Сірке сығындысы




Презентация қосу
Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министірлігі
М.Қозыбаев атындағы Солтүстік Қазақстан мемлекеттік университеті

Сірке суын алу
Орындаған:Құлтаева Ақниет
Қабылдаған:Маратова Асель
Тобы:Тпп-19к
Сірке суы — құрғақ жүзім шараптарын табиғи түрде немесе көмірсулар мен спирттерді жасанды жолмен ашытып алынатын өнім. Аспаздықта кеңінен қолданады. Саудаға сірке суы
80%-дық эссенция түрінде немесе 3% және 9% ерітінді күйінде түседі. Барлығын асқазанға зиян болмайтындай 3%- дық ерітінді түріне келтіру қажет. Сірке суларына әр түрлі
өсімдіктер тұндырып дәмін келтіреді.[1]

Химиялық құрамы

Сірке суы - көптеген химиялық заттар бар
табиғи түрде пайда болатын сұйықтық,
сондықтан оған қарапайым формула жаза
алмайсыз. Суда сірке қышқылының шамамен
5-20% құрайды. Мәселен, нақты екі негізгі
химиялық формулалар бар. Су үшін
молекулалық формула H 2 O. Сірке
қышқылының құрылымдық формуласы -
CH 3 COOH. Сірке суы әлсіз қышқылдың түрі
болып саналады. Ол өте төмен рН мәніне ие
болса да, сірке қышқылы суда толығымен
бөлінбейді.

Сірке суының сипаттамасы

Сірке суы басқа мақсаттармен бірге
пісіру мен тазалау үшін қолданылады.
Қышқыл етті нәзік етеді, шыныдан және
плиткамен минералды құрғатуды ерітеді
және қышқылдың қалдықтарын
болаттан, жезден және қоладан алып
тастайды.
Әдетте тұрмыстық сірке суы 5%
қышқылды құрайды. 10% сірке
қышқылын немесе жоғары
концентрацияны қамтитын сірке
қышқылы бар. Ол химиялық күйік
тудырады және мұқият өңделуі керек. 4
Сірке сығындысы
Сірке сығындысы ( Turbatrix aceti ) - сірке суы етінен
шыққан нематодтың түрі. Құрттар ашық немесе сүзілмеген сірке
суынан табылуы мүмкін. Олар зиянсыз және паразиттік емес, бірақ
олар әсіресе тәбетті емес, сондықтан көптеген өндірушілер оларды
сығу алдында сірке суын сүзеді және пастерленеді. Бұл сірке
қышқылының сірке баласының пайда болу мүмкіндігін азайтатын
тірі сірке қышқылының бактериясын және ашытқыны өлтіреді.
Сүзілмеген немесе пастерленген емес сірке суы «жебелерді»
алады, бірақ ашылмаған бөтелкедегі сірке сирек кездеседі. Сірке
суы щеткасымен бірге нематодтар кофе сүзгісі арқылы алынуы
мүмкін.

ДОБАВИТЬ НИЖНИЙ КОЛОНТИТУЛ 5
СЛАЙД С ДИАГРАММОЙ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer
adipiscing elit. Maecenas porttitor congue massa.
Fusce posuere, magna sed pulvinar ultricies

30 % 25 % 20 %
Название категории Название категории Название категории

10 % 10 % 5%
Название категории Название категории Название категории

ДОБАВИТЬ НИЖНИЙ КОЛОНТИТУЛ 6
Сіркедегі басқа химиялық заттар оның көзіне
байланысты. Сірке суы Acetobacteraceae отбасынан
бактериялар арқылы этанол ( астық алкоголі
) ашытуынан жасалады . Сірке суының көптеген
түрлері қант, сортты немесе карамель тәрізді хош
иістендіргіштерді қамтиды. Алма сірке суы сірке
қышқылынан, сырадан жасалған сыра сидрінен,
қант қамысы сірке сығарымен, бальзамдық сіркеден
жасалынған, арнайы Trebbiano жүзімінен жасалады.
Көптеген басқа сірке суы бар.

Дистилденген сірке суы шынымен дистилденбеген.
Атаудың атауы сірке суы спиртпен спирттің ашытуы
болып табылады. Нәтижесінде сірке суы 2,6 шамамен
5-8 рН құрайды және 5-8% сірке қышқылынан тұрады.

ДОБАВИТЬ НИЖНИЙ КОЛОНТИТУЛ 7
Назарларыңызға рахмет!

Құлтаева Ақниет
Тобы:Тпп-19к

Ұқсас жұмыстар
Лимон қышқылын алу
Ашытқы жасаушылардың биохимиялық мүмкіндіктері
Жеміс - жидек экстрактері
«Гиподерматоз кезінде сойыс өнімдерін ветеринарлық санитарлық сараптау және санитарлық бағалау.»
Компания тарихы
Еттің балаусалығын зертханалық әдістермен тексеру
Қышқылдар Сірке қышқылы
Лимон қышқылы
Кетоз аурулары жайында мағлұматтар
Микроорганизмдер— органикалық қышқыл өндірушілер
Пәндер