Файл қосу
Өндірістік фермент препараттары
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ СЕМЕЙ қаласының ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ 3 деңгейдегі СМЖ құжаты ПОӘК ПОӘК 042-18-9.1.24/02-2013 ПОӘК <<Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы>> Студенттерге арналған пәннің бағдарламасы 18.09.2013 ж. № 1 басылым ПӘННІҢ ОҚУ ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ 5В070100 <<Биотехнология>> мамандығының студенттеріне арналған <<Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы>> пәнінен СТУДЕНТТЕРГЕ АРНАЛҒАН ПӘННІҢ БАҒДАРЛАМАСЫ Семей 2013 Алғы сөз 1 ӘЗІРЛЕГЕН Құрастырушы <<Стандарттау және биотехнология>> кафедрасының т.ғ.к. доцент м.а. Мирашева Г.О.__________20.08.2013 ж. 2 ТАЛҚЫЛАҒАН 2. 1Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің <<Стандарттау және биотехнологиясы>> кафедрасының отырысында <<__29__>> ____08___ 2013 ж., № _1__ хаттама Кафедра меңгерушісі ___________ Ж.Х.Кәкімова 2.2 Инженерлі-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде <<__12__>> _____09__ 2013 ж., № __1_ хаттама Төрайымы_____________С.С. Толеубекова 3 БЕКІТІЛГЕН Университеттің Оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде шығаруға мақұлданған және ұсынылған <<___18_>> ___09____2013 ж., № _1_ хаттама Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы, бірінші проректор ___________ Г.К. Искакова 4 АЛҒАШ ЕНГІЗІЛДІ Мазмұны 1 Жалпы ережелер 4 2 Пәннің мазмұны және сабақтардың түрлері бойынша сағаттарды үлестіру 5 3 Пәнді оқыту бойынша әдістемелік нұсқаулар 7 4 Курстың форматы 7 5 Курстың саясаты 8 6 Бағаларды қою саясаты 8 7 Әдебиеттер 10 1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР 1.1 Оқытушылар мен пән туралы жалпы мәліметтер МИРАШЕВА ГУЛЬМИРА ОРАЗБЕКОВНА, т.ғ.к., доцент м.а. <<Стандарттау және биотехнология>> кафедрасы Қатынасу ақпараты тел.35-46-02, оқу ғимараты № 9, № 315, № 304 кабинеттер Сабақ өткізілетін орындары - № 301, 302, 305 аудиториялар Пән бойынша кредитердің саны 3 1.2 Пәннің қысқаша мазмұны. <<Ашыту өндірісінің биотехнологиясы I>> пәнінде мынандай сұрақтар қарастырылады: ғылыми және өндірістік бағыттағы ақуызды-көмірсулы шикізаттар, өндірістегі әр түрлі өнімдердің микробты синтезі, сонымен қатар субстратты сүт сарысуы ретінде қолдану. 1.3. Пәнді оқыту мақсаты - ақуыз өнімдерінің биотехнологиясының теориялық негізін меңгеру және алынған білімді тәжірибеде қолдану болып табылады. 1.4. Пәнді оқудың негізгі мақсаты - оқылатын пәнді мамандық бойынша тәжірибеде қолдана білу. 1.5. Оқу нәтижесі: Пәнді оқу нәтижесінде студент білу керек: * өндірісте өнімдердің микробты синтезін, амин қышқылдарды алу, органикалық қышқылдарды, дәрумендерді, ферменттерді, сүт сарысуын және мелассаны дайындау технологиясын меңгеру; * лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек; стерильдеуді, биомасса мен метаболиттерді алуды және де өндірістік биотехнологияда білімін жетілдіру керек; * ақуыз өндірісі өнімдерінің сапасын бақылау үшін стандарттарды және техникалық шарттарды қолдана алу және шикізаттың, полуфабрикаттардың шығын нормасын есептей алу керек, технологиялық схемеларды, машиналарды және құрал-жабдықтарды таңдауды негіздеу. * ақуыз өнімдері биоотехнологиясы пәнінде алған базалық білімін ақуыздарды өндіру және қолдануда жетілдіру; * Технологиялық процестерді талдау үшін өнімдердің әр түрлі түрін өндіруде, зерттеу әдістерін және зерттеу жүргізу үшін құралдарды қолдануда экспериментальді мәліметтердің статистикалық өңдеу дағдылары, сонымен қатар лабораториялық зерттеулердің дағдылары болу керек; 1.6 Курстың пререквизиттері: 1.6.1 Химия, 1.6.2 Биохимия, 1.6.3 Микроағзалар биотехнологиясы, 1.6.4 Өсімдіктер биотехнологиясы, 1.6.5 Тағамдық биотехнология, 1.6.6 Ашыту өндірісінің биотехнологиясы, 1.6.7 Биотехнология өндірісінің негізі 1.7 Курстың постреквизиті: 1.7.1 Өндірістегі биотехнологиялық кәсіпорындардың сызбасы 1.7.2. Тағам өнеркәсібінде ферменттерді қолдану 2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚТАР БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ ҮЛЕСТІРУ 1 Кесте № п/п Тақырыптың атауы Сағаттар саны Әдебиеттер ДС ЗЖ СПС СОӨЖ СӨЖ 1 2 3 4 5 6 7 8 1 Кіріспе. Биотехнологиялық процесстердің өндірістегі дамытудың негізгі принциптері 1 2 5 7.1.1 7.1.2 7.1.3 7.2.4 7.2.5 2 Биосинтез үшін қоректік ортаның технологиясы. 1 2 5 7.2.1 7.2.2 7.2.3 3 Таза культураны қолдау. 1 2 2 2 5 7.1.1 7.1.2 1 Ферментация. Өнімдерді таңдау және тазалау. Препараттың тауарлы формасын алу. 1 2 3 2 4 7.1.1 7.1.2 4 Өндірістік биотехнологияның шикізаттық базасы. Өндірістік биотехнология үшін көмірсулы шикізатты алу. 1 2 4 7.1.1 7.1.2 5 Этил спиртін алу. Метилотрофтарды культивирлеу үшін шикізаттар 1 2 4 7.1.1 7.1.2 7.1.3 6 Көмірсуды өсімдік шикізаты гидролизынан алу. Сірке қышқылын алу. Биотехнологияда мелассаны субстрат ретінде қолдану. 1 1 4 7.1.1 7.1.2 7 Азықтық биомассаны алудың принципті технологиялық сұлбасы. 1 2 1 4 7.1.1 7.1.2 8 Көмірсу шикізатында азықтық биомассаның технологиялық ерекшеліктері. 1 2 1 4 7.1.1 7.1.3 9 Төменгі сортты спирттан микробты ақуыз алу технологиясы 1 2 3 1 4 7.1.1 7.1.2 7.1.3 10 Көмірсу шикізатында ақуызды заттар алу технологиясы. 1 2 2 1 4 7.1.1 7.1.2 7.1.3 7.2.9 11 Микробты май алу технологиясы. 1 1 4 7.1.1 7.1.2 12 Ферменттік препараттар технологиясы. Өндірістік фермент препараттары. Фермент биосинтезіне әсер ететін факторлар. 1 1 4 7.1.1 7.1.2 7.1.3 13 Фермент продуцентін культивирлеудің төменгі әдісі. Фермент продуцентін культивирлеудің жоғарғы әдісі. 1 1 4 7.1.1 7.1.2 7.1.3 14 Фермент препаратының тауарлық формасын алу. 1 2 2 1 4 7.1.1 7.1.2 15 Ақуыз изолятын және ақуыз концентратын алу технологиясы. 1 1 3 1,5 4,5 7.1.1 7.1.2 7.1.3 3 ПӘНДІ МЕҢГЕРУГЕ АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛІК ҰСЫНЫСТАР <<Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы>> ең алғашқы арнайы пән. Осы пәнді оқу барысында алынған білім, дағдылар студенттерге олардың барлық еңбектік қызметтерінде керек болады. Бұл пән бойынша материалды сапалы игеру үшін студентке келесі құралдар керек: пән бойынша силлабуспен танысу қажет, әсіресе аса көңілді ұсынылатын әдебиетке бөлу керек және мүмкіндігінше ол әрқашанда қол астында жату керек. Осы пән бойынша негізгі материал нормативтік құжаттарда (заңдарда, регламентерде, стандарттарда) беріледі, бұл құжаттар жиі ауысып, немесе оларға көптеген өзгерістер енгізіліп тұрады. Сондықтан кез-келген нормативтік құжаттың ескі нұсқасына тоқталмай, жаңа нұсқасын меңгеру қажет. Дәрістік материал өзекті материал болып табылады, сондықтан дәріске міндетті түрде қатысып тұру керек. Сабаққа дайындалғанда қол астында силлабус пен ұсынылатын әдебиет тұруы керек, мұнда қарандашпен түсініксіз сұрақтардың астарын сызып, оқытушыға дайындайды. 4 КУРС ФОРМАТЫ Семестр бойы студенттерге бағдарламаның сәйкес бөлімдері бойынша 15 дәріс, 15 тәжірибелік сабақ және оқу жоспарына сай 15 зертханалық сабақ жүргізіледі. Курстың бір бөлігі семестр бойы студенттердің өзіндік жұмыстарына келеді. Курс бойынша өзіндік жұмысты келесі тәртіпте жүргізіп тұруы қажет. Курстың әрбір тақырыбы бойынша ұсынылатын әдебиетті оқып, теориясына көп тоқталмай, оқылатын сұрақтардың мәніне ғана тоқталып, түсініксіз жерлерін белгілеу керек. Содан кейін материалды мұқиятты түрде игеру қажет, яғни теориялық ережелерді, керекті негізгі мәліметтерді арнайы дәптерге жазып тұрады. Курсты оқу барысында студент СӨЖО мен СӨЖ реферат немесе үй тапсырмасы түрінде орындайды, оның басты мақсаты өткен тақырыпты толық меңгеру үшін. 5 КУРСТЫҢ САЯСАТЫ Осы курсты меңгеруде студент жүйелі түрде өзі дайындалу керек, қажет болған жағдайда оқытушыдан көмек сұраса болады. Порталға жиі кіру керек. Оқытушының жұмыс бағдарламасындағы методикалық ұсыныстарын тәжірибелік сабақта мұқият оқыңыздар. Тек қана дәріс материалдарымен шектеліп калмай, басқа да әдебиеттерді, электронды ресурстарды қолданыңыздар. Алдымен бірінші модульды меңгеріп, тапсырмасын орындаңыз, кейін келесі модульге көшіңіз. Әрбір бақылау тапсырмасын уақытында орындап, тексеруге беру керек, аралық тесттерді уақытында өту керек. Бақылау мерзімдері - 1-7 апталардағы тапсырмалар мен тесттерге 7 - ші аптаның соңы қалғандары 15 аптада. 6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ Әрбір студент қорытынды бағасы жақсы болуы үшін әр пәннен бір мөлшерде ұпай сандарын жинау керек.Ұпайдың максимальды саны: 1-7 апталардағы бірінші рейтинг қорытындысында -300 ұпай, 8-15 апталардағы екінші рейтинг қорытындысына- 300 ұпай, Дисциплина бойынша семестрдағы максимальды ұпай саны -600. Студенттердің білімін бағалау күнделікті, аралық және қорытынды бақылау түрінде жүргізіледі. Бағалар Шәкәрім атындағы МУ-да жүретін <<Студенттердің білімін рейтингтік бағалау жөніндегі ережеге>> сәйкес қойылады. Қорытынды баға студенттің әр сабақтағы жұмысын, рефераттарды қорғау, басқа өзіндік жұмыстарды орындау және емтихан нәтижелерінен құралады. Курс бойынша қойылатын баға күнделікті, аралық және қорытынды бақылауда алынған балдардың сомасы болып табылады. Емтихан ауызша немесе тест түрінде жүргізіледі. <<Ақуыз өнімдерінің биотехнологиясы>> пәні бойынша балдарды бөлу кестесі 2 Кесте Апта Бақылау түрі Жалпы балл Ескертулер 1 2 3 4 1 - 7 аптаға дейн барлық аудиториялық сабаққа қатысу 30 2 ПС қорғау 11 3 ДС қорғау СОӨЖ 20 20 4 ПС қорғау СӨЖ 12 30 5 ДС қорғау СОӨЖ 20 25 6 ПС қорғау СӨЖ 12 30 7 ДС қорғау 1 Рубеждік бақылау 20 70 1 - 7 аптаға дейн оқу нәтижесі бойынша баллдардын барлық жиыны 300 8 - 15 аптаға дейн барлық аудиториялық сабаққа қатысу 30 8 ПС қорғау ДС қорғау 10 11 9 ДС қорғау СОӨЖ 11 15 10 ПС қорғау ДС қорғау 10 11 11 СОӨЖ СӨЖ 15 20 12 ПС қорғау ДС қорғау 10 16 13 СОӨЖ СӨЖ 15 20 14 ПС қорғау ДС қорғау 10 16 15 СӨЖ 2 Рубеждік бақылау 20 60 8 - 15 аптаға дейн оқу нәтижесі бойынша баллдардын барлық жиыны 300 Емтихан балл жиыны 400 Барлық балл жиыны 1000 7 ӘДЕБИЕТТЕР + Негізгі: 7.1.1 Быков В.А., Манаков М.Н., Панфилов В.И. и др. Производство белковых веществ: серия <<Биотехнология>> , кн.5. - М., <<Высшая школа>>, 1987. o Грачева И.М., Иванова Л.А., Кантере В.М. Технология микробных белковых препаратов, аминокислот и биоэнергия. - М: Колос, 1992. - 382 с. o Воробьева Л.И. Промышленная микробиология. - М.: Высшая школа,1989. o Елинов Н.П. Основы биотехнологии. - М.: Высшая школа, 1987. o Бекер М.Е., Лиепиньш Г.К., Райпулис Е.П. Биотехнология. - М: ВО Агропромиздат, 1990. o Сельскохозяйственная биотехнология / Под ред. В.С. Шевелухи. - М: Высшая школа, 1998. o Залашко М.В. Биотехнология переработки молочной сыворотки. - М.: ВО Агропромиздат, 1990. 7.2 Қосымша: 7.2.1 Сассон А. Биотехнология: свершения и надежды: Пер. с англ. /Под ред. В.Г. Дебабова. - М.: Мир, 1987. 412с. 7.2.2 Яковлев Технология микробиологического синтеза. Л.: Химия, 1987.272с. 7.2.3 Мосичев М.С., Складнев А.А., Котов В.Б. Общая технология микробиологических производств. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. 264с.
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz