Файл қосу

Жеміс - көкөніс шаруашылығы пәнінен студентке арналған жұмыс жоспары



                 ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ 
            БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ 
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
3 деңгейлі  СМК құжаты
                                   ПОӘК
ОӘКҚ 042-14.4.01.20.55/02-2012


<<Жеміс-көкөніс шаруашылығы>> пәнінен студентке арналған жұмыс жоспары
                             № 2 басылым
                                       




ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

                        5В080100 <<Агрономия>>
                    мамандығына арналған
                                       
                                       
<<ЖЕМІС-КӨКӨНІС ШАРУАШЫЛЫҒЫ>> ПӘННІҢ СТУДЕНТКЕ АРНАЛҒАНЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ (силлабус)
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       



СЕМЕЙ  - 2012

                                       
                                       
                                Алғы сөз
1 ҚҰРАСТЫРҒАН

Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Агротехнология>> кафедрасының  аға оқытушысы Мухаметжанова Орынгул Токтабековна

<<   >>                20     жыл
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ: 
2.1. <<Агротехнология>>  кафедрасының мәжілісінде. 
Хаттама <<      >>                 20___ жыл, №1
Кафедра меңгерушісі ________Сейлгазина С.М. 
2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде 
Хаттама <<   >>                  20___  жыл, №1
Төраға ______Сатиева Г.Р
3 БЕКІТЕМІН:
Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және баспаға ұсынылды 
Хаттама <<       >>                  20____жыл, №1
ОӘК төрағасы, бірінші проректор __________ Рскелдиев Б.А.

БАСЫЛЫМ №1 18.09.2010 ж. ОРЫНЫНА ЕНГІЗІЛГЕН






                                МАЗМҰНЫ

* Жалпы жағдайлар 
* Пәнді оқу бойынша әдістемелік нұсқаулар
* Курстың форматы мен саясаты
* Баға қою саясаты
* Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттар
* СОЖӨЖ және СӨЖ мазмұны
* Пән бойынша оқу процесінің күнтізбелік жоспары




















* ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР

  + Оқытушы және пән туралы жалпы мәліметтер
 
1. Мухаметжанова 
Орынгул Токтабековна                            биотехнология магистрі, аға оқытушы
     Оқытушының тегі, аты, әкесінің аты                                                                                                             дәрежесі, атағы           
2. Кафедра  <<Агротехнология>>
3. Хабарласу телефоны -53-19-70, оқу ғимараты№5, кабинет №130
4. Жұмыс өткізілетін орны-аудитория № 130
5. Кредит саны- 3

  +  Жұмыс оқу жоспарынан көшірме (Кесте  - 1)
Кесте  - 1. Оқу жоспарынан көшірме

Курс 
Семестр 
Кредит 
Дәріс 
(сағ.)
Тәжірибе (сағ)
Зертхана

СОЖӨЖ
СӨЖ
Барлығы 
Бақылау түрі 
2
4
3
15
15
15
45
45
135
Емтихан 

1.3. Пәннің қысқаша мазмұны. <<Жеміс-көкөніс шаруашылығы>>  -  көкөніс және жеміс өсірудің және жоғары өнімдерін алудың агротехникалық шараларын жасап, экономикалық тиімді, еңбек және құрал жабдықтар шығыны аз, сапалы өнім алуы болып табылады.
 Курстың мақсаты: студенттерге селекция және тұқым шаруашылығы саласы бойынша жеткілікті мөлшерде теориялық және тәжірибелік білім беру.
1.5. Пәнді оқытудың міндеті:   
* студенттерді көкөністер мен жемістердің морфологиялық құрлысымен және биологиялық ерекшеліктерімен таныстыру; 
* көкөніс және жеміс ауыл шаруашылық алдыңғы қатарлы өсіру технологияларын оқып үйрету; 
* студенттерге көкөністер мен жемістердің тұқымдарын ажырата білуге үйрету;
* 1.6. Пәнді оқу барысында студент міндетті түрде білуі керек:
*  Ауыл шаруашылық өсімдіктерінің тұқымдарын ажырата білуі керек;
* Ауыл шаруашылық көкөністерінің шаруашылықтық ерекшеліктерін;
* Ауыл шаруашылық көкөкністерін өсіру күтіп баптау жолдарын;
* Ауыл шаруашылық жемістерін күтіп баптау жолдарын;

1.7. Курстың пререквизиттері:
* Ботаника;
* Өсімдіктер физиологиясы;
* Физика;
* Химия;
1.8. Курстың постреквизиттері:
* Ауыл шаруашылық дақылдарының селекциясы және тұқым шаруашылығы;
* Өсімдік шаруашылығы;
* Өсімдік шаруашылық өнімдерін сақтау және өндіру технологиясы;
2 ҰСЫНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ
                        Негізгі әдебиет:
  + Қ. К. Әрінов, Қ.М. Мұсынов, А.Қ. Апушев, Н.А. Серекпаев, Н.А. Шестакова, С.С. Арыстанғұлов <<Өсімдік шаруашылығы>> , Алматы-2011жыл
  +  <<Көкөніс шаруашылығы>> Н.Г Шепетков, Б.М Өзбеков, М.Ә Ысқақов, И.И Жумагулов, Н.С Еркенбаев. Астана-1998ж
  +  <<Көкөніс шаруашылығы практикумы>> М.Ә Ысқақов Астана -2004
                                       
Қосымша әдебиет:
* 2.1 Вадима Г.В., Яблоков А Н., Синицына С.М. Семеноводство полевых культур. Л.: Колос, 1983
    o Прохоров И.А., Крючков А.В., Комиссаров В.А. Селекция и семеноводство овощных культур. - М.: Колос, 1997.
2.2.3.  М.М. Жанұзақов. Өсімдік шаруашылығы. Алматы, 2007 жыл
2.2.4 М.И. Кондрашкина <<Лабороторно-практические заниятия по растениеводству>>  Москва-2006 г









3 КУРСТЫҢ ФОРМАТЫ МЕН САЯСАТЫ
Сабаққа қатысу: Дәріс және тәжірибелік сабақтарға міндетті түрде қатысу. Дәріс кезінде түсінбеген мәселелер бойынша оқытушыдан қосымша түсіндіруін сұрауға болады. Егер студент белгілі бір себептермен сабаққа қатыса алмаса, барлық өткен материалдар бойынша жауап беруі тиіс.  
Тәртіп:  Сабақ үстінде үнемі тәртіп бұзған студент аудиториядан  шығарылып, жіберіледі және барлық курс бойынша <<қанағаттанғысыз>> бағасы қойылады. Сабаққа кешігіп келуге болмайды, сабаққа кешіккен   студент дәрісханаға кірмейді. Сабақ кезінде ұялы телефондар өшірілуі тиіс. 
Сабаққа дайындық: Студенттер сабаққа   дайындалу барысында Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің компьютерлерін қолдана алады. Кітапханада белгіленген ережелер бойынша оқулықтарды, мерзімдік басылымдарды оқуға, үйге алуға болады. 
Өздік жұмыстар: Дәрісханадан тыс уақытта студенттер СОЖӨЖ және СӨЖ дайындап, белгіленген мерзімде оқытушыға өткізеді. СОЖӨЖ және СӨЖ тапсырмалары 6-пунктте белгіленген. СОЖӨЖ және СӨЖ  4 форматтағы таза ақ беттерге орындалады. 
Бақылау жұмыстары: бақылау жұмысын студент міндетті түрде орындап, белгіленген уақытта тапсырылуы тиіс. 
Көшіріп алу: Кез-келген көшіріп алу үшін қатаң жазалап, аудиториямен шығарумен қоса, жалпы курс үшін <<Ғ>> бағасын қоюмен қамтылады.
Межелік бақылау: Межелік бақылау қорытындысы студенттің сабаққа қатысуын,  өздік жұмысты уақытында орындауын, сабақта ауызша және жазбаша түрде жауап беруін ескере отырып қойылады. 
  Емтихан: Қорытынды емтихан оған босатылған барлық студенттер үшін билеттік жүйе негізінде жүргізіледі. Билеттің әрбір нұсқасы үш сұрақтан тұрады. Емтиханның қорытынды бағасы қорытынды аттестациямен емтиханның орташа проценті арқылы есептеленеді.  







4. БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
<<Жеміс- көкөніс шаруашылығы>>  пәні бойынша студенттердің білімін бақылау келесідей  формаларда іске асырылады:  
*   Күнделікті (ағымдағы) бақылау, тыңдау, өздік жұмыс талдау, ауызша сұрау;                     
* Межелік бақылау: екі межелік бақылау жасалады, мұнда жазбаша бақылау жұмысы немесе тестілерге жауап беріледі; 
* Қорытынды бақылау: ауызша емтихан  
                    	1 рейтинг ( 3- семестр)
                                Апталар
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
                                       6
                                       7
8
Апта бойындағы ең жоғарғы балл
18
36
36
36
36
36
36
36
Дәріске қатысу және дайындалу
Бақылау түрі
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ

мак. балл
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
2


Прак-қ,(зерт) жұмыстарға қатынасу және дайындалу 
Бақылау түрі
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ
                                      Қ

мак. балл
                                      12
25
25
25
25
25
25
25



Қосымша деректерді пайдалану
ӨСӨЖ  түрі
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ

Бақылау түрі
Т
Т
Т
Т
Т
Т
Т
Т

мак. балл
2
4
4
4
4
4
4
4

   Қосымша деректерді пайдалану


СӨЖ  түрі
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ

Бақылау түрі
Т
Т
Т
Т
Т
Т
Т
Т

мак. балл
5
5
5
5
5
5
5
5


Кезекті жыл бойғы үлгерімдер


Бақылау түрі
                                      Д 
                                    ЛПЗ
                                   ӨСӨЖ
                                    СӨЖ
                                     МБ1

мак. балл
                                      16
                                      187
                                      30
                                      37
                                    270+30
                     2 рейтинг (3- семестр)
                                Апталар
                                       9
                                      10
                                      11
                                      12
                                      13
                                      14
15
Апта бойындағы ең жоғарғы балл
14
14
15
14
15
14
114

Дәріске қатынасу және пайдалану
Бақылау түрі
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ

мак. балл
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
                                       2
Прак-қ,(зерт)  жұмыстарға қатынасу және дайындалу 
Бақылау түрі
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ
Қ

мак. балл
                                      27
                                      27
                                      27
                                      27
                                      27
                                      27
                                      27



Қосымша деректерді пайдалану
ӨСӨЖ  түрі
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
                                     КТ

Бақылау түрі
Т
Т
Т
Т
Т
Т
                                      Т

мак. балл
4
4
4
4
4
4
5

Қосымша деректерді пайдалану

СӨЖ  түрі
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ
КТ

Бақылау түрі
Т
Т
Т
Т
Т
Т
Т

мак. балл
5
5
5
5
5
5
5
Кезекті жыл бойғы үлгерімдер
Бақылау түрі
                                      Д
                                    ЛПЗ
                                   ӨСӨЖ
                                    ӨСЖ
МБ2

мак. балл
                                      14
                                      192
                                      29
                                      35
                                    270+30
Қысқартылған белгілер: 
Қ -  сабаққа қатынасу, 
КТ  -  конспекты тексеру, 
Т  -  тексеру, 
 МБ1  -  межелік бақылау №1.
МБ 2  -  межелік бақылау №2.

   Қорытынды рейтингті есептеу әдістемесі
Оқу жұмыс жоспары бойынша қорытынды бақылау емтихан болып саналады.Университеттің ғылыми кеңесінің шешімі бойынша қорытынды бақылау түрлері және өтпелі бақылаудың өлшем бірліктері берілген.
              Әріптік эквивалент бағалар
               Балдың сандық эквиваленті
Пайыздық мәні
            Дәстүрлі жүйе бойынша бағалар
                                      А
                                      4,0
                                    95-100
                               Өте жақсы
                                      А-
                                     3,67
                                     90-94
                                    - << -
                                       
                                      В+
                                     3,33
                                     85-89
                                  Жақсы
                                       
                           В                      3.00
                                    80-84 
                                    - << -
                                      В-
                                       2,67
                                     75-79
                                       
                                    - << -
                                      С+
                                     2,33
                                     70-74
                        Қанағаттанарлық
                                      С
                                     2,00
                                     65-69
                                    - << -
                                      С-
                                     1,67
                                     60-64
                                    - << -
                                      Д+
                                     1,33
                                     55-59
                                    - << -
                                      Д
                                     1,00
                                     50-54
                                    - << -
                                       F
                                     0,00
                                     0-49
                     Қанағаттанарлықсыз
                                       
                                       
                                       
                                       











5. ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАРДЫҢ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАР
Кесте  -  2. Пәннің мазмұны. Сабақтардың түрлері бойынша сағаттар
№
Тақырыптың аты  
Дәріс 
Зертханасағаты
СРСП
СРС
1
Кіріспе. Жеміс  - көкөніс шаруашылығы туралы қысқаша даму тарихы.
Көкөніс өсімдіктерінің ботаникалық жіктелуі және оларды шаруашылық белгілері мен биологиялық ерекшеліктері бойынша топтастыру.
                                       1
1


2
Көкөніс дақылдарының өсіп жетілу жағдайлары және оларды реттеу тәсілдері.
Көкөніс өсімдіктерінің себілетін (отырғызылатын) жадығаттары.
                                       1
1


3
Көкөніс дақылдарының көбеюі.
Көкөніс өсімдіктерінің өскіндері мен алғашқы жапырақтары бойынша анықтау.

                                       1
1


4
Қорғаулы жер туралы  түсінік, маңызы және оның құрлыстарын жіктеу.
Қорғаулы жер құрылымдары және оларды жылыту.
                                       1
1


5
Көшет отырғызу және дайындау.
Көкөніс дақылдарының тұқымдарын себу алдында дайындау.
                                       1
1


6
Көкөніс дақылдарының агротехникалық тәсілдері.
Қоректену алаңы. Көкөніс дақылдарын орналастыру тәсілі және себу мөлшері
                                       1
1


7
Қырыққабат тобының көкөністері.
Көшет әдісі. Қорғаулы жерге көшет отырғызу технологиясымен танысу.
                                       1
1


8
Қияр өсіру технологиясы.
Қырыққабат. Қырыққабаттың түрлік және сұрыптық белгілерімен және оны өсірудің қарқынды технологиясының ерекшеліктерімен танысу.
                                       1
1


9
Алқа тұқымдас дақылдары.
Бақша дақылдары. Бақша дақылдарының ботаникалық, биологиялық және шаруашылық ерекшеліктерімен танысу.
                                       1
1


10
Баданалы өсімдіктер.
Пияз және сарымсақ.
                                       1
1


11
Асханалық тамыр жемістер.
 Көкөністік тамыр жемістілер.
                                       1
1


12
Бұршақты көкөністер, қантты жүгері.
Бұршақ дақылдары және қантты жүгері.
                                       1
1


13
Алма ағашы күтіп баптау технологиясы.
                                       1
1
45

14
Алмұрт ағашы күтіп баптау технологиясы 
                                       1
1


15
Саңырауқұлақтар.
Оқулық фильмдерін көрсету.
                                       1
1

45
ЖИЫНЫ:
                                      15
15
45
45

6. ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАРДЫҢ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАР
Кесте  - 3. СОЖӨЖ және СӨЖ жоспары
№
                                  СОЖӨЖ
                                    СӨЖ

                              Аудитория
                        Аудиториядан тыс

1
Көкөніс және жеміс шаруашылығын 
  Қорғалған топырақтардағы көкөніс шаруашылығы.
Қазақстан республикасының жекелеген аймақтарындағы жеміс шаруашылығының ерекшеліктері.
2
Жемістер мен көкөністердің химиялық құрамы, сапасы.

Көкөніс дақылдарының өмір тіршілігіндегі экологиялық факторларға қатынасы.
Жеміс өсімдіктерінің өсу және жеміс салу заңдылықтары.

3
Жеміс өсімдіктерін көбейтудің биологиялық және практикалық негіздері.
Жеміс бағының ылғалды-қоректік режимі мен тыңайтылуы
Көкөніс шаруашылығындағы тұқым шаруашылығының ерекшеліктері. 
4
Өсіру және отырғызу материалдарын көбейту. 

Көкөніс дақылдарын көбейтудің тәсілдері және өсіруге арнайы қолданылатын тәсілдер.
Көкөніс дақылдарын өсіріп-өндіру технологиялық тәсілдері. Топырақтарды өңдеуге қолданылатын машиналардың жүйелері. 




Пәндер