Шұжық - шужык




Презентация қосу
Сабақтың
Сабақтың
тақырыбы:
тақырыбы:
Ұлттық
Ұлттық тағамдар
тағамдар
Грамматикалық
Грамматикалық
тақырыбы:
тақырыбы:
Сөйлем
Сөйлем мүшелері
мүшелері
Білімділік мақсаты: Лексикалық
тақырыпқа байланысты сөз, сөз
тіркестерінен сөйлемдерді дұрыс
құрастыра білу керек.
“Елтану” тақырыбы бойынша
сөйлем мүшелерін ажырата білу.
Дамытушылық: Оқушылардың
өзіндік ой – пікірін, көз қарасын,
таным – талғамын қалыптастыру,
белсенділігін ажырату.
Тәрбиелік: Ұлттық тағамдарды
қастерлей білуге баулу.
Сабақтың түрі:
Ашық журнал сабағы

Сабақтың әдісі:
әңгіме, сұрақ – жауап,
топтық жұмыс, баяндау.
Ашық
журнал
сабағы
1.Қайталау - оқу анасы
2.Жаңа сабақ құпиясы
3.Кітап – досың,
ақылшың

4.Білімді мыңды жығар
5.Жеті жұрттың тілін біл

6.Жаңа білімді бекіту.
І.Қайталау – оқу анасы

Бақылау сұрақтарына жауап
беріңдер.

1. Көктемгі мерекелерді ата ?

2. Етістіктің райларының
жасалу жолдары

3. Наурыз көже неден пісіріледі?
ІІ. Жаңа сабақ құпиясы
1. Грамматикалық тақырып

Сөйлем мүшелері

Тұрлаулы Тұрлаусыз

1.Бастауыш 1.Толықтауыш
2. Баяндауыш 2. Анықтауыш
3.Пысықтауыш
Қазақстанда қымызбен
емдейтін санаторий
бар.

Сөздік диктант.
Шұбат, сусын,
қуырдақ,
бесбармақ, айран.
Ұлттық тағамдар

Сусын Тағам

Қымыз (бие сүтінен) Қазы
Айран (сиыр сүтінен) Қарта жылқы етінен
Шұбат (түйе сүтінен) Жал – жая

Шұжық – жылқы
Бесбармақ – сиыр етінен
Қуырдақ – қой, түйе
Сөздікпен жұмыс
Ұлттық тағамдар –
национальные блюда
Сусындар – напитки
Қымыз – кумыс (кобыльего молока)
Шұбат – верблюжье молоко
Бесбармақ – мясо по казахски
Қазы – казы (национальные блюдо
из реберной части конины)
Жая – жая (пузок лошади,
цельное мясо)
Қуырдақ – жареное мясо
Шұжық – шужык
Құрт – курт
Ірімшік – творог, сыр
Қанат – крыло
Қуат – сила
Ас – пища, еда
Тоңазымайды – не
остывает
Сіңімді – легко
перевариваемый
Кітап – досың,
ақылшың

Мақал – мәтел

Ат – адамның қанаты,

Ас – адамның қуаты
Білімді мыңды
жығар
Ұлттық тағам
1. Қандай ұлттық
тағамдары білесіңдер?
2. Жылқының етінен не
дайындайды?
2. тапсырма: Ұлттық тағам
І топ ІІ топ
3. Тапсырма: Диалог
Жеті жұрттың тілін
біл
Мақал – мәтелдер Аудармасы
1. Сыйлап берсе, 1. Когда в семье лад,
суын іш. всё вкусно подряд.
2. Той тамағы – 2. В гостях у друга и
тәтті. воду подадут пей.
3. Сыйласқанның 3. Праздничные
суын іш. блюда – самые
изысканные
4. Тату үйдің
блюда.
тамағы тәтті.
4. И вода – еда, если
от души подана.
Жаңа білімді
бекіту:
1. Ұлттық тағам сөзін
септеу (І топ )

2. Ұлттық тағам сөзіне
дыбыстық талдау
(ІІ топ)
Қорытынды:
Ұлттық тағамдар
жайында не білдік?

Сөйлем мүшелері
Тұрлаулы, тұрлаусыз
мүшелер.
Үйге тапсырма:
Ұлттық тағам шағын
эссе, жаңа сөздерді
жаттау.

Бағалау:

Ұқсас жұмыстар
Шұжық өнімдерінің химиялық құрамы және тағамдық қауіпсіздігі
Шұжық өндірісінің биотехнологиясы
Шұжықтарды дайындау технологиясы, гигиенасы, санитариясы және всс
Шұжықтарды мұздату
Пісірілген шұжық
Шұжық өңдеудің технологиялық жабдықтары
Шұжыктарды сактау
Тағамдық өнім түрлерін ВЕТЕРИНАРИЯЛЫҚ САНИТАРИЯЛЫҚ ТОКСИКОЛОГИЯЛЫҚ БАҒАЛАУ
Қыртыс майды майдалау
ШҰЖЫҚ ЖАСАУ
Пәндер