Файл қосу
Жұқпалы аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ 3 деңгейлі СМЖ кұжаты ПОӘК ПОӘК 042-18-23.1.42/02-2013ж . <<Ветеринарлық санитарлық сараптау>>пәнінен оқу әдістемелік кешені студентке арналған №_ басылым <<__>>_____2014ж. ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕН <<ВЕТЕРИНАРЛЫҚ САНИТАРЛЫҚ САРАПТАУ>> пәнінің 5В120100-<<Ветеринарлық медицина>> мамандығына арналған ПӘННІҢ СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 .ҚҰРАСТЫРҒАН 1 .ҚҰРАСТЫРҒАН Құрастырған.________ <<___>>____ 2014 ж., Дюсембаев С.Т., в.ғ.д., профессор қолы күні ________ <<___>>____ 2014 ж., Серикова А.Т., в.ғ.к., профессор м.а. қолы күні <<Ветеринарлық санитария>> кафедрасы 2 ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1 <<Ветеринарлық санитария>> кафедрасының мәжілісінде Хаттама <<_____>> __________2014 ж., №____ Кафедра меңгерушісі ____________E.Омарбеков 2.2 Аграрлық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде Хаттама <<_____>>__________ 2014 ж., №_____ Төрайымы ___________________ А.Тлеубаева 3 БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде мақұлданды және баспаға ұсынылды Хаттама <<____>> ____________2014 ж., №_____ ОӘК төрағасы___________________Г.Искакова 4. АЛҒАШРЕТ ЕНГІЗІЛДІ. ҚҰРАМЫ 1. Жалпы жағдайлар 2. Сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу және пәннің мазмұны 3. Пәнді оқу жөнінде әдістемелік нұсқаулар 4. Курстың форматы 5. Курстың саясаты 6. Білімді бағалау саясаты 7. Әдебиеттер 1. ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР 1.1. Оқытушы және пән бойынша жалпы мәлімет. - Серикова А.Т.-в.ғ.к., профессор міндетін атқарушы, - <<Ветеринарлық санитария>> кафедрасы - хабар алыну телефоны 53-19-70 - оқу корпусы№5 - сабақ жүргізілетін орын - бөлме №309,311,312 - пән атауы <<Ветеринарлық санитарлық сараптау>> - Кредит саны - /2/ 1.2. Пәннің қысқаша мазмұны: ветеринариялық санитариялық сараптаудың халық шаруашылығы маңызы зор себебі сойыс өнімдерін интенсивті технологиялық өңдеу негізінде қазіргі заманғы, алдыңғы зерттеу әдістерін қолдану, бүгінгі күнде жоғары сапалы тағамдық өнімдерді алуға мүмкіндік береді. 1.3. Пәннің оқытылу мақсаты: ветеринариялық санитариялық бағалау ережелерін және гигиеналық зерттеу әдістерін,сонымен қатар жануар тектес шикізаттарын және өнімдерін стандартизациялық және сертификаттық технологиясының негіздерін меңгеру. ветеринариялық санитариялық сараптаудың халық шаруашылығы үшін маңызы зор себебі, сойыс өнімдерін интенсивті технологиялық өңдеу негізінде қазіргі заманғы, алдыңғы зерттеу әдістерін қолдану, бүгінгі күнде жоғары сапалы тағамдық өнімдерді алуға мүмкіндік береді. 1.4. Пәннің оқытылуның негізгі тапсырмасы: ветеринариялық санитариялық сараптаудың халық шаруашылығы үшін маңызы зор себебі, сойыс өнімдерін интенсивті технологиялық өңдеу негізінде қазіргі заманғы, алдыңғы зерттеу әдістерін қолдану, бүгінгі күнде жоғары сапалы тағамдық өнімдерді алуға мүмкіндік береді. 1.5. Оқытылудың нәтижесі Пәннің оқытылу нәтижесінде студент білуге міндетті: Білу: -инфекциялық, инвазиялық аурулардың қоздырғыштарына термиялық әсерлердің режимдерін (төменгі және жоғарығы температуpa) санитарлық өңдеу сапасын микробиологиялық қадағалау үшін ветеринариялық бақылау нысандарынан сынамалар алу ережелері; - сойыс малдарын, құстарды, терісі бағалы аңдарды, қояндарды және басқа да жануарларды дайындау, тасымалдау, қабылдау, күту және сояр алдында дайындау кездерінде ветеринариялық қызмет көрсету ережелері; -мал және құс шаруашылығы өнімдерін жабайы аңдар және құстар өнімдерін жануар тектес шикізаттарды сойғаннан кейінгі ветеринариялық санитариялық сараптауды ұйымдастыруды және оның әдістерін санитарлық бағалауды; - өнімдерді және шикізаттарды консервілеу және зарарсыздандыру әдістерін; - қоршаған ортаны қорғау мәселелерін; Игеру: -өнімдер мен шикізаттардың сапалығын анықтау үшін органолептикалық, биохимиялық, бактериологиялық және арнайы ғылыми зерттеу әдістерін, жұқпалы және жұқпалы емес ауруларды анықтау үшін малдардың сойыс өнімдерін қарап тексеру әдістерін сонымен қатар етті трихинеллоскопиялау әдісін меңгеру керек; Меңгеру: - шикізат және тағам өнімдерінің қауіпсізділігін, сапалығын органолептикалық және арнайы зерттеу әдістері арқылы меңгеру; -нақтылы ғылыми тәжірибелік ақпараттық іздену және әдістемелік мәселелерді шешу үшін алынған тапсырмаларды меңгеру; Істей алу: - мал және құс ұшаларын және мүшелерін ет және ет өнімдерін, сүт және сүт өнімдерін, жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін жануар тектес шикізаттарды ветеринариялық санитариялық сараптауды жүргізу; - сойыс малдарын және құстарын союға дайындауды жүргізу; - жұқпалы, инвазиялық, жұқпалы емес және мал мен құстардың уланулары кезінде ветеринариялық санитариялық сараптау жүргізуді және токикоинфекция мен токсикоздардың алдын алуды; -жануар тектес шикізаттарды консервілеуді және зарарсыздандыруды жүргізуді; - алған білімін, ғылыми, практикалық, мәліметтік ізденістер мен әдістемелік тапсырмаларды орындауға пайдалануды; - тағам өнімдерді, мал шикізатын тексерудің қазіргі заманғы зерттеу әдістерін; Түсіну: - мал, құс шаруашылықтары, кәсіби ауланатын жануалар мен құс өнімдерін, сүт және сүт өнімдері мен шикізаттарын малды сойғаннан кейін ветсараптау тәсілдерін пайдалануды және санитариялық бағалауды; -мал өнімдері мен шикізаттарын стандарттау және сертификаттаудың мемлекеттік және шетелдік жүйесін; Ие болу: - мал шаруашылығы өнімдерінің сапасына әсер ететін факторлар туралы жалпы түсінік және оларды тәжірибеде білу; Қабылдау: - сойыс малдарын, құстарды қабылдауға өткізуге, тасмалдауға және союға дайындауға; - микробиологиялық, технологиялық және биохимиялық қадағалау үшін өнімдерден, шикізаттардан сынама алуға; -ет өндеу, базар зертханалары, сүт зауыттары және тағы басқа өндірістік кәсіпорындарында ұшалар мен ағзалар және басқа өнімдерге ветеринариялық санитариялық сараптау жүргізе алуға; 1.6. Пәннің пререквизиттері: 1.6.1. аналитикалық және физколлоидтық химия, 1.6.2. биологиялық физика,1.6.3. жануарлар физиологиясы, 1.6.4. малшаруашылық негізі, 1.6.5. микробиология және вирусология , 1.6.6. фармакология, токсикология және токсикологиялық сараптама, 1.6.7. жануарлар патологиясы , 1.6.8.ветеринариялық латын терминологиясымен жануарлар морфологиясы, 1.6.9. ветеринарлық санитариялық эпизотология 1.6.10.ветеринариялық радиобиология. 1.7. Пәннің постреквизиты: Жоқ. 2. САБАҚ ТҮРІНЕ БАЙЛАНЫСТЫ САҒАТТАРДЫ БӨЛУ ЖӘНЕ ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ № Тақырыптар атау Сағат саны Әдебиеттер Дәріс ЗС СОӨЖ СӨЖ 1 2 3 4 5 6 7 Дәріс сабақтар Модуль 1. Сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық тексеру әдістері және оны ұйымдастыру. 1 Сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық тексеру әдістері және оны ұйымдастыру. 1 1 №1 62-66 б. №2 102-106б. 2 Лимфа жүйелерін зерттеудің ветеринарлық санитариялық сараптау үшін маңызы. 1 1 №1 43-45б. №2 84-88б. Модуль 2. Аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау. 3 Жұқпалы аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау. 2 2 №1 108, 113,119,160,187,204б. №2 109-149б. №4 49-53б. 4 Инвазиялық аурулар кезіндегі сойылған мал өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау. 2 2 №1 240-244; б. №2 155-164,168б; №4 66-70б. 5 Еріксіз сойылған малдардың ұшаларымен ағзаларын ветеринарлық санитарлық сараптау. 1 1 №2 223-232б. 6 Тағамдық токсикоинфекция және токсикоздардың ветеринарлық санитарлық алдын алу шаралары. 1 1 №1 423-427б; №2 199-201б. 7 Радиоактивті заттармен зақымдалған сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау. 1 1 №1 437-453б; №2 192-199б; №4 75-76б. Модуль 3. Жануартектес тағамдық өнімдердің ветеринарлық санитарлық сараптамасы. 8 Жануарлар майынның негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринарлық санитарлық сараптау. 1 1 №2 293-297б. №4 459-470б. №12 203-205б. 9 Субөнімдерді негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринарлық санитарлық сараптау. 1 1 №2 290-293б. №4 116-130б. №12 154-155б. 10 Ет консервілеріннің негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринарлық санитарлық сараптау. 1 1 №2 255-267б. №4 409-417б. №12 с.166б. 11 Шұжық өнімдеріннің негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринарлық санитарлық сараптау. 1 1 №1 366-391, 394-396б. №2 276-290б. №4 135-205, 214-227б. №12 159-163б. 12 Сапалы сүт алу жағдайын сипаттайтын санитарлық гигиеналық көрсеткіштер. 1 1 №1 584-600, 603-606б. №2 325-338, 341-347б. №12 169-171б. 13 Инфекциялық аурулармен (туберкулез, бруйеллез, лейкоз, аусыл және т.б.), ауратын малдардан, желінсаумен аыратын сиырдан алынған сүтті анықтау және ветеринарлық санитарлық сараптау. 1 1 №1 615-618б. №2 360-364б. Зертханалық сабақтар Модуль 1. Етті сараптау. 1 Еттің балаусалығын анықтау. 1 №1 356-365;б №2 232-240б. №3 82-98; №4 25 -- 26, 31-33, 38-41б. 2 Еттің қай түлікке жататынын анықтау. 1 №1 517-523; б. №3 14-25; №4 42-49, 86-116 б. 3 -4 Ауру малдың етін анықтау. 2 №3 74-81 5 Сойыс өнімдерін және шикізатты трихинеллез және цестицеркозға зерттеу. 1 №3 103-114б. Модуль 3. Жануарлартектес тағамдық өнімдердің ветеринариялық - санитариялық сараптамасы. 6-7 Жануарлар майын санитарлық зерттеу 2 №1 505-517 б. №3 174-192 б. 8-9 Ет консерві өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау. 2 №1 415-421 б. №3 150-166 б. 10-11 Шұжық өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау және технохимиялық анализ жүргізу. 2 №3 166-174б. 12 Сүттің табиғилылығын анықтау. 1 №1 601-603, 606-609, 618-625, 630-632 б. 13 Сүттің санитарлық гигиеналық көрсеткіштерін анықтау. 1 №1 625-628 б. 14 Сүттің пастерлену сапасын қадағалау. 1 №1 629-630б. 15 Сүттің жасырын желінсауға және бруцеллезға тексеру. 1 №1 632-634б. СРС Модуль 1. Жалпы ветеринарлық санитарлық сараптау. 1 Әр түрлі жануарлардың лимфа түйіндерінің топографиялық ерекшеліктері. 2 №1 45-62б. №2 88-101б. 2 Ауыл шаруашылық малдарының еті туралы оқыту. Еттің морфологиялық, химиялық құрамы. Жетілуі. Тауартану. 3 №1 9-18б; №2 59-82б; №4 15-24б.; №12 143-151б. Модуль2. Жануарлардың сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау. 3 Малды союға рұқсат етілген немесе етілмеген инфекциялық аурулар кезіндегі сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы 5 №1 113-229б; №2 109-149б; №4 52-66б. 4 Инвазиялық және кровепаразитарлық аурулар кезіндегі сойыс өнімдерінің ветеринарлық санитарлық сараптамасы. 5 №1 240-263б; №2 165-171б; №4 69-73б. 5 Жұқпалы емес аурулар кезіндегі кезіндегі сойыс өнімдерінің ветеринарлық санитарлық сараптамасы. 5 №1 264-272б. №2 171-184б; №4 73-75б. 6 Етті сақтау барысындағы өзгерістер: шіру, зеңсіздену, сәулелену, кілегейлену, құрғақ қабаттын пайда болуы, түсінің өзгеруі, тотықтануы. 5 №1 272-275б; №2 226-227, 228-232б; №4 76-78б. 7 Стафилокок, стрептокок және анаэробты микроорганизімдерден туындайтын токсикоздар. 5 №1 431-433,435-437б; №2 213-215,217-222б. 8 Тағамдық сальмонеллездер. CL.PERFRINGENS, B.CEREUS және аз зерттелген микроорганизімдерден болатын токсикоинфекциялар. 5 №1 426-430, 433-435б; №2 с201-212, 215-217б. 9 Уытты заттармен уланған мал ұшасы мен ағазаларын ветеринариялық санитариялық сараптау. 4 №2 184-192б; №4 78-82б. Модуль 3. Жануарлартектес тағамдық өнімдердің ветеринарлық - санитарлық сараптамасы. 10 Сүттің сапасы мен тағамдық бағасына құрамында антибиотик, пестицид, радионуклеид және басқа заттардың болуының әсері. 3 №1 453-456, 611-612б. №2 351-353б. 11 Тағамдық жұмыртқаны ветеринарлық санитарлық сапасы. 3 №1 544-557б. №2 377-384б. №12 190-193б. Барлығы 45 3. ПӘНДІ ОҚУДАҒЫ ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР Сабаққа дайындалуда алдын ала ұсынылған әдебиеттермен, әдістемелік нұсқаулармен таныс болу керек. Сабақтың мазмұнына, мақсатына, негізгі сұрақтарына назар аударыңыз. Оқу кезінде бағдарламада берілген барлық сұрақтар бойынша жұмыс дәптеріне конспект жасалуы керек. Зертханалық сабақтарда берілген тапсырманы талдау диалог түрінде өтеді. Сабақтың тақырыбы бойынша студент жұмыс дәптеріне конспект немесе кесте түрінде, әртүрлі есеп, акт бланкілерін жазу міндетті. Жұмыс барысында студент жетекші қажетті кеңес ала алады. Студент СӨЖ-ді реферат, слайд, презентация дайындап, оны қорғау арқылы немесе СӨЖ дәптеріне конспект жазып, берілген тақырып бойынша сұраққа жауап беру арқылы тапсыра алады. Сұраққа жауаптарды әр түрлі суреттер, кестелерді қосымша әдебиттер қолдану арқылы жазуға болады. 4. КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ Сабаққа қатысу: Дәріс және зертханалық-тәжірбиелік сабақтарға міндетті түрде қатысу керек. Студент сабаққа қатыспаған жағдайда меңгерілмеген материал үшін өзі жауапты. Тәртібі: Сабақ кезінде жүйелі тәртіп бұзғаны үшін аудиториядан шығарылады немесе барлық курс үшін <<қанағаттанарлықсыз>> бағамен жазаланады. Бақылау тапсырмалары (СӨЖ): оларды міндетті түрде орындап, бекітілген уақытында тапсырылуы қажет. Уақытында тапсырылмаса бағасы төмендейді. Аралық аттестация: студенттердің дәріс және лабораториялық сабақтарға қатысуымен олардың материалдарына дайындығын тексеру арқылы бағаланады және өздігінен оқып дайындау сабақтары ескеріліп бағаланады. Көшіру және плагиат: Берілген жекелеме тапсырмаларды: әр студент өздері орындауы керек, басқа біреуден көшіріп алуға рұқсат етілмейді, ондай жағдайда жұмыс қанағаттандырғысыз деп бағаланады. Емтихан: Экзамен барлық студенттер үшін ауызша өтеді. Сабақ өткізу кезінде ұялы телефондар сөндірілуі керек. Ұсыныстар: Оқу үрдісіне белсенді қатысу, барлық тапсырмаларды тиянақты орындау, сабақтарда белсенді қатысу, топтық жұмыстарға қатысу. Оқытушыларға және курстастарға мейірімді, шыдамды және мұқият болу керек. 5. КУРСТЫҢ САЯСАТЫ Студент өзінің семестр бойы орташа рейтинг балы 50%-ға тең немесе одан жоғары болған жағдайда ғана пән бойынша қорытынды бақылауға жіберіледі. 6. БІЛІМДІ БАҒАЛАУ САЯСАТЫ <<Азықтық және өңдеуші өнеркәсіптік кәсіпорындарындағы ветеринарлық- санитарлық сараптама>> пәні бойынша балдарды бөлу. Кесте 2 Ап та Бақылау түрі Барлық балл Ескерту 1 2 3 4 1 Аудиторлық сабақтардың барлық түріне қатысу. 1-7 апта. 30 2 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -20б. 20 3 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -20б. Аудиторлық сабақтарда жұмыс істеуі мен конспект жазуын ескере отырып СОӨЖ тексеру-15б. СӨЖ тексеру- дәптердегі конспектілерін тексеру, ауызша жауап беру немесе тақырып бойынша реферат, слайд, презентация дайындап, қорғау-40б. 75 4 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -20б. 20 5 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -20б. 20 6 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -25б. Аудиторлық сабақтарда жұмыс істеуі мен конспект жазуын ескере отырып СОӨЖ тексеру-15б. СӨЖ тексеру- дәптердегі конспектілерін тексеру, ауызша жауап беру немесе тақырып бойынша реферат, слайд, презентация дайындап, қорғау-35б. 75 7 Рубеждік бақылау. 60 Бірінші және жетінші апта тақырыптары бойынша ауызша немесе жазбаша сұрау. 1-7 апта оқуы бойынша қортынды бал. 300 8 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -15б. 15 9 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -15б. 15 10 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -15б. Аудиторлық сабақтарда жұмыс істеуі мен конспект жазуын ескере отырып СОӨЖ тексеру-10б. СӨЖ тексеру- дәптердегі конспектілерін тексеру, ауызша жауап беру немесе тақырып бойынша реферат, слайд, презентация дайындап, қорғау-25б. 50 11 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -15б. 15 12 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -15б. Аудиторлық сабақтарда жұмыс істеуі мен конспект жазуын ескере отырып СОӨЖ тексеру-10б. СӨЖ тексеру- дәптердегі конспектілерін тексеру, ауызша жауап беру немесе тақырып бойынша реферат, слайд, презентация дайындап, қорғау-25б. 50 13 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -15б. 15 14 Лабораториялық сабақтың білімін тексеру -ауызша сұрау -15б. Аудиторлық сабақтарда жұмыс істеуі мен конспект жазуын ескере отырып СОӨЖ тексеру-10б. СӨЖ тексеру- дәптердегі конспектілерін тексеру, ауызша жауап беру немесе тақырып бойынша реферат, слайд, презентация дайындап, қорғау25б. 50 15 Рубеждік бақылау. 60 Сегізінші және он бесінші апта тақырыптары бойынша ауызша немесе жазбаша сұрау. 8-15 апта оқуы бойынша қорытынды бал. 300 Экзаменның қорытынды бал. 400 Академиялық период бойынша қорытынды бал. 1000 Босатылған дәріс сабақтары сол тақырып бойынша реферат жазу, плакат жасау арқылы толықтырылады. Босатылған зертханалық сабақтар сол тақырып бойынша конпект жазу және бақылау сұрақтары бойынша ауызша немесе жазбаша жауап беру арқылы толықтырылады. 7. ӘДЕБИЕТТЕР Негізігі әдебиеттер 1. Сенченко Б. С. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов животного и растительного происхождения>>. Ростов на Дону, 2001 г.с. 702. Қосымша әдебиеттер 2. Макаров В. А. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1991 г.с. 463. 3. Макаров В.А. <<Практикум по ветсанэкспертизе>> М.-1987г 4. Позняковский В. М. <<Экспертиза мяса и мясопродуктов качество и безопасность>>. Новосибирск, 2005 г. с. 524. 5. Горегляд Х. С. и др. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1981 г.с. 575. 6. Кузнецов В. А, Шлипаков Я. П. <<Технология переработки мяса и других продуктов убоя животных>>. Москва, 1971 г. с. 159. 7. Коряжнов В. П., Таршис М. Г., Л. П. Шлипаков. Технология продуктов убоя животных. Москва, колос, 1967 г. с. 207. 8. Житенко П. В., Боровков М. Ф. Ветеринарная санитарная экспертиза продуктов животноводства. Москва, Колос, 2000 г. с. 335. 9. Алехина Л. Т. и др. Технология мяса и мясопродуктов. Москва, Агропромиздат, 1998 г. с. 576. 10. Большаков А. С. и др. <<Технология мяса и мясопродуктов>>. Москва, 1976 г. с. 399. 11. Загаевский И.С., Жмурко Т. В. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1983 г. с. 224. 12. З.П.Матюхина, Э.П.Королькова <<Товароведение пищевых продуктов>> М.:ИРПО; Изд. центр <<Академия>>, 2000.-272с. 13. Житенко П. В. <<Технология продуктов убоя животных>> Москва, 1984 г. с. 230. Электрондық баспа 14. Воровков М.Ф., Фролов В.П., Серко С. А. Ветеринарно - санитарная экспертиза с основами технологии стандартизации продуктов животноводства. Санкт Петербург-Москва-Краснодар. 2007. 15. Дунченко Н.И. <<Экспертиза молока и молочных продуктов. Качество и безопасность>>. Новосибирск, 2005 г. с. 524.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz