ҚҰЛМАҚТЫ СІЛТІМЕН АЛДЫН АЛА ӨҢДЕУ


ҚАЗАҚСТАН БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТІРЛІГІ
Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университеті
«Стандарттау және Биотехнология» кафедрасы
ҚҰЛМАҚТЫ СІЛТІМЕН
АЛДЫН АЛА ӨҢДЕУ
Тексерген: Жрыакбасов Е.С.
Тұрарбек Т.М.
Орындаған: Мырзагалиева А.Е.
Топ: БТ-507
Семей 2018 жыл
Жоспар:
1 Кіріспе
2 Құлмақты сілтімен алдын ала өңдеу
3 Құлмақты енгізу әдісі
4 Қорытынды
5 Пайдаланған әдебиеттер
Кіріспе
Құлмақ экстрактысы. Құлмақ экстрактісін
ұнтақталған құлмақты 95-96 % этил спиртімен
экстрагирлеу арқылы алады. Құлмақ экстрактісін
сусло қайнағанға 30-40 мин қалғанда ақырындап
құяды. Құлмақ экстрактісі түскен соң суслода
бірден а-қышқылдардың изогумулонға өтуі
жүреді. Құлмақтың орнына құлмақ экстрактісін
қолдану сыраның коллоидты мықтылығын, дәмін
жақсартады, суыққа сезімталдығын азайтады,
құлмақтың ащы заттарының пайдалану
коэффициентін төмендетеді. Құлмақты 75%
экстрактімен ауыстырғанда құлмақ 30%, ал 100
болғанда 43% үнемделеді.
Құлмақты сілтімен алдын ала
өңдеу
Құлмақты сусло қайнатқыш
қазанға енгізу алдында оны
әлсіз сілтілі ертіндіде
қайнатады. Қайнату арнайы
экстракторда өткізіледі,
құлмақтың әр кг-на 40 л су мен
30-50 г натрий карбонатына
салады. Өңдеу біткенде
суслоны қалыпты (нормальный)
Құлмақты енгізу әдісі
Құлмақты салудың бірнеше әдісі бар, олар
құлмақтың сапасына және суслоның құлмақтану
дәрежесіне байланысты қолданылады. Құлмақты
1,2,3 және 4 рет біркелкі шишкалармен енгізеді.
Егер құлмақты бір ретті әдіспен енгізу жүрсе,
құлмақтың барлық нормасын сусло қайнатқыш
қазанға 1,5-2 сағ салады. Бұндай әдіспен
құлмақты қосу тиімсіз, себебі көп қайнататын
болса құлмақтың ароматты заттары ұшып кетеді
және сусло құлмақты ароматты жоғалтады.
Құлмақты екі ретті әдіспен толық қосу кезінде
барлық нормасы екі бірдей бөлікке бөлінеді. Бірінші
бөлігі сусло қайнатқыш ыдыста шамамен 1/3 сусло
болғанда, ал екінші бөлігі сусло қайнағанға дейін
Құлмақты енгізу әдісі
Құлмақты қайта шаймалап салу
оңтайлы әдіс болып табылады. Сонымен
бірге хмельдің соңғы мөлшерін
суслоқайнатқыш қазанға арнайы торлы
себетпен салады және қайнатылу қысқа
мерзімде өтеді. Сонымен бірге ертіндіге тек
тез еритін және ароматты заттар өтеді;
соңғысы ұшып кете алмайды және сусло
жақсы хмельді ароматқа ие болады. Алайда
бұл құлмақта ащы заттардың көп мөлшері
қалады, сондықтан оны сусло қайнатқыш
қазанға келесі сүзінді суслосының
Қорытынды
Құлмақ (Humulus lupulus) – кенепшөп
тұқымдасына жататын шырмалып өсетін қос
үйлі өсімдік. Қазақстанның барлық жерінде
кездеседі. Негізінен ылғалды жерлерде
өседі. Биіктігі 3 – 5 метр. Жапырағы қарама-
қарсы орналасқан, ұшы үшкір. Гүлі сарғыш,
жасыл түсті, аналығы – біреу, масақ
пішіндес, 5 аталығы сыпыртқы тәрізді
гүлшоғырында орналасқан. Маусым – шілде
айларында гүлдеп, шілде – тамызда жемісі
піседі. Жемісі – жаңғақша. Құлмақ бүрінен
сыра қайнатуға қажетті шикізат алынады.
Оның құрамында 8 – 10% илік және жұпар
Пайдаланған әдебиеттер
I. Слонимер Б.М. Монтаж
предприятий пищевой
промышленности. Краткое
справочное пособие. - М.:
Машгиз, 1960. - С. 275-278.
II. Фертман Г.И., Шойхет М.И.,
Чепелева А.С. Технология
бродильных производств. - М.:
Высшая школа, 1966. - С. 93
-112.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz
Реферат
Курстық жұмыс
Диплом
Материал
Диссертация
Практика
Презентация
Сабақ жоспары
Мақал-мәтелдер
1‑10 бет
11‑20 бет
21‑30 бет
31‑60 бет
61+ бет
Негізгі
Бет саны
Қосымша
Іздеу
Ештеңе табылмады :(
Соңғы қаралған жұмыстар
Қаралған жұмыстар табылмады
Тапсырыс
Антиплагиат
Қаралған жұмыстар
kz