Бизнес-жоба шағын Шырын Өндірісін ашу


Презентация қосу



БИЗНЕС-ЖОБА
ШАҒЫН ШЫРЫН ӨНДІРІСІН
АШУ
Орындаған: Тұрсынов Сержан ТО-411
Сәулехан Архат
Тексерген: Есенбекова З
КІРІСПЕ
1. ЖОБАНЫҢ КОНЦЕПЦИЯСЫ
2. ӨНІМ (ҚЫЗМЕТ) СИПАТЫ
4. МАРКЕТИНГТІК ЖОСПАР
4.2 ШЫРЫН ТҰТЫНУ
4.3 ШЫРЫН НАРЫҒЫН СЕГМЕНТТЕЛУІ
5. ТЕХНИКАЛЫҚ ЖОСПАРЛАУ
6. ҰЙЫМДАСТЫРУ, БАСҚАРУ ЖӘНЕ ҚЫЗМЕТКЕРЛЕР
7. ЖОБАНЫ ЖҮЗЕГЕ АСЫРУ
8. ПАЙДАЛАНУ ШЫҒЫНДАРЫ
10. ҚАРЖЫЛАНДЫРУҒА ҚАЖЕТТІЛІК
11. ЖОБАНЫҢ ТИІМДІЛІГІ
12. ӘЛЕУМЕТТІК-ЭКОНОМИКАЛЫҚ ЖӘНЕ ЭКОЛОГИЯЛЫҚ ӘСЕРІ
ТҮЙІНДЕМЕ
ЖОБАНЫҢ КОНЦЕПЦИЯСЫНДА ҚАЗАҚСТАН
РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ШҚО ШАҒЫН ШЫРЫН ӨНІДІРІСІН
АШУ БОЙЫНША
ҚАРАСТЫРЫЛҒАН.
ӨНДІРЕТІН ШЫРЫННЫҢ НЕГІЗГІ ТҮРЛЕРІ ЕМДІК
ШЫРЫНДАР КӨКӨНІС ЖӘНЕ ЖЕМІС СУСЫНДАРЫ
БОЛАДЫ.
ЖОБА БОЙЫНША ЖАЛПЫ ИНВЕСТИЦИЯЛЫҚ
ШЫҒЫНДАРҒА МЫНАЛАР ЖАТАДЫ:

Шығындар, KZ. 2016
Негізгі қаражат көздері 280
458
Айналымдық капиталға несие 20 004
Барлығы 300 462
Жобаны қаржыландыру жобаның бастамашысының
өзіндік қаражаты есебінен жүзеге
асырылады деп жоспарланып отыр.

Қаржыландыру көзі, KZ Мөлшері Кезеңі Үлесі

Өзіндк қаражаттар 300 462 3 айға 100%

Алынған қаражаттар 0 0 0%

Барлығы 300 462 3 айға 100%
Кәсіпорын қызметінің жобаның 1 жылындағы тиімділік
көрсеткіштері.
Жылдық таза табыс (1жылға), мың тң 1085082
Активтердің рентабельділіг 60%

Инвестицияланатын қаражаттың таза дисконтталған табысы 1 жылда дисконттау
мөлшерлемесі 9% болғанда 91678 мың теңге болмақ.
Кірістіліктің ішкі нормасы (IRR) 25%
Ағымдық таза құн (NPV), мың тңг 86469
Жобаның өзін-өзі ақтауы (дисконтталған), 0,2
жыл
Кіріспе
Қызылша, сәбіз, алма, апельсин, жүзім, қарақат шырындары — осылардың барлығы
және басқа да табиғи шырындардың адамның күндік рационында болуы керек. Алуан түрлі
дәмдік үйлесімге ие бола отырып аталған сусындар тек қана шөлді басып және күн ыстықта
сергітіп қана қоймайды, соған қоса адам ағзасына пайдалы әсерін тигізеді. Табиғи көкөніс,
жеміс және жидек шырындары құрамында адам ағзасына қажетті дәрумендер мен
минералды заттардың барлығы болады, сондықтан түрлі ауруларды емдеу мен алдын алу
үшін жақсы құрал болып саналады.
Медиктер мен халықтық емделушілер тәжірибесі көрсетіп отырғандай – табиғи
шырындарды "тірі органикалық су" деп атауға болады. Емді табиғи шырын ішуден бастап
адам тез арада оң нәтижелер көре бастайды, дәрі, микстура және егу туралы мүлде ұмытуы
да мүмкін. Көкөністердің, жемістер мен жидектердің шырын дайындау барысында термиялық
өңделуінің өнімнің барлық қасиеттері мен құндылықтарының сақталып қалуына мүмкіндік
береді.
Долана –Шығыс Қызықстан аймағында жиі кездеседі. Раушан гүлділер тұқымдасына
жатады. Табиғатта мыңнан астам түрі болғанымен, оның 200-ге жуығы ғана кең таралған.
Тікенекті бұталы өсімдік немесе шағын ағаш түрінде кездесетін долананың биіктігі
шамамен 2-8 м болып келеді. Жапырақтарының ұзындығы 6 см, ені 4-5 см көлемінде.
Барлық сұрыптары көктемде қалың гүл ашады. Гүлдері қызыл, ақ, қызғылт түсті болады.
Мамыр айының соңында гүлдері шыға бастайды да, маусымның ортасына таман гүлдеп
бітеді. Гүлдегеннен кейін кішігірім қызыл, сары, кейде қара түсті домалақ жеміс береді. Жас
көшеті жеті жылдан кейін ғана жеміс салады. Долананың шаң мен газға төзімділігін және
ауа тазартатын қасиетін ескере отырып, оны қала көшелеріне молынан егеді. Бірақ, қала
көшелеріне егілген долананың жемісін жеуге болмайды. Бойы аса биік емес, әрі тікенекті
болғандықтан долананы көбінесе жасыл қоршау жасауға қолданады. Жаз айларында
қырқып-пішіндеуге болады. Өсуі жай болғанымен, долана төзімді ағаш болып саналады.
Дәрілік мақсатта долананың жемісі мен гүлін пайдаланады. Доланадан жасалған д әрілер
орталық жүйке жүйесін тыныштандырады, жүрек бұлшық еттеріне күш береді, жүрек пен
мидағы қан айналымын жақсартады.
Кез келген бақтың топырағында тамырланып өсе береді. Ашық күн көзінде
өскенді қалайды. Жаздың ыстық күндерінде судың жетіспеушілігіне шыдамды,
әрі қысқы суыққа да төзімді.
1. Жобаның концепциясы
Концепциясы шағын шырын өндірісін ашу болып табылады.
Біз шығаратын шырынның негізгі түрі:
Көкөністік шырын;
Жеміс-жидектік шырын.
Кәсіпорын қызметінің мақсаттары мынадай болады:
- Жоғары сапалы, экспортқа бейімделген, бәсекеге қабілетті өнімді ішкі және сыртқы
нарықтарда саудалау үшін алу;
- Отандық өндіріс қуаттылықтарын ашу және дамыту;
- Сусын өндірісі мен саудасынан табыс алу;
- Жаңа жұмыс орындарын ұйымдастыру және беру.
Мақсатқа қол жеткізу жоспары:
- Инженерлік және технологиялық жабдықтары бар өндірістік ғимаратты «толы» жасақтау;
- Өндіріс үшін негізгі және қосалқы материалдар сатып алу, әкелу;
- Қызметкерлер іріктеу және үйрету;
- Өнімнің осы түрін таңдау барысында компания Қазақстан халқы үшін, атап айтқанда
Шығыс-Қазақстан облысының халқы үшін пайдалы келесі жағдайдарды басшылыққа алды;
- өнімге қатысты түрдегі төмен бағалар
2. Өнім (қызмет) сипаты
Көкөніс шырындарының химиялық құрамы (%) және қуаттылық
құндылықтары (ккал/100 г)
Көмірсулар
Орг. Сілтілер – алма
қосылғанда
есептегенде
Күл Қуаттылық
құндылығы
Шырынның атауы Су Ақуыздар Майлар Моно және
дисахарид
Крахмал Жасұынық
Қызанақ 94,3 1,0 0 3,3 0,2 0,2 0,5 0,7 19
Сәбіз 84,6 1,1 0,1 5,6 0,2 0,6 0,2 0,4 28
Асқабақ 85,4 0,5 0 12,1 0 0,2 0,1 0,4 48
Қызылша 83,4 1,0 0 9,9 0 — 0,2 0,3 42
Қарбыз 85,0 0,5 0,0 13,3 0,1 0,3 0,1 0,6 59
Қауын 82,7 0,4 0,0 15,4 0,3 0,3 0,3 0,5 53
Сәбіз-алма 88,9 0,7 0 8,0 0,1 0,4 0,4 0,6 21
Сәбіз-жүзім 87,5 0,8 0 10,3 0,0 0,4 0,4 0,4 35
Асқабақ-сары өрік 86,1 0,6 0,0 11,8 0,3 0,5 0,1 0,4 6
3. Өндіріс бағдарламасы
Төменде жоспарлық өндіріс бағдарламасы жылдар бойынша ерілген, литрмен
өрнектелген.
Кесте 1. Жоспарлық өндіріс бағдарламасы жылдар бойынша

Өнімнің атауы 2016 2017 2018 2019 2019-2020

Қызынақ шырыны 230 400 230 400 230 400 230 400 280 400

Алма шырыны 230 400 230 400 230 400 230 400 280 400

Шабдалы шырыны 230 400 230 400 230 400 230 400 280 400

Мультижеміс шырыны 230 400 230 400 230 400 230 400 280 400

Апельсин шырыны 230 400 230 400 230 400 230 400 280 400
4. Маркетингтік жоспар
4.1 Өнім (қызмет) нарығының сипаты
Шырындардың әр түрлі белгілер бойынша жіктелуі мүмкін; бұл зерттеу төменде
ұсынылып отырған (неғұрлым көп тараған) жіктелімге негізделген:
Ғresh шырындары (жаңа сығылған) — жемістердің бір немесе бірнеше түрініен
алынатын және өңдеуге түспейтін, физикалық-механикалық сығу жолымен алынған
шырындар.
Nfc шырындары (notfromconcentrate — “концентраттан емес”) — жемістер мен
көкөністерді алғаш сығу барысында тікелей алынатын шырындар.
100% шырындар (табиғи) — арнайы дайындалған концентраттардан су арқылы
қалыпқа келтіру жолымен алынатын шырындар.
“Қосылған пайдалы” шырындар — дәрумендермен және микроэлменттермен
байытылған шырындар.
ШГШ — шырын құрамды газдалмаган шырындар (зерттелмеген).
Нектарлар мен сусындар — шырынның, судың, қанттың және басқа да
қоспалардың араластырылуы арқылы алынатын түр, нектарлардағы шырынның
үлесі — 25% бастап, сусындарда — 25% дейін (зерттелмеген).
Морс — құрамында шырыны бар шамамен 25% табиғи жидек шырыны қосылған
түр (зерттелмеген)
4.2 Шырын тұтыну
Біздің сауалнамаларымыз көрсетіп отырғандай, қазақстандықтар үшін ең
ұнамды шырын
түрі Сары өрік – 14,6%, Апельсин – 14,5%, Алма – 12,69%, Шабдалы – 11,9%,
Мультивитамин – 8,98% және Қызанақ – 7,5%. Аталған өнім түрін тұтыну
құрамында
шырынның осы түрлері жалпы тұтыну көлемінің 70% астамына ие.
Тұтынушылардың
басым көпшілігінің жеміс шырындарын таңдайтындығы анықталды. Бүгінде
Еуропада
сәбіз, қызылша, тәтті қызыл бұрыш сияқты көкөністерден және басқа да
көкөністерден
жасалған шырындар отандық тұтынушылар үшін әлі де ұнамды емес. Аталған
шырын
түрлеріне қатысты сұраныс та көп емес. Тек кейбір өндіруші компаниялар
құрамына
көкөніс кіретін қосынды шырындар ұсынады.
5. Техникалық жоспарлау
5.1 Технологиялық үрдіс
Шырын – сұйық өнім, ашытылмаған, бірақ ашуға бейім, жақсы сапалы
піскен, балғын
және балғын күйінде сақталған көкөністерден, жеміс-жидектерден
алынатын шикізаттық
бөлікке физикалық әсер жасау арқылы алынатын өнім, онда алудың
физикалық
ерекшеліктеріне байланысты барлық тағамдық құндылығы,
физикалық-химиялық және
органолептикалық қасиеттері сақаталып қалады, олар бір аттас
жемістер мен көкөністерге
тән, ионидаушы сәулелеу арқылы өңдеу амалын санамағанда, тағам
ретінде бірден
пайдалануға арналған, сонымен қатар тағамдық өнімдермен бірге
құрамдас ретінде
тұтынуға арналған өнім.
6. Ұйымдастыру, басқару және қызметкерлер
Кәсіпорынды жалпы басқаруды директор жүзеге асырады.
Кәсіпорынның ұйымдастырушылық құрамы келесі түрде, сурет
төменде берілген
Басқарудың келтіріліп отырған құрамын сызықтық түрге жатқызуға
болады. Ол
директорға кәсіпорынның жұмысын жедел түрде басқаруға және
барлық оқиғалардан дер
кезінде хабардар болуға мүмкіндік береді
7. Жобаны жүзеге асыру
7.1 Жүзеге асыру жоспары
Бұл жобаны жүзеге асыру уақыты 2013 жылдың қаңтарынан бастап
2013 жылдың
наурызы аралығында орындалады деп жоспарлануда.
2016 жылға инвестициялық шығындар
Атауы Мөлшері, 2016
мың тңг
Қаңтар Ақпан Наурыз

Долана құрлысы 9 229 9 229

Жер телімін сатып алу 2 000 2 000

Жабдық сатып алу 14 000 7 000 7 000
шығындары
Айналымдық капитапға 13 402 1000 13 402
шығындар 3 айға
Логистика 1 600 500 1000 100

Барлығы инвестициялар 40 231 18 729 9 000 13 502
8, Пайдалану шығындары
Пайдалану шығындары ауыспалы шығындардан тұрады.
Кіріс Долана Алма Апельсин Мульти Шабдалы Барлығы
бөлімі шырыны шырыны шырыны Жеміс шырын жылына
шырыны
Шикізатқа 9 216 7 603 8 985 8 064 8 294 32 947
шығын

Электр 8 352 8 352 8 352 8 352 8 352 33 408
қуатына
шығын
Жылуға 20 92 20 92 20 92 20 92 20 92 83 688
шығын

Су 28 00 28 00 28 00 28 00 28 00 140 00
тартуға
шығын

Қаптамағ 4 608 4 608 4 608 4 608 4 608 18 432
а шығын

Басқалар 500 500 500 500 500 2500
(соның
ішінде
жарнама)
Барлығы 27568 22 768 24 150 23 229 23 459 121174
9. Жалпы және әкімшілік шығындар
Басқалар, мың тң 2016 2016-2020

Банк қызметтер 400462 400462

Байланыс қызметтері 4,8 4,8

ЖЖМ 2 көлік 40 40

Жарнама 10 10

Басқа болжанбаған шығындар 10 10

Барлығы 465262 465262
10. қаржыландыруға қажеттілік
Жоба бойынша жалпы инвестициялық шығындарға төмендегілер
жатады:
Шығындар, мың тңг. 2016

Негізгі капиталға несие 280 458

Айналымдық капиталға несиесі 20 004

БАРЛЫҒЫ 300 462
11. Жобаның тиімділігі
11.1 Cash-flow проекциясы
Cash-flow проекциясы нақыт ақша ағымын
көрсетед, демек ақша қаражаттарының
келісі мен (нақты ақша ағыны) төлемдерді
(нақты ақшаның кетуі) білдіреді.
11.2 Кірістер мен шығыстар есебі
Жоспарланып отырған кірістер мен
шығыстар мөлшері толық түрде 2-
қосымшада
көрсетілген.
12. Әлеуметтік-экономикалық және экологиялық әсері
12.1 Жобаның әлеуметтік-экономикалық ахуалы
Аталған аймақта жобаны жүзеге асыру үшін қажетті еңбек ресурстары бар, соған
байланысты Компания ызметі жергілікті жұмыскерлермен қамтамасыз етілетін болады.
Технологиялық үрдістің ерекшеліктері мен бірегей болуы білікті мамандардың болуын
талап етеді, бұл өз кезегінде Компания жұмыскерлерінің білім деңгеін арттыратын
болады. Соған қоса жобаны жүзеге асыру шырын өндіру бойынша жаңа технологияны
игеруге мүмкіндік береді, сонымен қатар нарықта тауарлы тарату және алға жылжыту
мүмкіндіктерін ашады. Бұл жоба ел экономикасын дамыту қажеттіліктеріне толықтай сай
болып келеді, себебі оның жүзеге асырылуы әлемдік талаптарға жауап беретін шырын
құрамды сусындар өндірісін қамтамасыз ете отырып, нарықтан өзге шет елдік
өндірушілерді ығысытрады. Жоба бүгінгі таңда маңызды деп саналады. Бұл жоба
мыналарға әсер етеді:
- аймақатағы тауар айналымының артуына;
- болашақта нарықтың осы саласы бойынша шет елдіктерді ығыстыруға;
- көтермен және жеке саудагерлер арасында жергілікті нарықта сауатты бәсекелестік
жасау (ауа-райы бұзылса тауар енгізілмейді);
- Жаңа жұмыс орындарын ашу (16);
- Салық салынатын негіз қалыптастыру.
НАЗАРЛАРЫНЫЗҒА
РАХМЕТ!



Пәндер

Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор №1 болып табылады.

Байланыс

Qazaqstan
Phone: 777 614 50 20
WhatsApp: 777 614 50 20
Email: info@stud.kz
Көмек / Помощь
Арайлым
Біз міндетті түрде жауап береміз!
Мы обязательно ответим!
Жіберу / Отправить

Рахмет!
Хабарлама жіберілді. / Сообщение отправлено.

Email: info@stud.kz

Phone: 777 614 50 20
Жабу / Закрыть

Көмек / Помощь