Файл қосу

Аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау. Пәнге кіріспе



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ

3 деңгейлі СМЖ кұжаты
                                   ПОӘК
ПОӘК 
042-18-23.1.08/01-2013.
<<Мал және құс өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау-І>> пәнінен оқытушыларға арналған оқу әдістемелік кешені
                                       
                              №_ басылым
                              <<__>>_____2013ж.


                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                   ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕН
                                       
                                       
<<МАЛ ЖӘНЕ ҚҰС ӨНІМДЕРІН ВЕТЕРИНАРЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ САРАПТАУ- II>>
пәнінің 5В120200-<<Ветеринариялық санитария>> мамандығына арналған
                                       
ПӘННІҢ ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ
                                       


















                                  Семей
                                     2013
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                Алғы сөз
                                       
                                       
1. ӘЗІРЛЕГЕН________ <<___>>____ 2013 ж., Дюсембаев С.Т., в.ғ.д., профессор
                        ________ <<___>>____ 2013 ж., Серикова А.Т., в.ғ.к., профессор м.а.
 
<<Ветеринарлық санитария>> кафедрасы

2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 <<Ветеринарлық санитария>> кафедрасының  мәжілісінде

Хаттама  <<_____>> __________2013 ж., №____
Кафедра меңгерушісі ____________E.Омарбеков

2.2 Аграрлық факультеттің оқу-әдістемелік  кеңесінің мәжілісінде
Хаттама  <<_____>>__________ 2013 ж., №_____
Төрайымы ___________________     А.Тлеубаева

3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде                                                                           мақұлданды және баспаға ұсынылды
Хаттама  <<____>> ____________2013 ж., №_____
ОӘК  төрағасы___________________Г.Искакова

4. АЛҒАШРЕТ  ЕНГІЗІЛДІ. 





                                 ҚҰРАМЫ


1 Қолдану орны
2 Нормативтік негіздер
3 Жалпы жағдайлар
4 Оқу пәннің құрамы (модульдер)
5 Студенттердің өздік жұмысты орындауға арналған тақырыптар тізімі
6 Пәннің оқу-әдістемелік картасы
7 Оқу-әдістемелік әдебиеттермен қамтамасыз етілген карта
8  Әдебиеттер

1. ҚОЛДАНУ ОРНЫ
	<<Мал және құс өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау>> пән бойынша оқу-әдістемелік кешен 5В120200-<<Ветеринариялык санитария>> мамандығының студенттеріне арналған. Ол студенттерді курстың, мазмұнымен, қажеттілігімен, өзектілігімен, саясатымен таныстырып, қажетті біліммен қамтамасыз етеді. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқудағы басшылыққа алатын нeriзri құжат болып саналады.

2 НОРМАТИВТІК НЕГІЗДЕР
 <<Мал және құс өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау>> пәні бойынша оқу- әдістемлік кешені оқу үрдісін ұйымдастырудағы негізгі болып саналады және ол мынандай құжаттар мен талаптардан, және әдістемелерге сәйкес келеді:  
 - Мемлекттік жалпыға бірдей жоғары білімді стандарты; 
- 5В120200 - <<Ветеринариялық санитария>> мамандығын дайындауға арналған оқу жұмыс бағдарламасы; 
 - 5В120200 - <<Ветеринариялық санитария>> мамандығына арналған типтік оқу бағдарламасы, мамандыққа арналған жоғары мектеп білім типтік оқу бағдарламасының А қосымшасы. 
 - СТУ 042 - ГУ-4-2013 <<Пәннің оқу әдістемелік кешенін дайындау мен әзірлеуге арналған  жалпы талаптар>> атты  университет стандарты; 
 - ДП 042-1.01-2013  <<Пәннің оқу әдістемелік кешенінің мазмұны>> атты құжаттар процедурасы

3. ЖАЛПЫ ЖАҒДАЙЛАР
3.1 Пән құрамының қысқаша сипаттамасы -  мал және құс шаруашылығы өнімдері вет сан сараптаудың халық шаруашылық маңызы зор себебі сойыс өнімдерін интенсивті технологиялық өңдеу негізінде қазіргі заманғы, алдыңғы зерттеу әдістерін қолдану, бүгінгі күнде жоғары сапалы тағамдық өнімдерді алуға мүмкіндік береді. 
3.2 Пәнді оқытудың негізгі мақсаты - халықты зоонтропонозды аурулардан қорғау, жануарлардың жануар тектес азық және конфискаттар арқылы зақымдануларынан қорғау ветеринариялық санитариялық жағынан сапалы және био техногенді оастағыштардан жануар және құс сойыс өнімдерін, ет өнімдерін, сүт және сүт өнімдерін өндіру және шығару салаларында зерттеушілік ұйымдастырушылық,басқарушылық және сараптау қызметтер үшін мамандарды дайындау болып табылады.
3.3Пәннің негізгі міндеті-мал және құс  шаруашылығы өнімдерін вет сан бағалау ережелерін және гигиеналық зерттеу әдістерін,сонымен қатар жануар тектес шикізаттарын және өнімдерін стандартизациялық және сертификаттық технологиясының негіздерін меңгеру.  
3.4    Оқу нәтижесі
Пәнді оқу нәтижесінде студент білуі керек:
Білу
-инфекциялық, инвазиялық аурулардың қоздырғыштарына термиялық әсерлердің режимдерін (төменгі және жоғарығы температуpa) санитарлық өңдеу сапасын микробиологиялық қадағалау үшін вет бақылау нысандарынан сынамалар алу ережелері;
- Сойыс малдарын, құстарды, терісі бағалы аңдарды, қояндарды және басқа да жануарларды дайындау, тасымалдау, қабылдау, күту және сояр алдында дайындау кездерінде ветеринариялық қызмет көрсету ережелері;
-Мал және құс шаруашылығы өнімдерін жабайы аңдар және құстар өнімдерін жануар тектес шикізаттарды сойғаннан кейінгі ВССды ұйымдастыруды және оның әдістерін санитарлық бағалауды;
- Өнімдерді және шикізаттарды консервілеу және зарарсыздандыру әдістерін;
- Қоршаған ортаны қорғау мәселелерін;
Меңгеру
-Органикалық,биохимиялық, гистологиялық, бактериологиялық, ғылыми зерттеу әдістерін, инфекциялық және жұқпалы емес ауруларды анықтау үшін малдардың сойыс өнімдерін қарап тексеру әдістерін сонымен қатар етті трихинеллоскопиялау әдісін меңгеру керек; 
-Өнімдер мен шикізаттардың сапалығын анықтау үшін оргенолептикалық және арнайы зерттеу әдістерін;
-Нақтылы ғылыми тәжірибелік ақпараттық іздену және әдістемелік мәселелерді шешу үшін алынған белгілер;
Істей білу
- Мал және құс ұшаларын және мүшелерін ет және ет өнімдерін, сүт және сүт өнімдерін, жұмыртқа және жұмыртқа өнімдерін жануар тектес шикізаттарды вет сан сараптауды жүргізу;
- Сойыс малдарын және құстарын сою дайындауды жүргізу;
-Инфекциялық,инвазиялық,жұқпалы емес аурулар уланулар кезіндегі мал құс өнімдерін және шикізаттарын ветеринариялық санитариялық сараптауды жүргізу және токсикоинфекциялар және токсикоздардың алдын алу шараларын жүргізу;
-Жануар тектес шикізаттар мен өнімдерді зерттеудің қазіргі заманғы әдістерін қолдану;
Түсіну
- сойыс малдарының, құстарының өнімдерін тексеруді, ет өнімдерін, сүт және сүт өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптауды, ет және құс комбинаттарының, қасапханалардың, сою пунктерін және алаңдардың құрылысына, жер таңдауды квалификациялық жүргізуге мүмкіндік беретін теорияны жақсы түсіну және жануар тектес өеімдерді өндіруде қолданылатын технология және стандартизация негіздерін білу.
Ескере білу 
- Мал шаруашылығы өнімдерінің сапасына әсер ететін факторлар туралы жалпы түсінік және оларды тәжірибеде ескере білу;
Игеру
- Сойыс малдарын құстарды қабылдау және тапсыру тасымалдау және союға дайындау технологиялық, биохимиялық бақылау үшін өнімдерден сынама алу;
- Ет өнімдерін өндіретін кәсіпорындарда, базарлардың ВССзертханаларында, сүт зауыттарында ұшалар мен мүшелерге ВСС жүргізу;
-Ет және сүт, жұмыртқа мал шикізаттарына органолептикалық,физиохимиялық, гистологиялық және басқа да зерттеулер жүргізуді игеру.

3.5 Пәннің пререквизиттері: 
Микробиология және вирусология - I , II; Фармакология, токсикология және токсикологиялық  сараптама  -  II; Жануарлар патологиясы - I, II, III; Санитарлық микробиология.
	3.6 Пәннің постреквизиттері: 
Мал және құс шаруашылық өнімдерін ветеринариялық санитариялық сараптау- II, III; Ветеринарлық санитариялық эпизотология - II; Санитарлық паразитология-II; Мал шаруашылық өнімдерінің технологиясы және стандартизациясы мал шикізат өнімдерін сертификаттау;  Ет және сүт өнімдерін  өндеу технологиясы, гигиенасы және ветеринариялық санитариялық сараптау- I, II ; Радиациямен зақымдалған өнімді ветеринарлық-санитарлық сараптау; Тағам және өндеу кәсіпорындарындағы ветеринариялық санитариялық сараптау.

3.7 Жұмыс оқу жоспарының көшірмесі
                                                                   кесте 1
Курс
Семестр
кредит
саны

Дәріс (сағ)
Зертханалық  (сағ)
СОӨЖ (сағ)
СӨЖ
 (сағ)
Барлығы (сағ)
Қорытынды бақылау түрі
4
7
2
15
                                      15
15
                                      45
                                      90
                                Емтихан
                                       

4. ОҚУ ПӘННІҢ ҚҰРАМЫ (модульдер)
                                                                   кесте 2
    Тақырыптардың аты және олардың құрамы
                              Сағат саны
                                       1
                                       2
                          Дәріс сабақтар
                  1 модуль. Пәнге  кіріспе.
1.Пәнге кіріспе. Тағам сапасы туралы түсінік. 
Отандық және шетелдік всс даму тарихы. ВСС дамуына ғалымдардың қосқан үлесі. Адамдардың және жануарлардың денсаулығын қорғау ісіндегі мал шаруашылығы өнімдерінің всс ролі. Негізгі тапсырмалары, зерттеу әдістері.
                                       1
2 модуль. Сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық тексеру әдістері және оны ұйымдастыру.
2.Лимфа жүйелерін зерттеудің ветеринарлық санитариялық сараптау  үшін маңызы.
ВСС үшін лимфа түйіндерін зерттеудің маңызы. Лимфа түйіндерінің схемасы, құрылысы, топографиясы.

                                       1
3.Ұша мен  ішкі мүшелерді тексеру әдістері және оны ұйымдастыру. 
Ет комбинаттарының, сойыс өнімдерінің конвейрлік линияларында ұша мен ішкі мүшелерді ветеринарлық тексеріп, қарауды ұйымдастыру және олардың әдістері.
                                       1
3 модуль. Аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау.
                                       
4-5.Жұқпалы аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау.
Адамға ет және ет өнімдері арқылы жұғатын және жұқпайтын инфекциялық аурулар кезіндегі (сібір жарасы, маңқа, аусыл, бруцеллез, туберкуллез, псевдотуберкулез, паратуберкулез) ұшаларды, мүшелерді т.б. өнімдерді ветеринарлық санитарлық бағалау.
                                       2
6-7.Инвазиялық аурулар кезіндегі сойылған мал өнімдерін ветеринарлық санитариялық сараптау.
Адамға қауіптілік дәрежесі бойынша инвазиялық аурулар жіктеу. Қоздырғыштардың жануарлардың ұлпаларында және мүшелерінде шоғырлануы, таралу көзі және жолдары. Трихинелез, цистеркоз, эхинококкоз және саркоцистоз кезіндегі  сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы және заласыздандыру әдістері.
                                       2
8-9.Жұқпалы емес аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау.
Септикалық процесс. Зат алмасу процессінің аурулары
                                       2
10-11.Еріксіз сойылған малдардың ұшаларымен ағзаларын ветеринарлық санитарлық сараптау.
Малдарды еріксіз сою оны жүргізу тәртібі. Сойыс өнімдерін санитарлық бағасы. Ет және ет өнімдерін зарарсыздандыру әдістері.
                                       2
12-13.Радиоактивті заттармен зақымдалған сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау.
Улы және радиоактивті заттардың әсеріне шалдыққан малдарды сою мерзімдері. Сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы. Сүттің, жұмыртқаның, жүн мен терінің дезактивациясы.
                                       2
Модуль 4. Тағамдық токсикоинфекция және токсикоздар.
14.Тағамдық токсикоинфекция және токсикоздардың  ветеринарлық санитарлық алдын алу шаралары.
Қазіргі жағдайларға байланысты тағамдық ақаулар, этиологиялық ерекшеліктеріне байланысты жіктелуі. Шартты патогенді микрорганизімдермен ластанған ұша және мүшелердің санитарлық бағасы.
                                       1
15.Стафилакокк, стрептококк және анаэробты микроорганизімдер тудыратын токсикоздар.
Бұл ауруларға мінездеме. Стафилококктармен клостридиум ботулизмен ластанған өнімнің санитарлық бағасы.
                                       1
Барлығы
                                      15
                    Зертханалық сабақтар
                  1 модуль. Пәнге кіріспе.
1.Кафедра талаптарына сай техника қауіпсіздігі.
Ветеринарлық сараптау зертханаларында теникалық қауіпсіздік ережесі. Мал шаруашылық өнімдерін сапасын бағалау әдістерінің стандартарын (МЕСТ, ТШ) қарастыру.
                                       1
            1.1 микромодуль. Етті сараптау.
2-3.Әртүрлі мал етінінің балаусалағын анықтау.
Өнімнің жас екендігінің дәрежесін анықтауға мүмкіндік беретін зерттеу әдістерін меңгеру. 
                                       2
4-5.Еттің қай түлікке жататынын анықтау.
Еттің қай мал түріне жататынын сүйектер мен ішкі мүшелерінің құрылыс ерекшеліктеріне, майдың еру температурасына, гликогенге және препципитация реакциялары арқылы анықтаудың техникасы мен әдістерін меңгеру.
                                       2
6.Ауру малдың етін анықтау.
Еттің ауру малдікі немесе сау малдікі екнін анықтау. 
                                       1
7.Рубеждік бақылау.
                                       1
8. Ауру және сау малдың етін анықтау.
Еттің ауру малдікі немесе сау малдікі екнін анықтау. Органолептикалық тексеру, Грамм бойынша бояап миккроскопиялау, рН анықтау, пероксидаза және формалин реакцияларын жүргізу.

                                       1
Модуль 2. Сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық тексеру әдістері және оны ұйымдастыру.
9-10.Әр түрлі малдардың лимфа түйіндерінің топографиясының ерекшеліктері. 
Әр түрлі малдардың ұшаларының, ішкі мүшелердің және бас аймағының лимфа түйіндерінің топографиясы.
                                       2
11.Ветеринарлық санитарлық сараптау лабораториясы жағдайындағы сойыс өнімдерін зерттеу әдістері мен техникасы.
Базар лабораториясында бақылау залдарында әр түрге жататын малдардың ұшаларын, бастарын, ливерді қарап тексеру техникасын меңгеру.
                                       1
12.Ет және ет өнімдерін бактериологиялық зерттеу.
Ет және ет өнімдерін бактериологиялық зерттеу.
Сойыс өнімдерінен сынама алу техникасы және анаэробты, аэробты бөліп алу үшін етті бактериологиялық зерттеу схемасы.
                                       1
Модуль 3. Сойыс өнімдерін трихенеллез және цистицеркоз ауруларын анықтау.
13.Сойыс өнімдерінен трихенеллез ауруын анықтау.
Етті трихенеллаларға қарапайым әдіспен және бұлшық ет тіліктерін қосымша өңдеу арқылы зерттеу. Шошқаладың сойыс өнімдерін трихинеллезге компрессорлық әдіспен тексеруді меңгеру. 
                                       1
14.Сойыс өнімдерінде цистицеркоз ауруын анықтау.
Етті цистицеркозға тексеру. Қосымша өңдеу арқылы тексеру. Цистерктерімен зақымданған өнімдерді білу және сипаттау.
                                       1
15.Рубеждік бақылау.
                                       1
Барлығы
                                      15

5. СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТЫ ОРЫНДАУҒА АРНАЛҒАН ТАҚЫРЫПТАР
5.1 .Ауыл шаруашылық малдарының еті туралы оқыту. Еттің морфологиялық, химиялық құрамы. Жетілуі. Тауартану.
5.2.Етті сақтау барысындағы өзгерістер: шіру, зеңсіздену, сәулелену, кілегейлену, құрғақ қабаттын пайда болуы, түсінің өзгеруі, тотықтануы.
5.3.Санитарлық мағынасы бар өзгерістердегі еттің ветеринариялық санитарлық сараптамасы: липохроматоз, меланоз, жетілмеген жануарлар еті.
5.4.Малды союға рұқсат етілген немесе етілмеген инфекциялық аурулар кезіндегі сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы
5.5.Инвазиялық және кровепаразитарлық аурулар кезіндегі сойыс өнімдерінің ветеринарлық санитарлық сараптамасы.
5.6.Кеуде және іш қуысының мүшелерінің ауруларында, механикалыөқ және термиялық зақымдануда, ісіктерде, желінсау кезіндегі сойыс өнімдерінің санитарлық бағасы.
5.7.Химиялық препараттармен өңделгендегі және улану кезіндегі ұша және мүшелердің ветеринарлық санитарлық сараптамасы.
5.8.Тағамдық сальмонеллездер. CL.PERFRINGENS, B.CEREUS және аз зерттелген микроорганизімдерден болатын токсикоинфекциялар.



6.ПӘН БОЙЫНША ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                 3 кесте. 
Тақырытар
Плакаттар, зертханалық стенд, 
Өзіндік дайындалуға арналған сұрақтар
Бақылау түрі
Дәріс сабақ
Зертханалық сабақ



1
2
3
4
5
1 модул.




1.Пәннің анықтамасы және оның мал дәрігерлерін дайындаудағы маңызы. Зерттеу тәсілдері. 
1.Кафедра талаптарына сай техника қауіпсіздігі.
Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук
1. ВСС және оның мағынасы?
2.Ауылшаруашылық өнімдерге қойылатын негізгі талаптар?
3. Сойыс малдарына қойылатын ветеринарлық санитарлық талаптар?
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
2 модуль
  + микромодуль



2. Лимфа жүйелерін зерттеудің ветеринарлық санитарлық сараптау  үшін маңызы. 
2-3.Әртүрлі мал етінінің балаусалығын анықтау
Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук
1.Сараптаманның міндеті және оны ұйымдастыру.
2.ВСС үшін лимфа түйінін зерттеу маңызы.
3.Лимфаның түзілуінің және құрамының схемасы.
4.Ауылшаруашылық  малдарын сою кезіндегі еттің сапасы.

Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
3. Ұша мен  ішкі мүшелерді тексеру әдістері және оны ұйымдастыру.
4-5.Еттің қай түлікке жататынын анықтау.
Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук
1.Ішкі ағзаларды тексеру схемасы?
2. Сою массасы неге байланысты?
3.Сойғанан кейін ұша менағзаларды ветеринарлық тексеру?
4.Еттің қай түлікке жататынын анықтау?
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.

6.Ауру немесе сау малдың етін анықтау. 
Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук
Ауру мал етін сау мал етінен ажырататын әдістерді атаңыз
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.

7.Рубеждік бақылау.



Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.

8.Ауру немесе сау  малдың етін анықтау.

Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук.
Ауру мал етін сау мал етінен ажырататын әдістерді атаңыз
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
3 модуль
2 модуль



4-5.Жұқпалы аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау.
9-10Лимфа түйіндерінің топографиясы.
Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук
1.Сібір жарасы, маңқа, аусыл, бруцеллез, туберкуллез, псевдотуберкулез, паратуберкулездеөнімдерді ветеринарлық санитарлық сараптау.
2.Қандай жұқпалы аурулар кезінде малды союға рұқсат етілмейді
3. Әр түрлі малдардың ұшаларының, ішкі мүшелердің және бас аймағының лимфа түйіндерінің топографиясы.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
6-7.Инвазиялық аурулар кезіндегі сойылған мал өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау.
11.Ветеринариялық санитария-лық сараптау лаборато-риясы жағдайын-дағы сойыс өнімдерін зерттеу әдістері мен техникасы.
Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук
1. Инвазиялық ауруды анықтау үшін қандай зенттеу әдістерін қолданады.
2.Адамға қауіптілік дәрежесі бойынша инвазиялық аурулар жіктеу.
3. Залалсыздандыру әдісі кезінде  сойыс өнімдердің  санитарлық бағасы. 
4. Еріксіз сойылған малдардың ұшасына ветеринариялық санитариялық сараптау қалай жүргізеді.
5. Еріксіз сойылған малдардың ішкі мүшелерін ветеринариялық санитариялық сараптау
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
8-9.Жұқпалы емес аурулар кезіндегі сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау.
12.Ет және ет өнімдерін бактериологиялық зерттеу.
Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук
1. Инвазиялық ауруларды анықтау үшін қандай зерттеу әдістерін қолданамыз?
2. Жұқпалы емес аурулар  кезінде қандай әдістерді қолданады.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
10-11.Еріксіз сойылған малдардың ұшаларымен ағзаларын ветеринарлық санитарлық сараптау.

Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук
Еріксіз сойылған малдардың ұшаларын ветеринарлық санитарлық сараптау.
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
12-13. Радиоактивті заттармен зақымдалған сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау.

Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук
1. Радиоактивті заттармен зақымдалған малдарды сойю уақыты?
2.  сүттің, жұмыртқа, тері мен жүннің дезактивациясы дегеніміз не?
3. Радиоактивті заттармен зақымдалған сойыс өнімдеріне қойылатын талаптар?
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
4 модуль
3 модуль



14. Тағамдық токсикоинфекция және токсикоздар.
13.Сойыс өнімдерін трихенеллез ауруын анықтау.

Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук
1.Токсикоинфек-цияларға не жатады?
2.Токсикоздарғане жатады?
3.Токсикоздар мен токсикоинфекцияларды анықтау үшін қандай зерттеу әдістерін қолданады?
4.Сойыс өнімнің сапасына токсиндер қалай әсер етеді. 5.Етті трихинеллезге анықтау әдісі
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.
15. Стафилококктар мен анаэробты микроорганизімдер тудыратын токсикоздар.
14.Сойыс өнімдерін цистицеркоз ауруын анықтау.
Тақта, мел, әдістемелік нұсқаулар және ноутбук
1.Сойыс өнімінің сапасына токсиндердің әсері?
2. етті цистицеркозға тексеруде қандай әдісті қолданады? 
3.Еттегі цистицерктерді қарапайым және кесінділерді қосымша өңдеу арқылы қалай анықтайды?
Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.

15.Рубеждік бақылау


Ауызша,
жазбаша
бақылау жұмысы.

7. ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТТЕРДІ ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                 4-кесте. 
               Оқу әдістемелік оқулықтар
                                   Саны
                         Студенттер саны
                      % Қамтамасыз етілуі
1
                                       2
                                       3
                                       4
1. Сенченко Б. С. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов животного и растительного происхождения>>. Ростов на Дону , 2001 г.с. 702.
                                      21
                                       8
                                      100

8. ӘДЕБИЕТТЕР
8.1 Негізігі әдебиеттер
8.1.2 Дюсембаев С.Т. Ветеринариялық санитариялық сараптау. Алматы 2013ж, б.510.
8.1.1 Сенченко Б. С. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза продуктов животного и растительного происхождения>>. Ростов на Дону, 2001 г.с. 702.
8.2 Қосымша әдебиеттер
8.1.2 Макаров В. А.   <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1991 г.с. 463.
8.1.3 Макаров В.А. <<Практикум по ветсанэкспертизе>> М.-1987г
8.1.4 Позняковский В. М. <<Экспертиза мяса и мясопродуктов качество и безопасность>>. Новосибирск, 2005 г. с. 524.
8.2.5 Горегляд Х. С. и др. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1981 г.с. 575.
8.2.6 Кузнецов В. А, Шлипаков Я. П. <<Технология переработки мяса и других продуктов убоя животных>>. Москва, 1971 г. с. 159. 
8.2.7 Коряжнов В. П., Таршис М. Г., Л. П. Шлипаков. Технология продуктов убоя животных. Москва, колос, 1967 г. с. 207.
8.2.8 Житенко П. В., Боровков М. Ф. Ветеринарная санитарная экспертиза продуктов животноводства. Москва, Колос, 2000 г. с. 335.
8.2.9 Алехина Л. Т. и др. Технология мяса и мясопродуктов. Москва, Агропромиздат, 1998 г. с. 576.
8.2.10 Большаков А. С. и др. <<Технология мяса и мясопродуктов>>. Москва, 1976 г. с. 399.
8.2.11 Загаевский И.С., Жмурко Т. В. <<Ветеринарно-санитарная экспертиза с основами технологии переработки продуктов животноводства>>. Москва, 1983 г. с. 224.
8.2.12 З.П.Матюхина, Э.П.Королькова <<Товароведение пищевых продуктов>> М.:ИРПО; Изд. центр <<Академия>>, 2000.-272с.
8.2.13.Житенко П. В. <<Технология продуктов убоя животных>> Москва,  1984 г. с. 230.   
8.2.14.Дюсембаве С.Т. <<Ветеринариялық - санитариялық сараптау>> Алматы, 2013ж. 512б. <<Халықаралық - жазылым агентігі>> 

Электрондық баспа.
8.2.14 Воровков М.Ф., Фролов В.П., Серко С. А.Ветеринарно - санитарная
экспертиза с основами технологии стандартизации  продуктов животноводства.
Санкт Петербург-Москва-Краснодар. 2007.
Пәндер