Сілтілік және сілтілік-жер металдарының тұздары: химиялық қасиеттері мен организмге әсері


Slide 1

Қазақ Ұлттық Аграрлық Университеті

СӨЖ

Сілтілік және сілтілік-жер

металдарының тұздары

Орындаған:Сейткамал А.

Тексерген:Күзембекова Г.

Топ:ВМ-303

www. thmemgallery. com

Company Logo

Slide 2

Жоспары:

Кіріспе.

1. 1 Тұздарға жалпы сипаттама

Негізгі бөлім.

2. 1. Тұздардың жергілікті әсері

2. 2. Сілтілік металдар

2. 3. Сілтілік жер металдары

Қорытынды.

Slide 3

Тұздар

. Қышқылдардағы сутегі иондарын металл иондарымен алмастыру арқылы алынатын заттар.

HCl + NaOH=NaCl+H2O

Slide 4

Тұздар организмге молекулярлы күйінде және иондарға диссоцсияланған күйінде де әсер ете береді. Олардың әсері тұздардың қасиеті мен күшіне және ұлпалардың ерекшелігіне байланысты.

Қалыпты жағдайда барлық ұлпалардағы осмостық қысым бір деңгейде болады, ал олардың өзгеруі зат алмасудың бұзылып ұлпалар қызетінің нашарлауына әкеп соқтырады.

Slide 5

Тұздардың жергілікті әсері олардың концентрациясына байланысты

Тұздардың изотониялық ерітінділерінің қысымы жануарлар ұлпаларыныкімен бірдей болғандықтан, оларға әсер етпейді.

Гипертониялық ерітінділердің әсерінен осмос және диффузия құбылысы өзгереді, ұлпалардағы судың мөлшері азайып, тұздың мөлшері көбейеді.

Тұздардың гипертониялық ерітінділерін жараға жаққанда, ұлпалардағы сезімтал жүйке рецепторларын тітіркендіреді, микробтың өсуін тоқтатып, жараның жазылуын жылдамдатады.

www. thmemgallery. com

Company Logo

Slide 6

Сілтілік металдар

Литий Натрий Калий Рубидий Цезий

Li Na K Rb Cs

Slide 7

Натрий тұздары

Организдегі судың таралуын бірқалыпты деңгейде ұстайды;

Жұйке-бұлшық ет қозуын қалпына келтіреді;

Белок және оның фракцияларының коллоидты жағдайын тұрақтандырады;

Ацетилхолиннің түзілуіне қатысады;

Биохимиялық құбылыстарды және ферменттерді белсендіреді.

Slide 8

Натрий хлориді

Теңіздердегі және кейбір өзендердегі сулардан, сонымен бірге тұзды тастардан өндіріледі. Судың үш бөлігінде еритін, иіссіз, тұзды дәмі бар түссіз куб тәрізді кристаллдар немесе ақ түсті кристаллды ұнтақтар.

Хлорлы натрий ас қорыту жүйесін аздап тітіркендіріп, сілекей, қарын бездерінің секрециясын рефректорлы түрде күшейтеді, пепсин мен тұз қышқылының түзілуін жақсартады. Сонымен қатар азықтық заттардың ішектер арқылы сіңірілуін жақсартады.

Slide 9

Калий сульфаты

Түссіз жылтыр кристалдар немесе ұсақ кристалды ұнтақ;

Спиртте ерімейді;

Әсері кілегейлі қабықтарды қатты тітіркендіреді және организмге тез сіңеді;

Іш өткізгіш зат ретінде қолданылады.

Slide 10

Сілтілік жер металдары

Бериллий Кальций Стронций Барий Радий Магний

Be Ca Sr Ba Ra Mg

Slide 11

Магний тұздары

Магний торшалар мен организм сұйықтықтарында болады, изотониялық жағдайды бірқалыпты деңгейде ұстап тұруға қатысады. Қандағы мөлшері 4мг аспайды.

Slide 12

Хлорлы кальций

Рацион витамин-минералды құрамы жөнінен құнарлы болуы керек. Ауру құсқа балық майын және кальцеферол концентратын береді.

Ащы дәмі бар, призма тәрізді түссіз кристалдар. Суды өзіне тез сіңіріп алады. Судың 0, 25 және спирттің 9 бөлігінде ериді.

Slide 13

Барий тұздарының организмге әсері

Біріңғай салалы бұлшық еттердің жиырлуы күшейеді;

Ас қорыту жүйесінің перистальтикасы жақсарады;

Қан қысымы артады, жүректің соғуы жиілейді.

Slide 14

Қорытынды

Slide 15

Назар аударғаныңызға рахмет !


Ұқсас жұмыстар
Сілтілік және сілтілік жер металдарының тұздары: фармакологиясы мен қолданылуы
Гормондық препараттар және сілтілік пен сілтілік жер металдарының тұздары: ветеринариялық фармакологиялық негіздер
ІІ топтың (сілтілік жер) металдары: электрондық құрылысы, химиялық қасиеттері және қолданылуы
Натрий (сілтілік металл): периодтық орны, атом құрылысы, қасиеттері және қолданылуы
Сілтілік және қышқыл фосфатазалар: лизосомалық ферменттер, қасиеттері және практикалық маңызы
Катиондардың аналитикалық жіктелуі: сульфидтік және қышқылды-сілтілік классификациялар
Қанның сілтілік қоры, қышқылдық сиымдылығы және сарысу катиондарын анықтау
Қан плазмасының сілтілік қорын, қышқылдық сыйымдылығын және қан сарысуының буферлік құрамын анықтау
Зат алмасуының бұзылыстары мен парентеральды азықтандыру: метаболизм, қышқыл-сілтілік теңгерім және қалпына келтіру принциптері
Жануарлар қанындағы сілтілік қорды, қышқылдық сыйымдылықты және сарысудағы буферлік көрсеткіштерді анықтау әдістері мен нормалары
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz