Файл қосу

Жұқпалы аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ

3 деңгейлі СМЖ кұжаты
                                   ПОӘК
                                       
                                       
ПОӘК 
042-18-23.1.42/01-2013ж .               
<<Ветеринарлық санитариялық сараптау>>пәнінен оқу әдістемелік кешені оқытушыларға арналған
                                       
                                       
                              №_ басылым
                              <<__>>_____2013ж.


                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                   ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕН
                                       
                                       
    <<ВЕТЕРИНАРЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ>>
пәнінің 5В120100-<<Ветеринариялық медицина>> мамандығына арналған
                                       
ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ
                                       


















                                  Семей
                                     2014
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                Алғы сөз
1 .ҚҰРАСТЫРҒАН
1 .ҚҰРАСТЫРҒАН
Құрастырған
________ <<___>>____ 2014 ж., Серикова А.Т., в.ғ.к., профессор м.а.
 қолы                            күні
<<Ветеринарлық санитария>> кафедрасы

2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 <<Ветеринарлық санитария>> кафедрасының  мәжілісінде

Хаттама  <<_____>> __________2014 ж., №____
Кафедра меңгерушісі ____________E.Омарбеков

2.2 Аграрлық факультеттің оқу-әдістемелік  кеңесінің мәжілісінде
Хаттама  <<_____>>__________ 2014 ж., №_____
Төрайымы ___________________     А.Тлеубаева

3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде                                                                           мақұлданды және баспаға ұсынылды
Хаттама  <<____>> ____________2014 ж., №_____
ОӘК  төрағасы___________________Г.Искакова

4. АЛҒАШРЕТ  ЕНГІЗІЛДІ. 





                                 ҚҰРАМЫ


1. Қолдану орны
2. Нормативтік негіздер
3. Жалпы жағдайлар
4. Оқу пәннің құрамы (модульдер)
5. Студенттердің өздік жұмысты орындауға арналған тақырыптар тізімі
6. Пәннің оқу-әдістемелік картасы
7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілген карта
8. Әдебиеттер



1. ҚОЛДАНУ ОРНЫ
<<Ветеринариялық санитариялық сараптау>> пән бойынша оқу-әдістемелік кешен 5В120100- <<Ветеринарлык медицина>> мамандығының студенттеріне арналган. 
2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР
<<Ветеринариялық санитариялық сараптау>> пәні бойынша оқу-әдістемелік кешен осы пән бойынша оқу үрдісін ұйымдастырудағы негіз болып саналады және ол: 
- Мемлекеттік жалпыға міндетті жоғары білім беру стандартына;
- 5В120100- <<Ветеринарлык медицина>> мамандығының типтік оқу бағдарламасы, жоғары және жоғары оқу орнынан кейінгі оқу мамандықтары бойынша типтік оқу бағдарламасына   171 қосымшасына;
-СТУ 042-ГУ-4-2013 университет стандартына <<Пәннің оқу әдістемелік кешенін дайындауға және өңдеуге жалпы қойылатын талаптар>>;
- ДП 042-1.01-2013 құжаттық процедураға <<Пәннің оқу әдістемелік кешенінің құрамы мен құрылысы>>  сәйкес дайындалған.
3. ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР
3.1. Пәннің қысқаша мазмұны:  ветеринариялық санитариялық сараптаудың халық шаруашылығы маңызы зор себебі сойыс өнімдерін интенсивті технологиялық өңдеу негізінде қазіргі заманғы, алдыңғы зерттеу әдістерін қолдану, бүгінгі күнде жоғары сапалы тағамдық өнімдерді алуға мүмкіндік береді. 
3.2. Пәннің оқытылу мақсаты: ветеринариялық санитариялық бағалау ережелерін және гигиеналық зерттеу әдістерін,сонымен қатар жануар тектес шикізаттарын және өнімдерін стандартизациялық және сертификаттық технологиясының негіздерін меңгеру.  
 ветеринариялық  санитариялық сараптаудың халық шаруашылығы үшін маңызы зор себебі, сойыс өнімдерін интенсивті технологиялық өңдеу негізінде қазіргі заманғы, алдыңғы зерттеу әдістерін қолдану, бүгінгі күнде жоғары сапалы тағамдық өнімдерді алуға мүмкіндік береді. 
3.3 Пәннің оқытылуның негізгі тапсырмасы: ветеринариялық  санитариялық сараптаудың халық шаруашылығы үшін маңызы зор себебі, сойыс өнімдерін интенсивті технологиялық өңдеу негізінде қазіргі заманғы, алдыңғы зерттеу әдістерін қолдану, бүгінгі күнде жоғары сапалы тағамдық өнімдерді алуға мүмкіндік береді. 
3.4 Оқытылудың нәтижесі 
Пәннің оқытылу нәтижесінде студент білуге міндетті:
Білу:
-инфекциялық, инвазиялық аурулардың қоздырғыштарына термиялық әсерлердің режимдерін (төменгі және жоғарығы температуpa) санитарлық өңдеу сапасын микробиологиялық қадағалау үшін ветеринариялық бақылау нысандарынан сынамалар алу ережелері;
- сойыс малдарын, құстарды, терісі бағалы аңдарды, қояндарды және басқа да жануарларды дайындау, тасымалдау, қабылдау, күту және сояр алдында дайындау кездерінде ветеринариялық қызмет көрсету ережелері;
-мал және құс шаруашылығы өнімдерін жабайы аңдар және құстар өнімдерін жануар тектес шикізаттарды сойғаннан кейінгі ветеринариялық санитариялық сараптауды ұйымдастыруды және оның әдістерін санитарлық бағалауды;
- өнімдерді және шикізаттарды консервілеу және зарарсыздандыру әдістерін;
- қоршаған ортаны қорғау мәселелерін;
Игеру: 
-өнімдер мен шикізаттардың сапалығын анықтау үшін органолептикалық, биохимиялық, бактериологиялық және арнайы ғылыми зерттеу әдістерін, жұқпалы және жұқпалы емес ауруларды анықтау үшін малдардың сойыс өнімдерін қарап тексеру әдістерін сонымен қатар етті трихинеллоскопиялау әдісін меңгеру керек; 
Меңгеру: 
- шикізат және тағам өнімдерінің қауіпсізділігін, сапалығын органолептикалық және арнайы зерттеу әдістері арқылы меңгеру; 
-нақтылы ғылыми тәжірибелік ақпараттық іздену және әдістемелік мәселелерді шешу үшін алынған тапсырмаларды меңгеру;
Істей алу:
 - мал және құс ұшаларын және мүшелерін ет және ет өнімдерін, сүт және сүт өнімдерін, жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін жануар тектес шикізаттарды ветеринариялық санитариялық сараптауды жүргізу;
- сойыс малдарын және құстарын союға дайындауды жүргізу;
- жұқпалы, инвазиялық, жұқпалы емес  және мал мен құстардың уланулары кезінде ветеринариялық санитариялық сараптау жүргізуді және токикоинфекция мен токсикоздардың алдын алуды; 
-жануар тектес шикізаттарды консервілеуді және зарарсыздандыруды жүргізуді; 
 - алған білімін, ғылыми, практикалық, мәліметтік ізденістер мен әдістемелік тапсырмаларды  орындауға пайдалануды;
- тағам өнімдерді, мал шикізатын тексерудің қазіргі заманғы зерттеу әдістерін;
Түсіну:
- мал, құс шаруашылықтары, кәсіби ауланатын жануалар мен құс өнімдерін, сүт және сүт өнімдері мен шикізаттарын малды сойғаннан кейін ветсараптау тәсілдерін пайдалануды және санитариялық бағалауды;
-мал өнімдері мен шикізаттарын стандарттау және сертификаттаудың мемлекеттік және шетелдік жүйесін;
 Ие болу:
- мал шаруашылығы өнімдерінің сапасына әсер ететін факторлар туралы жалпы түсінік және оларды тәжірибеде білу;
Қабылдау: 
- сойыс малдарын, құстарды қабылдауға өткізуге, тасмалдауға және союға дайындауға;
- микробиологиялық, технологиялық және биохимиялық қадағалау үшін өнімдерден, шикізаттардан сынама алуға; 
-ет өндеу, базар зертханалары, сүт зауыттары және тағы басқа өндірістік кәсіпорындарында ұшалар мен ағзалар және басқа өнімдерге ветеринариялық санитариялық сараптау жүргізе алуға;
3.5. Пәннің пререквизиттері: 
3.5.1. жануарлар морфологиясы, 
3.5.2. жануарлар физиологиясы және биохимиясы, 3.5.3. микробиология және вирусология,
3.5.4. жануарлар патологиясы, 
3.5.5. фармакология, токсикология және токсикологиялық  сараптама,
3.6 Пәннің постреквизиты: 
Жоқ

3.7 Жұмыс оқу жоспарының көшірмесі
                                                                                                                      Кесте 1
Курс
Семестр
кредит
саны

Дәріс (сағ)
Зертханалық  (сағ)
СОӨЖ (сағ)
СӨЖ
 (сағ)
Барлығы (сағ)
Қорытынды бақылау түрі
5
9
3
15
                                      15
45
                                      45
                                      135
                                Емтихан
                                       
  
                                 4. ОҚУ ПӘННІҢ ҚҰРАМЫ (модульдер)
                                                                                                                       Кесте 2
    Тақырыптардың аты және олардың құрамы
                              Сағат саны
                                       1
                                       2
                          Дәріс сабақтар
Модуль 1. Сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық тексеру әдістері және оны ұйымдастыру.
1. Сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық тексеру әдістері және оны ұйымдастыру. 
Ұша мен  ішкі мүшелерді ветеринарлық санитарлық сараптау маңызы мен мақсаты. Базардағы тексеру бөлмесінде бас, көкбауыр,  бүйрек, желін, ішек қарынды қарау техникасы. 
                                       1
2.Лимфа жүйелерін зерттеудің ветеринариялық санитариялық сараптау  үшін маңызы.
Сараптау міндеті және оны өткізуді ұйымдастыру. ВСС үшін лимфа түйіндерін зерттеудің маңызы. Лимфа түйіндерінің схемасы, құрылысы.
                                       1
Модуль 2. Аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау.
                                       
3-4. Жұқпалы аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау.
Адамға қауіптілік дәрежесіне байланысты инфекциялық ауруларды классификациялау. Сояр алдындағы және сойғанан кейінгі диагностика. Адамға ет және ет өнімдері арқылы жұғатын және жұқпайтын инфекциялық аурулар кезіндегі (сібір жарасы, маңқа, аусыл, бруцеллез, туберкуллез, псевдотуберкулез, паратуберкулез) ұшаларды, мүшелерді т.б. өнімдерді ветеринарлық санитарлық бағалау.
                                       1
5-6.Инвазиялық аурулар кезіндегі сойылған мал өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау.
Адамға ет және ет өнімдері арқылы жұғатын және жұқпайтын инвазиялық аурулар кезіндегі сояр алдындағы және сойғанан кейінгі диагностикасы.Дифференциалдық диагностика (трихинеллез, цистеркоз, эхинококкоз, фасциолез, дикроцелиоз және саркоцистоз кезінде).
                                       1
7.Еріксіз сойылған малдардың ұшаларымен ағзаларын ветеринариялық санитариялық сараптау.
Малдарды еріксіз сою оны жүргізу тәртібі. Сойыс өнімдерін санитарлық бағасы. Ет және ет өнімдерін зарарсыздандыру әдістері.
                                       1
8. Тағамдық токсикоинфекция және токсикоздардың  ветеринариялық санитариялық алдын алу шаралары.
Қазіргі жағдайларға байланысты тағамдық ақаулар, этиологиялық ерекшеліктеріне байланысты жіктелуі. Шартты потагенді микрорганизімдермен ластанған ұша және мүшелердің санитарлық бағасы.
                                       1
9.Радиоактивті заттармен зақымдалған сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау.
Улы және радиоактивті заттардың әсеріне шалдыққан малдарды сою мерзімдері. Сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы. Сүттің, жұмыртқаның, жүн мен терінің дезактивациясы.
                                       1
Модуль 3. Жануартектес тағам өнімдерін ветеринариялық
                 - санитариялық сараптау.
10.Жануарлар майынның негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринариялық санитариялық сараптау.
Жануарлар шикізатының морфологиясы және химиясы. Жануарлар майын еріту технологиясы және гигиенасы, майды үзіліссіз еріту.
                                       1
11. Субөнімдерді негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринариялық санитариялық сараптау.
Субөнімдер, олардың классификациясы және тағамдық бағасы. Субөнімдерді ветеринарлық санитарлық сараптау және алдын ала өңдеу гигиенасы, технолигиясының негіздері.
                                       1
12.Ет консервілеріннің негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринариялық санитариялық сараптау.
Ет консервілерін өндірудің қысқаша технологиясы. <<Стерилдеу>> (залалсыздандыру) операциясының маңызы.
                                       1
13.Шұжық өнімдеріннің негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринариялық санитариялық сараптау.
Етті термохимиялық әдіспен консервілеу маңызы. Шұжық өнімдерін өндірудің негізгі технологиясы. Ақаулар мен рұқсат етілмеген микроорганизімдер анықталған кездегі санитарлық бағасы.
                                       1
14.Сапалы сүт алу жағдайын  сипаттайтын санитариялық гигиеналық көрсеткіштер.
Сүттің химиялық құрамы, тағамдық бағасы, физико-химиялық және биологиялық қасиеті. Сүттің санитарлық-гигиеналық  жағдайын сипаттайтын көрсеткіштер.
                                       1
15.Инфекциялық аурулармен (туберкулез, бруйеллез, лейкоз, аусыл және т.б.), ауратын малдардан, желінсаумен ауыратын сиырдан алынған сүтті анықтау және  ветеринариялық санитариялық сараптау.
                                       1
Барлығы
                                      15
                    Зертханалық сабақтар
                  Модуль 1. Етті сараптау.
                                       
1.Сойыс малдарының еттерінің балаусалығын анықтау.
                                       1
2. Еттің қай түлікке жататынын анықтау.
Еттің қай мал түріне жататынын сүйектер мен ішкі мүшелерінің құрылыс ерекшеліктеріне, майдың еру температурасына, гликогенге және препципитация реакциялары арқылы анықтаудың техникасы мен әдістерін меңгеру.
                                       1
3-4. Ауру малдың етін анықтау.
Еттің ауру малдікі немесе сау малдікі екнін анықтау. Органолептикалық тексеру, Грамм бойынша бояап миккроскопиялау, рН анықтау, пероксидаза және формалин реакцияларын жүргізу. Қортынды беру.
                                       2
5. Сойыс өнімдерін трихинеллез және цестицеркозға зерттеу.
Сынама алу ережесімен және бұлшықет кесінділерін жасаумен танысу.  Ет кесінділерін өңдеу және өңдеусіз трихинеллоскопия жасау. Ет сынамаларына санитарлық баға беру.
                                       1
Модуль 2. Жануар тектес тағамдық өнімдердін ветеринариялық
              - санитариялық сараптамасы.
6-7. Жануарлар майын санитарлық зерттеу
Май сынамаларын алу ережесімен танысу. Майды технохимиялық бақылау. Жануарлар майларының сапалылығын анықтау әдістемесі мен техникасын меңгеру. Көрсетілген әдістерді меңгеру және бекіру. Органолептикалық және лабораториялық зерттеу жұргізу.
                                       2
8-9.Ет консерві өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау.
Сынама алу ережесін меңгеру. Консерві қалбырының сыртын тексеруді жүргізу. Оганолептикалық зерттеу жүргізу. Химиялық көрсеткіштерін анықтау.  Консерві сапасына қортынды жасау. 
                                       2
10-11. Шұжық өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау және технохимиялық анализ жүргізу.
Сынама алу ережесін меңгеру. Органолептикалық, зертханалық зерттеулер және технохимиялық анализ жүргу арқылы шұжық өнімдерінның сапалылығын анықтау. Зерттеліп отырған шұжық өнімінің балаусалағана қортынды беру.
                                       2
12. Сүттің табиғилылығын анықтау.
Сүттің органолептикалық көрсеткіштерін меңгеру: сүттің тығыздығы мен сүт құрамындағы майды  <<Лактан -4>> құралымен анықтау. Сүтке судың қосылуын анықтау, майды бөлу және екі қайтара фальсификациялауды анықтау әдісін меңгеру. 
                                       1
13.Сүттің санитариялық гигиеналық көрсеткіштерін анықтау.
Сүттің қышқылдығын анықтау әдісін оқу. Сүттің тазалығын <<Рекордл>> құралымен анықтау және редуктазалық резазуринді сынама бойынша сүттегі бактерия мөлшерін анықтау әдісін меңгеру. Қортынды беру.
                                       1
14.Сүттің пастерлену сапасын қадағалау.
Сүттің лактоальбулинді, фосфатаза және пероксидазалық сынама мен пастерленуін қадағалау негізі мен әдісін меңгеру.  
                                       1
15.Сүттің жасырын желінсауға және бруцеллезға тексеру.
Сақиналық сынама, бромтимол, димастин мен мастоприн мен <<тұндыру>> сынамасын қою негізін меңгеру.
                                       1
Барлығы
                                      15

5. СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТЫ ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР
5.1.Әр түрлі жануарлардың лимфа түйіндерінің топографиялық ерекшеліктері.
5.2. Ауыл шаруашылық малдарының еті туралы оқыту. Еттің морфологиялық, химиялық құрамы. Жетілуі. Тауартану.
5.3.Малды союға рұқсат етілген немесе етілмеген инфекциялық аурулар кезіндегі сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы 
5.4. Инвазиялық және кровепаразитарлық аурулар кезіндегі сойыс өнімдерінің ветеринарлық санитарлық сараптамасы.
5.5.Жұқпалы емес аурулар кезіндегі кезіндегі сойыс өнімдерінің ветеринарлық санитарлық сараптамасы.
5.6.Етті сақтау барысындағы өзгерістер: шіру, зеңсіздену, сәулелену, кілегейлену, құрғақ қабаттын пайда болуы, түсінің өзгеруі, тотықтануы.
5.7.Стафилокок, стрептокок және анаэробты микроорганизімдерден туындайтын токсикоздар. 
5.8.Тағамдық сальмонеллездер. CL.PERFRINGENS, B.CEREUS және аз зерттелген микроорганизімдерден болатын токсикоинфекциялар.
5.9.Химиялық препараттармен өңделгендегі және улану кезіндегі ұша және мүшелердің ветеринарлық санитарлық сараптамасы.
5.10.Сүттің сапасы мен тағамдық бағасына құрамында антибиотик, пестицид, радионуклеид және басқа заттардың болуының әсері.
5.11.Тағамдық жұмыртқаны ветеринарлық санитарлық сапасы.
5.12. Субөнімдерді ветеринарлық санитарлық сараптау.

6. ПӘН БОЙЫНША ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                                                                  3 кесте. 
Тақырытар
Плакаттар, зертханалық стенд, 
Өзіндік дайындалуға арналған сұрақтар
Бақылау түрі
Дәріс сабақ
Зертханалық сабақ



1
2
3
4
5
Сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық тексеру әдістері және оны ұйымдастыру.
1. Сойыс малдарының еттерінің балаусалығын анықтау.
Тақта, мел, плакаттар, слайдтар,
ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
1. Базар зертханасының тексеру бөлмесінде басты, көкбауырды, өкпе, бүйректерді, желінді, ішек қарынды тексеру техникасы.
 2. Қасапханадарда және еткомбинаттарының жылжыма конвейрлерінде ірі қара, бұзау, қой, шошқа және тақтұяқтылардың (жылқы, есек) сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық тексеру.
3. Ішкі ағзаларды тексеру схемасы.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
2.  Лимфа жүйелерін зерттеудің ветеринарлық санитарлық сараптау  үшін маңызы. 
2.Еттің қай түлікке жататынын анықтау

Тақта, мел, плакаттар, слайдтар,
ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
1. Инвазиялық аурулар анықталған жағдайда қандай зерттеу әдістері қолданылады?
2. Адамдарға қауіптілік дәрежесіне байланысты инвазиялық аурулардың классификациясының түрлері?
3. Сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы және залалсыздандыру әдістері?
4. Әр түрлі малдар етінің органолептиткалық көрсеткіштері?
5. Әр түрлі жануарлар майының еру температурасы?
6. Гликоген реакциясының маңызы?.
4. Ішкі ағзаларды тексеру схемасы.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
3-4.Жұқпалы аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау.
3-4. Ауру малдың етін анықтау.
Тақта, мел, плакаттар, слайдтар,
ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
1. Адамға қауіптілік дәрежесіне байланысты инфекциялық аурулардың классификациясы.
2. Топалаң, сақау, аусыл, туберкулез, жалған туберкулез, бруцеллез кезіндегі ұша, ішкі ағзалар және басқа сойыс өнімдерін ветеринариялық санитариялық бағалау.
3.Қайнату сынамасының маңызы.
 4. Ет балаусалығының органолептикалық көрсеткіштері.
5. Ет балаусалығының химиялық көрсекткіштері.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
5-6.Инвазиялық аурулар кезіндегі сойылған мал өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау.
5. Сойыс өнімдерін және шикізатты трихинеллез және цестицеркозға зерттеу.

Тақта, мел, плакаттар, слайдтар,
ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
1. Инвазиялық аурулар анықталған жағдайда қандай зерттеу әдістері қолданылады?
2. Адамдарға қауіптілік дәрежесіне байланысты инвазиялық аурулардың классификациясының түрлері?
3. Сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы және залалсыздандыру әдістері?
4. Әр түрлі малдар етінің органолептиткалық көрсеткіштері?
5. Әр түрлі жануарлар майының еру температурасы?
6. Гликоген реакциясының маңызы?
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
7.Еріксіз сойылған малдардың ұшаларымен ағзаларын ветеринарлық санитарлық сараптау.
6-7.
Жануарлар майын санитарлық зерттеу
Тақта, мел, плакаттар, слайдтар,
ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
1.Еріксіз сойылған жануар ұшасын в.с.с. ? 
2.Сау және ауру мал етінің микробиологиялық бағасы.
 3.Сау және ауру мал етінің рН көрсеткіші. 
4.Пероксидаза және формалин реакциясын қою маңызы?
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
8. Тағамдық токсикоинфекция және токсикоздардың  алдын алу шаралары.

Тақта, мел, плакаттар, слайдтар, ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
1.Токсикоинфекцияларға не жатады?
2. Токсикоздарға не жатады?
3. Токсикоздар мен токсикоинфекцияларды ажыртау үшін қандай зерттеу әдістері қолданылады?
4. Алынатын сойыс өнімдерінің сапасына токсиндердің әсері?
5. Тұздалған еттен сынама алу ережесі.
6. Тұздықпен тұздалған еттің балаусалығының органолептикалық және химиялық көрсеткіштері.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
9.Радиоактивті заттармен зақымдалған сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау.

Тақта, мел, плакаттар, слайдтар,
ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
* Радиоактивті және улы заттар әсер еткен жануарларды сою уақыты?
* Сүт, жұмыртқа, тері және жүнді дезактивациялау дегеніміз не?
* Радиоактивті заттармен зақымдалған сойыс өнімдерінне қойылатын талаптар? 
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
10.Жануарлар майынның негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринарлық санитарлық сараптау.

6-7.
Жануарлар майын санитарөлық зерттеу
Тақта, мел, плакаттар, слайдтар,
ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
1. Май шикізатының морфологиясы мен химиясы.
2. Жануарлар майларын еріту технологиясы мен гигиенасы, үздіксіз еріту.
3.Тағамдық ерітілген майдың түрлері мен сорты.
4. Шикі, тағамдық және техникалық майларды в.с.с.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
11. Субөнімдерді негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринарлық санитарлық сараптау.

Тақта, мел, плакаттар, слайдтар,
ноутбук, методикал-
ық нұсқаулар.
1.Субөнімдердің жіктелуі және тағамдық бағасы. 2.Алдын ала өңдеу мен гигиенасы, технология негізі.
 3.Субөнімдерді в.с.с.
 4.Майлардан сынама алу ережесі.
5. Майларды органолептикалық және технохимиялық бақылау.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
12.Ет консервілеріннің негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринарлық санитарлық сараптау
8-9.
Ет консерві өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау.
Тақта, мел, плакаттар, слайдтар, ноутбук, методикал-
ық нұсқаулар.
 1.Ет консервілерін өндірудің қысқаша технологиясы.
2. "Стерилдеу" операциясының маңызы.
3. Консервілерді зерттеу реті және мүмкін болатын ақаулар.
4. Субөнімдерден сынама алу ережесі.
5. Субөнімдердің балаусалығының органолептикалық бағасы.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
13.Шұжық өнімдеріннің негізгі өңдеу технологогиясы және ветеринарлық санитарлық сараптау
10-11. Шұжық өнімдерін ветеринарлық санитар-
лық сараптау және технохи
миялық анализ жүргізу.
Тақта, мел, плакаттар, слайдтар, ноутбук, методикал- ық нұсқаулар.
1.Етті термохимиялық консервілеу әдісінің маңызы.
 2.Шұжық өнімдерін өндірудегі негізгі технологиялық операциялар.
3. Ақаулар және рұқсат етілмеген микроорганизмдер анықталған кездегі санитарлық баға.
4. Консервілердің балаусалығының органолептикалық көрсеткіштері.
5. Консервілердің балаусалығының химиялық көрсеткіштері.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
14.Сапалы сүт алу жағдайын  сипаттайтын санитарлық гигиеналық көрсеткіштер.
12. Сүттің табиғилылығын анықтау.
Тақта, мел, плакаттар, слайдтар, ноутбук, методикал ық нұсқаулар.
* Сүттің химиялық құрамы және тағамдық бағалылығы.
* Сүттің физико -химиялық және биологиялық қасиеті.
* Сүттің санитарлық- гигиеналық жағдайын сипаттайтын көрсеткіштер.
* Сүттің микробтармен ластану көздері.
* Органолептикалық, зертханалық және технохимиялық анализ қорытындылары бойынша шұжық өнімдерінің сапалылығы.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы..
15.Ауру малдан алынған сүтті ветеринарлық санитарлық сараптау.
12. 
Тақта, мел, плакаттар, слайдтар, ноутбук, методикал -ық нұсқаулар.
* Туберкулез,  бруцеллез, аусыл, лейкоз және желінсау кезіндегі сүттің санитарлық бағасы.

Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.

13. Сүттің санитар-лық гигиенал-ық көрсеткіш-терін анықтау.
Тақта, мел, плакаттар, слайдтар, ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
* Сүттің органолептикалық көрсеткіштері.
* Сүттің физико -химиялық көрсеткіштері.
* Сүттің фальсификациясы және оны анықтау.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.

14. Сүттің пастерлену сапасын қадағалау
Тақта, мел, плакаттар, слайдтар,
ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
* Сүттің қышқылдылығы 
* Рекорд аспабымен сүттің тазалығын анықтау.
* Сүттің бактериялармен ластануын редуктаза және резазурин үлгісімен анықтау.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.

15. Сүтті жасырын желін сауға және бруцеллез-ға тексеру.
Тақта, мел, плакаттар, слайдтар, ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
* Сүттің пастерлеу сапасын бақылауды не үшін қояды?
* Пероксидаза, фосфатаза және лактоальбумин үлгілерін қою маңызы.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.


Тақта, мел, плакаттар, слайдтар, ноутбук, методикал-ық нұсқаулар.
* Сақиналы реакцияның маңызы.
* Бромтимол, димастин және мастидин үлгісін қою маңызы.
* Желінсау және бруцеллез дегеніміз не?
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.

7. ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                                                                4-кесте. 
               Оқу әдістемелік оқулықтар
                                   Саны
                         Студенттер саны
                      % Қамтамасыз етілуі
1
                                       2
                                       3
                                       4
1. Сенченко Б. С. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов животного и растительного происхождения>>. Ростов на Дону , 2001 г.с. 702.
                                      10
                                       8
                                      100
 
8. ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізігі әдебиеттер
8.1.1. Сенченко Б. С. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов животного и растительного происхождения>>. Ростов на Дону, 2001 г.с. 702.
8.2 Қосымша әдебиеттер
8.1.2.Макаров В. А.   <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1991 г.с. 463.
8.1.3.Макаров В.А. <<Практикум по ветсанэкспертизе>> М.-1987г
8.1.4.Позняковский В. М. <<Экспертиза мяса и мясопродуктов качество и безопасность>>. Новосибирск, 2005 г. с. 524.
8.2.5.Горегляд Х. С. и др. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1981 г.с. 575.
8.2.6. Кузнецов В. А, Шлипаков Я. П. <<Технология переработки мяса и других продуктов убоя животных>>. Москва, 1971 г. с. 159. 
8.2.7.Коряжнов В. П., Таршис М. Г., Л. П. Шлипаков. Технология продуктов убоя животных. Москва, колос, 1967 г. с. 207.
8.2.8.Житенко П. В., Боровков М. Ф. Ветеринарная санитарная экспертиза продуктов животноводства. Москва, Колос, 2000 г. с. 335.
8.2.9.Алехина Л. Т. и др. Технология мяса и мясопродуктов. Москва, Агропромиздат, 1998 г. с. 576.
8.2.10.Большаков А. С. и др. <<Технология мяса и мясопродуктов>>. Москва, 1976 г. с. 399.
8.2.11.Загаевский И.С., Жмурко Т. В. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1983 г. с. 224.
8.2.12. З.П.Матюхина, Э.П.Королькова <<Товароведение пищевых продуктов>> М.:ИРПО; Изд. центр <<Академия>>, 2000.-272с.
8.2.13.Житенко П. В. <<Технология продуктов убоя животных>> Москва,  1984 г. с. 230.   
Электрондық баспа.
8.2.14.Воровков М.Ф., Фролов В.П., Серко С. А. Ветеринарно - санитарная
экспертиза с основами технологии стандартизации  продуктов животноводства.
Санкт Петербург-Москва-Краснодар. 2007.
8.2.15.Дунченко Н.И. <<Экспертиза молока и молочных продуктов.  Качество и безопасность>>. Новосибирск, 2005 г. с. 524.


Пәндер