Алмаспайтын аминқышқылдары


Slide 1

Белоктар

Биология және химия пәнінің оқытушысы Бозбаева Г. О.

Астана қаласы әкімдігінің «Медициналық колледж» МКҚК

Slide 2

02

Белоктар дегеніміз не?

Белоктар, немесе протеиндер( грек. «протос» - «алғашқы»), - кез келген организмнің барлық тіршілік процестерін қамтамасыз ететін табиғи органикалық қосылыстар.

Slide 3

Белок химиясының негізін салған кім?

Алғаш рет белокты 1728 ж. итальян ғалымы Якопо Бартоломео Беккари (1682- 1766) бидай ұнынан(желімтік түрінде) алды . Бұл жаңалық белок химиясының өмірге келуі болып есептеледі.

Slide 4

Белок неден тұрады?

O2

N

C

H2

S

Slide 5

Белоктардың молекулалары-аминқышқылдарының тізбектерінен құралған

Белоктың құрамы

Белоктың моделі

Аминқышқылының моделі

Slide 6

Белоктың құрылым деңгейлері

Бірінші реттік Екінші реттік Үшінші реттік Төртінші реттік

(аминқышқылының тізбегі) (α - орама)

Slide 7

Бірінші реттік құрылым

Бірінші реттік құрылым

- полипептидті тізбектегі пептидті байланыспен кезектесіп орналасқан аминқышқылдарының саны

Slide 8

Екінші реттік құрылым

Кез келген белок үшін бірінші құрылыммен бірге белгілі бір екінші құрылым да тән. Әдетте белок молекуласы созылған серіппені еске түсіреді.

Slide 9

Үшінші реттік құрылым

Үшінші реттік құрылым ерекше глобулаға ширатылған. Полипептидті тізбектер глобулярлы белоктардың ұю әдісі үшінші реттік құрылым деп аталады .

Slide 10

Төртінші реттік құрылым

Ерекше күрделі құрылысты көптеген белоктар бірнеше полипептидтік тізбектерден тұрады. Бұл полипептидтік тізбектердің бірге бірлесіп орналасуы белоктың төртінші реттік құрылымы деп аталады.

Slide 11 Slide 12

Белоктың физикалық қасиеттері

Белок қатты күйде

Гемоглобин

Slide 13

Белоктың денатурациясы

Тауық жұмыртқасын дайындау үрдісінде жұмыртқа ақуызының денатурациясы болады.

Денатурация - белок молекулаларының кеңістіктік құрлымының бұзылуынан табиғи қасиеттерінің жойылуы .

Slide 14

Биурет реакциясы

Реакция нәтижесі

Slide 15

Ксантопротеин реакциясы

Реакция нәтижесі

Slide 16

Белоктың гидролизі

Slide 17

Белоктың қызметтері

катализдік (ферменттер)

тасымалдаушы(гемоглобин)

қорғағыш(иммуноглобулин)

жиырылғыш (миозин)

құрылымдық(коллаген, фиброин)

реттегіштік(инсулин, гормондар)

қоректік

Энергетикалық қуат көзі

Slide 18

Катализдік қызметі

Ферменттің моделі

Ағзадағы химиялық реакциялардың жүрісін тездетеді.

Slide 19

Тасымалдаушы қызметі

Гемоглобин өкпеде оттекпен қосылып оксигемоглобинге айналады. Қан тобымен мүшелер мен ұлпаларға барып, оксигемоглобин ыдырайды және оттекті береді.

Бір мүшеден басқа мүшеге әр түрлі заттарды байланыстыру және тасымалдау (транспорт) .

Slide 20

Қорғағыштық қызметі

Антиденелер ағзаға түскен немесе тіршілік іс әрекетінде пайда болған бактериялар мен вирустарды залалсыздандырады.

Қан плазмасының белогы фибриноген, қанның ұюына қатысады, қан жоғалтуды азайтады.

Slide 21

Құрылымдық қызметі

Белоктар жасушаның негізгі құрылысын құрайды

Гидролизденген коллаген (дәнекер ұлпасының белогы)

Slide 22

Реттегіш қызметі

Ішкі секреция бездері

Белок реттеуші моделі (гормон)

Жыныс

бездері

Бүйрек

үсті бездері

Ұйқы безі

Қалқанша безі,

қалқанша маңы

безі

гипофиз

гипоталамус

Slide 23

Қоректік қызметі

Slide 24

Белоктар, майлар мен көмірсулар - тағам негізі

Slide 25

Аминқышқылдары

Амин қышқылдарының 100 -ден астам түрі белгілі . Белоктар тек қана 20 амин қышқылдарынан тұрады.

Белоктар амин қышқылдарынан тұрады.

Slide 26

Белок

аминқышқылдары

аминқышқылдары

белок

белок

Slide 27

Алмаспайтын аминқышқылдары

Ағзада синтезделмейтін амин қышқылдары алмаспайтын деп аталады. Олар сегіз : лизин, метионин, триптофан, лейцин, изолейцин, валин, треонин және фенилаланин.

Алмаспайтын амин қышқылдары ағзаға тағаммен бірге түседі.

Slide 28

Толыққанды және толыққанды емес белоктар

Толыққанды белоктар дың құрамына барлық алмаспайтын амин қышқылдары кіреді.

Толыққанды емес белоктарда алмаспайтын аминқышқылдар дың барлығы бірдей кездеспейді

Slide 29

Толыққанды белоктар

Slide 30

Толыққанды емес белоктар

Slide 31

Белоктың қажетті мөлшері

Белоктың тәуліктік нормасы ересектер үшін салмағының килограмына 0. 75-0. 80 грамм құрайды (ерлер үшін 56 грамм тәулігіне және 45 грамм әйелдер үшін)

Балаларға белок көп мөлшерде қажет - тәулігіне салмағының килограмына 1. 9 грамм .

Slide 32

Белоктарды көп қабылдамаңдар!

Slide 33

Қорытынды

Белоктар - жер бетіндегі тіршіліктің негізі, жасушалар мен жасуша компененттерінің маңызды құрам бөлігі, биоқабықша лардың негізі, аса маңызды тағамдық заттардың құрамына кіреді. Жасуша тіршілігінде оның химиялық әрекетінің материалдық негізін түзіп маңызды рөл атқарады. Тірі ағзаның барлық функциясы белокпен байланысты. Олар:бөліну, өсу, қасиеттері, әр түрлі формалар түзуі, тұрақтылығы, қоршаған ортамен әрекеттесуі, ағзада өтетін барлық химиялық реакцияларға қатысып, биокатализаторларды, яғни ферменттер немесе энзимдерді жасап отырады.


Ұқсас жұмыстар
Аминқышқылдардың өндіру биотехнологиясы туралы ақпарат
Толыққанды белоктар
Аминқышқылдарға жалпы сипаттама
Аминқышқылдарды өндіру биотехнологиясы
АСПАРАГИН ҚЫШҚЫЛЫ
АМИНҚЫШҚЫЛДАРДЫҢ ӨНДІРУ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ ЖАЙЛЫ
Аминқышқылдардың өндіру биотехнологиясы
Ақуыз молекуласы пішіні
Аминқышқылдар
Аминқышқылдардың стереоизомериясы, жіктелуі, реакциялары
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz