Тұнбалар мен қайнатпалар



Тұнбалар мен қайнатпаларды алу принциптері.

Екі араласпайтьн сұйықтықта (су мен бензол) үшінші затты (J2) ерітсек, ол еріткіштер арасында белгілі түрде таралады. 3-ші заттың концентрациясы аз және оның бөлшектерінің өлшемдері екі фазада бірдей болса, оның жүйедегі концентрациясын арттыру екі фазадағы осы заттың коңцентрацияларын пропорционалды түрде өсіреді.
Таралу заңы: Берілген температурада 3-ші компоненттің тепе-теңдіктегі екі сұйық фазалардағы концентрацияларыньң қатынасы - тұрақты шама.

www. themegallery. com
Тұнбалар мен қайнатпалар
Дәрілік заттардың ең ірі көзі - өсімдіктер болып табылады.
Қазіргі кезде өсімдіктерден жеке түрде табиғи
биологиялық белсенді заттар
(ББЗ) - алкалоидтар, витаминдер, сонымен қатар
галендік және жаңа галенді препараттар алынады.
Дәрілік өсімдіктердің және олардан алынатын фитопрепараттардың синтетикалық препараттарға қарағанда бірқатар артықшылықтары бар. Олардың кұрамыпда биологиялык белсенді заттардын комплексі болады: ағзаға жұмсақ әсер етеді; қолданған кезде жанама әсер көрсетуі сирек жәие экономикалық тиімді.
Өсімдіктерді, препараттарды алу кезінде, экстрактивті заттармен бірге көптеген баллансты заттар да сығындалады. Дәріханада әдетте өсімдік шикізатынан тек кана сулы сығындылар - қайнатпа мен тұнбалар дайындалады.

Кейбір еріткіштерде таралатын зат диссоциация не ассоциацияға ұшырауы мүмкін, бұл кезде таралатын заттың эр фазадағы бөлшектерінің өлшемдері әртүрлі болады. Бұл жағдайда Нернст-Шилов теңдеуі қолданылады.
К-таралу коэффициенті деп аталады, ол температураға, заттар табиғатына, ерітіндінің иондық кушіне тәуелді, бірақ таралатын зат концентрациясына тәуелсіз

Экстракция
Экстракция деп бір еріткіште еріген затты сол еріткішпен араласпайтын және бөлінетін затты жаксырақ ертетін екінші еріткішпен (экстрагент) бөліп алу әдісін айтады
.
Экстракцияда көбіне 2 еріткіш қолданылады
біріншісі - сулы, екіншісі - сумен араласпайтын органикалық еріткіш. Органикалық еріткіш ретінде С Н ОН - изоамил спирті, С Н - бензол, т. б. қолданылуы мүмкін. Бұл қосылыстардың меншікті салмағы судан кем, сондықтан олар судың бетінде болады. Жеңіл еріткіштерді экстракциялау үшін көп қолданбайды, себебі булану нәтижесінде органикалық қабаттың жалпы мөлшері кемиді, ал бұл фактор экстракцияланатын компоненттің сумен органикалық қабат арасындағы үлестірілуіне - таралуына әсер етеді. Ауыр еріткіштерге ССI - төрт хлолы көміртегі, СНСl - хлороформ жатады.

Экстракциялау
механизімінің
түрлері:
СОЛЬВАТТЫҚ
ГИДРАТ-
СОЛЬВАТТЫҚ

Экстракциялау механизімінің түрлері.
Физикалық үлестірілудің (таралудың) механизмі. Бұл механизм бойынша коваленттік байланыс арқылы түзілген бейорганикалық қосылыстар еріткіштердің біреуінде әрекеттесіп экстракцияланады.
Екі фаза арасында мұндай қосылыстың үлестірілуі - физикалық құбылысқа жатады, яғни Ван-дер-Ваальс күші арқылы экстракцияланады
Гидрат - сольваттық механизм. Бұл механизм
бойынша комплексті металлқы
шқылдары және минералды қышқылдар
экстракцияланады. Экстрагент ретінде
прротонданатын еріткіштер қолданылады.
Бұларға спирттер, кетондар, күрделі және
жай эфирлер жатады. Экстракцияланатын
қосылыс катион бөлшегінен тұрады
(гидраттанған және сольваттанған протоннан)
немесе аниондық бөлшектен (қышқыл анионынан) .
Бұл механизммен жоғары концентрациялы тұз
қышықылы ерітінділерінен экстракцияланады.

Қайнатпа мен тұнбалар
Қайнатпа мен тұнбалар дәрілік өсімдіктердің әртүрлі бөліктерінен ex tempore алынған сулы сығындылар. Сулы сыгындылар өте ерте кезден белгілі. Қазіргі кезде бұл дәрілік түр экстемпоральды рецептураның 10-15% құрайды. Оның көне дәрілік түр екендігіне қарамастан, сулы сығындылар казіргі кезге дейін өзінің маңыздылығын жоғалтқан жоқ.

Алу жолына жэне шикізат кұрамына байланысты сулы сығындылар келесі түрлерге бөлінеді:
тұнбалар (Infusa),
қайнатпалар (Decocta),
шырыштар- (Mucilaginis) .
Тұнбалар өсімдіктің жұмсақ беліктерінен - гүлінен, шөбінен, жапырағынан дайындалады. Қайнатпалар өсімдіктердің қабығынан, тамырынан, сабағынан, тамырсабағынан дайындалады.

Сулы сығындылардын кемшіліктері: сулы сығындылардыц тұрақсыздығы (химиялык және микробтық), өсімдік шикізатының стандартты еместігі.
Жалғасы
Сулы сығындылардың артыкшылыктары: технологиясының қарапайымдығы, бастапқы шикізат пен экстрагенттің арзандылығы, әсер етуші заттардың, комплексті кұрамы, жұмсақ, кейде ұзақ емдік әсері
Химиялык тұрақсыздығы. Сулы сығындылардағы экстрактивті заттар ерітіндіде гидролиз, тотығу-тотыксыздану реакциялары аркылы химиялық өзгерістерге ұшырауы мүмкін. Ыдырау процессі температура жоғарлаган кезде 2-3 есе тез журеді.

Молекулалардың ретсіз қозғалысына және бөлшектердің кинетикалық энергия қорына байланысты жүретін процесс.
Диффузия
Молекулалық
Температураның өзгеруі, араластыру, шайқау әсерінен сұйықтықтың алмасу нәтижесінде орын алатын заттардың тасымалдануы.
Конвективтік

Әсер етуші заттардың табиғатына байланысты сығындылау прцесінің ерекшіліктері.
Экстракциялау процессінде маңызды факторлардың бірі- әсер етуші заттардың химиялық табиғаты, құрамы, олардың ерігіштігі, қыздыруға тұрақтылығы. Әсер етуші заттардың табиғаты сулы сығындылардың технологиясына әсер етеді.

1. Құрамында алколоидтары бар шикізаттар
Ақмия (термопсис) -Herbe Thermopsidis
Қара күйе қауыз-Secale cornutum
Эфедра шөбі-Herbe Ephedrae
Итжидек шөбі, тамыры, сабағы- Folia, Herbe et Radix Belladonnae
Сасық меңдуана жапырағы- Folia Stramonii
Үлкен сүйелшөп шқбі-Herba Chelidonii

2. Құрамында иілік заттары бар шикізаттар
Емен қабығы(Дуб) - Cortex quercus
Қазтабан тамырсабақтары (Лапчатка) -Rhizomato Tormentillae
Жылантаран тамырсабақтары(Змеевик) -Rhizomato Bistortae
Аюқұлақ жапырақтары(толокнянка) - Folia Uvae Ursi
Итбүлдірген жапырақтары(брусника) -Folia Vitis idaea

3. Құрамында сапониндері бар шикізаттар.
Истод тамырлары (истод) -Radices Poligalae
Синега тамырлары (синега) - Radices Senegae
Көк көкшегүл тамырлары мен тамыр сабақтары (синюха) - Rhizomato cum radicibus Polemonii

4. Қүрамында антрагликазидтері бар гликозидтер
Рауғаш тамырлары (равень) -Radices Rhei
Сынғақ итшомырттың қабығы(крушина) -Cortex Frangulae
Сенна жапырақтары (сенна) -Folia Sennae cassiae

5. Құрамында гликозидтері бар шикізаттар.
Жалынгүл шөбі (горицвет) -Herba Adonidis Vernalis
Дигиталис жапырақтары(наперстянка) -Folia Digitalis
Ақбас құрай шөбі (желтушник) -Herba Erysimi
Меруертгүл шөбі жапыиақтары және гүлдері (ландыш) -Herba, folia et Flores Convallarae

6. Құрамында эфир майлары бар шикізаттар
Шүгіншөптің тамыры мен тамырсабақтары (валериана) -Rhizomato et radices Valerianae
Жалбыз жапырақтары (мята) - Folia Menthae piperitae
Шалфей жапырақтары (шалфей) - Folia salviae
Эвкалипт жапырақтары (эфкалипт) - Folia Eucalipthi
Түйме шетен гүлдері(пижма) -Flores Tanaceti
Өзекті жөке гүлдері (липа) -Flores Tiliae
Түймедақ гүлдері(ромашка) -Flores Chamomilae

7. Құрамында шырышты заттары бар шикізатар.
Жалбызтікен тамырлары (алтей) - Radices Althaeae
Салеп түйнегі ( клубни салеп) - Tuber salep
Зығыр дәндері (лен) -Seminum Lini

www. themegallery. com
Микробиологиялық тұрақсыздығы. Сулы сығындылар зең және ашытқы саңырауқұлақтарының, әсерінен тез бұзылады, себебі микроорганизмдер ферментативтік процестерді жылдамдатады, осы процестердің белсенділігі температураға тәуелді.

Судың экстрагент, сығындылаушы агент ретінде артықшылықтары: көптеген әсер етуші заттарды жақсы сығындылайды (алкалоидтардан басқа), фармакологиялық индифферентті, биологиялық кауіпсіз, жоғары диффузиялық және жоғары десорбциялык кабілетке ие, арзан, тиімді.
Кемшіліктері: биологиялық заттар гидролизге ұшырауы мүмкін (ферменттердің қатысында), микроорганизмдердің көбеюіне қолайлы орта .

Сығындылау процессі келесі сатылардан тұрады:
ЕКІНШІ сатыда біріншілік сөл түзіледі. Клеткадағы су алдымен диффузияға қабілеті жоғары темен молекулалық заттарды (кышкылдар, алкалоидтар, гликозидтер) еріте бастайды. Содан соң жоғары молекулалы қосылыстар, коллоидтар ери
www. themegallery. com
Бірінші сатыда - өсімдік шикізаты сумен шыланып, су клеткаға енеді. Өсімдік материалында гидрофильді заттардың көп болғандығынан, ол сумен жақсы әрекеттеснді.

Үшінші сатыда - масса алмасу процессі жүреді. Ол сырттағы еріткіш пен клетка ішіндегі зат ерітіндісі арасындагы концентрациялардын айырмашылығына негізделген. Клетка ішінде осмостык кысымы жоғары концентрленген ерітінді түзіледі, ол сөлдің куысты таса аркылы еріткішке концентрациялары теңескенше тепе-теңдік орнағанша жылжуына мүмкіндік жасайды. Бұл сығындылау процесінің соңы
Үшінші сатыда

Сығындылаудың толықтығына және жылдамдығына әсер ететін факторлар:
- шикізаттың стандарттылығы, шикізаттын майдалану дәрежесі, шикізат және экстрагент мөлшерлерінің қатынасы, экстракция кинетикасы, өсімдік шикізатындағы әсер етуші заттардың және ілеспелі заттардың физика- химиялық табиғаты, сулы сығындыларды дайындауға кажетті құрал жабдықтар әсері.

Сығындылар кинетикасы (t, т) .
Сығынды алу кезінде тұндыру тәртібі маңызды роль атқарады. Барлық сулы сығындыларды кайнаған су моншасында немесе инфундирлік аппаратта тұндырады. Тұндыру ұзақтығы: тұнба үшін - 15 минут, қайнатпа үшін - 30 минут. Температураның жоғарлауымен: иілік заттардың, алкалоидтардың және т. б. жоғары ерігіштігі байқалады, диффузия жылдамдығы артады, микроорганизмдер жойылады.

Майдалаудың оптималды өлшемдері
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz