Сингапур асханасы



Тексерген : Нургазезова А. Н.
Орындаған : Қасенова Әсел
Топ : ФН - 305
СӨЖ
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ СЕМЕЦ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
ИНЖЕНЕРЛІ-ТЕХНОЛОГИЯЛЫҚ ФАКУЛЬТЕТ
“ТАМАҚ ӨНІМДІРІ ЖӘНЕ ЖЕҢІЛ ӨНЕРКӘСІП БҰЙЫМДАРЫНЫҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ” КАФЕДРАСЫ

ӘЛЕМ
ХАЛЫҚТАРЫНЫҢ
АСХАНАСЫ

ЖОСПАР
КІРІСПЕ
Алаштың асханасы
Жерорта теңізі елдерінің асханасы: жаздың жұпар исі
Анд асханасы: инктердің мұрасы
Скандинавиялық асхана: викингтердің асханасы
Кавказ асханасы: таулықтардың құпиясы
Әлемдегі ең пайдалы үш асхана
Қорытынды
Пайдаланылған әдебиеттер

Белгілі бір ұлтқа ғана тән аспаздық тәсілмен ұлттық тағамдар дайындау өнері қай халықта да бар. Бір ұлттың аспаздық шеберлігі екінші бір ұлттың аспаздық шеберлігіне әрқашан игі әсерін тигізіп отырады, әйтсе де өзінің ұлттық ерекшелігін де ешқашан жоймақ емес. Тағамның дәмінен басқа оның сыртқы түрі де өте маңызды.

Қазақ халқы ұлттық тағамға өте бай. Ұлттық дастарқанымыздың ас мәзіріне ет, сүт, балық, ұн өнімдерінен жасалған тағамдар көптеп енеді. Ата-бабамыз осынау бай дастарқан мен табиғи құнарлы ұлттық тағамдарды ішіп-жеу арқылы анау-мынау ауруға дес бермеген. Бір тағамның бірнеше жолмен дайындалып, жасалу технологиясының мұқият сақталып, жасалу түріне қарай бірнеше атау берілуінің өзі аналарымыздың тамақтың бабын жақсы білгенін аңғартады.

ҚАЗАҚ ХАЛҚЫНЫҢ ТАҒАМДАРЫН МЫНАДАЙ ТОПТАРҒА БӨЛУГЕ БОЛАДЫ

Ұннан жасалған тағамдар

Дақылдардан жасалатын тағамдар

Бесбармақ (Бешбармақ) - қазақ халқының еттен дайындалатын ұлттық тағамы.

Жаңа піскен көкөністер мен жемістер, сарымсақ пен хош иісті шөптер, паста мен нан, зәйтүн майы мен вино, ірімшік, ешкі мен қой сүтінен алынатын өзге де сүт өнімдері…
Мұның бәрі Жерорта теңізі халықтарының асханасын құрайды.
ЖЕРОРТА ТЕҢІЗІ ЕЛДЕРІНІҢ АСХАНАСЫ: жаздың жұпар исі

Жерорта теңізі елдерінің ас мәзірі:

зәйтүн майы
зәйтүн
Паста
ірімшік пен жеңіл қорытылатын ешкі және қой сүтінен жасалған қышқыл сүт өнімдері
хумус (нұттан дайындалатын езбе)
тұтас астық дақылдарынан пісірілетін ашытқысыз нан, кейде нанның ортасына зәйтүн мен қызанақ қосып пісіреді.
Белгілі өнімдері мен тамақтары:

Эквадордың оңтүстігіндегі Вилькабамб аңғарын ұзақ өмір сүрудің аңғары деп атайды. Оның құпиясы - таудың таза ауасы, жергілікті өзендердегі бірегей минералға бай су әрі дәстүрлі асхана. Осы бір алыс аймақта орналасқан жергілікті тұрғындардың ас мәзірін ғалымдар бүгінде өте үйлесімді тамақ ретінде мойындаған.
АНД АСХАНАСЫ:
инктердің мұрасы

Андтықтардың ас мәзірі:

Белгілі өнімдері мен тамақтары:

Денсаулықтың мықтылығы мен ұзақ өмір сүруде көш бастайтын жапондарды даниялықтар, шведтер, норвегиялықтар мен финдер оңай қуып жетеді екен. Өйткені, аталған елдің халқы тамаққа келгенде өте талғампаз. Сондықтан болар, фастфудқа бұл елдерде сұраныс жоқ. Ал ауыл шаруашылығының дәстүрлі әдісі әлем бойынша осы елдерде кеңінен қанат жайған.
СКАНДИНАВИЯЛЫҚ АСХАНА:
викингтердің асханасы

Солтүстік асхананың басты ерекшелігі - суықсулы теңіздің мол балығы. Бұл нағыз жартылай қанықпаған омега-3 май қышқылының қоры. Себебі, суықтан қорғану үшін теңіз балығы аталған май қышқылын көп өндіреді.
Солтүстіктегілердің дастарханында ет өте сирек болады, жейтін болса, негізгі тамақ - жабайы құстың еті. Өйткені, құстың еті экологиялық таза болады.
Одан өзге викингтердің ұрпағы қысы кәрлі аймақта мүк, қызыл жидекті мүкжидек, көкжидек, итбүлдірген, қаражидекті тұздық пен гарнир дайындаған кезде қолданады.
Скандинавиялықтардың ас мәзірі:

Албырт
Майшабақ
Бахтах
Нәлім
мүкжидектің барлық түрі.
Жидектерді арнайы әдіс арқылы сақтайтындықтан, олар өздеріндегі дәрумендер мен биофлавоноидтердің басым көпшілігін сақтап қалады. Бұл жыл бойы иммунитетті көтеріп, жүрек-қан тамырын қалыпты ұстауға көмектеседі. Скандинавиялықтардың қарапайым ас мәзірінің қатарында саңырауқұлақтар, бидай наны мен көкөністер бар. Бұлар тәттіні мүлде жемейді деуге болады.
Белгілі өнімдері мен тамақтары:

Кавказдықтардың ас мәзірі: Осы аймақтың нағыз асүйі ол жайлы таралған ақпараттан мүлде өзге.
Кавказдықтар етті тек мереке күндері жейді. Таулықтардың ас мәзірінде майсыз сиыр еті мен шошқа еті қолданылады.
Егер де тамақ өте майлы болатын болса, одан кейін жаңа піскен көкөністер қолданылады. Яғни, дастархан басындағы жарма мен ірі бұршақ жергілікті тұрғындардың негізгі қорегі.
Тамаққа жидек пен жемістен дайындалған тұздық қосады.
Мұндай тамақта биофлавоноидтар - яғни, жүрек пен оның түтікшелерін сау күйінде сақтайтын антиоксиданттар өте көп.
Олар әрбір екінші түрлі тамаққа грек жаңғағын қосады. Жаңғақ құрамында Е, В дәрумендері мен селен, цинк, йод өте көп.
КАВКАЗ АСХАНАСЫ:
таулықтардың құпиясы

Белгілі өнімдері мен тамақтары:

Әлемдегі
ең пайдалы
3 асхана

Жапония асханасы
Күншығыс елінде халықтың бар болғаны 1, 5%-ы ғана май басудан зардап шегеді. Сондай-ақ, ондағы адамдардың орташа өмір сүру жасы - 82 жас.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz