Бағалы аң терісінің жартылай өнімдерінің тауарлық қасиеттері




Презентация қосу
Бағалы аң
терісінің жартылай
өнімдерінің
тауарлық
қасиеттері
Бағалы аң терісінің жартылай
өнімдерінің тауарлық қасиеттері
оның түк және тері жамылғысының
көрсеткіштерімен анықталады.Бір
түрге жататын жануарлардың
терілері олардың мекен ету
ортасына,жасына,жынысына және
сою әдісіне байланысты өзгеріп
отырады.
Сонымен қатар,тері сапасына өңдеу түрлері де әсер етеді:

-Орым
-Орым
-Майсыздандыру
-Майсыздандыру
-Түзету
-Түзету

-Консервілеу
-Консервілеу
-Өңдеу
-Өңдеу

-Бояу
-Бояу
-Түк
-Түк жамылғысын
жамылғысын өңдеу.
өңдеу.
Түк
Түк жамылғысының
жамылғысының
қасиеттері:
қасиеттері:
Түк жамылғысының тауарлық
қасиеттеріне жатады:
Биіктігі
Қалыңдығы
Жұмсақтығы
Серпімділігі
Беріктігі
Жылтырлығы
Түсі және т.б.
Түк жамылғысының биіктігі
Бағалы аң терісінің жартылай
өнімдері түк жамылғысының
биіктігі бойынша 3 топқа бөлінеді:
Түк жамылғысы төмен — 10 -нан 25
мм дейін(көртышқан,қаракүзең
терілері);
Түк жамылғысы орташа—25-тен 40
мм дейін(тиын,қоян, ондатр,бұлғын,);
Түк жамылғысы ұзын— 40 мм ұзын
(ақ түлкі, түлкі,құну,жанат терілері).
Тәжірибеде түк жамылғысы биіктігін
органолептикалық әдіспен,бірақ нақты
анықтау үшін табиғи күйде
түзелмеген күйінде түбінен бастап
өлшейді. Түк жамылғысы ұзындығын
түзелген күйінде өлшейді.
Түк
Түк жамылғысы
жамылғысы қалыңдығы
қалыңдығы

Түк жамылғысы қалыңдығы тері ауданына бірлік шамасында
түк жамылғысы санына байланысты (1 см 2, 1 мм2).
Бір терідегі түк жамылғысының қалыңдығы біркелкі емес.
Түк жамылғысы саны бойынша теріні аса қалың түкті ,20
мың түктен артық (кәмшат,құндыз,ақ түлкі терілері); қалың
түкті— 12—20 мың. (ондатр); орташа—6—12 мың. (тиын ,
кәмшат, түлкі); аз түкті —6 мың. (суыр,зорман). Аң терісінің
жылу қорғағыштық және эстетикалық қасиеттері түк
жамылғысына байланысты.
Түк
Түк жамылғысы
жамылғысы
жұмсақтығы
жұмсақтығы
Бұл терінің маңызды
көрсеткіші.Түк жамылғысы
неғұрлым жұқа,әрі ұзынырақ
болса,соғұрлым ол жұмсақ.Түк
жамылғысы жұмсақтығы деп оны
игендегі серпімділігіне
байланысты.
Анағұрлым жұмсақ түк-түбіт,ал
дөрекі ,қатты,-
бағыттаушы.Жұмсақ
түк жамылған терілер,дөрекі түк
жамылған терілерге қарағанда
құндырақ
бағаланады.Жұмсақтығы
бойыншатерілер:жібектей,жұмса
қ,
орташа жұмсақ,дөрекілеу және
дөрекі.
Түк жамылғысы
серпімділігі
Серпімділік —түк жамылғысының қасиеті
біраз уақыттан кейін оның бастапқы
илену жағдайына келуінде . Түк
жамылғысының серпімділігі аз болған
сайын,қаптау кезінде оңай иленеді.
Түк
жамылғысының
беріктігі

Түк
Түк жамылғысы
жамылғысы неғұрлым
неғұрлым берік
берік болса,
болса,
соғұрлым
соғұрлым тері
тері сапасы
сапасы жақсырақ.Түк
жақсырақ.Түк
жамылғысы
жамылғысы беріктігі
беріктігі қабыршақ
қабыршақ қабатының
қабатының
қалыңдығына
қалыңдығына жәнежәне осы
осы қабат
қабат арасындағы
арасындағы
байланыс
байланыс беріктігіне
беріктігіне байланысты.Әр
байланысты.Әр түрлі
түрлі
бағалы
бағалы аң
аң терісінің
терісінің түк
түк жамылғысының
жамылғысының тері тері
ұлпасымен
ұлпасымен беріктігі
беріктігі әр
әр түрлі.Ол
түрлі.Ол теріні
теріні өңдеу
өңдеу
технологиясын
технологиясын бұзғанда,(консервілеу,
бұзғанда,(консервілеу, Она Она
может
может изменяться
изменяться припри нарушении
нарушении техтехнологии
нологии
обработки
обработки шкурок
шкурок (консервілеу,бояу)
(консервілеу,бояу) және
және
оларды
оларды сақтау
сақтау жағдайына
жағдайына байланысты.
байланысты.
Түк
Түк жылтырлығы
жылтырлығы
Тері бағалылығы сонымен
қатар,оның жылтырлығымен
анықталады.жылтырлығы түктің
жоғарғы қабат құрылымына
байланысты және
органолептикалық әдіспен
анықталады. Терінің түк
жамылғысының жылтырлығын 3
типке бөледі:Жылтыр— қатты,
бірақ жұмсақ әрі бұлдыр;
металдық — болат жылтырлығын
еске түсіреді; шыны тәрізді —
қатты,өткір,дөрекі.Жылтырлылық
қатты,орташа және орташа да
болуы мүмкін.терінің
жылтырлылығын арттыру үшін
теріні өңдеуден өткізеді,сонымен
қатар барабандарда кері
айналдырады.
Түк жамылғысын бояу
Табиғи түсті аң терісі өте
жоғары бағаланады.Ол
ақ,қара,қоңыр,сұр,жирен түсті
бола алады.Бояуды
біркелкі,ала-құла,күміс түсі
бар жолақты деп бөледі.
Терінің табиғи түсі кию кезінде
,сонымен қатар оны сақтау
және жарық әсерінен
өзгереді.Белгісіз
түстес,сонымен қатар аз
жылтырлайтын немесе ала-
құла болатын теріні
бояйды.Бояу жарыққа берік
және ластанбайтын болу
керек.Тәжірибеде ластану
дәрежесін анықтау үшін түк
жамылғысын ақ қағазбен
сүртеді. Егер қағаз кір болатын
болатын болса,онда,тері лас
деген сөз.
Тері
Тері ұлпасының
ұлпасының
қасиеттері
қасиеттері
Тері ұлпасының қасиеттеріне оның
қалыңдығы,тығыздығы және үзілу беріктігі жатады.
Тері ұлпасының қалыңдығы бойынша теріні
ажыратады:қатты терілі тері ұлпалы-қалыңшел
қабатты;орташа қалыңдықты тері ұлпалы-орташа
шел қабатты;жіңішке терілі тері ұлпасы-жіңішке
шел қабатты. Әр түрлі терінің терілік ұлпасының
қалыңдығы мен тығыздығы әр жерінде бірдей емес.
Терінің қасиеттерін жалпы
алғанда

Тері массасы. Аң терісінің бұйымы
тері массасына байланысты.Масса
неғұрлым аз болса,соғұрлым аң
терісі жоғары бағаланады.Әр
түрлі аң терісінің массасы оның
көлеміне,қалыңдығына,тері
ұлпасының тығыздығына,түк
жамылғысының сәнділігіне және
терінің ылғалдылығына
байланысты өзгеріп отырады.
Тері өлшемі.
Тері өлшемі квадрат
дециметрімен өлшенеді. Терінің
көлемі неғұрлым көп
болса,соғұрлым жоғары
бағаланады.
Жылу сақтау қорғанышы
қасиеттері
Аң терісінің көбісі жақсы жылу сақтау
қасиеттеріне ие.Ол оның
биіктігіне,қалыңдығына және түк
жамылғысының беріктігіне байланысты. Түк
жамылғысы неғұрлым биік әрі қалың
болса,соғұрлым оның жылу сақтау
қорғанышы қасиеті жоғары болады.Ең
жақсы жылу сақтау қорғаныш қасиетті
түлкі,ақ түлкі,солтүстік бұғы,қой терілері
иемденеді. Ал,жылу сақтау қорғаныш
қасиеттері суырда,көртышқанда,аламанда
және т.б.төмен болып келеді.
Терінің төзімділігі.

Аң терісі бұйымдарының эксплуатация
кезінде тозуға тұрақтылығы оның тозу
сүйегінің терілік ұлпасына,сонымен
қатар түктің терілік ұлпасымен
байланысына байланысты. Аң терісі
төзімділігіне өңдеу,бояу,сақтау және
т.б.процесстер әсер етеді.
Соңы.

Ұқсас жұмыстар
Бағалы аң терісін сұрыптау, сақтау және сату
Жүннің стандарты. Жүннің классификациясы. Жүн талшықтары, түрлеріне мінездемелер. Қойдың, ешкі жүндерінің түрлері
Қояндарды ұстау
Жүн шикізаты талшықтарының тауарлық қасиеттері
Былғары шикізатының ақаулары
Бағалы аң терісінің ақаулары
Йогурттың сүттен айырмашылығы осыда
Тері - жануарлар денесінің сыртқы қабаты
Субөнімдерді өңдеу технологиясы
Терісі бағалы аңдарды жобалаудың санитарлық - гигиеналық нормалары
Пәндер