Файл қосу

Сауда кәсіпорындарындағы бухгалтерлік есеп



                  ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ
             БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
 СЕМЕЙ қаласындағы ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТ  
                  СМЖ 3-деңгейдегі құжаты
                                   ПОӘК
                                       
                        УМКД 042-18-3.1.31/01-2014
                                   ПОӘК
оқытушыларға арналған <<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінің бағдарламасы 
                                       
                             №4  басылым
                                       


                                       
                                       
                                       
                                       
                                       

                                       
<<САЛАЛАРДАҒЫ БУХГАЛТЕРЛІК ЕСЕПТІҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ>>
          ПӘНІНІҢ ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ
    5В050800 <<ЕСЕП ЖӘНЕ АУДИТ>> МАМАНДЫҒЫ ҮШІН

ОҚЫТУШЫЛАР ҮШІН ПӘННІҢ ЖҰМЫС БАҒДАРЛАМАСЫ
                                        












                                Семей 2014

                                Алғысөз

1 ӘЗІРЛЕНДІ
Әзірлеуші ______________ Искакова Марал Серікқызы, Семей қ. Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Есеп және аудит>> кафедрасының аға оқытушысы

2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 Семей қаласындағы Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Есеп және аудит>> кафедрасының мәжілісінде. 
Хаттама № 1  <<29 >> тамыз 2014 жыл.  

Кафедра меңгерушісі ___________ А.Зейнуллина

2.2 Экономика, құқық және гуманитарлық ғылымдар  факультетінің  оқу-әдістемелік бюросының мәжілісінде.
Хаттама № 1  <<9>> қыркүйек 2014 жыл.

ОӘБ төрағасы ______________ С.Тойкин

3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды
Хаттама № 1 <<11>> қыркүйек  2014 жыл.

ОӘК төрағасы _____________  Г.Искакова

4 ЕНГІЗІЛДІ
Оқу-әдістемелік кешен  2013 жылғы 18-қыркүйекте шығарылған №3 басылым орнына қайта өңделіп, шығаруға ұсынылды.























                                       
Мазмұны 

                                       
                                       

                                       
                                       
                                       1
Қолдану аясы
                                       4
                                       2
Нормативтік сілтемелер
                                       4
                                       3
Жалпы ережелер
                                       4
                                       4
Оқу пәнінің мазмұны
                                       5
                                       5
Студенттердің өздік жұмыстарының тақырыптары
                                      23
                                       6
Оқу - әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
                                      27
                                       7
Әдебиеттер
                                      28
                                       

                                       
                                       

                                       
                                       

                                       
                                       

                                       
                                       

                                       

                                       4
                                       4
                                       4
                                       5
                                       6
                                       7
                                       8
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       

                  1. ҚОЛДАНУ АЯСЫ
Оқу әдістемелік кешен құрамына кіретін  <<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінен оқытушыларға арналған пән бағдарламасы университеттің 5В050800 <<Есеп және аудит>> мамандығы студенттері  үшін арналған. 
 
                2. НОРМАТИВТІК СІЛТЕМЕЛЕР

<<Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері>> пәнінен осы оқу бағдарламасы  оқу үрдісін ұйымдастыруда мына құжаттар негізінде негіз болады:
	- 5В050800 <<Есеп және аудит>> мамандығы үшін элективті пәндер каталогы;
         - 5В050800 <<Есеп және аудит>> мамандығының жалпы білім беретін стандарты, ГОСО РК 6.08.009-2008 Қазақстан Республикасының білім және ғылым министрлігінің бұйрығымен бекітілген және қолданысқа енгізілген;
- СТУ 042-ГУ-4-2014 университеттің <<Пәннің оқу - әдістемелік кешендерін жасау мен безендіруге жалпы талаптар>> стандарты;
- ДП-042-1.01-2014 <<Пәннің оқу - әдістемелік кешендерінің құрылымы және мазмұны>> құжаттық процедурасы.

3. ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

3.1 Пән мазмұнының қысқаша сипаттамасы
Салалардағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері экономиканың әрбір саласындағы есеп жүргізудің ерекшеліктері мкен айырмашылықтарын қарастырады. Әр салаға тән нұсқаулықтар негізінде есеп жүргізудің де көңіл бөлетін тұстары қарастырылады.
3.2. Бұл курстың мақсаты студенттерге бухгалтерлік есептің экономиканың әр саласындағы ерекшеліктерін меңгертіп, құжаттық айырмашылықтарын оқыту.
3.3. Пәнді оқытудың негізгі міндеті студенттерге экономиканың салаларындағы бухгалтерлік шоттар мен бухгалтерлік балансты меңгертіп, ұйымның мүлкі мен олардың қайнар көздерінің есебін жүргізуді үйрету.
3.4. Пәнді оқу барысында студент білу керек:
* ұйымның салалық ерекшелігін білу;
* салалық айырмашылығына қарай бухгалтерлік есеп жүргізу;
* бухгалтерлік шоттарды жіктей алуы керек;
* бухгалтерлік балансты құрамы бойынша зерттей алу керек;
* студент салаларда бухгалтерлік есепті ұйымдастыра алуы керек;
* студент сауда ұйымдарындағы есепті ұйымдастыра алуы керек;
* студент қоғамдық тамақтандыру орындарында өзіндік құнды анықтай алуы керек:
* студент құрылыстағы бухгалтерлік есепті жүргізе алу керек;
* студент ауыл шаруашылығы салаларында өнімнің өзіндік құнын айқындап, есепті ұйымдастыра алуы керек.

3.5. Курс пререквизиті:
                       -Бухгалтерлік есеп принциптері, 
                       -Қаржылық есеп 1,2 
                       -Басқару есебі.

3.6. Курс постреквизиті
       -жоқ
         3.7. Жұмыстық оқу жоспарынан үзінді көшірме
                                                                               
                                                                Кесте 1.  
Курс
                                Семестр
                              Кредит-тер
                                ЛК (сағ.)
                                ТС (сағ.)
ООӨЖ
                                   (сағ.)
                               ОӨЖ (сағ.)
                           Барлығы (сағ.)
              Қоры-тынды бақылау формасы 
                                       4
                                       7
                                       2
                                      15
                                      15
                                      30
                                      30
                                      90
                                емтихан


4  ОҚУ ПӘНІНІҢ МАЗМҰНЫ
                                                                  Кесте 2 
Тақырып аты және мазмұны
Сағат саны
                               Дәрістер
                                      15
Модуль 1- Халықты тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету саласының есебі
1.Сауда кәсіпорындарындағы бухгалтерлік есеп.
Тауарлық оперциялардың есебінің принциптері. Тауарлық операцияларды құжаттық рәсімдеу. Тауарларды бағалау.
Бөлшек және көтерме сауда ерекшеліктері. Сауда ұйымдарының түрлері
                                       3
2.Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы есеп.
Қоғамдық тамақтандыру бойынша бухгалтерлік есепті ұйымдастыру. Қоғамдық тамақтандырудағы бағаның қалыптасуы. Қоғамдық тамақтандыру орындарының түрлері. Бухгалтерлік құжаттар
                                       3
3.Өсімдік шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
Өсімдік шаруашылығындағы есептің ерекшелігі. Өнімдерді шығару мен өсірудің есебі. Өнімнің өзіндік құнын анықтау. Өсімдік шаруашылығындағы бухгалтерлік есепте қолданылатын құжаттар
                                       2
4.Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
Малдарды өсірудің және бордақылаудың есебі. Мал шаруашылығы өнімдерінің калькуляциясы. Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есепте қолданылатын құжаттар. 
                                       2
Модуль 2  -  Халыққа қызмет көрсету саласындағы есеп
5.Құрылыстағы бухгалтерлік есеп. 
Құрылыс өндірісінің ұйымдастырушылық-техникалық ерекшеліктері. Құрылыстағы өндірістік шығындардың қалыптасуы.Өнім ақауының есебі
Орындалған құрылыс-монтаж жұмыстардың көлемінің есебі және құжаттық рәсімдеу. Шаруашылық тәсілмен жүзеге асырылған құрылыс есебінің ерекшеліктері.
                                       3
6.Туристік компанияларда бухгалтерлік есепті ұйымдастыру
Туристiк қызметтiң субъектiлерi мен объектiлерi. Халықаралық және ішкі туризм -туризмнің ұйымдық нысандары. Туристік қызметтер көрсетуді ұйымдастыру. Ондағы есеп ерекшелігі.
Туристік  қорлар. Туроператорлық қызметті жүзеге асыруға лицензия алу құжаттары
                                       2
                    Тәжірибелік сағаттар
                                      15
Модуль 1- Халықты тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету саласының есебі
1.Сауда кәсіпорындарындағы бухгалтерлік есеп.
1.Көтерме және бөлшек сауда орындары
2.Тауарлық оперциялардың есебінің принциптері.
3. Тауарларды бағалау.

                                       3
2.Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы есеп.
1.Қоғамдық тамақтандыру бойынша бухгалтерлік есепті ұйымдастыру. 
2.Қоғамдық тамақтандырудағы бағаның қалыптасуы. 
3.Қоғамдық тамақтандыру орындарының түрлері. 
                                       3
3.Өсімдік шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
1.Өсімдік шаруашылығындағы есептің ерекшелігі. 
2.Өнімдерді шығару мен өсірудің есебі. 
3.Өнімнің өзіндік құнын анықтау. 4.Өсімдік шаруашылығындағы бухгалтерлік есепте қолданылатын құжаттар
                                       2
4.Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есеп.
1.Малдарды өсірудің және бордақылаудың есебі. 
2.Мал шаруашылығы өнімдерінің калькуляциясы. 
3.Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есепте қолданылатын құжаттар. 
                                       2
Модуль 2  -  Халыққа қызмет көрсету саласындағы есеп
5.Құрылыстағы бухгалтерлік есеп. 
1.Құрылыс өндірісінің ұйымдастырушылық-техникалық ерекшеліктері. 
2.Құрылыстағы өндірістік шығындардың қалыптасуы.
3.Өнім ақауының есебі
4.Орындалған құрылыс-монтаж жұмыстардың көлемінің есебі және құжаттық рәсімдеу. 
                                       3
 6.Туристік компанияларда бухгалтерлік есепті ұйымдастыру
1.Туристiк қызметтiң субъектiлерi мен объектiлерi. 
2.Халықаралық және ішкі туризм -туризмнің ұйымдық нысандары. 
3.Туристік қызметтер көрсетуді ұйымдастыру. 

                                       2


5  СТУДЕНТТЕРДІҢ ӨЗДІК ЖҰМЫСТАРЫНЫҢ ТАҚЫРЫПТАРЫ
    ОӨЖ  №1
  5.1.Басқару жүйесіндегі бухгалтерлік есеп. 
  5.2.Бухгалтерлік есептің пәні, мәні мен міндеттері. 
         5.3. Бухгалтерлік есептің концептуалдық негіздері.
*    5.4. Есеп ақпаратының негізгі принциптері.
 5.5. Қаржылық есеп берудің элементтері.
*   5.6. Супермаркеттердегі тауарлардың есебі
*          ОӨЖ  №2
 5.7. Бухгалтерлік баланстың құрылымы және түрлері.
 5.8. Бухгалтерлік шоттар және екі жақты жазу жүйесі.
        5.9. Мал шаруашылығындағы бухгалтерлік есептің ерекшеліктері
        5.10.Фермерлік ұйымдардағы есепті ұйымдастыру
5.11. Құжаттарды сақтау тәртібі және әдістері. 
5.12. Құрылыс компаниясындағы есеп
        ОӨЖ  №3
5.13. Есеп саясаты.
       5.14. Есептік  цикл және қаржылық есеп берушілікті дайындау .
5.15. Өсімдік шаруашылығындағы  ақшалай қаржылар есебі .
5.16. Сауда ұйымдарындағы дебиторлық қарыздар есебі.
5.17. Тауарлық-материалдық қорларды бағалау әдістері .
5.18. Құрылыстағы негізгі құралдар есебі .
         ОӨЖ  №4
5.19. Бюджетпен және бюджеттен тыс төлемдермен  есеп айырысулардың есебі  
        5.20. Алынған аванстардың есебі .
        5.21. Басқадай кредиторлық қарыздар есебі.
        5.22. Табыстар және олардың есебі.
        5.23. Шығындардың негізгі түрлері және олардың есебі. 
5.24. Жарғылық капитал есебі.
         ОӨЖ  №5
5.25. Резервтік капитал есебі.
5.26. Қосымша төленген және төленбеген капитал есебі.
5.27. Қаржылық есеп берушіліктің негізгі нысандары.
5.28. Халықаралық жүкті тасымалдаудағы құжаттар
5.29. Экспорттық операциялардың есебі
5.30. Импорттық операциялардың есебі

<<САЛАЛАРДАҒЫ БУХГАЛТЕРЛІК ЕСЕПТІҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ>> ПӘНІНЕН КУРСТЫҚ ЖҰМЫСТАР ҚАРАСТЫРЫЛМАҒАН


6 ОҚУ - ӘДІСТЕМЕЛІК ӘДЕБИЕТПЕН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ КАРТАСЫ
                                                                 Кесте 3  
Оқулық, оқу - әдістемелік құрал аты
Экземпляр саны
Студент саны
Қамтамасыз ету пайызы
Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. I.-Қарағанды, 2009 жыл
                                      15
                                       5
                                      100
Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. II.-Қарағанды, 2009 жыл
                                      15
                                       5
                                      100
Турманидзе, Т.У. Анализ и диагностика финансово- хозяйственной деятельности предприятий. Алматы: LEM, 2011
                                       1
                                       5
                                      200
Черняк В.,Шалболова У. Қаржылық талдау Астана 2013 ж.
                                      15
                                       5
                                      100
Толпаков Ж.С. Финансовый учет 1.  -  Караганда, 2013.
                                      10
                                       5
                                      100
Международные стандарты учета и финансовой отчетности: учеб. пособие / под ред. Л.И.Ушвицкого, А.А.Мазуренко.- Ростов н/Д: Феникс, 2009
                                       1
                                       5
                                      20






7 Әдебиеттер
7.1 Негізгі әдебиеттер
     	7.1.1 <<Бухгалтерлік есеп және қаржылық есептілік туралы>> ҚР Президентінің заң күші бар Жарлығы 2007 ж.
            7.1.2 Мырзалиев Б.С.,Әбдішүкіров Р.С. Бухгалтерлік есепті үйренудің әдістемелері 
Алматы 2014 ж.
           7.1.3 Бейсембаева А.К. Туристік ұйымдардағы бухгалтерлік есеп.  Алматы 2013 ж.
           7.1.4 Бейсембаева А.К. Құрылыстағы бухгалтерлік есеп.  Алматы 2013ж.
            7.1.5 Вахрушина М.А., Мельникова Л.А. Международные стандарты финансовой отчетности Омега  -  Л 2009
           7.1.6 Миржакыпова С.Т., Аппакова Г.Н. Основы бухгалтерского учета по МСФО.  Алматы 2009
          7.1. 7 Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. I.-Қарағанды, 2009 жыл
         7.1.8  Толпаков, Ж.С. Бухгалтерлік есеп. II.-Қарағанды, 2009 жыл
         7.1.9 Черняк В.,Шалболова У. Қаржылық талдау Астана 2013 ж.
         7.1.10 Толпаков, Ж.С. Финансовый учет-1. Караганда 2013
         7.1.11 Толпаков, Ж.С. Финансовый учет-1. Караганда 2013

	7.2 Қосымша әдебиеттер
            7.2.1 Никифорова Н.А., Тафинцева В.Н. Управленческий анализ. - Москва, 2013.  
            7.1.2 Турманидзе, Т.У. Анализ и диагностика финансово- хозяйственной деятельности предприятий. Алматы: LEM, 2011
            7.2.3  Международные стандарты учета и финансовой отчетности: учеб. пособие / под ред. Л.И.Ушвицкого, А.А.Мазуренко.- Ростов н/Д: Феникс, 2009



Пәндер