Файл қосу

Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есепте қолданылатын құжаттар



                  ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ
             БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
 СЕМЕЙ қаласындағы ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТ  
                  СМЖ 3-деңгейдегі құжаты
                                   ПОӘК
                                       
                        УМКД 042-18-3.1.31/01-2013
                                   ПОӘК
оқытушыларға арналған <<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінің бағдарламасы 
                                       
                             №3  басылым
                                       


                                       
                                       
                                       
                                       
                                       

                                       
<<САЛАЛАРДАҒЫ БУХГАЛТЕРЛІК ЕСЕПТІҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ>>
          ПӘНІНІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
    5В050800 <<ЕСЕП ЖӘНЕ АУДИТ>> МАМАНДЫҒЫ ҮШІН

ОҚЫТУШЫЛАР ҮШІН ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ
                                        












                                Семей 2012

                                Алғысөз

1. ӘЗІРЛЕНДІ
Әзірлеуші Искакова Марал Серікқызы, Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Есеп және аудит>> кафедрасының аға оқытушысы 
<< 28   >>      тамыз                2013 ж.

2. ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1. Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің <<Есеп және аудит>> кафедрасының мәжілісінде. 
Хаттама   <<28>>    тамыз                   2013 ж.,  № 1

Кафедра меңгерушісі ___________ А.Зейнуллина 

2.2 Қаржы - экономикалық факультетінің  оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде.
Хаттама  <<_05_>>  қыркүйек  2013 ж., № 1

Төрағасы ______________ С.Тойкин 

3. БЕКІТІЛДІ
Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды
Хаттама <<____>> __________ 2013 ж., № __.

ОӘК төрайымы_____________ Г.Искакова

4. ЕНГІЗІЛДІ
Оқу-әдістемелік кешен  №2 13.09.2012ж. басылым орнына қайта өңделіп, шығаруға ұсынылды.























                                       
Мазмұны 

                                       
                                       

                                       
                                       
                                       1
Қолдану аясы
                                       4
                                       2
Нормативтік сілтемелер
                                       4
                                       3
Жалпы ережелер
                                       4
                                       4
Оқу пәнінің мазмұны
                                       5
                                       5
Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптары
                                      23
                                       6
Пәннің оқу - әдістемелік картасы
                                      25
                                       7
Оқу - әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
                                      27
                                       8
Әдебиеттер
                                      28
                                       

                                       
                                       

                                       
                                       

                                       
                                       

                                       
                                       

                                       

                                       4
                                       4
                                       4
                                       5
                                       7
                                       7
                                       8
                                       9
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       

                  1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ
Оқу әдістемелік кешен құрамына кіретін  <<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінен оқытушыларға арналған пән бағдарламасы университеттің 5В050800 <<Есеп және аудит>> мамандығы студенттері  үшін арналған. 
 
                2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

<<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінен осы оқу бағдарламасы  оқу үрдісін ұйымдастыруда мына құжаттар негізінде негіз болады:
	- 5В050800 <<Есеп және аудит>> мамандығы үшін элективті пәндер каталогы;
- СТУ 042-ГУ-4-2013 университеттің <<Пәннің оқу - әдістемелік кешендерін жасау мен безендіруге жалпы талаптар>> стандарты;
- ДП-042-1.01-2013 <<Пәннің оқу - әдістемелік кешендерінің құрылымы және мазмұны>> құжаттық процедурасы.

3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

3.1 Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы
Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері экономиканың әрбір саласындағы есеп жүргізудің ерекшеліктері мкен айырмашылықтарын қарастырады. Әр салаға тән нұсқаулықтар негізінде есеп жүргізудің де көңіл бөлетін тұстары қарастырылады.
3.2. Бұл курстың мақсаты студенттерге бухгалтерлік есептің экономиканың әр саласындағы ерекшеліктерін меңгертіп, құжаттық айырмашылықтарын оқыту.
3.3. Пәнді оқытудың негізгі міндеті студенттерге экономиканың салаларындағы бухгалтерлік шоттар мен бухгалтерлік балансты меңгертіп, ұйымның мүлкі мен олардың қайнар көздерінің есебін жүргізуді үйрету.
3.4. Пәнді оқу барысында студент білу керек:
* ұйымның салалық ерекшелігін білу;
* салалық айырмашылығына қарай бухгалтерлік есеп жүргізу;
* бухгалтерлік шоттарды жіктей алуы керек;
* бухгалтерлік балансты құрамы бойынша зерттей алу керек;
* студент салаларда бухгалтерлік есепті ұйымдастыра алуы керек;
* студент сауда ұйымдарындағы есепті ұйымдастыра алуы керек;
* студент қоғамдық тамақтандыру орындарында өзіндік құнды анықтай алуы керек:
* студент құрылыстағы бухгалтерлік есепті жүргізе алу керек;
* студент ауыл шаруашылығы салаларында өнімнің өзіндік құнын айқындап, есепті ұйымдастыра алуы керек.

3.5. Курс пререквизиті:
                       -Бухгалтерлік есеп принциптері, 
                       -Қаржылық есеп 1,2 
                       -Басқару есебі.

3.6. Курс постреквизиті
                       -Салық есебі,
                  -Тәжірибелік аудит
3.7 Жұмыстық оқу жоспарынан үзінді көшірме
                                                                               
                                                                Кесте 1.  
Курс
                                Семестр
                              Кредит-тер
                                ЛК (сағ.)
                                ТС (сағ.)
ОСӨЖ
                                   (сағ.)
                               СӨЖ (сағ.)
                           Барлығы (сағ.)
              Қоры-тынды бақылау формасы 
                                       4
                                       7
                                       2
                                      15
                                      15
                                      45
                                      45
                                      120
                                емтихан


4  ОҚУ ПӘНІНІҢ МАЗМҰНЫ
                                                                  Кесте 2 
Тақырып аты және мазмұны
Сағат саны
Дәрістер

1.Сауда кәсіпорындарындағы бухгалтерлік есеп.
Тауарлық оперциялардың есебінің принциптері. Тауарлық операцияларды құжаттық рәсімдеу. Тауарларды бағалау.
Бөлшек және көтерме сауда ерекшеліктері. Сауда ұйымдарының түрлері
                                       2
2.Сыртқы экономикалық қызметтің  бухгалтерлік есебін ұйымдастыру
Экспорттық операциялар есебі. Импорттық операциялар есебі.
Валюталық бағамдардың айырмашылықтарының есебі
                                       2
3.Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы есеп.
Қоғамдық тамақтандыру бойынша бухгалтерлік есепті ұйымдастыру. Қоғамдық тамақтандырудағы бағаның қалыптасуы. Қоғамдық тамақтандыру орындарының түрлері. Бухгалтерлік құжаттар
                                       2
4.Өсімдік шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
Өсімдік шаруашылығындағы есептің ерекшелігі. Өнімдерді шығару мен өсірудің есебі. Өнімнің өзіндік құнын анықтау. Өсімдік шаруашылығындағы бухгалтерлік есепте қолданылатын құжаттар
                                       2
5.Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
Малдарды өсірудің және бордақылаудың есебі. Мал шаруашылығы өнімдерінің калькуляциясы. Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есепте қолданылатын құжаттар. 
                                       2
6.Құрылыстағы бухгалтерлік есеп. 
Құрылыс өндірісінің ұйымдастырушылық-техникалық ерекшеліктері. Құрылыстағы өндірістік шығындардың қалыптасуы.Өнім ақауының есебі
Орындалған құрылыс-монтаж жұмыстардың көлемінің есебі және құжаттық рәсімдеу. Шаруашылық тәсілмен жүзеге асырылған құрылыс есебінің ерекшеліктері.
                                       3
7.Туристік компанияларда бухгалтерлік есепті ұйымдастыру
Туристiк қызметтiң субъектiлерi мен объектiлерi. Халықаралық және ішкі туризм -туризмнің ұйымдық нысандары. Туристік қызметтер көрсетуді ұйымдастыру. Ондағы есеп ерекшелігі.
Туристік  қорлар. Туроператорлық қызметті жүзеге асыруға лицензия алу құжаттары
                                       2
Тәжірибелік сағаттар
                                       
1.Сауда кәсіпорындарындағы бухгалтерлік есеп.
1.Көтерме және бөлшек сауда орындары
2.Тауарлық оперциялардың есебінің принциптері.
3. Тауарларды бағалау.

                                       2
2.Сыртқы экономикалық қызметтің  бухгалтерлік есебін ұйымдастыру
1.Экспорттық операциялар есебі. 2.Импорттық операциялар есебі.
3.Валюталық бағамдардың айырмашылықтарының есебі

                                       2
3.Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы есеп.
1.Қоғамдық тамақтандыру бойынша бухгалтерлік есепті ұйымдастыру. 
2.Қоғамдық тамақтандырудағы бағаның қалыптасуы. 
3.Қоғамдық тамақтандыру орындарының түрлері. 
                                       2
4.Өсімдік шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
1.Өсімдік шаруашылығындағы есептің ерекшелігі. 
2.Өнімдерді шығару мен өсірудің есебі. 
3.Өнімнің өзіндік құнын анықтау. 4.Өсімдік шаруашылығындағы бухгалтерлік есепте қолданылатын құжаттар
                                       2
5.Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
1.Малдарды өсірудің және бордақылаудың есебі. 
2.Мал шаруашылығы өнімдерінің калькуляциясы. 
3.Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есепте қолданылатын құжаттар. 
                                       2
6.Құрылыстағы бухгалтерлік есеп. 
1.Құрылыс өндірісінің ұйымдастырушылық-техникалық ерекшеліктері. 
2.Құрылыстағы өндірістік шығындардың қалыптасуы.
3.Өнім ақауының есебі
4.Орындалған құрылыс-монтаж жұмыстардың көлемінің есебі және құжаттық рәсімдеу. 
                                       3
 7.Туристік компанияларда бухгалтерлік есепті ұйымдастыру
1.Туристiк қызметтiң субъектiлерi мен объектiлерi. 
2.Халықаралық және ішкі туризм -туризмнің ұйымдық нысандары. 
3.Туристік қызметтер көрсетуді ұйымдастыру. 

                                       2




5  СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНЫҢ ТАҚЫРЫПТАРЫ

  5.1.Басқару жүйесіндегі бухгалтерлік есеп. 
  5.2.Бухгалтерлік есептің пәні, мәні мен міндеттері. 
         5.3. Бухгалтерлік есептің концептуалдық негіздері.
*    5.4. Есеп ақпаратының негізгі принциптері.
 5.5. Қаржылық есеп берудің элементтері.
*   5.6. Қонақ үйлердегі бухгалтерлік есп
 5.7. Бухгалтерлік баланстың құрылымы және түрлері.
 5.8. Бухгалтерлік шоттар және екі жақты жазу жүйесі.
        5.9. Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері
        5.10.Фермерлік ұйымдардағы есепті ұйымдастыру
5.11. Құжаттарды сақтау тәртібі және әдістері. 
5.12. Құрылыс компаниясындағы есеп
5.13. Есеп саясаты.
       5.14. Есептік  цикл және қаржылық есеп берушілікті дайындау .
5.15. Өсімдік шаруашылығындағы  ақшалай қаржылар есебі .
5.16. Сауда ұйымдарындағы дебиторлық қарыздар есебі.
5.17. Тауарлық-материалдық қорларды бағалау әдістері .
5.18. Құрылыстағы негізгі құралдар есебі .
5.19. Бюджетпен және бюджеттен тыс төлемдермен  есеп айырысулардың есебі  
        5.20. Алынған аванстардың есебі .
        5.21. Басқадай кредиторлық қарыздар есебі.
        5.22. Табыстар және олардың есебі.
        5.23. Шығындардың негізгі түрлері және олардың есебі. 
5.24. Жарғылық капитал есебі.
5.25. Резервтік капитал есебі.
5.26. Қосымша төленген және төленбеген капитал есебі.
5.27. Қаржылық есеп берушіліктің негізгі нысандары.
5.28. Халықаралық жүкті тасымалдаудағы құжаттар
5.29. Экспорттық операциялардың есебі
5.30. Импорттық операциялардың есебі

6  ПӘННІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КАРТАСЫ
                                                                  Кесте 3 
                                Тақырып
Көрнекті құралдар, ТОҚ, плакаттар, мультимедиалық тақта
Өзіндік оқуға сұрақтар
Бақылау формасы
Лекциялық сабақ
Тәжірибелік сабақ
Лаб.
сабақ



Сауда кәсіпорындарындағы бухгалтерлік есеп.
Сауда кәсіпорындарындағы бухгалтерлік есеп.

Есеп регистрлері
Сауда орындарының түрлері, бөлшек және көтерме сауда
Ауызша сұрау,

Сыртқы экономикалық қызметтің  бухгалтерлік есебін ұйымдастыру
Сыртқы экономикалық қызметтің  бухгалтерлік есебін ұйымдастыру

Есеп регистрлері
Импорттық және экспорттық операциялар

Ауызша сұрау.
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы есеп.
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы есеп.


Қаржылық есептілік бланктері
Мейрамханаларда калькуляция жасау
Есеп шығару
Тест
Өсімдік шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
Өсімдік шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.


Қаржылық есептілік бланктері
Мерзімдік жұмыстардағы есепті жүргізу
Ауызша сұрау, есеп шығару
Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.


Қаржылық есептілік бланктері
Мал өнімдерінің өзіндік құнын анықтау
Ауызша сұрау,
есеп шығару
Құрылыстағы бухгалтерлік есеп. 

Құрылыстағы бухгалтерлік есеп. 


Қаржылық есептілік бланктері
Құрылыста смета жасау реті және есептеу
Ауызша сұрау.
Тест
 Туристік компанияларда бухгалтерлік есепті ұйымдастыру
 Туристік компанияларда бухгалтерлік есепті ұйымдастыру 

Есеп регистрлері
Қонақүйлердегі есеп
Ауызша сұрау.
Тест


7 ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                 Кесте  4 
Оқулық, оқу - әдістемелік құрал аты
Экземпляр саны
Студент саны
Қамтамасыз ету пайызы
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
* Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. I.-Қарағанды, 2009 жыл
                                      20
                                       3
                                      100
* Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. II.-Қарағанды, 2009 жыл
                                      20
                                       3
                                      100
* Баймуханова С.Б. Қаржылық есеп Алматы 2007 жыл
                                      10
                                       3
                                      100
* Кеулімжаев Қ.К., Құдайбергенов Н.А. Бухгалтерлік есептің теориясы және негіздері Алматы 2006 жыл
                                      12
                                       3
                                      100
* Баймуханова С.Б. Қаржылық есеп Алматы 2007 жыл
                                      10
                                       3
                                      100
* Кеулімжаев Қ.К., Құдайбергенов Н.А. Бухгалтерлік есептің теориясы және негіздері Алматы 2006 жыл
                                      10
                                       3
                                      100
Абдушукуров, Р.С. Теория и практика бухгалтерского учета.- Алматы, 2007

                                      10
                                       3
                                      100


8  ӘДЕБИЕТТЕР

     8.1 Негізгі әдебиеттер

* 2007 жылғы ҚР Президентінің <<Бухгалтерлік есеп және қаржылық есептілік туралы>> Заң күшіндегі жарлығы.
* Қаржылық есептіліктің ұлттық  стандарттары. Астана 2009 жыл
* Субъектілердің қаржы-шаруашылық қызметі бухгалтерлік есебі  шоттарының жұмыс жоспары. 2007 жыл
* Сейдахметова Ф.С. Қазіргі заманғы бухгалтерлік есеп Алматы 2008 жыл
* Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. I.-Қарағанды, 2009 жыл
* Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. II.-Қарағанды, 2009 жыл
* Мырзалиев, Б.С. Бухгалтерлік есеп теориясы және тәжірибесі.- Алматы, 2008 жыл
* Баймуханова С.Б. Қаржылық есеп Алматы 2007 жыл
* Кеулімжаев Қ.К., Құдайбергенов Н.А. Бухгалтерлік есептің теориясы және негіздері Алматы 2006 жыл
* Құрылыстағы бухгалтерлік есеп. Е.Төлегенов, А.Бейсенбаева. 2008жыл.
* Радостовец В., ж.б. Кәсіпорындардағы бухгалтерлік есеп. Алматы 2008 жыл
* Штиллер, М.В.    Принципы бухгалтерского учета.-Алматы. 2009.

8.2 Қосымша әдебиеттер
* Әбдіманапов Ә. Бухгалтерлік және қаржылық есеп беру принциптері Алматы 2006 жыл 
* Миржакыпова С.Т., Аппакова Г.Н. Основы бухгалтерского учета по МСФО.  Алматы 2009
* Вахрушина М.А., Мельникова Л.А. Международные стандарты финансовой отчетности Омега  -  Л 2009
* Абдушукуров, Р.С. Теория и практика бухгалтерского учета.- Алматы, 2007

Пәндер