Файл қосу

ПӘННІҢ МАГИСТРАНТҚА АРНАЛҒАН БАҒДАРЛАМАСЫ



ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢБІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ қаласының Шәкәрім атындағы университеті
3 деңгейлі СМЖ құжаты
ПОӘК




ПОӘК 042-18-5.1.07/02-2013
                                   ПОӘК
<<Ғылыми зерттеулер әдіснамасы>> пәнінен магистрантқа арналған бағдарлама

№ 1 басылым

<< -  - 18>>__09__2013 г.



                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
            ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ


6M072400 - <<Технологиялық машиналар және жабдықтар>>
                       мамандығы бойынша
                                       
          <<Ғылыми зерттеулер әдіснамасы>>

           ПӘННІҢ МАГИСТРАНТҚА  АРНАЛҒАН 
                           БАҒДАРЛАМАСЫ

                                       
                                       










                                  Семей 
                                     2013
                                       

                                Алғы сөз
                                       
*  ӘЗІРЛЕНДІ
Құрастырушылар:
М. Какимов ____________ Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары>> кафедрасының доценті, т.ғ.к. 
                                                     <<____>> _______2013 ж.  

2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1 Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппаратттары>> кафедрасы мәжілісінде қаралды
<<___>> __________ 2013 ж., № ___ хаттама

Кафедра меңгерушісі ___________  М. Акимов

2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бросының отырысында қаралды
 <<___>> __________ 2013 ж., № ___ хаттама

 	Төрайым  ___________  С. Толеубекова

3  БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің отырысында талқыланды және басылымға рұқсат етілді
<<___>> __________ 2013 ж., № ___ хаттама

ОӘК төрайымы _______________  Г. Искакова
	
	4  АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛГЕН








                                Мазмұны

                                       1
Жалпы мағлұматтар
                                       
                                       2
Пәннің мазмұны және сабақ түрлері бойынша сағаттарды бөлу
                                       
                                       3
Пәнді оқып-білу жөніндегі әдістемелік ұсынымдар
                                       
                                       4
Курс форматы
                                       
                                       5
Курс саясаты
                                       
                                       6
Баға қою саясаты
                                       
                                       7
Әдебиеттер    
                                       
                                       













	






1 ЖАЛПЫ МАҒЛҰМАТТАР
  + Оқытушы мен пән туралы жалпы мағлұматтар:
* Оқытушының аты-жөні  - Какимов Мухтарбек Муханұлы;
* <<Тамақ өндірісінің машиналары мен аппараттары>> кафедрасы;
* Байланыс қатынасы  -  қызмет телефоны : 35-02-15/3,
*  9-оқу ғимараты, № 102 кабинет;
* Сабақ өткізетін аудиториялар  -  дәрісхана
* Осы пән бойынша кредит саны  -  2

1.2 Пәндердің  мазмұнын қысқаша сипаттау
<<Ғылыми зерттеулер әдіснамасы>> пәнінде адамзатты өніммен қамтамасыз ету, халық шаруашылығының азық-түлік саласының дамуын, азық-түлік шикізатын ұсақтауға арналған жабдықтың теориялық негізін және адамдардың қореқтенуіне арналған жартылай фабрикат пен дайын өнімге айналдыру процесінде шикізатқа  өңдеудiң әр түрлi әдiстерiнің әсер етуі мәселелерін қарастырады. 

1.3 Бұл курстың мақсаты  -  магистранттарда сұйық бiртектi емес жүйелердiң бөлiнуiндегі кәсiби сұрақтары шешуде ғылыми - әдiстемелiк жолдарды құрастыруға қажеттi бiлiмдерді алуы болып табылады.

1.4  Пәнді оқытудың міндеті:
Осы пән азық-түлік шикізатын өңдеу әдістері курсына арқаланады және арнайы пәндердiң ары қарай зерттеуге негiз болып табылады.

 1.5 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант тиісті:
:: шикiзатты өңдеу бойынша азық-түлiк шикiзатын, жартылай фабрикаттартарды, азық-түлiк өнiмi, технологиялық үдерiстерді жiктеудi білуі керек;
:: Азық-түлiк шикiзатын кесу негiздерiмен, азық-түлiк шикiзаты мен азық-түлiк өнiмдерiн мен әр түрлi сапалық көрсеткiштерi бойынша зерттеумен жұмыстың дағдыларына ие болуы керек;
:: Пәннің дәрiс материалы меңгеру;
:: Шикiзаттың сапасын бағалауды, өлшеу нәтижелерiн өңдеуiнiң әдiстерiн және олардың анализдік талдауын істей алу керек;
:: Шикiзаттың ұнтақтаудан кейiн оның сапасының негiзгi көрсеткiштерінанықтайтын факторлар туралы түсінік болу.
<<Ғылыми зерттеулер әдіснамасы>>пәні практикалық курс болып табылады. Сондықтан міндетті шарт бақылаудың негiзгi түрлерiн құрайтын барлық жаттығу және жеке тапсырмалардың орындауы болып табылады. Пәнді оқу нәтижесінде магистрант міндетті:
::	азық-түлік шикізатын қайта өңдеу төңірегіндегі негiзгi периодты шығаруларымен дұрыс жұмыс iстеуге, қаралған ақпарат көздерi бойынша дұрыс есеп жүргізу, дербес пәндiк картотека жүргізуге икемi болу.
::	шикізаттың негізгі сипаттамаларын білу керек;
::	олардың қарқындылығын бағалау үшін негізгі технологиялық процестер мен сипаттарын жүзеге асыру әдістерін білуі керек;	
::	бiртектi емес сұйық жүйелердi бөлiнудiң технологиясындағы химиялық, физикалық-химия, құрылым - механикалық, коллоид процесстерi туралы түсінігі болуы керек; 
::	азық-түлiк шикiзатын кесу технологиясының ғылыми негізін білуі керек;
::	ғылыми ақпараттармен алмасу формасы және олардың ресiмдеуiне негiзгi талаптарды бiлу;
::	курстiң бiр үлгiдегi жобалық есептерiнiң шешуге дағдылану.

1.6 Курстың пререквизиттары:
1.6.1 Технологиялық жабдықтар
1.6.2 Сапаны басқарудың статистикалық әдістері

1.7 Курстың постреквизиттары:
1.7.1 Магистрлік диссертация

* ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ 

                                   № р/с
                       Тақырыптың аталуы
                              Сағаттары
                             Әдебиеттер
                                       
                                       
                                     ДС
                                   Прак.
                                   ОМӨЖ
                                    МӨЖ
                                       
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
                                       5
                                       6
                                       7
1- Модуль. Тәжірибелік зерттеулерді ұйымдастыру жоспарлау және зерттеу әдістері
                                       1
Ғылыми зерттеу жұмысын зерттеудің маңыздылығы мен өзектілігі 
                                       1
                                       1
                                       -
                                       4
                                       
                                       2
Ғылыми зерттеу жұмысын аналитикалық талдаудың негіздері
                                       1
                                       1
                                       -
                                       4
                                       
                                       3
Тәжірибелік зерттеулерді ұйымдастыру және жоспарлау
                                       1
                                       1
                                       -
                                       4
                                       
                                       4
Зерттеудің санын құрастыруды жүзеге асырудың қойылымы мен сипаттамасы
                                       1
                                       1
                                       -
                                       4
                                       
                                       5
Тәжірибелік зерттеудің жұмысының жүргізілуі
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       6
Тәжірибеде қолданылатын әдістемелер мен аспаптарды таңдап алудың маңыздылығы
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
2-Модуль. Ғылыми зерттеу жұмысын математикалық модельдеу жолдары
                                       7
Математикалық модельдеудің қойылымы
                                       1
                                       1
                                       -
                                       4
                                       
                                       8
<<Қара жәшік>> қағидасы бойынша модельдеудің жолдары 
                                       1
                                       1
                                       -
                                       4
                                       
3-Модуль. Ғылыми жұмысты тәжірибелік зерттеудің негіздері
                                       9
Өнімнің сапалық және сандық көрсеткіштерін зерттеудің маңыздылығы
                                       1
                                       1
                                       -
                                       4
                                       
                                      10
Өнімнің реалогиялық қасиеттерін зерттеудің маңыздылығы
                                       1
                                       1
                                       -
                                       4
                                       
                                      11
Өнімнің микроқұрылымдық биохимиялық гранулометриялық құрамын зерттеу
                                       1
                                       1
                                       -
                                       4
                                       
                                      12
Тәжірибе нәтижелерін математикалық өңдеудің көпфакторлы регресиялық теңдеулері
                                       1
                                       1
                                       -
                                       4
                                       
                                       
Барлығы
                                      15
                                      15
                                       -
                                      60
                                       

6  МӨЖ МАЗМҰНЫ

                                   № р/с
                                    МӨЖ
                                       
                                       
                                       1
                                       2
                                       1
1.Тақырыбына дайындалу. . Өз бетінше дайындалу  -  Импульсты кесу және оны азық-түлік өндірісінде қолдану
                                       2
2.Тақырыбына дайындалу. . Өз бетінше дайындалу  -  Импульсты кесуге арналған жабдық.
                                       3
3 Тақырыбына дайындалу. . 
                                       4
4.Тақырыбына дайындалу. . Өз бетінше дайындалу  -  Кесудің оңтайлы технологиялық процесін таңдау.
                                       5
5.Тақырыбына дайындалу. . Тестілеуге дайындалу.
                                       6
6.Тақырыбына дайындалу. . МӨЖ екінші бөлімі бойынша жұмыс.
                                       7
7. Тақырыбына дайындалу. . 
                                       8
8. Тақырыбынадайындалу.
                                       9
9. Тақырыбына дайындалу. . МӨЖ үшінші бөлімі бойынша жұмыс. 
                                      10
10.Тақырыбына дайындалу. . МӨЖ үшінші бөлімі бойынша жұмыс. 
                                      11
11.Тақырыбына дайындалу.
                                      12
12.Тақырыбына дайындалу.
                                      13
13. Тақырыбына дайындалу. . Тестілеуге дайындалу. 
                                      14
14  -  15. Тақырыбына дайындалу. .
                                      15
Емтиханға дайындалу.

  3. ПӘНДІ ОҚЫП-БІЛУ ЖӨНІНДЕГІ ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫМДАР:

Курсты зерттеуге кiрiсерде, негiзгi тағайындауы-магистрантқа кiтаппен жұмыс істеуін жеңiлдету болып табылатын, ұсынылған оқу-әдiстемелiк кешенді қолдана отырып тақырыптың (бөлiм )  басты ережесiн талқылануына айрықша көңiл бөлу керек. Әрбiр дәрiстерiнiң тақырыбына (бөлiмге) қысқаша конспектi өзiн-өзi бақылауға арналған сұрақтармен бiтедi.
Маңызды мәні оқулықты дұрыс таңдауы болады. Бiр уақытта бiрнеше оқулықтардыпайдаланбауы керек. Ұсынылған әдебиеттер тiзiмінен  -  бiреуін негiзгiге таңдалған болуы керек. Басқа оқулықтар немесе оқу құралдарын егер жетілдіретін материалдары болмағанда немесе оқулықта жеткiлiксiз айтылған  жағдайларда қолданылады
Курсты тақырыптары бойынша пәннiң бағдарламасын негiзге ала отырып дәйектi түрде үйрену. Оқулықтармен жұмыс мiндеттi түрде оқулық және осы кешенде келтiрiлген мысалдар және есептердiң дербес шешiммен және талдауымен жүргізілуі керек. Осыдан кейiн өзiн-өзi бақылау үшiн сұрақтарға жауап беру керек.
Оқу материалын, егер сіз теорияны практикалық тапсырмаларды шешуде қолдана алған жағдайда шартты түрде меңгерілді деп есептеуге болады.

4  КУРС ФОРМАТЫ 

Лабораториялық сабақтар теориялық материалдарды тереңірек қарастыруды қажет ететін мәселелерді шешуге арналған.  
Аудиториялық ОМӨЖ уақытында сіздердің дәріске немесе лабораториялық сабаққа дайындалу процесінде, сондай-ақ үйге берген өздік жұмысын орындау кезінде  туындаған сұрақтарыңызды қарастырамыз.
Сонымен қатар аптасына  бір рет, кафедрада бекітілген график бойынша, мен жекелей немесе топпен консультация түрінде ОМӨЖ сабағын өткіземін.
Пәнді оқуға арналған сабақ уақытының үштен бір бөлігінде, сіздер менің көмегімсіз өздеріңіз жұмыс жасайсыздар. Өздік жұмысына арналған тапсырмалар түрлері, ОМӨЖ және МӨЖ жоспары  -  кестесінде көрсетілген. 

5 КУРС САЯСАТЫ

Пәнді оқуға берілген барлық кезеңде, менің сіздерге қойатын талаптарымның барлығын орныдайсыз және бір-бірімізді түсінеміз деп ойлаймын.
1. Дәріс, лабораториялық сабақтарға қатысу әрбір магистрант үшін міндетті жағдай. Сабақтарға кешікпей келу және сабақ үстінде бір - бірлеріңізбен сөйлеспей отыруларыңызды сұраймын. Әр дәріске немесе лабораториялық сабаққа қатысқаны үшін +1 баллмен бағаланады, ал дәрісті немесе лабораториялық сабақты босатып келмей қалған жағдайда -1 баллмен бағаланады.
Өткен материалдарды өтеу үшін магистрантқа оқытушы тапсырма береді және ол жұмыс тексеріледі, бірақ ол жұмысқа сіз максимал баға алалмайсыз.
Әр өтелмеген сабақ тағыда қосымша -2 баллмен бағаланады. 
2. Сабақты белгілі бір себептермен босатсаңыз ол сізді курсты толық меңгеруден босатпайды. Егер магистрант сабақтарды себепті жағдайлармен босатса, онда ол факультет деканатынан анықтама-рұқсат алуға міндетті. Рұқсат алғанан кейін магистрант сабаққа қатыса алады. Босатқан сабақтардың тақырыптарын өтеу үшін сіз арнайы тапсырма аласыз және көрсетілген уақытта оны орындап тапсыру қажет. Тапсырма тиісті бағамен бағаланады, ал босатылған сабақтар үшін баллдар қосылмайды.
3. Сіз сабақ процесіндегі аудиториялық жұмыстарға және емтихандарға белсенді түрде қатысып отыруларыңыз, сондай-ақ өз уақытында және шамаңыз келгенше толық үй жұмысын орындауыңыз және белгіленген уақытында өткізуіңіз керек. Тапсырмаларынызды пунктуальды және уақытында тапсыруларыңыз керек. Осылардың бәрі сіздерге жоғары рейтингілік көрсеткіштерге жетуге мүмкіндік береді. Сабақ кезінде магистрант бұзақылық жасап немесе оқытушының ескертуіне құлақ аспаса, ол магистрантты сабақтан шығарып жібере алады және ол магистрантты тәртіпке салу үшін оған қосымша тапсырмалар беріледі.
4. Аудиториялық сабақ уақытында Сіздердің ұялы телефондарыңыз өшіп тұруы керек. Егер бұл талап орындалмаса оқытушы магистрантты жауапқа тартуға құқығы бар.
5. Сіздер магистранттармен және оқытушыларыңызбен ашық, шыдамды және мейірімді болулары керек. 
6. Біреуден көшіріп алу және плагиат (дайын тапсырмаларды қолдану немесе көшіріп алу және басқа магистранттың көмегін пайдалану) үшін Оқытушының магистрантты аудиториядан шығарып жіберуіне немесе қанағаттанарлықсыз баға қоюына құқығы бар.
7. Межелік аттестация қорытындысы, магистранттың сабаққа қатысуымен, өзіндік жұмысты орындауымен, сабақта ауызша және жазбаша жауаптарға байланысты, межелік бақылау нәтижелеріне байланысты қойылады.
6. Қорытынды аттестация (емтихан) компьютерлік тестілеу арқылы өткізіледі. Әрбір тесттік тапсырманың бес жауабы болады, оның біреуі дұрыс. Тесттік тапсырмалар пәннің жұмысшы бағдарламасына қатал сәйкес келеді және барлық тақырыптарды қамтиды. Емтиханға дайындалу үшін ПОӘК-де тесттік тапсырмалардың мысалдары келтірілген. 



6 БАҒА ҚОЮДЫҢ САЯСАТЫ

Пән бойынша үлгерімді бақылау келесі түрде жүзуге асырылады:
- ағымдағы бақылау (<<Тағамдық шикізатты импульсті кесу>> пәнінің оқу процесінің күнтізбелік кестесіне сәйкес жүргізіледі)
- межелік бақылау (7 және 15 апталар)
- қорытынды бақылау 
Ағымдағы бақылау кезінде студенттің дәріс және зертханалық сабақтардағы жұмысы бағаланады, сонымен қатар үй тапсырмаларын орындау, рефераттарды жазу және т.с.с. 
Межелік бақылау  -  оқытушының қатысуымен тесттерге жауап беру және аудиториялық бақылау жұмыс орындау.
Пән бойынша баға 100 %-тік  шкала бойынша пайыздық мөлшерімен қойылады. 
<<Ғылыми зерттеулер әдіснамасы>> пәні бойынша ұпайлардың үлестірілуі 
                                   Апта
                            Бақылау түрі
                                Ұпайлар 
                                Ескерту
                                       1
                                       2
                                       3
                                       4
1-7 апталарда дәрістерге және зертханалық сабақтарға қатысу
                                       
                                       
                                       1
Тәжірибелік зерттеулерді ұйымдастыру жоспарлау және зерттеу әдістері 
                                      30
                                       
                                       2
Ғылыми зерттеу жұмысын зерттеудің маңыздылығы мен өзектілігі 
                                      20
                                       
                                       3
Ғылыми зерттеу жұмысын аналитикалық талдаудың негіздері
                                      20
                                       
                                       4
Тәжірибелік зерттеулерді ұйымдастыру және жоспарлау
                                      20
                                       
                                       5
Зерттеудің санын құрастыруды жүзеге асырудың қойылымы мен сипаттамасы
                                      20
                                       
                                       6
Тәжірибелік зерттеудің жұмысының жүргізілуі
                                      20
                                       
                                       
Тәжірибеде қолданылатын әдістемелер мен аспаптарды таңдап алудың маңыздылығы
                                      30
                                       
                                       7
Межелік бақылау 1
                                      80
                                       
1-7 апталарда оқу нәтижесінде барлық ұпайлар
                                      300
                                       
8-15 апталарда дәрістерге, практикалық және лабораториялық сабақтарға қатысу
                                      30
                                       
                                       8
 Ғылыми зерттеу жұмысын математикалық модельдеу жолдары
                                      15
                                       
                                       9
Математикалық модельдеудің қойылымы
                                      15
                                       
                                      10
<<Қара жәшік>> қағидасы бойынша модельдеудің жолдары 
                                      15
                                       
                                      11
 Ғылыми жұмысты тәжірибелік зерттеудің негіздері
                                      30
                                       
                                      12
Өнімнің сапалық және сандық көрсеткіштерін зерттеудің маңыздылығы
                                      15
                                       
                                      13
Өнімнің реалогиялық қасиеттерін зерттеудің маңыздылығы
                                      15
                                       
                                       
                                      14
Өнімнің микроқұрылымдық биохимиялық гранулометриялық құрамын зерттеу
                                      15
                                       
                                      15
Тәжірибе нәтижелерін математикалық өңдеудің көпфакторлы регресиялық теңдеулері
                                      75
                                       
8-15 апталарда оқу нәтижесінде барлық ұпайлар
                                      300
                                       
Емтиханға арналған барлық ұпайлар
                                      400
                                       
Академиялық кезеңге арналған барлық ұпайлар
                                     1000
                                       

7 ӘДЕБИЕТТЕР
7.1 Негізгі әдебиттер
7.1.1. Антипова Л.В, Глотова И.А., Рогов И.А. Учебник. Методы исследования мяса и мясных продуктов. Учебник.  -  Москва, 2001.- с. 570. 
7.1.2. Бражников А.М., Карпычев В.А., Пелеев А.И. Аналитические методы исследования процессов термической обработки мясопродуктов. М.: Пищевая пром - сть ., 1974.
7.1.3. Дойков В.В., Гарин А.Н. Оптимизация текущего планирования производства колбасных изделий //1. Обзорная информация. Мясная промышленность / М.: АгроНИИТЭИММП , 1986. 
7.1.4. Маркин Ю.П. Математические методы планирования и управления в мясной и молочной промышленности. - М.: Пищевая пром-сть , 1972. 
7.1.5. Аслаев М.П., Карнилов Ю.Г. Моделирование процессов пищевых производств. - М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1982.
7.1.6. Ивашкин Ю.А. Моделирование производственных процессов мясной и молочной промышленности. - М ., 1987, Издательство ВО <<Агропромиздат >>
7.2 Қосымша әдебиттер
7.2.1 Баль В. В., Вереин Е. Л. Технология рыбных продуктов и технологическое оборудование. М. Агропромиздат, 1990.
7.2.2 Большаков А.А. Технология мяса и мясопродуктов. М. Агропромиздат, 1970.
7.2.3 Касьянов Г.И. Технология переработки рыбы и морепродуктов. Ростов-на-Дону. 2001., 415 с.



Пәндер