Сингапур асханасы


Slide 1

Тексерген : Нургазезова А. Н.

Орындаған : Қасенова Әсел

Топ : ФН - 305

СӨЖ

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ

ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЦ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ

ИНЖЕНЕРЛІ-ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ

“ТАМАҚ ӨНІМДІРІ ЖӘНЕ ЖЕҢІЛ ӨНЕРКӘСІП БҰЙЫМДАРЫНЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ” КАФЕДРАСЫ

Slide 2

ӘЛЕМ

ХАЛЫҚТАРЫНЫҢ

АСХАНАСЫ

Slide 3

ЖОСПАР

КІРІСПЕ

Алаштың асханасы

Жерорта теңізі елдерінің асханасы: жаздың жұпар исі

Анд асханасы: инктердің мұрасы

Скандинавиялық асхана: викингтердің асханасы

Кавказ асханасы: таулықтардың құпиясы

Әлемдегі ең пайдалы үш асхана

Қорытынды

Пайдаланылған әдебиеттер

Slide 4

Белгілі бір ұлтқа ғана тән аспаздық тәсілмен ұлттық тағамдар дайындау өнері қай халықта да бар. Бір ұлттың аспаздық шеберлігі екінші бір ұлттың аспаздық шеберлігіне әрқашан игі әсерін тигізіп отырады, әйтсе де өзінің ұлттық ерекшелігін де ешқашан жоймақ емес. Тағамның дәмінен басқа оның сыртқы түрі де өте маңызды.

Slide 5

Қазақ халқы ұлттық тағамға өте бай. Ұлттық дастарқанымыздың ас мәзіріне ет, сүт, балық, ұн өнімдерінен жасалған тағамдар көптеп енеді. Ата-бабамыз осынау бай дастарқан мен табиғи құнарлы ұлттық тағамдарды ішіп-жеу арқылы анау-мынау ауруға дес бермеген. Бір тағамның бірнеше жолмен дайындалып, жасалу технологиясының мұқият сақталып, жасалу түріне қарай бірнеше атау берілуінің өзі аналарымыздың тамақтың бабын жақсы білгенін аңғартады.

Slide 6

ҚАЗАҚ ХАЛҚЫНЫҢ ТАҒАМДАРЫН МЫНАДАЙ ТОПТАРҒА БӨЛУГЕ БОЛАДЫ

Slide 7

Ұннан жасалған тағамдар

Slide 8

Дақылдардан жасалатын тағамдар

Slide 9

Бесбармақ (Бешбармақ) - қазақ халқының еттен дайындалатын ұлттық тағамы.

Slide 10

Жаңа піскен көкөністер мен жемістер, сарымсақ пен хош иісті шөптер, паста мен нан, зәйтүн майы мен вино, ірімшік, ешкі мен қой сүтінен алынатын өзге де сүт өнімдері…

Мұның бәрі Жерорта теңізі халықтарының асханасын құрайды.

ЖЕРОРТА ТЕҢІЗІ ЕЛДЕРІНІҢ АСХАНАСЫ: жаздың жұпар исі

Slide 11

Жерорта теңізі елдерінің ас мәзірі:

Slide 12

зәйтүн майы

зәйтүн

Паста

ірімшік пен жеңіл қорытылатын ешкі және қой сүтінен жасалған қышқыл сүт өнімдері

хумус (нұттан дайындалатын езбе)

тұтас астық дақылдарынан пісірілетін ашытқысыз нан, кейде нанның ортасына зәйтүн мен қызанақ қосып пісіреді.

Белгілі өнімдері мен тамақтары:

Slide 13

Эквадордың оңтүстігіндегі Вилькабамб аңғарын ұзақ өмір сүрудің аңғары деп атайды. Оның құпиясы - таудың таза ауасы, жергілікті өзендердегі бірегей минералға бай су әрі дәстүрлі асхана. Осы бір алыс аймақта орналасқан жергілікті тұрғындардың ас мәзірін ғалымдар бүгінде өте үйлесімді тамақ ретінде мойындаған.

АНД АСХАНАСЫ:

инктердің мұрасы

Slide 14

Андтықтардың ас мәзірі:

Slide 15

Белгілі өнімдері мен тамақтары:

Slide 16

Денсаулықтың мықтылығы мен ұзақ өмір сүруде көш бастайтын жапондарды даниялықтар, шведтер, норвегиялықтар мен финдер оңай қуып жетеді екен. Өйткені, аталған елдің халқы тамаққа келгенде өте талғампаз. Сондықтан болар, фастфудқа бұл елдерде сұраныс жоқ. Ал ауыл шаруашылығының дәстүрлі әдісі әлем бойынша осы елдерде кеңінен қанат жайған.

СКАНДИНАВИЯЛЫҚ АСХАНА:

викингтердің асханасы

Slide 17

Солтүстік асхананың басты ерекшелігі - суықсулы теңіздің мол балығы. Бұл нағыз жартылай қанықпаған омега-3 май қышқылының қоры. Себебі, суықтан қорғану үшін теңіз балығы аталған май қышқылын көп өндіреді.

Солтүстіктегілердің дастарханында ет өте сирек болады, жейтін болса, негізгі тамақ - жабайы құстың еті. Өйткені, құстың еті экологиялық таза болады.

Одан өзге викингтердің ұрпағы қысы кәрлі аймақта мүк, қызыл жидекті мүкжидек, көкжидек, итбүлдірген, қаражидекті тұздық пен гарнир дайындаған кезде қолданады.

Скандинавиялықтардың ас мәзірі:

Slide 18

Албырт

Майшабақ

Бахтах

Нәлім

мүкжидектің барлық түрі.

Жидектерді арнайы әдіс арқылы сақтайтындықтан, олар өздеріндегі дәрумендер мен биофлавоноидтердің басым көпшілігін сақтап қалады. Бұл жыл бойы иммунитетті көтеріп, жүрек-қан тамырын қалыпты ұстауға көмектеседі. Скандинавиялықтардың қарапайым ас мәзірінің қатарында саңырауқұлақтар, бидай наны мен көкөністер бар. Бұлар тәттіні мүлде жемейді деуге болады.

Белгілі өнімдері мен тамақтары:

Slide 19

Кавказдықтардың ас мәзірі: Осы аймақтың нағыз асүйі ол жайлы таралған ақпараттан мүлде өзге.

Кавказдықтар етті тек мереке күндері жейді. Таулықтардың ас мәзірінде майсыз сиыр еті мен шошқа еті қолданылады.

Егер де тамақ өте майлы болатын болса, одан кейін жаңа піскен көкөністер қолданылады. Яғни, дастархан басындағы жарма мен ірі бұршақ жергілікті тұрғындардың негізгі қорегі.

Тамаққа жидек пен жемістен дайындалған тұздық қосады.

Мұндай тамақта биофлавоноидтар - яғни, жүрек пен оның түтікшелерін сау күйінде сақтайтын антиоксиданттар өте көп.

Олар әрбір екінші түрлі тамаққа грек жаңғағын қосады. Жаңғақ құрамында Е, В дәрумендері мен селен, цинк, йод өте көп.

КАВКАЗ АСХАНАСЫ:

таулықтардың құпиясы

Slide 20

Белгілі өнімдері мен тамақтары:

Slide 21

Әлемдегі

ең пайдалы

3 асхана

Slide 22

Жапония асханасы

Күншығыс елінде халықтың бар болғаны 1, 5%-ы ғана май басудан зардап шегеді. Сондай-ақ, ондағы адамдардың орташа өмір сүру жасы - 82 жас.


Ұқсас жұмыстар
Қытай асханасының ерекшелігі мен дәстүрі
Тай тағамдары
Әлемдік қаржы орталықтары
Жапония туралы презентация
МХР. КХДР
ОҢТҮСТІК КОРЕЯ, СИНГАПУР ЖӘНЕ ГОНКОНГ ҚАЗІРГІ ДАМУ
Қонақ үй шаруашылығы Қазақстандағы қонақ үйлер
Қаладағы экстремалдық жағдайлар және олардың түрлері
Әлем елдері экономикасы
Цифрландыру динамикалық үдеріс
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz