ГРУЗИНСКИЙ ІРІМШІК




Презентация қосу
ГРУЗИНСКИЙ
ІРІМШІК

ОРЫНДАҒАН ШАТУ НАЗЕРКЕ
ҚАБЫЛДАҒАН ӘБІЛДА АЙДАНА
Көптеген туристер үшін Грузия - шарап шығаратын ел, бірақ бұл
елде ірімшіктің алуан түрін жасау дәстүрі ғасырлардан бері келе
жатқанын білетіндер аз.

Чикваидзе-Микадзе - Грузиядағы тарихты зерттейтін жалғыз
әйел. ірімшік өндірісі. Бес жыл ішінде ол бүкіл республиканы
аралап, биік таулы аймақтардағы халықтың аға буын
өкілдерімен кездесті. Ежелгі ірімшік түрлерін дайындаудың
рецепттерін сақтаған жергілікті әйелдер болды, оны ешкім есіне
түсірмеді.
Грузин сырларының сорттары
Грузин ірімшіктерінің қанша атауы бар екенін нақты айту мүмкін емес. Аймақтарға жасаған
әр сапарында Чикваидзе-Микадзе осы өнімді жасаудың көбірек рецепттерін табады.
Бүгінде елде ірімшіктің 14 түрі ресми түрде тіркелген: дамбал хачо, чоги, тенили ірімшігі,
калти, коби, аджариан чешили, месхури чечили, мегрелиан сулугуни, сулугуни, сван
сулугуни, гуда, тушин гуда, имеретян ірімшік, грузин ірімшігі.
Грузияда және шетелде ең танымал - сулугуни мен имеретиялық ірімшік. Олар
фабрикаларда да, үйде де шығарылады.

Имеретиялық ірімшік сиыр сүтінен бүйрек және термиялық өңдеу арқылы
жасалады. Ол негізінен Батыс Грузияда, Имеретияда жасалады, дегенмен бұл
технология бүкіл елде қолданылады.

Сулугуни - бұл грузиндер арасындағы ең сүйікті ірімшік. Оның отаны -
Самегрело (Батыс Грузия). Бұл жаңа піскен имереттік ірімшікті термиялық
өңдеу арқылы дайындалған, қамыр тәрізді иленген тұздықты ірімшік, оған
үлпектер мен ерекше дәм береді.
Енді аз танымал грузин сырлары туралы айтайық.

Чоги - майлы қой сүтінен шілде мен тамыз айларында дайындалатын Тушино ірімшігі. Бұл
жергілікті тұрғындар арасында өте танымал.

Тенили ірімшігі - Самцхе-Джавахетияда шығарылатын ең дәмді грузин сырларының бірі. Бұл
әртүрлілік тіпті ЮНЕСКО-ның материалдық емес мәдени мұра тізіміне енгізілген. Көлеңке
жасаудың ең күрделі технологиясына ие, ол өте майлы және ұзын жіңішке жіптерге ұқсайды.
Калти таулы жерлерде өте кең таралған. Бұл ірімшіктің кептірілген қабығын шопандар
тасымалдайды, ол тек аштықты қанағаттандырып қана қоймайды, сонымен қатар керемет
антисептик болып табылады. Ол сүзбе массасынан - надугадан жасалған және ол пармезанға
ұқсайды.
•Кобе қойдың сүті қосылатын майсыз немесе жартылай майсыздандырылған сиыр сүтінен
жасалады. Бұл өте дәмді ірімшік, кахетиялық тонис пуриімен (кахетиялық нан) үйлеседі.

•Үлкен арқандарға ұқсайтын Аджар хлечилиі жазда сиырдың майсыз сүтінен жасалады. Мешури
чилиін жасау үшін де осыған ұқсас әдіс қолданылады.

•Грузин ірімшігі сиыр, қой, ешкі, буйвол сүтінен немесе олардың қоспасынан жасалады. Оны
дайындау кезінде сиыр сүтінің мөлшері кем дегенде 50% болуы керек.

•Гуда - грузиннің белгілі бір ірімшігі. Оның отаны - Тушети. Оны қой сүтінен арнайы қойдың
шарап терісінде дайындайды, онда 20 күн қартайды, бұл ірімшікке ерекше хош иіс береді.

•Ең пайдалы сыр - ешкі ірімшігі. Грузияда оны жасау мәдениеті жойылды. Чикваидзе-Микадзе бұл
әдісті жандандырып, өнімді өндіріске енгізбекші.

Ұқсас жұмыстар
Қатты ірімшіктер
ІРІМШІКТЕРДІҢ МИКРОФЛОРАСЫ
Балқытылған ірімшіктер
Ірімшік жасаудың жалпы технологиясы
Мәйекті ірімшіктер
Ірімшікке арналған қаптамалардың жаңа түрлері
Балқытылған ірімшік
Швейцариялық ірімшік
Түйе сүті Сиыр сүті
ҚАТТЫ ІРІМШІК
Пәндер