Микроорганизмдер қолданылатын өндірістер түрлері




Презентация қосу
Микроорганизмдер, микробтар  – тек 
қана микроскоппен көруге болатын өте ұсақ организмдер. 
Бұларды алғаш рет 17 ғасырда голланд ғалымы  
А.В.Левенгук  ашқан. Микроорганизмдер арасында 
прокариоттар және эукариоттар тобына жататындары бар. 
Кейде микроорганизмдерге вирустарды  да жатқызады. 
Микроорганизмдер мөлшері жағынан тым ұсақ 
болғандықтан, оларды табиғи субстраттардан оқшаулап 
алуда (таза дақыл күйінде), өсіруде және зерттеуде ерекше 
тәсілдерді қолдауды қажет етеді. Микроорганизмдерді 
зерттейтін ғылым саласы – микробиология. 

 Көпшілігі өнеркәсіптің әртүрлі саласында (мал азықтық белокты түзу, шарап жасау, нан 
пісіру, сүт қышқылы тағамдарын өндіру кезінде антибиотиктер, витаминдер, амин 
қышқылдары, кейбір ферменттер, т.б.), адам шауашылығында (сүрлем даярлауда, өсімдіктерді 
биологиялық жолмен қорғауда) кеңінен қолданылады. Сондай-ақ, микроорганизмдер лас 
суларды тазартуда, жанар газ – метанды түзуде пайдаланылады. Бірқатар микроорганизмдер 
адамдар,жануарлар және өсімдіктердің патогені  болып саналады. Микроорганизмдердің 
кейбір түрлері топырақты құнарсыздандырып, көптеген адам шаруашылығы өнімдерін 
бүлдіреді, металдардың коррозияға ұшырауына ықпал етеді. Микроорганизмдер 
биологияның көптеген мәселелерін шешуде маңызды зерттеу нысаны болып саналады. Соның 
нәтижесінде көптеген биологиялық заңдылықтар ашылып, биотехнологияның негізі қаланды.
    Қазақстан  Республикасы  Білім және Ғылым Министрлігі 

М.Әуезов атындағы Оңтүстік  Қазақстан Мемлекеттік         
                                                       университеті

Кафедра “Биотехнология”

Интеллект карта
Тақырыбы: Микроорганизмдер қолданылатын өндірістер 
түрлері

Орындаған:.
                                                                        Тобы:
                                                                        Қабылдаған:

Шымкент 2015

Ұқсас жұмыстар
Клетка микроағзалардың структурасы
Биотехнологияда қолданылатын микроорганизмдер
Тағам өнеркәсібінде қолданылатын микроорганизмдер
Микроэкология негіздері туралы
Ашытқы клеткаларының мөлшері
Микроорганизмдер биотехнологиясы
Микроорганизмде рдің генетикасы мен селекциясы
Тамақ өнеркәсіптерінде қолданылатын микроорганизмдер жайлы
Тағам өнеркәсібінде қолданылатын ашытқылар, зең саңырауқұлақтар мен бактериялар
Химиялық стерилизация
Пәндер