Микроорганизмдер селекциясы. Биотехнология




Презентация қосу
Тақырыбы:

9 сынып
Сабақтың мақсаты:
1. Оқушылардан жануарлар селекциясы, қолданатын әдістері
жайлы білімдерін тексеру
2. Оқушыларға микроорганизмдердегі селекциялық жұмыстың
түрлері, олардың практикалық маңызы туралы түсінік беру.
3. Жасанды мутагенез әдісін пайдалану арқылы
микроорганизмдердің жаңа штамдарын шығару жолдарын
түсіндіру.
4. Биотехнология және оның маңызымен таныстыру.
5. Қазіргі селекцияның проблемаларын зерттеуге деген
оқушылардың танымдық қызығушылығын арттыру.
Сабақтың барысы:

І. Амандасу
ІІ. Топқа бөлу.
ІІІ. Өткен сабақты бекіту.
ІV. Тренинг
V. Жаңа сабақ.
V. Қорытындылау
Мусин, Етті, сүтті Барминцев, Рзабаев Көлік, азық
Ғалиакбаров

сиыр жылқы

Ақ бұлақ
Арғымақ
Бутарин,Есенжолов, Жандеркин
киім кешек, тағам

қой

Момын
Микроорганизмдер

Бактериялар Вируста Көк-жасыл
Саңырауқұ Қарапайымд балдырлар
р лақтар ылар

Микроорганизмдер - ұлғайтқыш құралдармен ғана көрінетін
ұсақ организмдер.
Микроорганизмдердің
ерекшеліктері:

1. Біркелкі таралады.

2. Тез өседі және көбейеді.

3. Басқа ағзаларға қарағанда төзімді(t=70-105С,
радиация, NaCl=25-30%, кептіру , оттегінің
жоқтығы , t=(-), және т.б.)

4. Қоректенуі :автотрофтар (фото- и хемо-),
гетеротрофтар (барлық органикалық заттарды,
қажет емес қосылыстарды, нитраттарды
ыдыратады.күкіртті қосылыстар және басқа да улы
заттар)
Микроорганизмдер селекциясының
ерекшеліктері

Ұсақ ағзалардың негізгі сұрыптау ерекшелігі қысқа мерзімде
дарақтар мен ұрпақтардың көп мөлшерін оңай алуға
болатындығында.Өйткені бактерия жасушасы қолайлы
жағдайда әрбір 20 минут сайын көбейеді. Зертханада бір
жұмыс күнінде сынақ тәжірибе қойып, олардың нәтижесін
көптеген ұрпақтарды бақылауға мүмкіндік туады. Дәл
осындай зерттеуді біржасушалы өсімдіктермен өткізу үшін
көптеген жылдар және өте көп қаржы жұмсау қажет болар
еді. Атап айтқанда бұл ағзалар топтарының негізгі сұрыптау
әдістерінің бірі қолдан мутагенездеп, соңынан іріктеу болып
табылады.
Микроорганизмдерді сұрыптаудағы тағы бір ерекшелігі
қоректік орталарды таңдап алу әдісі болып табылады.
БИОТЕХНОЛОГИЯ – биологиялық процестер мен
нысандарды пайдалануға негізделген ,
экономикалық жағынан тиімді, маңызды штамдар
алуға бағытталған ғылым мен өндірістің жаңа
бағыты

Генетикалық Жасушалық Биологиялық
инженерия инженерия инженерия
Жасушалық
инженерия
әдісімен
сүтқоректілерді
клондауда.
Америкада өлген
үй
хайуанаттарын
Гендік инженерия әдісімен : клондауға Биологиялық инженерия
инсулин, саматотропин, және тапсырыс саласында өндіруден өте үлкен
өзге де адам гормондары беретін фирма кіріс кіреді. Бұл – спирт,
шығарылады. Гендік бар. шырын, және кір жуатын
инженерия әдісімен ұнтақтар өндіруге
картопқоңыз жей алмайтын пайдаланатын
картоп өсімдігі шығарылды. биопрепараттар,ферменттердің
көп тонналы өндірісі.
Ауыл
Азық – түлік шаруашылықта
алуда пайдалану

Химия
өнеркәсібінде
қолдану

Ұқсас жұмыстар
Ғылыми техникалық прогресстегі биотехнологияның алатын орны
Микроорганизмдер - тек қана микроскоппен көруге болатын өте ұсақ организмдер
Микроорганизмдер селекциясы
Өндірісте қолдануға продуценттерді жасау үшін табиғи микрофлора микро организмдердің штамдарының көзі
Малшаруашылығында қолданылатын биотехнологиялық әдістер туралы
Жануарлар клеткасының және ұлпаның культурасы
Биология ғылымының бір саласы биотехнология ғылымы туралы мағлұматтарды құрылымдап, жүйелей отырып меңгерту
Өсімдіктер селекциясы
Экологиялық биотехнологияның міндеттері
Гетерозис пайда болу заңдылықтары
Пәндер