Бизнес-жоба шағын Шырын Өндірісін ашу


Slide 1

Бизнес-жоба шағын Шырын Өндірісін ашу

Орындаған: Тұрсынов Сержан ТО-411

Сәулехан Архат

Тексерген: Есенбекова З

Slide 2 Slide 3

Кіріспе 1. Жобаның концепциясы 2. Өнім (қызмет) сипаты 4. Маркетингтік жоспар 4. 2 Шырын тұтыну 4. 3 Шырын нарығын сегменттелуі 5. Техникалық жоспарлау 6. Ұйымдастыру, басқару және қызметкерлер 7. Жобаны жүзеге асыру 8. Пайдалану шығындары 10. қаржыландыруға қажеттілік 11. Жобаның тиімділігі 12. Әлеуметтік-экономикалық және экологиялық әсері

Slide 4

Түйіндеме Жобаның концепциясында Қазақстан Республикасының ШҚО шағын шырын өнідірісін ашу бойынша қарастырылған. өндіретін шырынның негізгі түрлері емдік шырындар көкөніс және жеміс сусындары болады. Жоба бойынша жалпы инвестициялық шығындарға мыналар жатады:

Шығындар, KZ.

2016

Негізгі қаражат көздері

280 458

Айналымдық капиталға несие

20 004

Барлығы

300 462

Slide 5

Жобаны қаржыландыру жобаның бастамашысының өзіндік қаражаты есебінен жүзеге

асырылады деп жоспарланып отыр.

Қаржыландыру көзі, KZ

Мөлшері

Кезеңі

Үлесі

Өзіндк қаражаттар

300 462

3 айға

100%

Алынған қаражаттар

0

0

0%

Барлығы

300 462

3 айға

100%

Slide 6

Кәсіпорын қызметінің жобаның 1 жылындағы тиімділік көрсеткіштері.

Жылдық таза табыс (1жылға), мың тң

1085082

Активтердің рентабельділіг

60%

Инвестицияланатын қаражаттың таза дисконтталған табысы 1 жылда дисконттау

мөлшерлемесі 9% болғанда 91678 мың теңге болмақ.

Кірістіліктің ішкі нормасы (IRR)

25%

Ағымдық таза құн (NPV), мың тңг

86469

Жобаның өзін-өзі ақтауы (дисконтталған), жыл

0, 2

Slide 7

Кіріспе

Қызылша, сәбіз, алма, апельсин, жүзім, қарақат шырындары - осылардың барлығы

және басқа да табиғи шырындардың адамның күндік рационында болуы керек. Алуан түрлі

дәмдік үйлесімге ие бола отырып аталған сусындар тек қана шөлді басып және күн ыстықта

сергітіп қана қоймайды, соған қоса адам ағзасына пайдалы әсерін тигізеді. Табиғи көкөніс,

жеміс және жидек шырындары құрамында адам ағзасына қажетті дәрумендер мен

минералды заттардың барлығы болады, сондықтан түрлі ауруларды емдеу мен алдын алу

үшін жақсы құрал болып саналады.

Медиктер мен халықтық емделушілер тәжірибесі көрсетіп отырғандай - табиғи

шырындарды "тірі органикалық су" деп атауға болады. Емді табиғи шырын ішуден бастап

адам тез арада оң нәтижелер көре бастайды, дәрі, микстура және егу туралы мүлде ұмытуы

да мүмкін. Көкөністердің, жемістер мен жидектердің шырын дайындау барысында термиялық

өңделуінің өнімнің барлық қасиеттері мен құндылықтарының сақталып қалуына мүмкіндік

береді.

Slide 8

Долана -Шығыс Қызықстан аймағында жиі кездеседі. Раушан гүлділер тұқымдасына жатады. Табиғатта мыңнан астам түрі болғанымен, оның 200-ге жуығы ғана кең таралған. Тікенекті бұталы өсімдік немесе шағын ағаш түрінде кездесетін долананың биіктігі шамамен 2-8 м болып келеді. Жапырақтарының ұзындығы 6 см, ені 4-5 см көлемінде. Барлық сұрыптары көктемде қалың гүл ашады. Гүлдері қызыл, ақ, қызғылт түсті болады. Мамыр айының соңында гүлдері шыға бастайды да, маусымның ортасына таман гүлдеп бітеді. Гүлдегеннен кейін кішігірім қызыл, сары, кейде қара түсті домалақ жеміс береді. Жас көшеті жеті жылдан кейін ғана жеміс салады. Долананың шаң мен газға төзімділігін және ауа тазартатын қасиетін ескере отырып, оны қала көшелеріне молынан егеді. Бірақ, қала көшелеріне егілген долананың жемісін жеуге болмайды. Бойы аса биік емес, әрі тікенекті болғандықтан долананы көбінесе жасыл қоршау жасауға қолданады. Жаз айларында қырқып-пішіндеуге болады. Өсуі жай болғанымен, долана төзімді ағаш болып саналады. Дәрілік мақсатта долананың жемісі мен гүлін пайдаланады. Доланадан жасалған дәрілер орталық жүйке жүйесін тыныштандырады, жүрек бұлшық еттеріне күш береді, жүрек пен мидағы қан айналымын жақсартады.

Кез келген бақтың топырағында тамырланып өсе береді. Ашық күн көзінде өскенді қалайды. Жаздың ыстық күндерінде судың жетіспеушілігіне шыдамды, әрі қысқы суыққа да төзімді.

Slide 9

1. Жобаның концепциясы

Концепциясы шағын шырын өндірісін ашу болып табылады.

Біз шығаратын шырынның негізгі түрі:

 Көкөністік шырын;

 Жеміс-жидектік шырын.

Кәсіпорын қызметінің мақсаттары мынадай болады:

- Жоғары сапалы, экспортқа бейімделген, бәсекеге қабілетті өнімді ішкі және сыртқы

нарықтарда саудалау үшін алу;

- Отандық өндіріс қуаттылықтарын ашу және дамыту;

- Сусын өндірісі мен саудасынан табыс алу;

- Жаңа жұмыс орындарын ұйымдастыру және беру.

Мақсатқа қол жеткізу жоспары:

- Инженерлік және технологиялық жабдықтары бар өндірістік ғимаратты «толы» жасақтау;

- Өндіріс үшін негізгі және қосалқы материалдар сатып алу, әкелу;

- Қызметкерлер іріктеу және үйрету;

- Өнімнің осы түрін таңдау барысында компания Қазақстан халқы үшін, атап айтқанда

Шығыс-Қазақстан облысының халқы үшін пайдалы келесі жағдайдарды басшылыққа алды;

- өнімге қатысты түрдегі төмен бағалар

Slide 10

2. Өнім (қызмет) сипаты

Көкөніс шырындарының химиялық құрамы (%) және қуаттылық құндылықтары (ккал/100 г)

Көмірсулар

Орг. Сілтілер - алма

қосылғанда

есептегенде

Күл Қуаттылық

құндылығы

Шырынның атауы Су Ақуыздар Майлар Моно және

дисахарид

Крахмал Жасұынық

Қызанақ 94, 3 1, 0 0 3, 3 0, 2 0, 2 0, 5 0, 7 19

Сәбіз 84, 6 1, 1 0, 1 5, 6 0, 2 0, 6 0, 2 0, 4 28

Асқабақ 85, 4 0, 5 0 12, 1 0 0, 2 0, 1 0, 4 48

Қызылша 83, 4 1, 0 0 9, 9 0 - 0, 2 0, 3 42

Қарбыз 85, 0 0, 5 0, 0 13, 3 0, 1 0, 3 0, 1 0, 6 59

Қауын 82, 7 0, 4 0, 0 15, 4 0, 3 0, 3 0, 3 0, 5 53

Сәбіз-алма 88, 9 0, 7 0 8, 0 0, 1 0, 4 0, 4 0, 6 21

Сәбіз-жүзім 87, 5 0, 8 0 10, 3 0, 0 0, 4 0, 4 0, 4 35

Асқабақ-сары өрік 86, 1 0, 6 0, 0 11, 8 0, 3 0, 5 0, 1 0, 4 6

Slide 11

3. Өндіріс бағдарламасы

Төменде жоспарлық өндіріс бағдарламасы жылдар бойынша ерілген, литрмен

өрнектелген.

Кесте 1. Жоспарлық өндіріс бағдарламасы жылдар бойынша

Өнімнің атауы

2016

2017

2018

2019

2019-2020

Қызынақ шырыны

230 400

230 400

230 400

230 400

280 400

Алма шырыны

230 400

230 400

230 400

230 400

280 400

Шабдалы шырыны

230 400

230 400

230 400

230 400

280 400

Мультижеміс шырыны

230 400

230 400

230 400

230 400

280 400

Апельсин шырыны

230 400

230 400

230 400

230 400

280 400

Slide 12

4. Маркетингтік жоспар

4. 1 Өнім (қызмет) нарығының сипаты

Шырындардың әр түрлі белгілер бойынша жіктелуі мүмкін; бұл зерттеу төменде

ұсынылып отырған (неғұрлым көп тараған) жіктелімге негізделген:

 Ғresh шырындары (жаңа сығылған) - жемістердің бір немесе бірнеше түрініен

алынатын және өңдеуге түспейтін, физикалық-механикалық сығу жолымен алынған

шырындар.

 Nfc шырындары (notfromconcentrate - “концентраттан емес”) - жемістер мен

көкөністерді алғаш сығу барысында тікелей алынатын шырындар.

 100% шырындар (табиғи) - арнайы дайындалған концентраттардан су арқылы

қалыпқа келтіру жолымен алынатын шырындар.

 “Қосылған пайдалы” шырындар - дәрумендермен және микроэлменттермен

байытылған шырындар.

 ШГШ - шырын құрамды газдалмаган шырындар (зерттелмеген) .

 Нектарлар мен сусындар - шырынның, судың, қанттың және басқа да

қоспалардың араластырылуы арқылы алынатын түр, нектарлардағы шырынның

үлесі - 25% бастап, сусындарда - 25% дейін (зерттелмеген) .

 Морс - құрамында шырыны бар шамамен 25% табиғи жидек шырыны қосылған

түр (зерттелмеген)

Slide 13

4. 2 Шырын тұтыну

Біздің сауалнамаларымыз көрсетіп отырғандай, қазақстандықтар үшін ең ұнамды шырын

түрі Сары өрік - 14, 6%, Апельсин - 14, 5%, Алма - 12, 69%, Шабдалы - 11, 9%,

Мультивитамин - 8, 98% және Қызанақ - 7, 5%. Аталған өнім түрін тұтыну құрамында

шырынның осы түрлері жалпы тұтыну көлемінің 70% астамына ие. Тұтынушылардың

басым көпшілігінің жеміс шырындарын таңдайтындығы анықталды. Бүгінде Еуропада

сәбіз, қызылша, тәтті қызыл бұрыш сияқты көкөністерден және басқа да көкөністерден

жасалған шырындар отандық тұтынушылар үшін әлі де ұнамды емес. Аталған шырын

түрлеріне қатысты сұраныс та көп емес. Тек кейбір өндіруші компаниялар құрамына

көкөніс кіретін қосынды шырындар ұсынады.

Slide 14

5. Техникалық жоспарлау

5. 1 Технологиялық үрдіс

Шырын - сұйық өнім, ашытылмаған, бірақ ашуға бейім, жақсы сапалы піскен, балғын

және балғын күйінде сақталған көкөністерден, жеміс-жидектерден алынатын шикізаттық

бөлікке физикалық әсер жасау арқылы алынатын өнім, онда алудың физикалық

ерекшеліктеріне байланысты барлық тағамдық құндылығы, физикалық-химиялық және

органолептикалық қасиеттері сақаталып қалады, олар бір аттас жемістер мен көкөністерге

тән, ионидаушы сәулелеу арқылы өңдеу амалын санамағанда, тағам ретінде бірден

пайдалануға арналған, сонымен қатар тағамдық өнімдермен бірге құрамдас ретінде

тұтынуға арналған өнім.

Slide 15

6. Ұйымдастыру, басқару және қызметкерлер

Кәсіпорынды жалпы басқаруды директор жүзеге асырады.

Кәсіпорынның ұйымдастырушылық құрамы келесі түрде, сурет төменде берілген

Басқарудың келтіріліп отырған құрамын сызықтық түрге жатқызуға болады. Ол

директорға кәсіпорынның жұмысын жедел түрде басқаруға және барлық оқиғалардан дер

кезінде хабардар болуға мүмкіндік береді

7. Жобаны жүзеге асыру

7. 1 Жүзеге асыру жоспары

Бұл жобаны жүзеге асыру уақыты 2013 жылдың қаңтарынан бастап 2013 жылдың

наурызы аралығында орындалады деп жоспарлануда.

Slide 16

2016 жылға инвестициялық шығындар

Атауы

Мөлшері, мың тңг

2016

Қаңтар

Ақпан

Наурыз

Долана құрлысы

9 229

9 229

Жер телімін сатып алу

2 000

2 000

Жабдық сатып алу шығындары

14 000

7 000

7 000

Айналымдық капитапға шығындар 3 айға

13 402

1000

13 402

Логистика

1 600

500

1000

100

Барлығы инвестициялар

40 231

18 729

9 000

13 502

Slide 17

8, Пайдалану шығындары

Пайдалану шығындары ауыспалы шығындардан тұрады.

Кіріс

бөлімі

Долана

шырыны

Алма


Ұқсас жұмыстар
Бизнес-жоба Қағаз майлықтар өндіру
Балалар футбол клубын ашу Бизнес-жоспар
Шағын және орта бизнесті несиелеу ерекшіліктері
Бизнес жоспар. Дәптер жасау ісі
Бизнес-жоспар: Антикафе «Друзья»
Жобаны жүзеге асыру
Жобаның талдауы
Жоба шығындары
Шағын бизнес
ҚҰРЫЛЫС МАТЕРИАЛДАРЫ ДҮКЕНІ
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz