Жемшөп пен азық-түлік қауіпсіздігі: жем түрлері, дайындау әдістері, механикаландырылуы және ішек-жұқпалары мен тағамдық улануларды алдын алу


Slide 1

- сұрақтар

Жемшөпті қандай әдістермен әзірлейміз?

Балауса және ірі азықтарды атаңдар?

Балғын азықтарды атаңдар?

Минералды азықтарға нелер жатады?

Құрама жемді атаңдар?

Органикалық заттар не үшін қажет?

Азық-түліктің механикаландыру амалын атаңдар?

Тамақтану мәдениеті дегеніміз не?

Реле

Slide 2

4 - 1, 6 - 1, 1000-1,

6-1, 40-1, 9-1, 60-1, 10-2

50-3, 6-2, 90-5,

80-6, 54-3

Сандар тылсымы

Slide 3 Slide 4

Тамақтан улану

Жабайы өсімдіктер

Құрамында улы

заттар бар

азық -түліктерден

(саңырауқұлақтардан)

Тірі микробтар

Сальмонелла

ауру адам

денесіне тамақ

арқылы барады

Slide 5

Ішек-жұқпалы

ауруларының

себеп болу

салдары

Үйде дайындалатын

тағамдардың тез

бұзылуы

30%

Көкөніс жемістердің

жуылмаған түрде

қолданылуы

25 %

Өңдеуден өтпеген

тағамдарды

пайдалану

20 %

Жеке гигиенасын

дұрыс сақтамауы

9 %

Балалардың

тамақтану

тәртібінің бұзылуы

16 %

Базардан н/е апатты

сауда жерінен

сүтті тағамдардың

сатып алуы

20 %

Slide 6

Сальманелла

Slide 7

Стафеллококтар тіршілік ететін орта

Сүт

сүзбе

ірімшік

құймақ

балмұздақ

Жылы жерде

сақталған

азық-түліктер

Slide 8

Ішек жұқпалыларының алдын-алу ережелері :

Табиғат сыйларын таза сумен жуу керек!

Сатып алынған көкөніс пен жемістерді су құбырларынан аққан суға жуу дұрыс емес, өйткені ішек жұқпаларының қоздырғыштары ұзақ уақыттай суда да сақталады!

Жемістердің, көкөністердің үстіндегі микробтарын кетіру үшін таза су құбырларында н/е қайнатылған суда жуу керек!

Тағамдық өнімдерді өңдеу ережелерін сақтау керек, әсіресе ет, сүт, құс өнімдерінен

Жеке гигиена ережелерін үйде, көпшілік жерде, демалу орындарында сақтау керек!

Slide 9

Сальманеллаз қуат алу, өмір сүру

Стафилококтар таза жүру, қолды сабынмен жуу.

Тамақ құрамында улы заттар бар

Жеке бастың жылы жерде

гигиенасы сақталған

азық-түліктер

Адасқан сөздер

Slide 10

пайдалы зиянды

тамақтану

Венн диаграммасы

Slide 11

Сызықтық диктант

ә

б

в

1

2

3

4

а

5

Slide 12

Үйге тапсырма

Тақырыпты оқу.

“ Бруцеллез және оның алдын алу”

Мәлімет жазу.


Ұқсас жұмыстар
Қоршаған ортадағы контаминанттар және азық-түлік қауіпсіздігі
Азық-түлік қауіпсіздігі: өнім сапасы, мемлекеттік нормалау және қауіптер
Қазақстандағы азық-түлік қауіпсіздігі жүйесінің компоненттері мен қамтамасыз ету шаралары
Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігі: құқықтық-нормативтік негіздері, тәуекелдер және басқару шаралары
Қазақстандағы азық-түлік өнімдерінің өндірісі мен қауіпсіздігі: мәселелері және даму бағыттары
Азық-түлік тауарларының сапасы және қауіпсіздігі: құрамы, қасиеттері, сақтау және тасымалдау шарттары
Қазақстан тамақ өнеркәсібінің негізгі даму бағыттары және азық-түлік қауіпсіздігі
Азық-түлік тауарларының сапасын бақылау және бағалау әдістері мен талаптары
Тауар сапасы және оны анықтаудың әдістері: тауартану мен азық-түлік тауарларының жіктелуі
Ашытқылардың биохимиялық мүмкіндіктері және азық-түлік пен медициналық қолданылуы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz