Сайтқа презентация қосу

Бизнес-жоба шағын Шырын Өндірісін ашу

Бизнес-жоба шағын Шырын Өндірісін ашу
Орындаған: Тұрсынов Сержан ТО-411 Сәулехан Архат Тексерген: Есенбекова З

1. Жобаның концепциясы 2. Өнім (қызмет) сипаты 4. Маркетингтік жоспар 4.2 Шырын тұтыну 4.3 Шырын нарығын сегменттелуі 5. Техникалық жоспарлау  6. Ұйымдастыру, басқару және қызметкерлер  7. Жобаны жүзеге асыру 8. Пайдалану шығындары 10. қаржыландыруға қажеттілік 11. Жобаның тиімділігі 12. Әлеуметтік­экономикалық және экологиялық әсері

Кіріспе

Жобаның концепциясында Қазақстан Республикасының ШҚО шағын шырын өнідірісін ашу бойынша қарастырылған. өндіретін шырынның негізгі түрлері емдік шырындар көкөніс және жеміс сусындары болады. Жоба бойынша жалпы инвестициялық шығындарға мыналар жатады:

Түйіндеме

Шығындар, KZ. Негізгі қаражат көздері Айналымдық капиталға несие Барлығы

2016 280 458 20 004 300 462

Жобаны қаржыландыру жобаның бастамашысының өзіндік қаражаты есебінен жүзеге асырылады деп жоспарланып отыр.

Қаржыландыру көзі, KZ Өзіндк қаражаттар Алынған қаражаттар Барлығы

Мөлшері 300 462 0 300 462

Кезеңі 3 айға 0 3 айға

Үлесі 100% 0% 100%

Кәсіпорын қызметінің жобаның 1 жылындағы тиімділік көрсеткіштері.
Жылдық таза табыс (1жылға), мың тң Активтердің рентабельділіг 1085082 60%

Инвестицияланатын қаражаттың таза дисконтталған табысы 1 жылда дисконттау мөлшерлемесі 9% болғанда 91678 мың теңге болмақ.
Кірістіліктің ішкі нормасы (IRR) Ағымдық таза құн (NPV), мың тңг Жобаның өзін-өзі ақтауы (дисконтталған), жыл 25% 86469 0,2

Кіріспе
Қызылша, сәбіз, алма, апельсин, жүзім, қарақат шырындары — осылардың барлығы және басқа да табиғи шырындардың адамның күндік рационында болуы керек. Алуан түрлі дәмдік үйлесімге ие бола отырып аталған сусындар тек қана шөлді басып және күн ыстықта сергітіп қана қоймайды, соған қоса адам ағзасына пайдалы әсерін тигізеді. Табиғи көкөніс, жеміс және жидек шырындары құрамында адам ағзасына қажетті дәрумендер мен минералды заттардың барлығы болады, сондықтан түрлі ауруларды емдеу мен алдын алу үшін жақсы құрал болып саналады. Медиктер мен халықтық емделушілер тәжірибесі көрсетіп отырғандай – табиғи шырындарды "тірі органикалық су" деп атауға болады. Емді табиғи шырын ішуден бастап адам тез арада оң нәтижелер көре бастайды, дәрі, микстура және егу туралы мүлде ұмытуы да мүмкін. Көкөністердің, жемістер мен жидектердің шырын дайындау барысында термиялық өңделуінің өнімнің барлық қасиеттері мен құндылықтарының сақталып қалуына мүмкіндік береді.

Долана –Шығыс Қызықстан аймағында жиі кездеседі. Раушан гүлділер тұқымдасына жатады. Табиғатта мыңнан астам түрі болғанымен, оның 200-ге жуығы ғана кең таралған. Тікенекті бұталы өсімдік немесе шағын ағаш түрінде кездесетін долананың биіктігі шамамен 2-8 м болып келеді. Жапырақтарының ұзындығы 6 см, ені 4-5 см көлемінде. Барлық сұрыптары көктемде қалың гүл ашады. Гүлдері қызыл, ақ, қызғылт түсті болады. Мамыр айының соңында гүлдері шыға бастайды да, маусымның ортасына таман гүлдеп бітеді. Гүлдегеннен кейін кішігірім қызыл, сары, кейде қара түсті домалақ жеміс береді. Жас көшеті жеті жылдан кейін ғана жеміс салады. Долананың шаң мен газға төзімділігін және ауа тазартатын қасиетін ескере отырып, оны қала көшелеріне молынан егеді. Бірақ, қала көшелеріне егілген долананың жемісін жеуге болмайды. Бойы аса биік емес, әрі тікенекті болғандықтан долананы көбінесе жасыл қоршау жасауға қолданады. Жаз айларында қырқып-пішіндеуге болады. Өсуі жай болғанымен, долана төзімді ағаш болып саналады. Дәрілік мақсатта долананың жемісі мен гүлін пайдаланады. Доланадан жасалған дәрілер орталық жүйке жүйесін тыныштандырады, жүрек бұлшық еттеріне күш береді, жүрек пен мидағы қан айналымын жақсартады. Кез келген бақтың топырағында тамырланып өсе береді. Ашық күн көзінде өскенді қалайды. Жаздың ыстық күндерінде судың жетіспеушілігіне шыдамды, әрі қысқы суыққа да төзімді.

1. Жобаның концепциясы
Концепциясы шағын шырын өндірісін ашу болып табылады. Біз шығаратын шырынның негізгі түрі:  Көкөністік шырын;  Жеміс-жидектік шырын. Кәсіпорын қызметінің мақсаттары мынадай болады: - Жоғары сапалы, экспортқа бейімделген, бәсекеге қабілетті өнімді ішкі және сыртқы нарықтарда саудалау үшін алу; - Отандық өндіріс қуаттылықтарын ашу және дамыту; - Сусын өндірісі мен саудасынан табыс алу; - Жаңа жұмыс орындарын ұйымдастыру және беру. Мақсатқа қол жеткізу жоспары: - Инженерлік және технологиялық жабдықтары бар өндірістік ғимаратты «толы» жасақтау; - Өндіріс үшін негізгі және қосалқы материалдар сатып алу, әкелу; - Қызметкерлер іріктеу және үйрету; - Өнімнің осы түрін таңдау барысында компания Қазақстан халқы үшін, атап айтқанда Шығыс-Қазақстан облысының халқы үшін пайдалы келесі жағдайдарды басшылыққа алды; - өнімге қатысты түрдегі төмен бағалар

2. Өнім (қызмет) сипаты
Көкөніс шырындарының химиялық құрамы (%) және қуаттылық құндылықтары (ккал/100 г) Көмірсулар Орг. Сілтілер – алма қосылғанда есептегенде Күл Қуаттылық құндылығы Шырынның атауы Су Ақуыздар Майлар Моно және дисахарид Крахмал Жасұынық Қызанақ 94,3 1,0 0 3,3 0,2 0,2 0,5 0,7 19 Сәбіз 84,6 1,1 0,1 5,6 0,2 0,6 0,2 0,4 28 Асқабақ 85,4 0,5 0 12,1 0 0,2 0,1 0,4 48 Қызылша 83,4 1,0 0 9,9 0 — 0,2 0,3 42 Қарбыз 85,0 0,5 0,0 13,3 0,1 0,3 0,1 0,6 59 Қауын 82,7 0,4 0,0 15,4 0,3 0,3 0,3 0,5 53 Сәбіз-алма 88,9 0,7 0 8,0 0,1 0,4 0,4 0,6 21 Сәбіз-жүзім 87,5 0,8 0 10,3 0,0 0,4 0,4 0,4 35 Асқабақ-сары өрік 86,1 0,6 0,0 11,8 0,3 0,5 0,1 0,4 6

3. Өндіріс бағдарламасы
Төменде жоспарлық өндіріс бағдарламасы жылдар бойынша ерілген, литрмен өрнектелген. Кесте 1. Жоспарлық өндіріс бағдарламасы жылдар бойынша Өнімнің атауы Қызынақ шырыны Алма шырыны Шабдалы шырыны Мультижеміс шырыны Апельсин шырыны 2016 230 400 230 400 230 400 230 400 230 400 2017 230 400 230 400 230 400 230 400 230 400 2018 230 400 230 400 230 400 230 400 230 400 2019 230 400 230 400 230 400 230 400 230 400 2019-2020 280 400 280 400 280 400 280 400 280 400

4. Маркетингтік жоспар 4.1 Өнім (қызмет) нарығының сипаты
Шырындардың әр түрлі белгілер бойынша жіктелуі мүмкін; бұл зерттеу төменде ұсынылып отырған (неғұрлым көп тараған) жіктелімге негізделген:  Ғresh шырындары (жаңа сығылған) — жемістердің бір немесе бірнеше түрініен алынатын және өңдеуге түспейтін, физикалық-механикалық сығу жолымен алынған шырындар.  Nfc шырындары (notfromconcentrate — “концентраттан емес”) — жемістер мен көкөністерді алғаш сығу барысында тікелей алынатын шырындар.  100% шырындар (табиғи) — арнайы дайындалған концентраттардан су арқылы қалыпқа келтіру жолымен алынатын шырындар.  “Қосылған пайдалы” шырындар — дәрумендермен және микроэлменттермен байытылған шырындар.  ШГШ — шырын құрамды газдалмаган шырындар (зерттелмеген).  Нектарлар мен сусындар — шырынның, судың, қанттың және басқа да қоспалардың араластырылуы арқылы алынатын түр, нектарлардағы шырынның үлесі — 25% бастап, сусындарда — 25% дейін (зерттелмеген).  Морс — құрамында шырыны бар шамамен 25% табиғи жидек шырыны қосылған түр (зерттелмеген)

4.2 Шырын тұтыну
Біздің сауалнамаларымыз көрсетіп отырғандай, қазақстандықтар үшін ең ұнамды шырын түрі Сары өрік – 14,6%, Апельсин – 14,5%, Алма – 12,69%, Шабдалы – 11,9%, Мультивитамин – 8,98% және Қызанақ – 7,5%. Аталған өнім түрін тұтыну құрамында шырынның осы түрлері жалпы тұтыну көлемінің 70% астамына ие. Тұтынушылардың басым көпшілігінің жеміс шырындарын таңдайтындығы анықталды. Бүгінде Еуропада сәбіз, қызылша, тәтті қызыл бұрыш сияқты көкөністерден және басқа да көкөністерден жасалған шырындар отандық тұтынушылар үшін әлі де ұнамды емес. Аталған шырын түрлеріне қатысты сұраныс та көп емес. Тек кейбір өндіруші компаниялар құрамына көкөніс кіретін қосынды шырындар ұсынады.

5. Техникалық жоспарлау
5.1 Технологиялық үрдіс Шырын – сұйық өнім, ашытылмаған, бірақ ашуға бейім, жақсы сапалы піскен, балғын және балғын күйінде сақталған көкөністерден, жеміс-жидектерден алынатын шикізаттық бөлікке физикалық әсер жасау арқылы алынатын өнім, онда алудың физикалық ерекшеліктеріне байланысты барлық тағамдық құндылығы, физикалықхимиялық және органолептикалық қасиеттері сақаталып қалады, олар бір аттас жемістер мен көкөністерге тән, ионидаушы сәулелеу арқылы өңдеу амалын санамағанда, тағам ретінде бірден пайдалануға арналған, сонымен қатар тағамдық өнімдермен бірге құрамдас ретінде тұтынуға арналған өнім.

6. Ұйымдастыру, басқару және қызметкерлер Кәсіпорынды жалпы басқаруды директор жүзеге асырады. Кәсіпорынның ұйымдастырушылық құрамы келесі түрде, сурет төменде берілген Басқарудың келтіріліп отырған құрамын сызықтық түрге жатқызуға болады. Ол директорға кәсіпорынның жұмысын жедел түрде басқаруға және барлық оқиғалардан дер кезінде хабардар болуға мүмкіндік береді 7. Жобаны жүзеге асыру 7.1 Жүзеге асыру жоспары Бұл жобаны жүзеге асыру уақыты 2013 жылдың қаңтарынан бастап 2013 жылдың наурызы аралығында орындалады деп жоспарлануда.

2016 жылға инвестициялық шығындар
Атауы Мөлшері, мың тңг Қаңтар Долана құрлысы Жер телімін сатып алу Жабдық сатып алу шығындары Айналымдық капитапға шығындар 3 айға Логистика Барлығы инвестициялар 9 229 2 000 14 000 13 402 1 600 40 231 500 18 729 9 229 2 000 7 000 7 000 1000 1000 9 000 13 402 100 13 502 Ақпан 2016 Наурыз

8, Пайдалану шығындары
Пайдалану шығындары ауыспалы шығындардан тұрады.
Кіріс бөлімі
Шикізатқа шығын Электр қуатына шығын Жылуға шығын Су тартуға шығын Қаптамағ а шығын Басқалар (соның ішінде жарнама) Барлығы

Долана шырыны

Алма шырыны

Апельсин шырыны

Мульти Жеміс шырыны

Шабдалы шырын

Барлығы жылына

9 216 8 352 20 92 28 00

7 603 8 352 20 92 28 00

8 985 8 352 20 92 28 00

8 064 8 352 20 92 28 00

8 294 8 352 20 92 28 00

32 947 33 408 83 688 140 00

4 608 500

4 608 500

4 608 500

4 608 500

4 608 500

18 432 2500

27568

22 768

24 150

23 229

23 459

121174

9. Жалпы және әкімшілік шығындар
Басқалар, мың тң Банк қызметтер Байланыс қызметтері ЖЖМ Жарнама Басқа болжанбаған шығындар Барлығы 2 көлік 2016 400462 4,8 40 10 10 465262 40 10 10 465262 2016-2020 400462 4,8

10. қаржыландыруға қажеттілік
Жоба бойынша жалпы инвестициялық шығындарға төмендегілер жатады:
Шығындар, мың тңг. 2016

Негізгі капиталға несие

280 458

Айналымдық капиталға несиесі

20 004

БАРЛЫҒЫ

300 462

11. Жобаның тиімділігі 11.1 Cash-flow проекциясы Cash-flow проекциясы нақыт ақша ағымын көрсетед, демек ақша қаражаттарының келісі мен (нақты ақша ағыны) төлемдерді (нақты ақшаның кетуі) білдіреді. 11.2 Кірістер мен шығыстар есебі Жоспарланып отырған кірістер мен шығыстар мөлшері толық түрде 2-қосымшада көрсетілген.

12. Әлеуметтік-экономикалық және экологиялық әсері 12.1 Жобаның әлеуметтік-экономикалық ахуалы
Аталған аймақта жобаны жүзеге асыру үшін қажетті еңбек ресурстары бар, соған байланысты Компания ызметі жергілікті жұмыскерлермен қамтамасыз етілетін болады. Технологиялық үрдістің ерекшеліктері мен бірегей болуы білікті мамандардың болуын талап етеді, бұл өз кезегінде Компания жұмыскерлерінің білім деңгеін арттыратын болады. Соған қоса жобаны жүзеге асыру шырын өндіру бойынша жаңа технологияны игеруге мүмкіндік береді, сонымен қатар нарықта тауарлы тарату және алға жылжыту мүмкіндіктерін ашады. Бұл жоба ел экономикасын дамыту қажеттіліктеріне толықтай сай болып келеді, себебі оның жүзеге асырылуы әлемдік талаптарға жауап беретін шырын құрамды сусындар өндірісін қамтамасыз ете отырып, нарықтан өзге шет елдік өндірушілерді ығысытрады. Жоба бүгінгі таңда маңызды деп саналады. Бұл жоба мыналарға әсер етеді: - аймақатағы тауар айналымының артуына; - болашақта нарықтың осы саласы бойынша шет елдіктерді ығыстыруға; - көтермен және жеке саудагерлер арасында жергілікті нарықта сауатты бәсекелестік жасау (ауа-райы бұзылса тауар енгізілмейді); - Жаңа жұмыс орындарын ашу (16); - Салық салынатын негіз қалыптастыру.

Назарларынызға Рахмет!


Пән: Маркетинг



Пәндер
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить


Зарабатывайте вместе с нами

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Мы работаем для Вас 5 дней в неделю.
Время работы 09:00 - 18:00

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь