МИКРОБТАРДЫҢ ТҮРІН АНЫҚТАУ




Презентация қосу
Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі
Алматы Технологиялық Университеті

МИКРОБТАРДЫҢ ТҮРІН АНЫҚТАУ.
КӨМІРСУЛАРДЫҢ АШУЫ МЕН БЕЛОКТАРДЫҢ ЫДЫРАУЫ

Тобы:ТХ 19-14
Орындаған:Султанкул Мағжан
Тексерген:
Өсінділерді май қышқылды ашуға тексеру
Май қышқылды ашудытудыратын микробтар (Cl. butyricum, Cl.
pasteurianum, Cl. pectinovorum және т.б.) облигатты анаэрбтарға жатады.
Олар топырақта, қида және түрлі заттарда кездеседі. Май қышқылды
микроорганизмдердің әсерінен қант май қышқылы мен газға ыдырайды.
С6Н12О6→СН3СН2СН2СООН+2СО2+2Н2
Өсінділерді белокты заттардың аммонификациясына
тексеру
Ұйыған жұмыртқа белогы қосылған ет пептон сорпасынан шіріткіш микроорганизмдердің әсерін анық
байқауға болады. Мұндай микробтардың ферменттері ұйытылған жұмыртқа белогын ыдыратып,
қорытып жібереді. Ол үшін құрамында 3% пептоны бар ет пептон сорпасын Эрленмейер колбаларына
немесе үлкен шыны түтіктерге 30- 50 мл-ден құйып, топырақ үлгілерін қосады. Микробтардың тіршілік
әрекетінен пайда болған өнімдерді анықтау үшін колба мен қақпақша арасына дистильденген сумен
ылғалдандырылған қызғылт лакмус қағазын (аммиакты анықтау үшін), сірке қышқылды қорғасын
ерітіндісімен қанықтырылған (күкіртсутекті анықтауға) және 12% қаныққан қымыздық қышқылымен
өңделген сүзгіш қағаздарды (индалды анықтауға) қыстырады. Дайын болған колбаларды немесе шын
түтіктердің қақпақшаларын пергамент қағазымен жауып, жіппен байлағаннан кейін термостатқа (2-3
тәулікке) қояды. Микробтар аммиак түзген жағдайда қызғылт лакмус қағазы көгереді, күкіртсутек
болғанда сірке қышқылды қорғасынмен өңделген қағаз қараяды, ал индол болған жағдайда қымыздық
қышқылы батырылған сүзгіш қағаз қызғылт түске боялады. Микробтардың өсінділік қасиеттері зерттеу
микроскопия арқылы іске асырылады. Ол үшін өсінді сұйықтығынан жағынды жасап, Пфейффер
фуксинімен бояйды. Аммонификация процесінің қоздырғыштары түрлі формада және көлемдерде
көрінеді.
Микробтардың түрін анықтау

Бөлініп алынған микробтарды ЕПА мен ЕПС-на қайтара
себінді жасағаннан кейін микробтардың түрін анықтайды. Ол
үшін дайындалған жағындыны Грам әдісімен бояп,
микробтардың формасын, капсуласын және спораларын, ал
жас таяқша тәрізді микробтардың жылжымалы қасиеттерін
зерттейді. Макроскопиялық зерттеу арқылы олардың
колонияларына сипаттама береді. Сосын микробтардың
биохимиялық (сахаролиттік, протеолиттік және т.б.) қасиеттері
зерттеледі.
Микробтардың тыныс алуы
Басқа организмдер тәрізді микробтардың тіршілігіне де энергия
үздіксіз жұмсалып отырады. Микробтар химиялық реакциялардың
нәтижесінде пайда болған энергияның бір бөлігін пайдаланса,
қалғандары сыртқы ортаға бөлініп шығып, орта температурасының
жоғарылауына себепші болады. Тыныс алу түрлеріне байланысты
барлық микроорганизмдер аэробты және анаэробты болып екі топқа
бөлінеді. Аэробты микроорганизмдер тіршілігі үшін ауадағы оттегін
пайдаланады, ал анаэробтылардың тіршілігі оттегінің қатысуынсыз
жүреді.
Анаэробтарды өсіру
Анаэробты микроорганизмдер сутегінің асқын тотығын ыдыратуға қатысы бар
каталаза ферментін түзбейтіндіктен оттегі жоқ ортада өсіп-өнеді. Ондай
микробтардың өсіп-өнуіне қолайлы жағдайлар жасаудың бірнеше тәсілдері бар.

БИОЛОГИЯЛЫҚ АРАЛАС
ФИЗИКАЛЫҚ ХИМИЯЛЫҚ (КОМБИНИРЛЕНГЕН)
ӘДІС ӘДІС ӘДІС ӘДІС
Физикалық әдісте
анаэробиоз вакуумдық насос Химиялық әдісте оттегін
арқылы іске асырылады. Ол химиялық заттардың
үшін микроорганизмдер көмегімен жояды.
себінділері бар Құрамында пирогаллол және
эксикатордағы ауаны 10%- натрий гидроксиді бар
манометрі бар насоспен өсінділерді герметикалық
сорып алып, оны анаэробты жабылатын ыдысқа салып,
өсіруге арналған термостатқа термостатта өсіреді.
қояды.
Биологиялық әдісте аэробтар мен Аралас (комбинирленген)
анаэробтарды бірге өсіреді. Ол үшін әдісте анаэробиоз бірнеше
Петри шынысындағы ЕПАын екіге
бөліп, бір бөлігіне аэробтыларды ал
әдістерді қатар үйлестіру
екінші бөлігіне анаэробты арқылы іске асырылады. Ол
микроорганизмдерді себеді де үшін Китта-Тароци (ЕПБС)
Петри шыныларының айналасын ортасының бетіне
парафинмен бекіткеннен кейін индиферентті вазелин майын
термостатқа қояды. Бастапқы кезде
аэробтар өсіп, оттегі таусылғаннан
құйып, газдар мен оттегін жою
кейін анаэробтардың өсіп-өнуіне үшін су моншасында
қолайлы жағдай пайда болады. қайнағанға дейін қыздырады.
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ!!!

Ұқсас жұмыстар
БАКТЕРИЯЛАРДЫҢ АНТИБИОТИКТЕРГЕ СЕЗІМТАЛДЫҒЫН ДИСКТЕР ӘДІСІМЕН АНЫҚТАУ
Тығыз қоректік орта
СЕРОЛОГИЯЛЫҚ РЕАКЦИЯЛАР
Биопрепараттар.Олардың түрлеріне сипаттама
Қымыз өнімдері
Микроорганизмдер генетикасы
Микробтардың биохимиялық қасиеттерін зерттеу әдістері
Жалпы және биологиялық химия кафе
Реакцияның қолданылуы
Санитарлы микробиологиялық зертеу жүргізудің принциптері
Пәндер