықтың олармен зақымдануын анықтау
                                       2
Астықтың көлемдік салмағы және оны анықтау тәсілі
                                       4
           Модуль 2 -  Өндеру технологиясы 
           Блок 4 - Астық дақылдарың өндеу  
Бидай дәніндегі желімшенің сапасы мен мөлшерін анықтау
                                       2
Блок 5 -  Картоп және қант қызылшасын сақтау
Бидай дәніндегі желімшенің сапасын қамырдың дистелденген суда қалқып шыгуы бойынша анықтау
                                       4
Дәннің ірілігі мен біркелкілігін анықтау
                                       2
Барлығы:
                                      30

                   * СОӨЖ ЖӘНЕ СӨЖ МАЗМҰНЫ
5.1 Кіріспе. Өңдеу өңдірістері технологиясының қазіргі заманғы жағдайы мен дамуы 
5.2Кондиция және оның талаптары. Сапасына байланысты астықтың салмағы мен кұнына кеміту немесе жасау
5.3Өнімді сақтаудың қысқаша тарихы. Өнімді сақтаудың профессор Я.Я. Никитиский жасаған негіздері принциптері
5.4Астық сақтаудың негізгі тәсілдері. Астық сақтау кезіндегі бақылауды ұйымдастыру
5.5Сақтау кезінде астықта болатың шығындар. Табиғи шығынды есептеу
5.6Сақтау кезінде астықта жүретін физиологиялық процестер
5.7Қойма зиянкестері және олардың өміріне эсер етуші факторлар
5.8Астық қоймаларының жалпы сипаттамасы. 
5.9Сиымдылығы әр түрлі типтік тұқым қоймаларының сипаттамасы
5.10Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің күрамы жене оган әсер етуші факторлар. Астық массасының қасиеттері
5.11Астықты қоймаға қабылдауда жүргізілетін дайындық жұмыстары. Астықты орналастыруда қойлатың талаптар. Қойма астықты орналастыру жоспарын жасау
5.12Дәннің химиялық құрамы. Ұн және ұн өндеру технологиясы
5.13Нан өнімі және оның сапасын анықтау. Жарма дақылдары және олардың сапасың анықтау
5.14Картоп өнімі және оны сақтау технологиясы. Картоп түйнегінің тығыздығы бойынша ондағы крахмал мөлшерін анықтау
5.15Қант қызылшасын сақтау тәсілдері. Қант қызылшасын қант алу технолгиясы

6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы
                                                                   Кесте 3
№
Дәріс сабағының тақырыбтары
Зертханалық сабақ тақырыптары
Тәжірибелік (семинарлық) сабағының тақырыптары

Көрнекті құралдар, ТЖО, плакаттар, зертханалық стенд
Өз бетімен оқып білу сұрақтары
Бақылау формасы
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
                                       6
                                       7
          1  -  модуль Астық массасың сақтау
1  -  блок - Өнім сапасына қойылатың талаптар
                                       1
Кіріспе. Өңдеу өңдірістері технологиясының қазіргі заманғы жағдайы мен дамуы 
Астық массасынаң үлгі алу тәртібі
                                       -
Әдістемелік нұсқаулықтар,
                                          плакаттар, кестелер.
Кондиция және оның талаптары. Сапасына байланысты астықтың салмағы мен кұнына кеміту немесе жасау
Ауызша сұрау, зертхана н2тижес2
                                       2
Кондиция және оның талаптары. Сапасына байланысты астықтың салмағы мен кұнына кеміту немесе жасау
Астық сапалық белгілер тобы
                                       -
Әдістемелік нұсқаулықтар,
плакаттар, кестелер.
Астық сақтаудың негізгі тәсілдері. Астық сақтау кезіндегі бақылауды ұйымдастыру
Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі
                                       3
Өнімді сақтаудың қысқаша тарихы. Өнімді сақтаудың профессор Я.Я. Никитиский жасаған негіздері принциптері
Астық сапасын анықтау тәсілдері
                                       -
Әдістемелік нұсқаулықтар,
плакаттар, кестелер.

Сақтау кезінде астықта болатың шығындар. Табиғи шығынды есептеу
Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі
                                       4
Астық сақтаудың негізгі тәсілдері. Астық сақтау кезіндегі бақылауды ұйымдастыру
Астықтың міндетті түрде анықталатын сапалық көрсеткіштері
                                       -
Видеоматериалдар, стендтер.
Сақтау кезінде астықта жүретін физиологиялық процестер
Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі
                                       5
Сақтау кезінде астықта болатың шығындар. Табиғи шығынды есептеу
Астықтың жаналығы және оны анықтау тәсілдері
                                       -
Әдістемелік нұсқаулықтар,
плакаттар, кестелер.
Астық қоймаларының жалпы сипаттамасы.
Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі
                                       6
Сақтау кезінде астықта жүретін физиологиялық процестер
Астықтың ластылығы және оны анықтау тәсілдері
                                                                               
Видеоматериалдар, стендтер.
Сиымдылығы әр түрлі типтік тұқым қоймаларының сипаттамасы
Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі
                                       7
Қойма зиянкестері және олардың өміріне эсер етуші факторлар
1 аралық бақылау
Астықтың ылғалдылығы және оны анықтау тәсілдері
                                       -
Әдістемелік нұсқаулықтар,
                                          плакаттар, кестелер.
Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің күрамы жене оган әсер етуші факторлар. Астық массасының қасиеттері
Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі
                  Блок 2 -  Астық қоймалары
                                       8
Астық қоймаларының жалпы сипаттамасы. 
Қойма зиянкестері және астықтың олармен зақымдануын анықтау
                                       -
Видеоматериалдар, стендтер.
Астықты қоймаға қабылдауда жүргізілетін дайындық жұмыстары. Астықты орналастыруда қойлатың талаптар. Қойма астықты орналастыру жоспарын жасау
Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі
                                       9
Сиымдылығы әр түрлі типтік тұқым қоймаларының сипаттамасы
Астықтың көлемдік салмағы және оны анықтау тәсілі
                                       -
Әдістемелік нұсқаулықтар,
                                          плакаттар, кестелер.
Дәннің химиялық құрамы. Ұн және ұн өндеру технологиясы
Ауызша сұрау, бақылау жұмысы
Блок 3 - Астық массасы сақтау нысаны ретінде
10
Өсімдік шаруашылығы өнімдерінің күрамы жене оган әсер етуші факторлар. Астық массасының қасиеттері
Бидай дәніндегі желімшенің сапасы мен мөлшерін анықтау
                                       -
Видеоматериалдар, стендтер.
Нан өнімі және оның сапасын анықтау. Жарма дақылдары және олардың сапасың анықтау
Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі
                                      11
Астықты қоймаға қабылдауда жүргізілетін дайындық жұмыстары. Астықты орналастыруда қойлатың талаптар. Қойма астықты орналастыру жоспарын жасау
Бидай дәніндегі желімшенің сапасын қамырдың дистелденген суда қалқып шыгуы бойынша анықтау
                                       -
Әдістемелік нұсқаулықтар,
плакаттар, кестелер.
Картоп өнімі және оны сақтау технологиясы. Картоп түйнегінің тығыздығы бойынша ондағы крахмал мөлшерін анықтау
Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі
                                       
           Модуль 2 -  Өндеру технологиясы 
            Блок 4 - Астық дақылдарың өндеу
                                      12
Дәннің химиялық құрамы. Ұн және ұн өндеру технологиясы
Дәннің ірілігі мен біркелкілігін анықтау
                                       -
                            Видеоматериалдар, стендтер.
Қант қызылшасын сақтау тәсілдері. Қант қызылшасын қант алу технолгиясы

Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі
                                      13
Нан өнімі және оның сапасын анықтау. Жарма дақылдары және олардың сапасың анықтау
Астық массасынаң үлгі алу тәртібі
                                                                               
                            Видеоматериалдар, стендтер.
Астықтың көлемдік салмағы және оны анықтау тәсілі
Ауызша сұрау, бақылау
жұмысы
                                       
Блок 5 -  Картоп және қант қызылшасын сақтау
                                      14
Картоп өнімі және оны сақтау технологиясы. Картоп түйнегінің тығыздығы бойынша ондағы крахмал мөлшерін анықтау
Астық сапалық белгілер тобы
                                       -
Әдістемелік нұсқаулықтар,
плакаттар, кестелер.
Астықтың көлемдік салмағы және оны анықтау тәсілі
Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі
                                      15
Қант қызылшасын сақтау тәсілдері. Қант қызылшасын қант алу технолгиясы
2 аралық бақылау
Астық сапасын анықтау тәсілдері
                                       -
Әдістемелік нұсқаулықтар,
плакаттар, кестелер.
Бидай дәніндегі желімшенің сапасын қамырдың дистелденген суда қалқып шыгуы бойынша анықтау
Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі

7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы
                                                                   Кесте 4
Оқулықтардың, оқу-әдістемелік көмекші құралдардың атауы.
Даналар саны
Студенттер саны 
Қамтамасыз етілу пайызы
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
Жүргенов Жәкенбай Сәрсенбайұлы <<Өсімдік шаруышылығы өнімдерін сақтау және өндеу технологиясы>>. Оку құралы - Алматы, ҚазҰАУ,2011-201бет
                                       
                                       
                                      20
                                       
                                       
                                      13
                                       
                                       
                                     100%

8 ҰСЫНЫЛАТЫН ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізгі әдебиет:
  + .1 Қ. К. Әрінов, Қ.М. Мұсынов, А.Қ. Апушев, Н.А. Серекпаев, Н.А. Шестакова, С.С. Арыстанғұлов <<Өсімдік шаруашылығы>> , Алматы-2011жыл
8.1.2 М.М. Жанұзақов. Өсімдік шаруашылығы. Алматы, 2007 жыл
    o М.И. Кондрашкина <<Лабороторно-практические заниятия по растениеводству>>  Москва-2006 г
                                       
8.2.Қосымша әдебиет:
8.2.1.Вадима Г.В., Яблоков А Н., Синицына С.М. Семеноводство полевых культур. Л.: Колос, 1983
8.2.3.Прохоров И.А., Крючков А.В., Комиссаров В.А. Селекция и семеноводство овощных культур. - М.: Колос, 1997.

                                       
                                                


Пәндер