СҰЙЫҚ МАЙ ӨНІМІ




Презентация қосу
СҰЙЫҚ МАЙ ӨНІМІ

Сұйық май-бұл өсімдіктің тұқымынан немесе жемістің
басқа бөлігінен аз мөлшерде алынған май. Май
триглицеридтер қоспасы болып табылады.
Май

Шығуына Консистенцияс Тазалау әдісіне
байланысты: ы бойынша: байланысты:

• Қатты (какао
• Тұқымнан алынған майы, какос
май (күнбағыс, соя, жаңғағы,
рапс, көкнар, пальма -Тазартылмаған
қарасора, қыша) ядросы); (нерафинированное);
• Жеміс жұмсағынан • Сұйық -Гидратталған ;
алынған (пальма, (жержаңғақ, -недодозированный;
зәтйүн) жүгері, -
• Жаңғақтан зығыр, дезодоризацияланға
(макадамия, зәйтүн,
н;
пеканс, бадам, пальма,
пісте, грек, жаңғақ) күнбағыс,
рапс)
Өндіру технологиясы
1.Шикізатты өндеу. Арнайы
барабандарда қоқыс пен 3.Май алу. 4.Экстракция әдісі.
сырттарынан тазалайды Механикалық Көбінесе майда
2.Тазаланған
шемешке,Пресс
аппараттар арқылы органикалық қоспа
аппараттанан өтеді, шемешкені престеп, болуын(бензин)
Ұсақталады. нерафин. Май алады. қарастырады.

5.Рафинадтау
5.Рафинадтау.Майда этаптары: Механикалық
қоспаларды жою; 6.Дезодоризация
түс, дәмі, иісі Гидраттау және
жойылады. 7.Мұздату
фосфатидтерді тазалау;
бос май қышқылын жою.

8.Бөтелкелерге құю
2.СМЖ
Органолептикалық көрсеткіші

Көрсетк Күнбағыс майының көрсеткіші
іш Рафинадталған Рафинадталмаған
атауы дезодоризациялан Дезодориза Жоғары Бірінші сорт Кәсіптік
ған цияланбаға сорт қолдануға
Премиу Бірін Е н арналған
м ші кі
сорт н
ш
і
с
о
р
т
Мөлдір Мөлдір тұнбасыз , Сәл ластану Шөгінділер Нормаға
лігі шөгіндісіз немесе жіберіледі келтіріл
бетінде және сәл мейді
торлар ластану
немесе
торлар
тұнбамен
Дәмі Иіссіз, дәмсіз Күнбағыс шемешкесіне тән, бөтен
және дәмсіз және иіссіз
иісі
Физика-химиялық көрсеткіші:
көрсеткіш Нормасы
Рафинадталған, дезодоризацияланған Ра Рафинадталмаған
Пр Жоғары сорт Бірінші сорт фи Жоғары Бірінші сорт Өнеркәсіпті
ем Тоң Тоңазытылмаған Тоңазытыл Тоң над сорт к
иу аз ған аз тал
м ыт ыт ған
ыл ыл дез
ған ма одо
ған риз
аци
яла
нба
ған
Түс саны, йод , 6 10 12 15 25 35
мг , артық емес
Қышқылдық 0,30 0,40 0,4 1,50 4,00 6,00
саны, мг, KOH г, 0
артық емес
Сабын (сапасыз - Нормаланбайды
үлгі)
Ылғалдың 0,10 0,15 0,20 0,30
және ұшқыш
заттардың
үлесі % , артық
емес
Суық тест Сына Нормаланбайды Сынаққа төзімді Нормаланбайды
ққа
төзім
ді
Майда судың болуын тексеру
1. Тест Тұзбен. Тұз суда ериді, бірақ майда
ерімейді. Майға тұз қосамыз, егер ол ерісе
майда құрамында су бар. Ерімесе жоқ

2. Тест Бояумен (краскамен) Красканы
пипеткамен тамызамыз, ол ерісе, май жасанды.
Бояу тек сумен ғана әрекеттеседі, майда
ерімейді.

3. Салфеткамен. Майды алып салфеткаға
жағамыз. Егер формасын сақтап қалса, ол
майдың құрамында су жоқ.

4. Ыстық таба. Табаны 200С темп қыздырып, май
құямыз. Егер ол қайнаса, ол майдың
құрамында су бар.
Маркетинг

1)Холестеринсіз. Күнбағыс майы
құрамында холестерин болмайды.
2)Е витамині . Е витамині күнбағыстың
құрамында болады;
3)Бөтелке формасы.
Елдің тұтыну нарығында ең танымал
күнбағыс майы болып табылады. Күнбағыс
майы үшін орташа бөлшек сауда бағасы 2017
жылдың бірінші тоқсанында 438 теңгені
құрады, бұл 2016 жылдың бірінші
тоқсанындағы бағалар деңгейінен 5.5%
(инфляцияны қоспағанда) және 2011 жылдың
бірінші тоқсанындағы бағалар деңгейінен
43.1% жоғары.
Сақтау жағдайлары:
• Рафинадтталған май: қараңғы жерде, тоңазытқышта;
сақтау мерзімі: 1 жыл артық
• Өңделмеген май: қараңғы жерде, шкафта;
сақтау мерзімі: 4 айға дейін
Қаптама:
• Бөлшек саудаға арналған өсімдік майлары 250, 470, 500, 700
1000, 1500 г таза салмағы бар шыны және полимерлі
бөтелкелерге толтырылады Нетто салмағы ± 10 г-нан рұқсат
етілген ауытқулар - 1000 г орамда; ± 5 г - 250-ден 750 граммға
дейін оралған кезде Өсімдік майы бар бөтелкелер целофан
жабыны бар картонға тығыздағыш тығыздағышпен алюмини
қақпақтармен герметикалық тығыздалған.
Полимерлік материалдардың бөтелкелері төмен
тығыздықты полиэтиленнен жасалған.

Ұқсас жұмыстар
Күнбағыс майын гидрогенизациялау
Кондитер өнімдері - әдетте, құрамында қанты көп тағамдық өнімдер
Сүтті маргаринінің құрамы
Сүт консервілері
Балаларға арналған ақуызды сүт өнімдері
Ашыту процесі
Қымыз өнімдері
Жануарлар майы
Ұлттық сүтқышқылды сусындар
Ара шаруашылығы өнімдері
Пәндер