Микроорганизмдер селекциясы




Презентация қосу
Тақырыбы:

9 сынып
Сабақтың мақсаты:
1. Оқушылардан жануарлар селекциясы, қолданатын әдістері
жайлы білімдерін тексеру
2. Оқушыларға микроорганизмдердегі селекциялық жұмыстың
түрлері, олардың практикалық маңызы туралы түсінік беру.
3. Жасанды мутагенез әдісін пайдалану арқылы
микроорганизмдердің жаңа штамдарын шығару жолдарын
түсіндіру.
4. Биотехнология және оның маңызымен таныстыру.
5. Қазіргі селекцияның проблемаларын зерттеуге деген
оқушылардың танымдық қызығушылығын арттыру.
Сабақтың барысы:

І. Амандасу
ІІ. Топқа бөлу.
ІІІ. Өткен сабақты бекіту.
ІV. Тренинг
V. Жаңа сабақ.
V. Қорытындылау
Мусин, Етті, сүтті Барминцев, Рзабаев Көлік, азық
Ғалиакбаров

сиыр жылқы

Ақ бұлақ
Арғымақ
Бутарин,Есенжолов, Жандеркин
киім кешек, тағам

қой

Момын
Микроорганизмдер

Бактериялар Вируст Көк-жасыл
Саңырауқ Қарапайым балдырлар
ар ұлақтар дылар

Микроорганизмдер - ұлғайтқыш құралдармен ғана
көрінетін ұсақ организмдер.
Микроорганизмдердің
ерекшеліктері:

1. Біркелкі таралады.

2. Тез өседі және көбейеді.

3. Басқа ағзаларға қарағанда төзімді(t=70-105С,
радиация, NaCl=25-30%, кептіру , оттегінің
жоқтығы , t=(-), және т.б.)

4. Қоректенуі :автотрофтар (фото- и хемо-),
гетеротрофтар (барлық органикалық заттарды,
қажет емес қосылыстарды, нитраттарды
ыдыратады.күкіртті қосылыстар және басқа да улы
заттар)
Микроорганизмдер селекциясының
ерекшеліктері

Ұсақ ағзалардың негізгі сұрыптау ерекшелігі қысқа
мерзімде дарақтар мен ұрпақтардың көп мөлшерін
оңай алуға болатындығында.Өйткені бактерия
жасушасы қолайлы жағдайда әрбір 20 минут сайын
көбейеді. Зертханада бір жұмыс күнінде сынақ
тәжірибе қойып, олардың нәтижесін көптеген
ұрпақтарды бақылауға мүмкіндік туады. Дәл осындай
зерттеуді біржасушалы өсімдіктермен өткізу үшін
көптеген жылдар және өте көп қаржы жұмсау қажет
болар еді. Атап айтқанда бұл ағзалар топтарының
негізгі сұрыптау әдістерінің бірі қолдан мутагенездеп,
соңынан іріктеу болып табылады.
Микроорганизмдерді сұрыптаудағы тағы бір
ерекшелігі қоректік орталарды таңдап алу әдісі
болып табылады.
БИОТЕХНОЛОГИЯ – биологиялық процестер мен
нысандарды пайдалануға негізделген ,
экономикалық жағынан тиімді, маңызды штамдар
алуға бағытталған ғылым мен өндірістің жаңа
бағыты

Генетикалық Жасушалық Биологиялық
инженерия инженерия инженерия
Жасушалық
инженерия
әдісімен
сүтқоректілер
ді клондауда.
Америкада
өлген үй
хайуанаттарын
Гендік инженерия әдісімен клондауға Биологиялық инженерия
: инсулин, саматотропин, тапсырыс саласында өндіруден өте
және өзге де адам беретін фирма үлкен кіріс кіреді. Бұл –
гормондары шығарылады. бар. спирт, шырын, және кір
Гендік инженерия әдісімен жуатын ұнтақтар өндіруге
картопқоңыз жей пайдаланатын
алмайтын картоп өсімдігі биопрепараттар,ферменттер
шығарылды. дің көп тонналы өндірісі.
Ауыл
Азық – шаруашылықта
түлік алуда пайдалану

Химия
өнеркәсібінде
қолдану

Ұқсас жұмыстар
Микроорганизмдер - тек қана микроскоппен көруге болатын өте ұсақ организмдер
Микроорганизмде рдің генетикасы мен селекциясы
Микроорганизмдер селекциясы. Биотехнология
Өндірісте қолдануға продуценттерді жасау үшін табиғи микрофлора микро организмдердің штамдарының көзі
Ғылыми техникалық прогресстегі биотехнологияның алатын орны
Жасушалық селекция
Жануарлар клеткасының және ұлпаның культурасы
Сұрыптау, сұрыптау түрлері. Өсімдіктің Жемісі
Селекция ғылымы
Малшаруашылығында қолданылатын биотехнологиялық әдістер туралы
Пәндер