Сингапур асханасы




Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЦ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
ИНЖЕНЕРЛІ-ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ
“ТАМАҚ ӨНІМДІРІ ЖӘНЕ ЖЕҢІЛ ӨНЕРКӘСІП БҰЙЫМДАРЫНЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ”
КАФЕДРАСЫ

СӨЖ
Тексерген : Нургазезова А.Н.
Орындаған : Қасенова Әсел
Топ : ФН – 305
ӘЛЕМ
ХАЛЫҚТАРЫНЫҢ
АСХАНАСЫ
ЖОСПАР
1. КІРІСПЕ
2. Алаштың асханасы
3. Жерорта теңізі елдерінің асханасы: жаздың
жұпар исі
4. Анд асханасы: инктердің мұрасы
5. Скандинавиялық асхана: викингтердің
асханасы
6. Кавказ асханасы: таулықтардың құпиясы
7. Әлемдегі ең пайдалы үш асхана
8. Қорытынды
9. Пайдаланылған әдебиеттер
Белгілі бір ұлтқа ғана тән аспаздық тәсілмен ұлттық
тағамдар дайындау өнері қай халықта да бар. Бір
ұлттың аспаздық шеберлігі екінші бір ұлттың
аспаздық шеберлігіне әрқашан игі әсерін тигізіп
отырады, әйтсе де өзінің ұлттық ерекшелігін де
ешқашан жоймақ емес. Тағамның дәмінен басқа
оның сыртқы түрі де өте маңызды.
Қазақ халқы ұлттық тағамға өте бай.
Ұлттық дастарқанымыздың ас мәзіріне
ет, сүт, балық, ұн өнімдерінен
жасалған тағамдар көптеп енеді. Ата-
бабамыз осынау бай дастарқан мен
табиғи құнарлы ұлттық тағамдарды
ішіп-жеу арқылы анау-мынау ауруға дес
бермеген. Бір тағамның бірнеше жолмен
дайындалып, жасалу технологиясының
мұқият сақталып, жасалу түріне қарай
бірнеше атау берілуінің өзі
аналарымыздың тамақтың бабын жақсы
білгенін аңғартады.
ҚАЗАҚ ХАЛҚЫНЫҢ ТАҒАМДАРЫН
МЫНАДАЙ ТОПТАРҒА БӨЛУГЕ БОЛАДЫ

Дақылдард
Ұннан
ан
жасалған
жасалатын
тағамдар
тағамдар

Сүт Ет
тағамдары тағамдары
Ұннан жасалған тағамдар

Бауыр Таба Салма Май Қаттам
сақ нан шелпе а
к
Дақылдардан жасалатын тағамдар

Бидай
Талқан Тары Жент
көже

Бидай
Майсөк қуыру Бөкпе
Бесбармақ (Бешбармақ) - қазақ халқының еттен
дайындалатын ұлттық тағамы.

Ет піскен соң сорпасынан
бөліп алып, тартылатын
табақтың санына қарай
Асуға дайындалған етті
мөлшерлеп, тұздық әзірлейді.
жуып-шайып тазалап,
Ол үшін сорпаға қара бұрыш,
қазанға салады да, ет
дөңгелектеп туралған пияз
батып тұратындай етіп
салып, ыдыстың бетін жауып,
суық су құяды.
Содан кейін қазанды қатты бұқтырып қояды.
жанған отқа қойып,
сарқылдатып қайнатады,
Ет туралып болған соң,
бетіне шыққан қанды тұздықты еттің үстіне
көбігін алып тастап, құяды. Қазақша етке
шамалап тұз, кейде пияз қамыр, бітеу пісірілген
салып, отын басады да, 1 – картоп, сәбіз қосуға
1,5 сағат ет әбден піскенше болады.
шымырлатып қайнатады.
ЖЕРОРТА ТЕҢІЗІ ЕЛДЕРІНІҢ АСХАНАСЫ:
жаздың жұпар исі
Жаңа піскен көкөністер мен жемістер, сарымсақ пен
хош иісті шөптер, паста мен нан, зәйтүн майы мен
вино, ірімшік, ешкі мен қой сүтінен алынатын өзге де
сүт өнімдері…
Мұның бәрі Жерорта теңізі халықтарының асханасын
құрайды.
Жерорта теңізі елдерінің ас мәзірі:

Жаңа піскен Клетчаткаға бай
көкөністер мен тұтас өнімдер ас қорыту
астық тұқымдастар, жүйесін жақсартып,
мысалы, атақты адам мүсінін тік
италия пастасы. қалпында сақтайды.

Аталған елдің халқы тамаққа
Сондықтан болар, дәмдеуіш ретінде сарымсақ, лимон
мұнда гипертония, сығындысы және хош иісті әрі
пайдалы шөптер (орегано,
бүйрек пен жүрек- жебіршөп, эфирлі өсімдік –
қан тамырымен майоран, райхан) пайдаланады.
ауыратын адамдар Бұлар тамақтың құрамы мен исіне
тамаша дәм беретіндіктен, олар
өте сирек болады. тұзды өте аз мөлшерде
пайдаланады.
Белгілі өнімдері мен тамақтары:

• зәйтүн майы
• зәйтүн
• Паста
• ірімшік пен жеңіл қорытылатын ешкі және қой сүтінен
жасалған қышқыл сүт өнімдері
• хумус (нұттан дайындалатын езбе)
• тұтас астық дақылдарынан пісірілетін ашытқысыз нан,
кейде нанның ортасына зәйтүн мен қызанақ қосып
пісіреді.
АНД АСХАНАСЫ:
ИНКТЕРДІҢ МҰРАСЫ
Эквадордың оңтүстігіндегі Вилькабамб аңғарын
ұзақ өмір сүрудің аңғары деп атайды. Оның
құпиясы – таудың таза ауасы, жергілікті
өзендердегі бірегей минералға бай су әрі дәстүрлі
асхана. Осы бір алыс аймақта орналасқан
жергілікті тұрғындардың ас мәзірін ғалымдар
бүгінде өте үйлесімді тамақ ретінде мойындаған.
Андтықтардың ас мәзірі:

Соңғы үш мың жылдан бері
Анд тұрғындары ыстық
шоколад ішіп келеді. Тіпті,
Еуропа мен АҚШ халқының Дәл осы аймақта бір
да осы буы бұрқыраған кездері картоп пен Киноа сияқты ақ
сұйық шоколадқа деген жарма да ақуызға,
аңсарлары ауып тұратыны жүгері өсіріле
бастаған еді. Содан өзекке, дәрумендер
жасырын емес. Олар күніне мен
бірнеше аяқ шыны какао бері осы екі өнім микроэлементтерге
ішеді. Көптеген зерттеулер жергілікті бай. Мұны тіпті, әлем
дәлелдегендей, какаоның тұрғындардың негізгі диетологтары
құрамы антиоксиданттарға тұтынатын тағамы мойындаған.
бай. Ол өз кезегінде ағзаның ретінде белгілі.
қартаюын тежеп, жасарта
түседі және қатерлі ісікті
болдырмайды.
Белгілі өнімдері мен тамақтары:

Какао

Киноа

Картоп

Жүгері

тапиока (тропикалық маниоки өсімдігінің тамырынан
жасалатын жарма)

бидай және жүгері ұнынан ет қосып дайындалатын
қытырлақ бәліш.
СКАНДИНАВИЯЛЫҚ АСХАНА:
викингтердің асханасы

Денсаулықтың мықтылығы мен ұзақ
өмір сүруде көш бастайтын жапондарды
даниялықтар, шведтер, норвегиялықтар
мен финдер оңай қуып жетеді екен.
Өйткені, аталған елдің халқы тамаққа
келгенде өте талғампаз. Сондықтан
болар, фастфудқа бұл елдерде сұраныс
жоқ. Ал ауыл шаруашылығының
дәстүрлі әдісі әлем бойынша осы
елдерде кеңінен қанат жайған.
Скандинавиялықтардың ас мәзірі:

Солтүстік асхананың басты ерекшелігі – суықсулы
теңіздің мол балығы. Бұл нағыз жартылай қанықпаған
омега-3 май қышқылының қоры. Себебі, суықтан
қорғану үшін теңіз балығы аталған май қышқылын көп
өндіреді.
Солтүстіктегілердің дастарханында ет өте сирек болады,
жейтін болса, негізгі тамақ – жабайы құстың еті. Өйткені,
құстың еті экологиялық таза болады.
Одан өзге викингтердің ұрпағы қысы кәрлі аймақта мүк,
қызыл жидекті мүкжидек, көкжидек, итбүлдірген,
қаражидекті тұздық пен гарнир дайындаған кезде
қолданады.
Жидектерді арнайы әдіс арқылы сақтайтындықтан, олар
өздеріндегі дәрумендер мен биофлавоноидтердің басым
көпшілігін сақтап қалады. Бұл жыл бойы иммунитетті
көтеріп, жүрек-қан тамырын қалыпты ұстауға
көмектеседі. Скандинавиялықтардың қарапайым ас
мәзірінің қатарында саңырауқұлақтар, бидай наны мен
көкөністер бар. Бұлар тәттіні мүлде жемейді деуге
болады. Белгілі өнімдері мен тамақтары:

Албырт
Майшабақ
Бахтах
Нәлім
мүкжидектің барлық түрі.
КАВКАЗ АСХАНАСЫ:
таулықтардың құпиясы
•Кавказдықтардың ас мәзірі: Осы аймақтың нағыз асүйі ол
жайлы таралған ақпараттан мүлде өзге.
•Кавказдықтар етті тек мереке күндері жейді. Таулықтардың ас
мәзірінде майсыз сиыр еті мен шошқа еті қолданылады.
•Егер де тамақ өте майлы болатын болса, одан кейін жаңа
піскен көкөністер қолданылады. Яғни, дастархан басындағы
жарма мен ірі бұршақ жергілікті тұрғындардың негізгі
қорегі.
•Тамаққа жидек пен жемістен дайындалған тұздық қосады.
•Мұндай тамақта биофлавоноидтар – яғни, жүрек пен оның
түтікшелерін сау күйінде сақтайтын антиоксиданттар өте көп.
•Олар әрбір екінші түрлі тамаққа грек жаңғағын қосады.
Жаңғақ құрамында Е, В дәрумендері мен селен, цинк, йод өте
көп.
Белгілі өнімдері мен тамақтары:

Сулу (рагу ткемал нарша сацив
Кинз грек көкөніс и соусы
гуни раб и
а жаңғ қосып, ет (жас (анар) (грек
ағы не алхоры
жаңғағ
балықтан дан
жапырақ дайынд ынан).
тап турап алады)
пісірген
тағам)
ӘЛЕМДЕГІ
ЕҢ ПАЙДАЛЫ
3 АСХАНА
1.Жапония асханасы
•Күншығыс елінде халықтың бар болғаны 1,5%-ы
ғана май басудан зардап шегеді. Сондай-ақ, ондағы
адамдардың орташа өмір сүру жасы – 82 жас.
•Жапондықтардың тамақтанатын ең негізгі азық-
түліктері: көкөніс, балық, теңіз балдыры, соя
(бұршақ тұқымдас өсімдік), қарқұмықтан
жасалған кеспе.
•Тағы бір айта кетерлігі, жапон асханасында азық-
түлік өңдеу дәрежесі тыңғылықты жүргізіледі.
Нәтижесінде, тағамның құрамындағы дәрумендер
жақсы сақталады.
•Жапондар тағамды аз жейді және қантсыз көк шәйді
көп ішеді.
2. Сингапур асханасы .
•Орташа өмір сүру жасы да Жапониядан
қалыспайды. Олардың да көрсеткіші 82 жас.
•Алайда, артық салмақ мәселесімен 1,8% халық
күресуде.
•Сингапурлықтардың басты тағамдары: күріш,
көкөніс, жеміс және балық. Мұнда ет өте аз
желінеді. Сол себепті, зиянды холестерин жоқ
десе де болады.
3.Қытай асханасы.
• Сингапур секілді Қытайда да халық 1,8% артық
салмаққа душар болып отыр.
• Орташа өмір сүру жасына келетін болсақ,
қытайлықтардың көрсеткіші 73 жасқа жетіп отыр.
• Қытайлар тағамдарына ағзадағы зат алмасу
үдерісін күшейтетін зімбірді көп қосады. Мұнан
басқа да сарымсақ, тамыр сабақ секілді түрлі
шөптерді қосуды әдетке айналдырған.
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН
ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ:

1. Қазақ тілі терминдерінің салалық ғылыми түсіндірме
сөздігі: К54 Қоғамдық тамақтандыру.— Алматы:
"Мектеп" баспасы, 2007.
2. Тамақ өнімдерінің технологиясы : оқу құрал /
А.Қ.Какимов, Н.О.Тусипов, А.Е.Еренгалиев, С.Л.
Масленников. – Семей : Шәкәрім атын. СМУ, 2008.
3. www.google.kz
4. kk.wikipedia.org

Ұқсас жұмыстар
Тай тағамдары
Әлемдік қаржы орталықтары
МХР. КХДР
ОҢТҮСТІК КОРЕЯ, СИНГАПУР ЖӘНЕ ГОНКОНГ ҚАЗІРГІ ДАМУ
Қонақ үй шаруашылығы Қазақстандағы қонақ үйлер
Қаладағы экстремалдық жағдайлар және олардың түрлері
Әлем елдері экономикасы
Цифрландыру динамикалық үдеріс
Мемлекет басшының Төртінші өнеркәсіптік революция жағдайындағы жаңа мүмкіндіктер Жолдауының жүзеге асуының маңызды факторы - цифрлық технология
СИНГАПУР РЕСПУБЛИКАСЫ
Пәндер