Файл қосу
Ауылшаруашылық малдарының өнімділігі бойынша сұрыптау
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы СЕМЕЙ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ 3 деңгейдегі СМЖ құжаты ПОӘК ПОӘК 042-18.22.55/01 -2013 ПОӘК Оқытушыға арналған <<Мал шаруашылығында асылдандыру жұмыс>> пәнінің оқу жұмыс бағдарламасы Басылым №1 <<___>>_____20_____ <<Мал шаруашылығында асылдандыру жұмыс>> ПӘНІНІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В080200 <<Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы>> мамандығына арналған ОҚЫТУШЫ ҮШІН ПӘН БАҒДАРЛАМАСЫ СЕМЕЙ - 2013 Алғы сөз 1. ҚҰРАСТЫРҒАН Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Мал шаруашылығы және аңшылықтану морфология негіздерімен>> кафедрасының доценті Қорабаев Ж.З <<____ >>___________2013 жыл 2. ТАЛҚЫЛАНДЫ 2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Мал шарушылығы және аңщылықтану морфология негіздерімен>> кафедрасының мәжілісінде. Хаттама << >> 2013 жыл, № Кафедра меңгерушісі ______________ Тугамбаева С.М. 2.2. Аграрлық факультетінің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде Хаттама << >> 2013 жыл, № ОӘБ төрайымы _________________ А.Тлеубаева 3. БЕКІТІЛДІ Университеттің оқу-әдістемелік кеңес мәжілісінде қаралды және баспаға ұсынылды Хаттама << >> 2013 жыл, № ОӘК төрайымы_____________Г.Искакова 4. КІРГІЗ тұнғыш рет МАЗМҰНЫ * Қолданылу аймағы * Нормативтік сілтемелер * Жалпы ережелер * Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны * Студенттердің өздік жұмыстары үшін тақырыптардың тізімі * Пән бойынша оқу- әдістемелік карта * Оқу- әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы * Әдебиеттер 1 ҚОЛДАНЫЛУ АЙМАҒЫ <<Мал шаруашылығында асылдандыру жұмыс>> пәнінің оқытушыларға арналған оқу жұмыс бағдарламасы 5В080200 <<Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы>> мамандықтарының студенттеріне арналған оқу- әдістемелік кешеннің құрамына кіреді. Осы құжат асылдандыру жұмыстарын, ауыл шаруашылығы малдарын азықтандыру жолдарын және тағы басқа технологияларын оқу процесін ұйымдастыру негізгі орындау тәртібін жүйеге келтіреді және регламентациялайды және <<Мал шаруашылығы және аңшылықтану морфология негіздерімен>> кафедрасында пайдалануға арналған. 2 НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР <<Мал шаруашылығында асылдандыру жұмыс>> пәнінің оқытушыларға арналған оқу жұмыс бағдарламасы келесі құжаттардың талаптарына сәйкес оқу процесін ұйымдастыруда тәртіп орнатады: - 5В080200 <<Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы>> мамандығының Қазақстан Республикасы мемлекеттік жалпы білім беру стандарты, ҚР МЖМБС 23.12.-2005 Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігінің 26.04. 2004 № 779 бұйрығымен бекітілген және енгізілген; - УСТ 042- СМУ-4-2013 Университет стандарты <<Пәннің оқу- әдістемелік кешендерінің жасауға және рәсімдеуге қойылатын жалпы талаптар>> - ҚП 042-1.01-2013 Құжаттандыру процедурасы <<Пәннің оқу- әдістемелік кешенінің құрылымы және мазмұны>>. 3 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 3.1 Пәннің қысқаша мазмұны <<Мал шаруашылығында асылдандыру жұмыс>> пәнінің мазмұны: Селекциялық асылдандыру жұмысы. Кең көлемді селекция және оның қолданылуы. Асылдандыру жұмыстарының әртүрлі шаруашылықтардағы ерекшеліктері. Асылдандыру жұмыстарының есебі. Ірі қара тұқымы мен табынының селекциялық жұмыстарын жоспарлау. Селекциялық жұмыста компьютерді пайдалану. Асыл тұқымды малдардың көрмесі, аукционы, мемлекеттік мал асылдандыру ітабы.Селекциялық жетістіктерді бекіту. Әлемдік генофондты ірі қара мал тұқымдарын асылдандыру үшін пайдалану. 3.2 Курстың мақсаты: <<Мал шаруашылығында асылдандыру жұмыс>> пәнін оқытудың мақсаты: Сүтті және етті ірі қараны сұрыптау. Сүт және ет бағытындағы бұқаларды ұрпақ сапасы бойынша бағалау және жұп таңдау тәсілдері. Сұрыптаудың нәтижелерін талдау. "Аталық із" және "Аналық ұя"-мен жұмыс жүргізу. Инбридинг пен гетерозисті қолдану. 3.3 Пәннің негізгі міндеті: Пәнді оқытудың негізгі міндеті - Мал өсіру тәсілдерін толық меңгеру. Ірі қара селекциясы. Асылдандыру жұмысының ірі қара мал өнімін көбейтудегі маңызы. Асылдандыру жұмысының өз елімізде және шет мемлекеттерде дамуы. Мал өсіру тәсілдерінің асыл тұқымды және тауарлы шаруашылықтарда қолданылуы. Сүтті, сүтті-етті және етті бағыттағы бұқалар мен сиырлардың негізгі және қосалқы селекциялық белгілері. 3.4 Пәнді оқу барысында студент: * асыл тұқымды малдарын өсіру әдістерін білу; * асыл тұқымды малшаруашылығында асылдандыру жұмыстарын ұйымдастыру және жоспарлау; * асыл тұқымды малдың дене өлшемдерін және салмағын бағалау; * норма және рацион туралы ұғымды меңгеру қажет; * асыл тұқымды малдарға азықты әзірлеп беруді ұйымдастыру; * асыл тұқымды малдардың биологиялық ерекшеліктерін білу; 3.5 Курс пререквизиттері: * Жануарлар морфологиясы * Жануарлар биохимиясы * Генетика - Ауыл шаруашылық малды өсіру және селекция - Ауыл шаруашылық малды азықтандыру 3.6 Курс постреквизиттері: - Селекция және ірі қара мал мен жылқыны өз төлі мен интенсивті көбейту технологиясы - Қой шаруашылығы,қойдың еті мен жүнін өндіру технологиясы - Құс шаруашылығы, құс еті мен жұмыртқасын өндіру технологиясы - Жылқы шаруашылығы, жылқы еті мен қымызын өндіру технологиясы - Оқу жоспарының көшірмесі кесте 1 Курс Семестр Кредиттер ДР (сағ) ЗТ (сағ) ОБӨЖ (сағ) СӨЖ (сағ) Барлығы (сағ) Қорытынды бақылау түрі 4 7 2 15 15 15 45 90 Емтихан 4. Оқытушыларға арналған пәннің оқу жұмыс бағдарламасының мазмұны Кесте 2 Тақырып атауы Сағат саны Дәріс тақырыптары 1 2 1.Кіріспе. Пәнің даму тарихы. Мал шаруашылығында асылдандыру жұмысының қазіргі жағдайы және келешектегі дамуы. 1 2. Ауылшаруашылық малдарының өсуі мен дамуы. 1 3. Ауылшаруашылық малдарының өсуі мен дамуына әсер ететін факторлар. 1 4. Ауылшаруашылық малдарының сұрыптаудың негізгі принциптері 1 5. Ауылшаруашылық малдарының ата тегі бойынша сұрыптау 1 6. Ауылшаруашылық малдарының сыртқы пішіні, конституциясы және тірі салмағы бойынша сұрыптау 1 7. Ауылшаруашылық малдарының өнімділігі бойынша сұрыптау. 1 8. Ауылшаруашылық малдарының ұрпақтарының сапасы бойынша сұрыптау. 1 9.Ауылшаруашылық малдарының жұптастыру формасы мен принциптері 1 10. Ауылшаруашылық малдарының өсіру әдістері. 1 11.Тұқым туралы түсінік. Мал тұқымының структурасы және классификациясы. 1 12. Ауылшаруашылық малдарының пайдалануы мерзімі. 1 13. Зоотехникалық және асыл тұқымды есеп 1 14. Мал шаруашылығында асыл тұқымды жұмыстың формасы мен әдістері 1 15. Мал шаруашылығында асыл тұқымды жұмыстың келешекке жоспары 1 Тәжірибелік сабақтар 1.Мал шаруашылығында жана туған төлді өлшеу, сырғалау және есепке алу. 1 2.Ірі қара малдың экстерьерін оқып білу және дене мүшелерімен танысу. 1 3.Ірі қара малдың экстерьерін бағалау әдістері 1 4.Ірі қара малды кластау 1 5.Ірі қара малдың түсімен реңдері 1 6.Ірі қара малдың күйі 1 7.Ірі қара малға ең салу және онын аттары 1 8.Ірі қара малдың тірі салмағын анықтау және жасын айыру әдістері 1 9.Ірі қара малдың сүт өнімділігін есептеу әдістері 1 10. Ірі қара малдың ет өнімділігін есептеу әдістері 1 11.Сүтті және сүтті-етті бағыттағы ірі қара малды сұрыптау (бонитировкалау) 1 12. Етті бағыттағы ірі қара малды сұрыптау (бонитировкалау) 1 13.Ауылшаруашылық малдарының жасына байланысты жұптастыру 1 14. Мал тұқымдарымен асыл тұқымды жұмыстың келешекке жоспары 1 15.Ірі қара малдың өнімділігіне байланысты асыл тұқымды жұмысты келешекке жоспарлау 1 * 5 СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗ БЕТІМЕН ЖҰМЫС ІСТЕУ * ТАҚЫРЫПТАРЫНЫҢ ТІЗІМІ 5.1 Ірі қара малды өлшеу түрлері 5.2 Ірі қара малдың бағып күту әдістері 5.3 Ірі қараны азықтандыру және рацион түрлері 5.4 Қазақстандағы сүт бағытындағы ірі қара мал тұқымдары 5.5 Қазақстандағы сүтті-етті бағытындағы ірі қара мал тұқымдары 5.6 Қазақстандағы ет бағытындағы ірі қара мал тұқымдары 5.7 Ірі қара малдың сүтінің құрамы және оның өзгергіштігі 5.8 Сүттін құрамы мен сапасына әсер ететін жағдайлар 5.9 Ірі қара малдың еттілігі және еттіліктің өзгергіштігі 5.10 Ірі қара малының етінің сапасы 5.11 Ірі қара малдың қондылығын сынау 5.12 Ірі қара малдың терісі және оның сапасы 5.13 Ірі қара малдың сүт өніміне әсер ететін факторлар 5.14 Ірі қара малының ет өніміне әсер ететін факторлар 5.15 Ірі қара малдың өнім бағытына байланысты тұқымдары 6 Пәннің оқу-әдістемелік картасы Кесте 3 № Дәріс сабағының тақырыбтары Тәжірибелік (семинарлық) сабағының тақырыптары Зертханалық сабақ тақырыптары Көрнекті құралдар, ТЖО, плакаттар, зертханалық стенд Өз бетімен оқып білу сұрақтары Бақылау формасы 1 2 3 4 5 6 7 1 Кіріспе. Пәнің даму тарихы. Мал шаруашылығында асылдандыру жұмысының қазіргі жағдайы және келешектегі дамуы Мал шаруашылығында жана туған төлді өлшеу, сырғалау және есепке алу. Слайдтар дәріс,ірі қара малдың альбомдары Ірі қара малды өлшеу түрлері Ауызша сұрау, зертхана н2тижес2 2 Ауылшаруашылық малдарының өсуі мен дамуы Ірі қара малдың экстерьерін оқып білу және дене мүшелерімен танысу. Ірі қара малдың альбомы, кестелер, Ірі қара малдың бағып күту әдістері Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 3 Ауылшаруашылық малдарының өсуі мен дамуына әсер ететін факторлар Ірі қара малдың экстерьерін бағалау әдістері Кестелер, муляждар, ең салатын құрал-жабдықтар Ірі қараны азықтандыру және рацион түрлері Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 4 Ауылшаруашылық малдарының сұрыптаудың негізгі принциптері Ірі қара малды кластау Слайдтар, схемалар, кестелер, муляждар Қазақстандағы сүт бағытындағы ірі қара мал тұқымдары Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 5 Ауылшаруашылық малдарының ата тегі бойынша сұрыптау Ірі қара малдың түсімен реңдері Схемалар, кестелер, Қазақстандағы сүтті-етті бағытындағы ірі қара мал тұқымдары Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 6 Ауылшаруашылық малдарының сыртқы пішіні, конституциясы және тірі салмағы бойынша сұрыптау Ірі қара малдың күйі Слайдар, схемалар, кестелер, графиктер Қазақстандағы ет бағытындағы ірі қара мал тұқымдары Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 7 Ауылшаруашылық малдарының өнімділігі бойынша сұрыптау Ірі қара малға ең салу салу және онын аттар аттары Слайдтар, схемалар, кестелер, графиктер Ірі қара малдың сүтінің құрамы және оның өзгергіштігі Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 8 Ауылшаруашылық малдарының ұрпақтарының сапасы бойынша сұрыптау Ірі қара малдың жасын айыру әдістері Кестелер, графиктер Сүттін құрамы мен сапасына әсер ететін жағдайлар Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 9 Ауылшаруашылық малдарының жұптастыру формасы мен принциптері Ірі қара малдың сүт өнімділігі Кестелер, Ірі қара малдың еттілігі және еттіліктің өзгергіштігі Ауызша сұрау, бақылау жұмысы 10 Ауылшаруашылық малдарының өсіру әдістері Ірі қара малдың ет өнімділігін есептеу әдістері Слайдтар Ірі қара малының етінің сапасы Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 11 Тұқым туралы түсінік. Мал тұқымының классификациясы және структурасы Сүтті және сүтті-етті бағыттағы ірі қара малды сұрыптау (бонитировкалау) Слайдтар, дәріс Ірі қара малдың қондылығын сынау Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 12 Ауылшаруашылық малдарының пайдалануы мерзімі. Етті бағыттағы ірі қара малды сұрыптау (бонитировкалау) Слайдтар, схемалар Ірі қара малдың терісі және оның сапасы Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 13 Зоотехникалық және асыл тұқымды есеп Ауылшаруашылық малдарының жасына байланысты жұптастыру Слайдтар, схемалар Ірі қара малдың сүт өніміне әсер ететін факторлар Ауызша сұрау, бақылау жұмысы 14 Мал шаруашылығында асыл тұқымды жұмыстың формасы мен әдістері Мал тұқымдарымен асыл тұқымды жұмыстың келешекке жоспары Слайдтар Дәріс Ірі қара малының ет өніміне әсер ететін факторлар Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 15 Мал шаруашылығында асыл тұқымды жұмыстың жоспары Ірі қара малдың өнімділігіне байланысты асыл тұқымды жұмысты келешекке жоспарлау Кестелер Ірі қара малдың өнім бағытына байланысты тұқымдары Ауызша сұрау, зертхана нәтижесі 7. Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз ету картасы Кесте 4 № Оқулықтың, оқу-әдістемелік құралдарыдң аты Дана саны Студенттер саны Қамтамасыз ету пайызы 1 Б.Ысқақбаев.Іірі қара шаруашылығы. - Алматы, <<Қайнар>> 1996-192бет. 10 5 200 2 Қ.Ш.Нұрғазы. Мал шаруашылығы: Оқулық - Алматы, ЖШС РПБК <<Дәір>> 2012- 400бет 10 5 200 3 Н.Омархожаев. Қолда мал өсіру.-Алматы, <<Қайнар>>, 1995-352бет 5 5 100 8. ӘДЕБИЕТТЕР 8.1. Негізгі әдебиеттер 8.1.1 Б.Ысқақбаев.Ірі қара шаруашылығы. - Алматы, <<Қайнар>> 1996-192бет. 8.1.2 Н.Омархожаев. Қолда мал өсіру.-Алматы, <<Қайнар>>, 1995-352бет 8.1.3 Қ.Ш.Нұрғазы. Мал шаруашылығы: Оқулық - Алматы, ЖШС РПБК <<Дәуір>> 2012-400бет 8.2. Қосымша әдебиеттер 8.2.1 Қ.Ш.Нұрғазы. Мал шаруашылығы: Оқулық - Алматы, ЖШС РПБК <<Дәуір>> 2012-400бет 8.2.2 Е.А Арзуманян и др. Скотоводство.М.: <<Колос>>, 1984-399с. 8.2.3 С.А. Рузский. Племенное дело в скотоводстве. М.:Колос, 1977-320с. 8.2.4 Н.Г.Дмитриев и др.Племенная работа: Справочник - М.: Агропромиздат, 1988.- 559 с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz